Aihe: Roland Blues Cube -vahvistimen toimintahäiriö?
1
Gibsonplayer
14.12.2021 02:36:45 (muokattu 14.12.2021 02:41:39)
Ihmetystä alkoi viime kerralla harjoituksissa herättämään otsikon mukaisen vahvistimen toiminta, tai paremmin sanottuna toimimattomuus.
 
Pitemmän aikaa vahvistimessa on ollut siis sellaista vikaa, ettei kanavan vaihdolla "channel select" ole välillä mitään väliä vahvistimen toimintaan. Pari kuukautta sitten esiintymisessä vahvistimella sai vielä särökanavan "lead" kautta kohtuu hyvän särön, mutta viime viikolla ei kanavanvaihto tehnyt muuta kuin lisäsi äänenvoimakkuutta siihen mihin se post volume -nupista oli säädetty. Aiemminkin välillä on ilmennyt tuon vahvistimen kanssa saman tyyppistä oiretta, mutta se kuitenkin välillä katoaa ja vahvistin toimii silloin normaalisti. Viime viikolla tosin ei edes säröpedaalilla saanut vahvistimesta minkäänlaista säröä, toisella putkivahvistimella puolestaan sai, eli ei ollut siltä osin pedaalin säädöistä kiinni.
 
Sama vahvistin teki myös viime keväänä konsertissa siten, että kesken kappaleen useamman kerran kadotti äänensä vähitellen ja alkoi kuitenkin toimia hetken päästä normaalisti uudelleen. Kitarassa tai piuhassa ei esityksen jälkeen ollut tarkistuksen perusteella silloin mitään vikaa
 
Osanneeko joku sanoa mitähän tuossa vahvistimessa olisi vikana tai mistä kannattaisi vikaa alkaa etsimään?
basisti1971
14.12.2021 06:59:46
Moi.
 
Gibsonplayer: Osanneeko joku sanoa mitähän tuossa vahvistimessa olisi vikana tai mistä kannattaisi vikaa alkaa etsimään?
 
Kanavanvaihtokytkennän jänniteongelmalta tai kylmäjuotokseltahan tuo vahvasti kuulostaa.
 
Skemasta selvinnee ammattiauttajalle -jolle ainakin minä kehotan potilaan viemään- muitakin mahdollisia vikapaikkoja.
 
Toki itsekin voi sähköturvallisuusmääräykset ja mahdollisen vahingon sattuessa jälkiseuraukset mielessä pitäen kokeilla korjata, tokkopa tee-se-itse-miäs niin pahoja vaurioita saa aikaiseksi ettei ammattiauttaja niitä korvausta vastaan korjaisi.
 
T:Samul
Gibsonplayer
14.12.2021 09:17:57
Kiitos vastauksesta.
Huoltoonhan tuo vahvistin on tässä talven aikana menossakin, nyt osaa ainakin vian lisäksi kertoa hieman mikä siellä voisi olla rikki
basisti1971
15.12.2021 07:34:13
Moi.
 
Gibsonplayer: Kiitos vastauksesta.
 
Ole hyvä.
 

 
Gibsonplayer: Huoltoonhan tuo vahvistin on tässä talven aikana menossakin, nyt osaa ainakin vian lisäksi kertoa hieman mikä siellä voisi olla rikki
 
Hyvä ratkaisu, paljon pintaliitostekniikkaa sisältävät laitteet ovat varsin haastavia kotikonstein diagnosoida ja korjata vaikka sekä tietotaitoa että skema löytyisikin.
Eivätkä tietokonepohjaiset mallinnusominaisuudet tälläkään kertaa hommaa ainakaan helpota.
 
Tuosta tietokonepohjaisuudesta tuli ekassa vastauksessa itsestäänselvyytenä ohittamani seikka, onhan tietokonepuolen diagnoosit/resetoinnit tehty, ja onhan firmwaresta käytössä tuorein versio?
 
Pop-up mainoksineen kenkku lähde, mutta jos tietoturvajärjestelmä tuollaiselle sivulle päästää tiedoston omalle koneelle lataamaan, Stagen service notes löytyy esimerkiksi tuolta:
 
https://www.docdroid.net/tXC3f0l/bc-stage-pdf
 
Sitä en tiedä miten BC:n eri versiot toisistaan poikkeavat, mutta ainakin osviittaa saanee.
 
Sivulta 22 lähtien löytyy sarja testejä ja ohjeet firmwaren päivittämiseksi.
Joskus tietokonepohjaisissa järjestelmissä moisen käytöksen kitkemiseksi riittää pelkkä tehdasresettikin kunhan vika ei ole mekaaninen.
 
T:Samuli
Gibsonplayer
15.12.2021 16:01:25 (muokattu 16.12.2021 00:21:20)
Nyt oisi varmaan pitänyt itseni olla vähän tarkempi vahvistimen mallin kanssa kun Roland taitaa edelleen valmistaa vahvistimia tuolla Blues Cube -mallinimellä.
 
Tämä kyseinen Roland on käsittääkseni 1990-luvulta tai 2000-luvun alusta oleva Blues Cube BC-30 ja ei tässä vielä tietokonemallinnuksia ole, käsittääkseni tämä on ihan puhdas putkivahvistin
basisti1971
16.12.2021 08:17:52
Moi.
 
Gibsonplayer: Nyt oisi varmaan pitänyt itseni olla vähän tarkempi vahvistimen mallin kanssa kun Roland taitaa edelleen valmistaa vahvistimia tuolla Blues Cube -mallinimellä.
 
No joo, nämä nykyiset BC:t taitavat olla jo tavallaan 3 sukupolvi samalla nimellä, toinen joka tapauksessa, viimeisimmän ollessa ehdottomasti valmistusmääriltään suurin joten oletin kyseen olevan näistä tuoreimmista.
Saman nimen käyttäminen tekeen ainakin Googlella hakemisen likipitäen mahdottomaksi koska painoarvo on mainoksissa :/.
 

 
Gibsonplayer: Tämä kyseinen Roland on käsittääkseni 1990-luvulta tai 2000-luvun alusta oleva Blues Cube BC-30 ja ei tässä vielä tietokonemallinnuksia ole, käsittääkseni tämä on ihan puhdas putkivahvistin
 
Mielenkiintoista, en muista koskaan tuollaisesta edes kuulleeni.
Ainoa Rolandin putkia sisältävä kitaravahvariperhe johon itse muistan törmänneeni on Bolt, ja tuokin on Musari-tyylinen hybridi jossa putkipäätettä ohjaa trankkuetuaste.
 
90-luvun puolessa välissä markkinoille tullut BC oli mun muistaakseni "tavallinen" Fet-vahvari.
Lainausmerkeissä, koska putkisoundia suhteellisen hyvin emuloivan pätteen kytkentä oli varsin erikoinen.
 
Löytyisikö linkkiä vastaavaan laitteeseen tai kuvia tuosta sun vahvarista, kiinnostaisi kovasti nähdä.
Ja tietty putkikattaus kiinnostaa myös.
 
T:Samuli
basisti1971
19.12.2021 09:48:06 (muokattu 20.12.2021 07:43:30)
Moi.
 
Gibsonplayer: Nyt oon ilmeisesti ite käsittäny tuon vahvistimen kanssa jonkin verran väärin. Kyseessä on siis ilmeisesti putkivahvistimen soundia mallintava vahvistin?
 
Ei mallintava, vaan päätteen kytkentä emuloi putkivahvistinasteen käyttäytymistä.
Katsantokannasta riippuen enemmän tai vähemmän onnistuneesti kuin suora MosFet-pääte.
EDIT: eikä edes emuloi, on toteutettu hybridipääteastepiirillä kuten allelinkitetystä huoltomanuskasta selviää.
 

 
Gibsonplayer: Esim tuolla videolla on käsittääkseni samanlainen Roland kuin mitä tämä miun:
https://www.youtube.com/watch?v=da8RN6uiGqE

 
Kuten infossakin mainitaan, trankkupeli, ei putkia.
 
T:Samuli
Jone the Bone
19.12.2021 11:32:34 (muokattu 19.12.2021 11:36:34)
 
 
Allaolevasta linkistä voi ladata tuon aikakauden BC-30:n huoltomanuaalin, joka lienee aika lähellä kysyjän laitetta.
 
https://www.opweb.de/english/company/Roland/BC-30
 
Laite on tosiaankin analoginen puolijohdepeli, jossa kanavanvaihto on toteutettu niin, että mekaaninen ON/OFF painokytkin (tai jalkakytkin) ohjaa parin transistorin kautta 5:ttä FET:ä, jotka toimivat puolijohdekytkiminä.
 
Mikäli kanavanvaihtoa ilmaisevat merkki-LEDit toimivat normaalisti oikealla kirkkaudellaan, lienevät FEejä ohjaavat transistorit sekä niiden ohjausjännitteet kuitenkin oikein. Heikentynyt juotos, murtuma piirilevyssä tai peräti vioittunut komponentti (esim. FET Q3, hiladiodi) tällä alueella voisi selittää laitteen käytöksen.
 
Huoltomauaalista huolimatta suosittelen minäkin kuitenkin kääntymään ammattiauttajan puoleen, mikäli elektroniikka ei kuulu omalle mukavuusalueelle. Mutta, jos elektroniikka kiinnostaa ja seikkalunhalua löytyy, manuaalin avulla vika on helpompi paikallistaa ja jopa korjata laite taas pelikuntoon.
Se on sama millä sitä paskaa lapioi, kunhan paska lentää (Albert Järvinen, kysyttäessä käyttämiensä kitaroiden merkkiä).
basisti1971
20.12.2021 07:41:27
Moi.
 
Jone the Bone: Allaolevasta linkistä voi ladata tuon aikakauden BC-30:n huoltomanuaalin, joka lienee aika lähellä kysyjän laitetta.
 
https://www.opweb.de/english/company/Roland/BC-30

 
Kiitos linkistä.
 
Tuosta manuskasta selviää sekin että BC30:ssä ei olekaan irtokomponentein toteutettua Fet-päätettä kuten pikaisella nettietsinnällä käsitin kumpaisessakin olevan, vaan 30:sen pääte onkin pc1188h hybridipiirillä toteutettu.
 
Sinänsähän asialla ei ole merkitystä, jos soundi on hyvä ja mieleinen, asiat on hienosti käytetystä topologiasta riippumatta.
 
T:Samuli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)