Aihe: Lauri Ikosen 6. sinfonia
1
megatherium
01.04.2022 08:44:09 (muokattu 05.04.2022 16:32:41)
Jos Ikonen olisi ruotsalainen säveltäjä hänen melodisesti kauniit ja kohottavat sinfoniansa olisi epäilemättä levytetty jo aikoja sitten ellei jopa moneen kertaan kuten monien muidenkin oletettavasti tai mahdollisesti Ikosta vähäisempien ja vähemmän tuotteliaiden ruotsalaissäveltäjien sinfoniat mutta suomessa kansallisen kulttuuriomaisuuden vaaliminen, suojeleminen ja taltioiminen näyttää olevan ruotsiin verrattuna retuperällä ja ainakin huomattavasti työläämpi ja nihkeämpi projekti kuin ruotsissa eivätkä suomalaiset levy yhtiöt tunnu olevan järin kiinnostuneita tämänkaltaisen sinfoniaohjelmiston levyttämisestä vaikka syytä olisikin mikä kertoo siitä että suomen musiikkielämässä on jotakin suuresti vialla eikä Ylekään näytä noudattavan sille kuuluvia lakisääteisiä velvoitteitaan ja tehtäviään taltioimalla unohdettujen suomalaissäveltäjien sinfonioita kuten Ikoseltakaan tai sitten se ei vain esitä niitä jo olemassa olevia kantanauhatallenteita kanavillaan ja areenassa lukuisista esitetyistä toiveista huolimatta vaikka onneksi Tuukkanen muodostaa ilahduttavan poikkeuksen Meri sinfonian esityksellä Yle Areenassa. Vaikuttaa kuitenkin siltä että Ikosen sinfonioissa on aitoa tunnetta jota saa etsimällä etsiä monien populaariempienkin säveltäjien teoksista joita en nyt tässä lähde luettelemaan mutta modernimmassa musiikissa tuo tunne yleensä loistaa poissaolollaan atonaalisesta sävelkielestäkin jo johtuen koska siitä puuttuu yleisesti hyväksytty emotionaalinen referenssisysteemi.
 
Ikosen 4. sinfoniasta, A Merikannon lapselliseksi Sinfonia Concertanteksi nimittämästä 24 minuuttisesta sinfonia Concentratasta, on Ylellä olemassa Eric Cronvallin johtama kantanauhatallenne jota se ei ole kuitenkaan soittanut sitten 1950 luvun vaikka se poikkeaakin Erkki Salmenhaaran mukaan olennaisesti Ikosen kyseisen sinfonian alkuperäisestä nuottikäsikirjoituksesta ja vesiosta ja lienee jokin uusi tai uusittu versio. Vaikutelma Ikosen kyseisessä sinfoniassa on salmenhaaran mukaan varsin beethoveniaaninen jo pääteeman ollessa käännös muistaakseni jonkin Beethovenin pianosonaatin teemasta. Pianosonaatin nro 26 Lebewohl sivuteema? (epävarma muistikuva).
 
Tunnetuimpiin Ikosen lauluihin ja ylipäätään sävellyksiin kuuluu musiikillisesti sinfonioita paljon vaatimattomampi ja melodiikaltaan kansanomainen ja koruttoman yksinkertainen mutta viehättävä Pirtissäni pimenee joka vielä on ohjelmistossa.
 
Vaikka yleisö karsasti ja vieroksui Ikosen kanssa samoihin aikoihin säveltäneen ja toimineen modernisti sukupolven tuotoksia kuten A Merikannon, Pingoudin, Raition sekä varsinkin Rannan vapaata konstruktiivista atonaalisuutta edustavia 1920 luvun varhaisia kamarimusiikkiteoksia niin yleisön mielestä Ikosen musiikki saattoi kuitenkin edustaa jopa hieman liiankin perinteisiä muotoja ja luultavasti osittain siitä syystä hän vaipui ennen pitkää 1950 luvulle tultaessa unohduksiin mahdollisesti myös heikkojen konserttiarvostelujen myötä koskien mm. imeläksi kutsuttua viulukonserttoa, jossa kriitikko Ralf Parland totesi Ikosen vuodattavan vanhaa siirappiaan, vaikka syynä unohdukseen ei liene ollut niinkään hänen sinfonioidensa heikko musiikillinen laatu ja syvyysperspektiivin puute sillä Ikosen kaavamaiseksi moitittujen sinfonioiden on sanottu kumpuavan aidosta tunteesta vaikka yhden teoksen perusteella on vielä vaikea tehdä vielä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä saati arvioida niiden lopullista merkitystä mikä vaatisi laajempaa otantaa ja useamman kuin yhden sinfonian syvällistä analyysiä ja emotionaalisten kokemusten kautta tapahtuvaa perinpohjaista syväluotausta.
 
Ikoselle annettu epiteetti viimeinen sibeliaani on sikäli kyseenalainen määritelmä että siinä missä Ikonen edusti musiikissaan yleis-ja jälkiromantiikkaa tai kansallisromantiikkaa (5. sinfonian finaalin suomalaiskansallinen teema) edusti Sibelius ehkä paria ensimmäistä sinfoniaa lukuun ottamatta myöhemmissä sinfonioissaan viileää klassismia vaikka niistä kaikessa staattisuudessaan puuttuukin wieniläisklassismille ominainen rytminen draivi ja emotionaalinen syvyys. Ikonen on sinfonioissaan pikemminkin viimeinen melartiaani.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)