Aihe: Mastervolume putkivahvistimet ja keinokuorma?
1 2
Hellureiii
19.04.2022 20:47:16
Noniin tästä aiheesta tuli pieni keskustelun tynkä toisen aiheen ketjussa ja ajattelin, että tää tarvitsee nyt ihan oman ketjun. Seuraava asia johon otsikossa viittaan kiinnostaa kovasti ja on itselle nyt vahvistin "päivityksen" eli uuden hankinnan kannalta aika oleellinen.
 
Olen siis kiinnostunut Marshallin JVM410-nupista näin ensisijaisesti. Olen kyllä kiinnostunut myös monista muistakin, mutta otetaan tuo Marshall nyt esimerkiksi tähän.
 
Sain kuulla, ettei keinokuorma oikein "toimi" tuon kanssa. Ja nyt kun jenkkilän ketjuja luin, niin sellaiseen käsitykseen tulin, että mikään vahvistin jossa on erillinen Master volume, ei oikein keinokuorman kanssa toimi. Kun taas single volumella oleva toimisi.
 
Tälläistä en ole ennen kuulluutkaan, joten kertokaa asiasta lisää ja neuvokaa ketkä tiedätte :) Kiitos!
 
Vielä sellainen asia täytyy nyt lisätä, että mitä noita vahvistimia olen katsellut, niin iso osahan High Gain-vahvistimista on master volumella varustettuja. Ja olen kuitenkin siinä käsityksessä itse aina ollut, että keinokuormaa tarvitaan jos halutaan hiljaisella, jopa makkarivoluumeilla saada se vahvistin kuulostamaan siltä kuin sen pitääkin? Eihän tuo master volume kuitenkaan kykene avaamaan tuota vahvistinta samalla tavalla tietääkseni?
 
Tässä nyt kuitenkin jotain perää saattaa olla ihan omankin kokemuksen kautta, kun nyt asiaa olen miettinyt ja kaikissa vahvistimissani on aina ollut master volume ja kyllähän kuormalla olen sitä hiljemmaksi saanut, mutten kylläkään pysty sanomaan olisiko se saundi ollut sen parempi..
 
Jos asiaan vaikuttaa, niin itsellä on Two notesin torpedo captor X keinokuorma. Tosin tuo on vasta nyt hankittu ja enemmän kokemusta oli joskus vuosien takaa Pan Amplificationin laitteella, mutta kuitenkin..
Laulava Kylätohtori
19.04.2022 20:54:27
Postaan nyt saman tänne kuin sinne toiseen ketjuun. Vastaus siis väitteeseen, että keinokuormasta ei ole hyötyä master volallisten kanssa.
 
"Ennemmin keinokuorma hyödyttää vahvareissa, joissa halutaan saada säröä pääteputkista. Sitten taas vahvareissa, joissa särö syntyy pääasiassa etuasteessa, ei pääteasteen luukutuksesta ole hyötyä. Ja joissain vahvareissa se on jopa soundin kannalta "haitallinen" ja ei-toivottu ilmiö. Eli päätteen luukutus ei ole automaattisesti autuaaksi tekevä asia.

Voisi sanoa, että vanhat vintage-soundiset vahvarit ovat niitä, joissa särö syntyy päätteessä, esim. Marshall Plexi. Ja mitä enemmän ja modernimpaa säröä on, sen vähemmän päätesäröä halutaan mukaan.

Tuo JVM taitaa olla modernimpi higain-peli, joten kokeilematta ja tietämättä veikkaisin, että se pitää paikkansa, ettei tuollainen hyödy kauheasti keinokuormasta. Välttämättä, toki nämä ovat aina osaltaan tapauskohtaisiakin.

E. Vintage-vehkeissä päätteen särö syntyy myös vaiheenkääntäjästä, jolloin esim. PPIMV:llä eli vaiheenkääntäjän jälkeisellä master volalla saadaan vaiheenkääntäjän säröä mukaan. Master volumen toteutustavalla on paljon merkitystä sen hyvyyden ja käyttökelpoisuuden kannalta."
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Laulava Kylätohtori
19.04.2022 20:59:42
Eli kyse on lähinnä siitä, että hyvän master volallisen vahvarin kanssa, jossa ei ole tarkoitus ottaa säröä päätteestä, siitä keinokuormasta ei ole varsinaista hyötyä. Kyllä se muuten toimii sen kanssa kuten kuuluukin.
 
Jos haluaa kovaa luukutetun soundin, pitää luukuttaa kovaa, sitä ei ole mitenkään muuten saatavissa. Sitten on keinokuormia, master volumeja, ym. joilla yritetään saada sitä soundia mahdollisimman vähin negitiiviisin vaikutuksin. Mutta kannattaa muistaa, että luukutettaessa elementeillä ja niiden käytöksellä on iso osuus soundissa. Kun soitetaan hiljempaa, kaiutin käyttäytyy eri tavalla, eikä sitä voi oikein mitenkään kompensoida. Tosin se elementin luukutuskaan, kartiosärö, ei ole aina toivottu ilmiö, mutta jonkun verran elementti vaatii väkisinkin volaa, että se toimii parhaalla tavalla.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Hellureiii
19.04.2022 21:10:11
Laulava Kylätohtori kiitos kun laitoit tännekin tuon, niin tässä saadaan hyvä lähtökohta aiheelle :)
Hellureiii
19.04.2022 21:12:08
Hellureiii: Laulava Kylätohtori kiitos kun laitoit tännekin tuon, niin tässä saadaan hyvä lähtökohta aiheelle :)
 
EDIT: Ja niin tosiaan, tuota elmenttien reagointia en edes koskaan ole tajunnut ajatellakkaan, että sehän pysyy edelleen hiljaisena kun hiljaa soitetaan. Eli sillähän varmaan on kanssa suuri vaikutus siihen miltä se kaappi kuulostaa esim kotona kuin jollain testivideolla jossa sitä soitetaan lujempaa.
McLeach
19.04.2022 22:32:01 (muokattu 19.04.2022 22:33:56)
Olisiko joku käännöskukkanen sieltä jenkkilän sivulta, ettei toimi master volumellisten kanssa? Tai en ainakaan ymmärrä, miksi ei toimisi. Mulla on keinokuorma mastervolumellisen blues juniorin kanssa ja ihan yhtä hyvin se toimii kuin esim. masterittoman marsun kanssa.
 
Mutta niinkuin edellä mainittiin, moneen tarkoitukseen master volume ajaa saman asian, ja niitäkinhän on eri tekniikalla, jolla voidaan lopputulos tuoda sitten huomattavan lähelle keinokuormaa.
Hellureiii
20.04.2022 00:11:20
McLeach: Olisiko joku käännöskukkanen sieltä jenkkilän sivulta, ettei toimi master volumellisten kanssa? Tai en ainakaan ymmärrä, miksi ei toimisi. Mulla on keinokuorma mastervolumellisen blues juniorin kanssa ja ihan yhtä hyvin se toimii kuin esim. masterittoman marsun kanssa.
 
Kyllä se siis toimii silleen et se vaimentaa, mutta sen avulla ei saa ilmeisesti sitä saundia avattua sen enempää.. Siis juurikin high gain vehkeissä, niinkuin tuo tohtori tuossa mainitsikin. Tuo Fenkkuhan ei taida ihan niin raju kuitenkaan olla, joten siinä se voipi toimiakin kun on enemmän sitä vintagemenoa haettu siinä. Tai näin luulen :)
 
Mutta niinkuin edellä mainittiin, moneen tarkoitukseen master volume ajaa saman asian, ja niitäkinhän on eri tekniikalla, jolla voidaan lopputulos tuoda sitten huomattavan lähelle keinokuormaa.

 
Joo siinä on vaan se kun itselläkin on tuossa yksi 120watin putkinuppi ja toinen 100w vaikka niissä on master vola, niin kotona ollessa ei sitä volumea voi kääntää paljon mitään kun kuuluu jo hemmetin lujaa, joten epäilen vähän sitä että se riittäisi tuomaan sen ns parhaimman saundin esiin.
XTL
20.04.2022 13:15:10
> mikään vahvistin jossa on erillinen Master volume, ei oikein keinokuorman kanssa toimi
 
Tämä nyt ainakin on selvästi 100% väärin. Mikään ei estä MV vahvistinta tai kuormaa toimimasta toistensa kanssa ja esim moneen kytkentään voi helposti lisätä tai poistaa master volumen eikä sen käytös siitä mitenkään muutu kuorman puolella.
 
Hyödyllisyydestä voi olla monta mieltä ja soundista tietysti vääntää loputtomiin makuasiana. Asiaakin saattaa löytyä. Tuo, että MV vahvistimessakin joskus se hyödyllinen säätöalue on välillä 0..0.0001 / 10 on kyllä ikävä tosiasia. Samoin jokin hyppy saattaa olla muussakin kohtaa.
 
Toinen temppu mitä tuon tilanteen kanssa voi käyttää on joku looppiin tuleva vaimentava (tai miksei boostaava jos siihen suuntaan viiraa) laite. Esim https://www.jhspedals.info/little-black-amp-box
Jukka Häikiö
20.04.2022 16:01:30
 
 
Vähän erilainen kommentti aiheen tiimoilta tässä. Yksi isompi miinus oman kokemuksen perusteella, on dynamiikan alueen kaventuminen keinokuorman kanssa. Bändikontekstissa jos pitäisi saada liidit nousemaan pintaan, niin eipä vaan onnistukaan, kun tulee jarru vastaan.
No höh, kyllä se siitä...
McLeach
20.04.2022 16:14:03
Jukka Häikiö: Vähän erilainen kommentti aiheen tiimoilta tässä. Yksi isompi miinus oman kokemuksen perusteella, on dynamiikan alueen kaventuminen keinokuorman kanssa. Bändikontekstissa jos pitäisi saada liidit nousemaan pintaan, niin eipä vaan onnistukaan, kun tulee jarru vastaan.
 
Mutta eihän sitä tarvitse vaimentaa ihan tappiinsa. Säätää kuorman liidien mukaan ja tiputtaa sitten vähän vahvistimen masteria/volumea.
Jukka Häikiö
20.04.2022 16:38:04
 
 
McLeach: Mutta eihän sitä tarvitse vaimentaa ihan tappiinsa. Säätää kuorman liidien mukaan ja tiputtaa sitten vähän vahvistimen masteria/volumea.
 
Monenmoista säätöä tuli kokeiltua, eikä todellakaan kyykytetty rajusti ja kuormaa(thd hot plate, weber mass, bad cat leash) lopulta tollasen plexi-metron kanssa ppimv osoittautui ratkaisuksi.
No höh, kyllä se siitä...
McLeach
20.04.2022 16:45:42
Jukka Häikiö: Monenmoista säätöä tuli kokeiltua, eikä todellakaan kyykytetty rajusti ja kuormaa(thd hot plate, weber mass, bad cat leash) lopulta tollasen plexi-metron kanssa ppimv osoittautui ratkaisuksi.
 
Ok. Joo voihan se olla niin, että toisten vahvistimien kanssa kuorma tuottaa ongelmia. Ittellä ei ole ollut huonoja kokemuksia vielä.
Laulava Kylätohtori
20.04.2022 16:51:51
Jukka Häikiö: Vähän erilainen kommentti aiheen tiimoilta tässä. Yksi isompi miinus oman kokemuksen perusteella, on dynamiikan alueen kaventuminen keinokuorman kanssa. Bändikontekstissa jos pitäisi saada liidit nousemaan pintaan, niin eipä vaan onnistukaan, kun tulee jarru vastaan.
 
Itse kokeilin joskus keinokuormaa keikalla Bluetone ACDC:n kanssa, vaikkei volaongelmia ole ollutkaan. Ihan vaan testimielessä ja piruuttaan. En kanssa tykännyt. Minusta soundi ja tuntuma oli parempi pelkällä vahvarin master volumella ja sillä kun saa muutenkin volan ongelmitta kohdalleen, niin keinokuorma unohtui siihen.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Metalkallo
20.04.2022 17:20:53
Laulava Kylätohtori: Itse kokeilin joskus keinokuormaa keikalla Bluetone ACDC:n kanssa, vaikkei volaongelmia ole ollutkaan. Ihan vaan testimielessä ja piruuttaan. En kanssa tykännyt. Minusta soundi ja tuntuma oli parempi pelkällä vahvarin master volumella ja sillä kun saa muutenkin volan ongelmitta kohdalleen, niin keinokuorma unohtui siihen.
 
Itsekin omistanut ja kokeillut keinokuormaa ja sama, en tykännyt. Jos pitää kuristaa, niin oma master tai VVR.
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
The Jack
20.04.2022 20:11:40 (muokattu 20.04.2022 20:14:03)
Hellureiii: Olen siis kiinnostunut Marshallin JVM410-nupista näin ensisijaisesti. Olen kyllä kiinnostunut myös monista muistakin, mutta otetaan tuo Marshall nyt esimerkiksi tähän.
 
Sain kuulla, ettei keinokuorma oikein "toimi" tuon kanssa. Ja nyt kun jenkkilän ketjuja luin, niin sellaiseen käsitykseen tulin, että mikään vahvistin jossa on erillinen Master volume, ei oikein keinokuorman kanssa toimi.

 
Itselläni on nytkin useampi master-volumella oleva vahvari, jotka hyötyvät kuormasta selvästi. Varsinkin Orange AD30 on aivan eri kuuloinen ja tuntuinen vahvari soittaa, kun masterin vääntää sinne klo 15 paikkeille tai yli. Ilman kuormaa ääntä tietysti lähtee siinä vaiheessa kotisoittoon infernaalisesti, joten se on välttämättömyys. Kyseisessä Orangessa ja monissa muissakin master-vahvareissa pääteputket menevät kait särölle paljon aikaisemmassa vaiheessa kuin JVM:ssä. Tämä ei tietenkään ole aina toivottu asia, ja mikäli haluaa soittaa kovalla voluumilla cleaneillä niin JVM on hyvä valinta.
 
Jos olisin ostamassa JVM 410:ntä, niin yrittäisin etsiä siitä käytettynä Satrianin Signature-version JVM410HJS:n. Sitä ei enää valmisteta, mutta on sitä välillä Torillakin näkynyt. Siitä puuttuu 410:n perusversiossa oleva suht turha ja huonohko Reverb, mutta sen paikalla on erittäin tarpeellinen sisäänrakennettu noise gate. Kanavat ovat myös hiukan eri tavalla ja "luonnollisemmiksi" viritettyjä. Saatan vielä joskus itsekin tämän Satriani-version ostaa.
varakeef
21.04.2022 19:18:29
Kai se riippuu vahvistimesta, kuinka toimii. Jos hyvän soundin saa siten, että mastervola on täysillä (ja etuasteesta jarruttaa sen minkä jarruttaa), niin keinokuormalla voi saavuttaa samankaltaista sointia vähemmällä äänenpaineella.
 
Toki ajatus on sikäli nurinkurinen, että vahvistimeen keksittiin laittaa master volume juuri siksi, että säröä saisi ilmoille hiukan hiljempaakin. Funktio on siis molemmilla laitteilla sama.
 
Toteutus on kuiten erilainen, ja niinpä myös lopputulos. Kumpi lopputulos on parempi, on makuasia.
 
Jos mastervolumellisella vahvistimella saa loihdittua ilmoille itseään miellyttävän soinnin mastervolumea säätämällä, en näe keinokuormasta olevan erityistä iloa. Jos taas tuntuu siltä, että sointi tuosta kärsii kovaa soittamiseen verrattuna, niin sitten voi kokeilla keinokuormaa.
 
On hyvä muistaa, että ylivoimaisesti suurin osa soinnin koetusta huonontumisesta kuitenkin johtuu volumen pudottamisesta itsessään. Kuuloaisti nyt vain toimii niin, että taajuusbalanssi muuttuu äänenvoimakkuuden mukana. Tämä meille opett parivaljakko FletcherMunson noin 90 vuotta sitten. Taajuusbalanssin lisäksi korvat ja aivot myös kompressoivat eri tavalla eri määrässä meteliä.
 
Tähänkin perustuu ininä siitä, että keinokuorma huonontaisi sointia. Voi joutua kompensoimaan esimerkiksi trebleä lisäämällä.
Rosvovaltio pitäköön suolakurkkunsa
Hellureiii
22.04.2022 22:40:20
Testasin tänään juuri omaa Blackstarin Ht Clubia ilman keinokuormaa, se on sitä vanhempaa mallia jossa ei ole kuormaa itsessään valmiina. Niin täytyy kyllä sanoa, että vaikka siinä on master vola, niin ehdottomasti keinokuormasta on hyötyä. Tosin en nyt siitä varmalla mene sanomaan, että se ääni aukeaisi sen paremmin kuorman kanssa, mutta ainankin silloin sitä pystyy soittamaan ja säätämään silleen ettei se saundi ole korvia repivä jo ihan heti kun alkaa särökanavaa avaamaan.
 
Ja ei kuulosta kuorman kanssa niin diskantilta. Eli kai se jotenkin sitä avaa sitten kuitenkin.
 
Päätin unohtaa tuon JVM:n jos se muutenkin on kylmempi ja kun tuo Blackstar on aikoihin ainut vahvistin jossa on sitä saundimaailmaa josta pidän, niin pistin sitten tilaukseen Series onen. Koska siinä on sitten lisää sitä mitä vähän jää puuttumaan tuosta HT:sta.
 
Tosin siinä nyt on se kuorma valmiinna sitten, mutta olkoon. Voin tarvittaessa vaimentaa siitä viimeisestä 5 watistakin sitten yöllisiä soittoja varten jos niikseen tulee. Tosin siinä vaiheessa se saundi varmaan viimeistään jo kärsii :D
 
Mutta kyllä tuolle Torpedolle käyttöä löytyy helvetin hyvän kaappimallinnuksen vuoksi ja kuulokeliitännän. Ehkä tietysti vähän turhan kallis laite pelkästään siihen kun olisi saman lafkan pelkän kaappimallintajan saanut puolet halvemmalla..No mutta ei nyt mahda minkään. Katsotaan kunhan se S1 tulee :)
darrell
23.04.2022 20:37:47 (muokattu 23.04.2022 20:38:30)
Harkitsen itse keinokuormaa yhteen vahvistimeen pelkästään sen takia että hyvällä etuastesärön määrällä kotioloissa master volumen säätövaraa on millin osia.
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
harryk
23.04.2022 21:05:20
 
 
Liki 500 putkivahvistinta rakentaneena ja yli tuhat muun merkkistä vastaavaa laitetta huoltaneena/modanneena, on syntynyt jonkunlainen orastava ymmärrys niiden sielunelämästä. Vanhan liiton 100 W Marshall ilman mitään master volumea tai muuta tehonalennusta on nykykäyttöön omiaan vain jonkun studion isolation boothissa, jossa sitä voi ajaa täysillä sen parhaan saundin saamiseksi. Marshallin JCM800 kehitettiin vastineeksi Mesan peleille, joissa Fender-pohjaisista kytkennöistä kehitettiin vahvasti etuastesäröön nojautuvia vahvareita. Tavoite silloin oli kait saada aikaan hyvät särösaundit ilman älytöntä mekkalaa. Siitä huolimatta yliohjattu vanhan liiton JMP marsu ei kuulosta samalta kuin heidän JCM800-mallistonsa, jonka säröt pääosin muodostetaan etuasteessa. Näiden edellämainittujen innovaatioiden pohjalta maaailmalla on kehitelty miljoona erilaista kytkentää, jotta siihen yliohjatun marsun saundinirvanaan pääsisi sillä mekkalatasolla, jossa korvat eivät vuoda verta. Keinokuorman ei pitäisi ottaa mitään kantaa siihen onko sen edessä laite, jossa on perinteinen master volume, ppimv (vaiheenkääntäjän jälkeinen master volume) tai ei master volumea lainkaan. Pelkkä pääteputkien tuottama särö ei välttämättä ole lippu saundinirvanaan. Marshallien legendaarisesta päätesäröstä iso osa syntyy vaiheenkääntäjässä, mikä täälläkin on jo todettu. Keinokuorma kuluttaa pääteputkia, koska niitä yleensä ajetaan aika täysillä, jolloin iso osa tehosta muuttuu lämmöksi.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)