Aihe: 50mm kivivillan äänieristyskyky kerrostaloasunnossa.
1 2 3
anapena
14.01.2022 01:08:11
Mä pyrin pitämään kuunteluvolan aika vakiona. Siinä jotenkin oppii miksaamaan paremmin, sillai korvapohjalta:)
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Danko
14.01.2022 01:35:47
 
 
anapena: Mä pyrin pitämään kuunteluvolan aika vakiona. Siinä jotenkin oppii miksaamaan paremmin, sillai korvapohjalta:)
 
CLA:lla oli tuon lisäksi et mahdollisimman hiljaisella (ei kuulemma ole rikkonut ensimmäistäkään näsäkympin elementtiä), niin saa työpäiviä pidennettyä ja yleensä jos saa potkimaan hiljaisella kuunteluvolalla, se potkii myös lujalla.
"Tätä palvelua selaillessani olen tullut siihen tulokseen että täällä liikkuu enimmäkseen alle 20-vuotiasta heviporukkaa." -Chrometta
anapena
14.01.2022 12:54:53
Danko: CLA:lla oli tuon lisäksi et mahdollisimman hiljaisella (ei kuulemma ole rikkonut ensimmäistäkään näsäkympin elementtiä), niin saa työpäiviä pidennettyä ja yleensä jos saa potkimaan hiljaisella kuunteluvolalla, se potkii myös lujalla.
 
Joo. Mä joskus vakioin noksun kännykän db-mittarilla volan sillai, että kontrollerin klo12-asennossa on sopivasti. En nyt muista tarkemmin lukemia, mutta joku semmoinen suositeltu se oli. Yleensä miksaan -23LUFSiin. Jos tarvii laitella lujempaa, niin joutuu vähän himmaamaan kontrollerista.
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Kivilapio
18.01.2022 16:24:32
Jos joku sattuu lukemaan tätä niin painiskelen tässä näiden seinien sisäpuolten ratkaisun kanssa.
 
Lueskelin tuossa että olisi hyvä, jos ääni pääsisi näihin kivivillapaaleihin sisälle ja sikäli niitä ei kannata päällystää esimerkiksi kovalla vanerilla tai kovalevyllä. Pohdin tuota moltonia ja jonkinlaista rimoitusta näiden seinien päälle, mutta pöliseeköhän tuon moltonin läpi ajan mittaan jos on ihan avoimenaan? Mietin myös näiden villojen pussittamista, mutta kimpoileekohan korkeat taajuudet sitten tästä muovipinnasta?
 
Tietysti joku rei'itetty kovalevy tai mdf-levy voisi myös toimia, mutta reiät näyttää noissa olevan aika pieniä.
Kivilapio
18.01.2022 16:48:39
Äskeisestä pölisyongelmasta pääsin mietintään noista parafon bullerlevyistä tai ecophoneista. Jotenkin olen saanut käsityksen, että nämä eivät toimi ihan hirvittävän hyvin, mutta sama olisi tuo 50mm paksuus kuitenkin. Varmaan aikalailla jokainen kolhaisu sitten jää näihin levyihin ja tämä korttitalo menisi varmaan puhkumalla ja puhaltamalla nurin.
mhelin
19.01.2022 10:39:48 (muokattu 19.01.2022 10:45:01)
Kivilapio: Jos joku sattuu lukemaan tätä niin painiskelen tässä näiden seinien sisäpuolten ratkaisun kanssa.
 
Lueskelin tuossa että olisi hyvä, jos ääni pääsisi näihin kivivillapaaleihin sisälle ja sikäli niitä ei kannata päällystää esimerkiksi kovalla vanerilla tai kovalevyllä.

Oliko nyt siis kyse akustoinnista vai äänieristyksestä? Akustoinnin suhteen tuo pätee, ja molton on kyllä ihan riittävä päällysmateriaali itse tehdyille akustiikkalevyille. Sen sijaan äänieristyksessä kivivillan tarkoitus on hieman eri, se toimii levykerrosten välisessä ilmatilassa vaimentimena joka parantaa seinän (rakenteiden) äänieristystä 5-6 dB (https://www.isover.fi/artikkeli/aaneneristaminen). Villoissakin on eroa, akustoinnissa käytetyt ovat tiheydeltään suurempia ja raskaampia kun taas seinien sisällä olevat enemmän höttöä perusvillaa jota käytetään myös lämpöeristeenä. Itse äänieristyksessä ovat olennaisia asioita rakenteiden massa ja tiiviys. Tuplarakenne jossa välitila täytetään villalla on yleisin ja ilmeisesti kustannustehokkain tapa toteuttaa äänieristävä seinä tms. rakenne.
 
Kivivillapaalit esim. nurkissa joissa seisovia aaltoja eniten paitsi vähentävät matalataajuisia resonansseja myös sitä kautta välillisesti vähentävät meluhaittoja vaikka varsinaisesti ei ole kyse äänieristyksestä (sama vaikutus kuin äänenvoimakkuuden vähentämisellä). 50mm levy läpivaimentaa korkeintaan yläbassoista tai alimmista keskiäänistä ylöspäin olevia taajuuksia.
Kivilapio
19.01.2022 21:24:53
mhelin: Oliko nyt siis kyse akustoinnista vai äänieristyksestä? Akustoinnin suhteen tuo pätee, ja molton on kyllä ihan riittävä päällysmateriaali itse tehdyille akustiikkalevyille. Sen sijaan äänieristyksessä kivivillan tarkoitus on hieman eri, se toimii levykerrosten välisessä ilmatilassa vaimentimena joka parantaa seinän (rakenteiden) äänieristystä 5-6 dB (https://www.isover.fi/artikkeli/aaneneristaminen). Villoissakin on eroa, akustoinnissa käytetyt ovat tiheydeltään suurempia ja raskaampia kun taas seinien sisällä olevat enemmän höttöä perusvillaa jota käytetään myös lämpöeristeenä. Itse äänieristyksessä ovat olennaisia asioita rakenteiden massa ja tiiviys. Tuplarakenne jossa välitila täytetään villalla on yleisin ja ilmeisesti kustannustehokkain tapa toteuttaa äänieristävä seinä tms. rakenne.
 
Kivivillapaalit esim. nurkissa joissa seisovia aaltoja eniten paitsi vähentävät matalataajuisia resonansseja myös sitä kautta välillisesti vähentävät meluhaittoja vaikka varsinaisesti ei ole kyse äänieristyksestä (sama vaikutus kuin äänenvoimakkuuden vähentämisellä). 50mm levy läpivaimentaa korkeintaan yläbassoista tai alimmista keskiäänistä ylöspäin olevia taajuuksia.

 
Kyse on aikalailla molemmista, eli eristämisestä ensin, mutta myös akustoinnista, koska en halua että äänet kimpoilevat täällä huoneen sisällä.
 
Tällä hetkellä suunnitelmani olisi rakentaa 600x2200 kokoisia elementtejä, joissa kipsilevy toisella puolella, isoverin akustovilla sisällä ja väliseinätolpat ympärillä. Näiden päälle samalla kaavalla rakennettu katto ja mahdollisesti tuplaovi, johon ajattelin kiinnittää mahdollisesti kipsilevyä myös. Villat varmaankin pussitan ja laitan 500g moltonin päälle. Tämän jälkeen laittaisin sisäpulelle moltonin päälle poikittain sopivan määrän rimaa elementtien ylitse ja kiinnittäisin nämä väliseinätolppiin, ettei eristeet tule ulos ja että rakenne pysyy kasassa.
 
Ongelma tällä hetkellä liittyy siihen miten saisin nämä puukehikko elementit tiiviisti kiinni toisiinsa. Kipsilevyn puolelta en haluaisi niitä alkaa kiristelemään ulkoisesti, koska levyt varmaankin joutuisi vaihtamaan mikäli joudun muuttamaan. Näistä väleistä nyt kuitenkin menee selkeästi ääni ulos tällä hetkellä eikä suunnitelma ole vielä kovin järkevä.
 
Niin ja lattialla minulla on tuollaisia paksuja pontillisia finmivaneripaloja sekä kummallisia, pad mallisia äänieristeitä, jotka jo vuosia sitten haalin tähän tarkoitukseen.
 
Painoa koko hoidolla olisi noin 550kg niin että ovi painaa 80kg tavaraa on sisällä 100kg ja minä 70kg. Tämä jakautuu noin 3,5m2 eli ihan ok jos katsoo tuota 150kg/m2 ajatusta. Silti mietityttää mitähän isännöitsijä tästä mahtaa olla mieltä. Vuokra-asunto on kyseessä.
 
Varmaan katson huoneen sisällä sitten tuota bassoansa asiaa. Huomasin myös noita kulmabassoja diy projekteina ihmisten tehneen. Sellaiset voisi olla ihan käteviä.
 
Voi olla että suunnitelmani tulee muuttumaan, vastahan tässä on muutama päivä mietitty, tai no muutama vuosi jo aiemmin:)
askomiko
20.01.2022 09:27:50
Pysähdy ennenkuin teet Gevaliat alakerran naapurisi kanssa.
Tästä löytyy musaa - Haamurakastaja
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Pauli Lappalainen
20.01.2022 09:33:28
Ihan vaan muistutuksena, että ääni kulkee sieltä mistä ilmakin ellei tee jotain ääniloukkuja.
 
Ilman ilmaa loppuu laulu ja soitto hyvin äkkiä tuollaisessa kopissa ja tulee hihikin.
Kivilapio
20.01.2022 10:03:41
askomiko: Pysähdy ennenkuin teet Gevaliat alakerran naapurisi kanssa.
 
Painaako liikaa siis?
Kivilapio
20.01.2022 10:06:35
Pauli Lappalainen: Ihan vaan muistutuksena, että ääni kulkee sieltä mistä ilmakin ellei tee jotain ääniloukkuja.
 
Ilman ilmaa loppuu laulu ja soitto hyvin äkkiä tuollaisessa kopissa ja tulee hihikin.

 
Joo mietin tuollaista kanavapuhallinta sinne kipsilevyyn koteloituna ja paljon siksakkia sisälle. Toiselle puolelle huonetta samaa kokoluokkaa oleva luukku ilman puhallinta.
 
Luovuin kyllä tuosta modulaatioideasta jo ja kokoan sen ihan vaan kiinteästi.
Kivilapio
20.01.2022 10:07:42
Kivilapio: Painaako liikaa siis?
 
150kg per neliö on suositus ja tuosta tulee jotain 3.5 neliötä niin sen pitäisi olla ihan ok ellen pompi siellä.
mhelin
20.01.2022 10:26:05 (muokattu 20.01.2022 10:37:28)
Taisit jo hylätä sen moduulaarisen kopin idean mutta tuossa olisi juurikin sellainen firma joka niitä tekee:
 
https://www.acousticbooth-studiobox.com/
 
Näköjään pieniä salpoja (esim. https://www.thomann.de/fi/adam_hall_1602.htm) käyttävät noiden kiinnitykseen toisiinsa.
 
Tuolla sivulla animaatio siitä miten ne moduulit on eristetty toisistaan, eli käyttävät vaan tiivisteitä välissä ja kiinnitys salvalla:
 
https://www.acousticbooth-studiobox.com/soundproof-booth.html
 
Vanha 2x3m kokoisen Studioboxin myynti-ilmoitus, vaihtanut omistajaa 5500 eur hintaan:
https://www.kitmondo.com/listing/ro … -room-acousticbooth-from-p81126001/
Kivilapio
20.01.2022 21:14:45
Jotai tuollaisia salpoja myös mietin, mutta varamaan teen sen kiinteäksi kuitenkin. Rakentamiseen menee hetki aikaa jos joutuu purkamaan, mutta on ainakin tiiviimpi. Paino myös hieman tippuu kun väliseinätolppia tulee vähemmän.
 
Isoverilta flo lattiavillakaan ei varsinaisesti olisi pahan hintainen, mutta en tiedä miten pitää muotonsa tällaisessa projektissa, jossa lattia on melko pienialainen. Tuota pad laattalattiaa pääsin jo kokeilemaan ja tuntuu ainakin vankalta ja painaa melko paljon, eli runkoäänet varmaan vähän ainakin vaimenevat matkalla alakertaan. Saa nähdä, pitää kokeilla valmiin kopin kanssa korva kiinni laminaatissa että resonoiko miten kun kopissa on musat päällä.
 
Noi valmiit kopit vaikuttavat kyllä päteviltä. Yritän tuota ahtauden tuntua silti välttää sillä, että teen reilusti yli 2 metriä korkean. Hirvittävän hintaisia ovat myös:D
Ukko
21.01.2022 09:54:11
 
 
Kivilapio: Jotai tuollaisia salpoja myös mietin, mutta varamaan teen sen kiinteäksi kuitenkin. Rakentamiseen menee hetki aikaa jos joutuu purkamaan, D
 
Pakko kysyä, onko tämä jokin vitsi tms ?
COVS jäsen nro 6
Kivilapio
21.01.2022 12:08:16
Ukko: Pakko kysyä, onko tämä jokin vitsi tms ?
 
Ei ollut, meinaatko että on työläs vai? Toisalta nyt kun mietin niin voi olla vaikea kasata uudestaan jos pitää osua aikaisempiin reikiin kipsilevyissä ja varmaan hapertuvat samalla, mutta muuta ongelmaa en näe tässä.
basisti1971
21.01.2022 16:28:22
Moi.
 
En halua missään nimessä teeseitseintoasi latistaa, mutta koska himpun paistaa läpi että realiteetit ovat hukassa...:
 
Kivilapio: Silti mietityttää mitähän isännöitsijä tästä mahtaa olla mieltä. Vuokra-asunto on kyseessä.
 
Isännöitsijää kiinnostaa virkansa puolesta ainoastaan palokuorma, omistajaa muutkin seikat kuten lattiamateriaalin kestävyys.
Laminaatit ovat viheliäisimpiä koska kokolattiamattoja ei juurikaan enää suosita, varsin monet eivät kestä pitkäaikaista pistekuormaa, vaan pistekuorman kohdalle tulee painauma kun runko antaa periksi.
Kerrostalokämppien materiaaleissa keskitytään turhan usein pinnan kestävyyteen ja askeläänieristykseen, ja etenkin jälkimmäinen pahentaa pistekuorman sietoa.
 
Palokuorman saat käytännössä nollaan käyttämällä ek-kipsiä jonka papereissa on palosuojaus, peltistä väliseinärankaa jossa palamaton runkoäänikatko ja moltonia joka on palosuojattua.
Koska paljas kipsilevy on verraten kolkon näköistä, pinnoitteenkin tulisi olla palokuormaa lisäämätöntä.
 
Kumpaiseltakin taholta kannattaa kysäistä mielipidettä tai ainakin informoida suunnitelmistaan ennen kuin isompia rakenteita alkaa väsäämään.
 

 
Kivilapio: Varmaan katson huoneen sisällä sitten tuota bassoansa asiaa. Huomasin myös noita kulmabassoja diy projekteina ihmisten tehneen. Sellaiset voisi olla ihan käteviä.
 
Ovat käteviä, mutta jos tilan tehokas käyttö on ajatuksena, voi tulla ahdasta ja bassojen akustointi on vasta välttävä.
 

 
Kivilapio: Joo mietin tuollaista kanavapuhallinta sinne kipsilevyyn koteloituna ja paljon siksakkia sisälle. Toiselle puolelle huonetta samaa kokoluokkaa oleva luukku ilman puhallinta.
 
Ei varmasti toimi halutusti.
Aksiaalipuhaltimella jollaisia kaikki edukkaammat kanavapuhaltimet ovat, on äänitaso valmiiksi varsin kova.
Vaikkei äänitettäisikään vaan ainoastaan miksataan, päreet palavat varmasti alta aikayksikön tai puhaltimen ja ilmavirran ääni laskee vireystasoa.
 
Halvin ratkaisu on vanha radiaalipuhaltimin toteutettu IV-kone, johon rakentaa tarvittavan määrän (ainakin tulopuhaltimen, mielellään myös poistopuhaltimen kummankin puolen) sokkeloääniloukkuja.
Piennopeuspäätelaitteilla ja syrjäyttävällä ilmanvaihdolla saat hiljaisimman ja miellyttävimmän ilmanvaihdon aikaiseksi.
 

 
Kivilapio: Noi valmiit kopit vaikuttavat kyllä päteviltä.
 
Sitä ne ovat, tosin tuo linkitettykään ei ole varsinaisesti tarkoitettu miksaamiseen, vaan taajuusjakaumaltaan toisenlaiseen käyttöön.
 

 
Kivilapio: Yritän tuota ahtauden tuntua silti välttää sillä, että teen reilusti yli 2 metriä korkean.
 
Sisäkorkeus?
 
Normi huonekorkeudella /-mataluudella ja edes sinnepäin matalia taajuuksia hillitsevällä rakenteella ja -materiaalivahvuuksilla tuo on käytännössä mahdotonta.
 

 
Kivilapio: Hirvittävän hintaisia ovat myös:D
 
Jos kopioit suoraan rakenteet ja ominaisuudet, täyteen hintaan tarpeet hankkien, saatat päästä reiluun puoleen verottomasta ohjehinnasta.
Jos tingit ominaisuuksista saatat säästää muutaman kymmenprosenttisen lisää.
 
Teinitsesäästin modulaarisen kopin jälleenmyyntiarvo on ehkä puolet tarvikkeiden hinnasta, kaupallisesta saattaa sopivasti käytettyä ostaen ja siististi pitäen saada omansa pois.
Parhaimmillaan voittoakin.
 
Teinitsesäästin rakenne joka ei ole modulaarinen on hyvin herkästi rungoltaan ja pinnoiltaan kaatiskamaa jos/kun käyttöä ei enää ole tai joutuu jostain muusta syystä purkamaan.
 

 
Kivilapio: Ei ollut, meinaatko että on työläs vai? Toisalta nyt kun mietin niin voi olla vaikea kasata uudestaan jos pitää osua aikaisempiin reikiin kipsilevyissä ja varmaan hapertuvat samalla, mutta muuta ongelmaa en näe tässä.
 
Ei ole työlästä vaan mahdotonta.
Et olisi ensimmäinen joka on rakennushommiinkin purkanut kipsilevyä kun on "ilmaiseksi" saanut.
Vaikka kipsit olisikin ruuvattu kiinni oikein, eli kanta ei uppoa niin syvälle että paperi repeää, irroittaessa repeää satavarmasti.
Koolaamaton levy saattaakin pysyä muuten kasassa, 600 jaolla koolattu katkeaa viimeistään kuljetettaessa perferoinnin kohdalta, ei tosin siististi.
Jos ei ajatuksella pätki neliöiksi ja varaudu ylimääräisiin vaakakoolauksiin, kipsilevy on kertakäyttökamaa vaikkei saumoja kitattaisikaan.
 
Jos kasaat kiinteästi miksauskoppisi väliseinäpeltirangasta ja kipsilevystä, voit purkamisen jälkeen ehkä käyttää rangat uusiksi, kipsit ovat kaatistavaraa.
Äänieristeet saat tietenkin talteen, mutta purkuvilloja kerran jos toisenkin pakanneena voin kertoa että vievät rutkasti tilaa ja ovat kenkkuja paketoida jos haluaa säilyttää ehjänä.
 
Ehdotuksena: tee ensin valitsemallasi rakennetavalla ja -materiaaleilla laatikko johon subwooferisi (mielellään myös monitorisi) mahtuu väljästi, ja mittaa jollain keskimääräisellä miksausvolumellasi miten matalat taajuudet vaimenee.
Tuon jälkeen tiedät ainakin suurinpiirtein miten valitsemasi rakenne tiiviinä toimii ja voit sitä vaihtaa jos siltä tuntuu ;).
 
T:Samuli
Kivilapio
21.01.2022 18:47:56
basisti1971: Moi.
 
En halua missään nimessä teeseitseintoasi latistaa, mutta koska himpun paistaa läpi että realiteetit ovat hukassa...:
 
T:Samuli

 
Keskustelu on täysin tervetullutta ja se on tässä vaiheessa todella hyvä tuoda esiin näitä. Sinänsä preferenssini eivät ole ihan hirvittävän vaativia, eli tarkoitus on vain saada ääntä eristettyä. Noiden kipsilevyjen uudelleenkäytöstä minulla ei ole mitään kokemusta. Toinen vaihtoehto olisi laittaa esimerkiksi neljä 12v tietokoneen tuuletinta riviin ja tuoda näin ilmaa huoneeseen. Huonekorkeus täällä on 260 ja mietin 230 laittaa ylärajan. Kelluvaa lattiaa minulla ei ole.
 
Tuota alustavan testilaatikon suunnittelua mietin myös ja voi olla että teen sellaisen nyt alkuun. En tässä projektissa sinänsä paljon häviä kun kaikki materiaali löytyy purkutavarana. Tuo isoverin villa olisi näillä näkymin ainoa, mitä joudun ostamaan uutena.
 
Aloin kyllä tämän perusteella miettiä sitä jos palaisin aikaisempaan suunnitelmaan siitä, että tekisin vain jättimäisiä akustiikkapaneeleita, joissa olisi vaneri tai kovalevy toisella puolella. näistä pinoaisin huoneen näiden salpojen avulla. Bassoja absorboimaan sitten ne kivivilla-ansat.
 
Jos jossain vaiheessa on talous sillä tolalla niin ostan kyllä oman asunnon ja rakennan sinne kelluvan huoneen. Sitä päivää saa nyt hetken odotella.
Kivilapio
22.01.2022 11:51:13
sormunen: Mä joskus vannoin, etten koskaan puutu näihin kirjoituksiin, koska useimmiten siitä seuraa vain ikävyyksiä. Sulle on vastattu ja selitetty monin tavoin ja heti alkuunsa esitetty myös toimiva ratkaisu eli
 
Älä perkele ala rakentaa kerrostalokämppään oli se oma tai vuokra ainakaan ilman isännöitsijän lupaa mitään pöliseviä ja raskaita rakennelmia, jotka saattavat vaarantaa koko kämpän peruspintasisustuksen! Tulee kallis proggis ja ainakaan mä en sääli, jos tuon tehtyäsi joudut kuseen.

 
Kiitos. Ilmoittelen kun projekti on valmis.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)