Aihe: Kitarakamat ja kohinan yms vähentäminen?
1 2
LaXu
26.06.2021 16:17:39
Millaisia kokemuksia ihmisillä on power conditioner, voltage regulator yms tyyppisistä laitteista? En ole moisia omistanut koskaan ja tälläkin hetkellä kotona on laitteet vain yhdessä perus jatkoroikassa.
 
Toimii ihan hyvin, mutta mietin onko mitään etua sijoittaa virransyötön päähän seinäpistokkeen ja laitteiden väliin jotain parempaa? Suomessa keskimäärin taitaa olla jännite melko tasainen ja sähköt kelvot, mutta onko virran filtteröinnistä mitään etua?
 
Omassa käytössäni ajatus on lähinnä vähentää mahdollisia kohinoita yms eikä esim yrittää parantaa huonon keikkapaikan sähköpörinöitä.
 
Noisegate on jo käytössä.
ituvirtanen
26.06.2021 23:31:48
 
 
Ismo Ivo ja Frank Fortum tarjoavat hyvin tasalaatuista sähköä, joten nuo siivoajat ovat aika tarpeettomia täällä. Aloittaisin suhinoitten taltuttamisen purkeista ja vahvistimen säädöistä. Instrumentin suojaus (kuparointi, dummy coil yksikelaisille...) tuo lisäapua ulkoisiin surinoihin.
jhlamm
27.06.2021 03:19:02
ituvirtanen: Ismo Ivo ja Frank Fortum tarjoavat hyvin tasalaatuista sähköä, joten nuo siivoajat ovat aika tarpeettomia täällä. Aloittaisin suhinoitten taltuttamisen purkeista ja vahvistimen säädöistä. Instrumentin suojaus (kuparointi, dummy coil yksikelaisille...) tuo lisäapua ulkoisiin surinoihin.
 
Tästä kevyt disagree. Meillä on vanha kämppä missä ei ole maadoitettuja rasioita. Meillä on apua noista kamoista. Oikeasti joskus kämpästä tulee se häiriö. Ja joskus noista on apua. Mutta monesti se on aika merkityksetön. Enemmän kyse on kuitenkin verkosta kuin tarkastajasta.
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
nightbird
27.06.2021 08:05:54
Se on juurikin tuo maadoituksen puute joka kotona voin aiheuttaa ongelmia, useassa vahvistimessa lukee siellä takana "this apparatus must be earthed", olen itse tähän asiaan törmännyt kun chassis ei ole shukomaissa, input voi kerätä silloin häröjä.
Myös sähkön ottaminen eri huoneiden rasioista johtaa usein hallitsemattomiin pirinöihin.
Nuo conditionerit ovat silloin parhaimmillaan jos keikkapaikalla tai studiossa on esim. valopuolta joka joko notkuttelee verkkosähköä tai sitten syöttää takaisinpäin pirinää ym. kuten voi käydä huonoilla tyristorisäätimillä.
msalama
27.06.2021 08:15:31
 
 
Ja schukomaadoituksillakin voi tulla maalenkkien takia brummiongelmaa jos vedät eri vaiheista vehkeillesi sähköt, joten samaan syöttöön kaikki kiinni ja sittenkin kannattaa katsoa vaikka yleismittarilla, ettei eri rasioiden maiden välillä ole jännitepotentiaalieroa tai pahimmillaan hurisee silti.
Tuubaa pukkaa vaikka visionärismiin pyritään.
Krice
27.06.2021 08:34:47
 
 
Mitä sieltä pedaalilaudasta löytyy? Hevissä ei tarvita kuin ehkä yksi overdrive jos sitäkään, jos vahvistin pärisee tarpeeksi. Kompressori on turha pedaali ja se lisää kohinaa.
McLeach
27.06.2021 10:26:55
Kyllä minä kanssa varmistaisin ensin, että kaikki soittovehkeet tulee yhden vaiheen takaa. Ja niin, ettei sen vaiheen takaa tule muuta, esim. valoja. Varmistus myös, ettei nurkilla ole langattomilla lähettimillä toimivia härveleitä kuten robottiruohonleikkuria, kaiuttimia tms. Tietty se maadoitus olisi hyvä olla myös kunnossa.
 
Sitten vaan skeban häiriösuojaus, humbucker ja laadukas piuha suoraan vahvistimeen. Pitäisi olla suht inhimillinen hurinataso. Tuohon kun lisää palikoita niin riskitekijät tietty kasvaa, mutta siitähän ne on helppo sitten pois sulkea.
uusiipe
27.06.2021 22:03:53
Yhdellä kitaristilla oli hervoton kattaus moulinexeja laudassa. Koko komeus tuotti kivasti suhinaa. Duunasin vahvistimensa efektilenkkiin LM1894-pohjaisen, äärimmäisen simppelin kohinanpoistopurkin. Kokeilu oli oikeinkin onnistunut. Ei taida tuota ic-piiriä enää saada mistään, kun analogilatteet alkaa olemaan vähenemään päin.
 
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1894.pdf?ts=1624813951211
P = U * I
nightbird
28.06.2021 07:17:32
uusiipe: Yhdellä kitaristilla oli hervoton kattaus moulinexeja laudassa. Koko komeus tuotti kivasti suhinaa. Duunasin vahvistimensa efektilenkkiin LM1894-pohjaisen, äärimmäisen simppelin kohinanpoistopurkin. Kokeilu oli oikeinkin onnistunut. Ei taida tuota ic-piiriä enää saada mistään, kun analogilatteet alkaa olemaan vähenemään päin.
 
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1894.pdf?ts=1624813951211

 
Tuli ihan muistoja C-kasettidekkien kulta-ajalta ;=)
JMKM
28.06.2021 08:36:08
uusiipe: Ei taida tuota ic-piiriä enää saada mistään, kun analogilatteet alkaa olemaan vähenemään päin.
 
Piti ihan vilkaista ja kyllähän Texas Instrument tuota edelleen valmistaa, välittömään toimitukseenkin on jakelijalla jokunen tuhat kappaletta. :)
basisti1971
28.06.2021 09:04:58
Moi.
 
On kokemusta.
 
ituvirtanen: Ismo Ivo ja Frank Fortum tarjoavat hyvin tasalaatuista sähköä, joten nuo siivoajat ovat aika tarpeettomia täällä. Aloittaisin suhinoitten taltuttamisen purkeista ja vahvistimen säädöistä. Instrumentin suojaus (kuparointi, dummy coil yksikelaisille...) tuo lisäapua ulkoisiin surinoihin.
 
^Tämä.
 
Toki pitää olla sen verran älliä päässä että sähköverkko johon laite kytketään on kunnossa, kuten myös muut samaan verkkoon kytketyt laitteet.
Hakkurit (myös LED valaisimissa/lampuissa olevat) säteilevät ehjinäkin normien rajoissa usein melkoista saastetta takaisin verkkoon päin.
 
Varsin monissa 80-luvun jälkeen valmistetuista transistori-instrumenttivahvistimista löytyy edes jonkinlainen (R)LC-filtteri, joten samanlaisen lisääminen syöttöön ei yleensä vaikuta häiriötasoon lainkaan.
Eipä noista kyllä tosin haittaakaan ole.
 
Putkivahvistimet (PP) ovat tunteettomampia sähköverkon jännitteen laadulle kunhan nimellisjännite on kohdallaan, mutta toisaalta putkien kunto ja hehkujen toteutus vaikuttavat trankkulaitteita (pl. vanhuuttaan kohisemaan yltyvät operaatiovahvistimet) enemmän hyötysignaaliin gerneroituviin häiriöihin.
 
Halpis "power conditioner"eissa yleisiä LC-filttereitä älykkäämmät sähkönputsaajat toimivat kyllä, mutta hintaluokka karkaa nopeasti, joten tuo ylläehdotettu ylimääräisten kohinageneraattorien vähentäminen signaalitieltä toimii pääsääntöisesti edullisemmin.
Ja jos kohina generoituu tautilautasen kytkennässä, ei sähkön laatu tai laaduttomuus juurikaan vaikuta kokonaisuudessa suuntaan eikä toiseen.
 
T:Samuli
iec
28.06.2021 09:48:23 (muokattu 28.06.2021 09:50:11)
 
 
jhlamm: Tästä kevyt disagree. Meillä on vanha kämppä missä ei ole maadoitettuja rasioita. Meillä on apua noista kamoista. Oikeasti joskus kämpästä tulee se häiriö. Ja joskus noista on apua. Mutta monesti se on aika merkityksetön. Enemmän kyse on kuitenkin verkosta kuin tarkastajasta.
 
Sähköturvallisuusnäkökulmasta kannattaisi miettiä olisiko mahdollista toteuttaa sähköremontti (helpompaa jos on vanhat johdot valmiiksi jo pintavetoina). Eihän se tietenkään halpaa ole. Jos talo on sen ikäinen, että ei ole maadoitettuja rasioita ollenkaan, on siellä varmasti jo kaikki rasioiden liitoksetkin potentiaalisia tulipalon alkulähteitä. Toki jos ei ole oma talo, vaan on kyse kerrostalosta/rivarista, niin sitten ei ole paljoa tehtävissä.
 
Niin ja jos vanhassa talossa on yllättäen pari maadoitetun näköistä rasiaa ja muut ovat maadoittamattomia, ei kannata luottaa siihen että ne maadoitetun näköiset ovat oikeasti maadoitettuja. Joskus on tehty sellaisia nolla-maadoitettuja kepulikytkentöjä, eli ei todellakaan ole sama asia kuin oikea maadoitus. Vanhoissa asunnoissa/taloissa saattaa olla sellaisia sähköverkon virityksiä, että joskus on vain hyvää tuuria ettei ole asukkailla henki lähtenyt tai syttynyt tulipalo.
 
Vielä 80-luvulla ainakin rakennettiin taloja, joissa ei laitettu maadoitettuja pistorasioita ihan joka paikkaan. Nykyään ne on ilmeisesti säännösten mukaan oltava kaikki maadoitettuja.
 
Voin kyllä uskoa että vanhassa talossa maadoittamattomilla pistorasioilla tulee kyllä vaikka ja mitä häiriöitä.
 
Itsellä isoin häiriölähde 2000-luvun talossa on ollut printteri. Sehän on muovikotelossa oleva sähköhärpäke joka ei ole maadoitettu, ja se aiheutti (olikohan Epson tai HP) ankarat häiriöt jos kitara oli alle metrin päässä kyseisestä kamppeesta. Ja printterin ei tarvinnut olla edes käynnissä. Riitti jo se että virtatöpseli oli kiinni pistorasiassa.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
nightbird
28.06.2021 21:37:28
Pauli Lappalainen: Ihan näin sivusta heitettynä, kannattaa jättää sähköturvallisuusasioiden spekulointi sille asteelle, että teetänkö sähköremontin vai en jos sähköasioista ei ole osaamista.
 
Niin monta ja monenlaista urbaania legentaa "tietäjien" puheissa liikkuu.

 
Peukkua Pauli, hyvä pointti. Onhan näissä ketjuissa jonkin verran siivottavaa.
McNulty
28.06.2021 22:09:59 (muokattu 28.06.2021 22:12:05)
Mä pystyn elämään vintage-henkisten yksikelaisten mikkien hurinan ja huminan kanssa, mutta muuta häiriötä pyrin kyllä kaikin tavoin välttelemään ja poistamaan signaaliketjusta.
 
Tämä on aika pitkä tie kuljettavaksi kun se alkaa vahvistimesta ja päätyy sinne kitaran mikrofoneihin, noin niin kuin kamojen osalta.
 
Ensin minimoin putkivahvistimista mahdolliset virtalähteestä sekä pääte- ja etuasteen putkista mahdollisesti aiheutuvat häiriöt. En käytä siis vahvistimien virransaannin osalta mitään varsinaista tai erillistä regulaattoria tai filtteröintiä. Yleensä aina laadukas jatkojohto on ollut riittävä. Tällä hetkellä käytän tuollaista Motonetistä hankkimaani Brennenstuhl ukkossuojauksella (ja ilmeisesti jonkinlaisella suodatuksella) varustettua hyvälaatuista jatkoroikkaa.
https://www.brennenstuhl.com/de-DE/ … dosenleiste-8-fach-3m-h05vv-f-3g1-5
 
Vahvistimen ja kaapin välillä mulla on Sommer Meridian SP225F eli 2x2,5mm2 kaiutinjohtoa ja päissä Neutrikin liittimet.
 
Tämän jälkeen tietysti olen huolehtinut että pedaalilaudasta vahvistimille lähtevät instrumenttikaapelit ovat laadukasta tavaraa, niin liittimien kuin itse johtimen osalta. Evidence Audio Lyric HG tai itse tehdyt Sommer Spirit LLX + Neutrik ovat molemmat toimineet erinomaisesti. Laudassa patch-kaapelit ovat Evidence Audio SIS+Monorail sekä muutama Evidence Audio Blackrock + SquarePlug SP400.
 
Yksi selkeästi tärkeimmistä on pedaalilaudan virtalähde. Mulla on käytössä Strymon Zuma + Ojai isommassa laudassa ja kakkoslaudassa VoodooLab PedalPower 2 Plus. Pienimmässä neljän pedaalin "ota mukaan kaverille"-laudassa mulla on Cioks Adam Link. Jossain vaiheessa testaan myös Gigrig-virtalähteen ja sen modulaarisuuden.
 
Laudasta kitaraa kohti mennään jälleen Evidence Audion Lyric HG:llä tai Sommer Spirit LLX + Neutrik -kamalla.
 
Kitaroissa mulla taitaa melkein kaikissa olla CTS-potikat (muutamassa Bourns-tuotteita), laadukkaat kytkimet ja tietysti laadukkaat mikit (BKP, Monty's, DiMarzio, Seymour Duncan jne.)
 
Todella vähissä on siis ylimääräiset hurinat ja häiriöt. Toki joku vintage fuzz-pörpötin aina nostaa kohinaa, mutta se kuuluu asiaan ja se on ns. hallittavissa. Mutta erillistä noisegatea en käytä. Kompressoriakin voi käyttää melko huoletta, tai EQ-pedaalia... niiden jäljiltä ei tule liikaa korostettua hurinoita ja häiriöitä. Paitsi omia soittovirheitä.
 
Mutta kaikkeen tuohon yllä olevaan saa toki sievän summan rahaa kulumaan. Äkkiä niitä satalappusia alkaa katoamaan pelkästään laadukkaaseen kaapelointiin. Puhumattakaan pedaalilaudan virtalähteistä, pedaaleista ja soittimien mikeistä. Huomattavasti helpommalla pääsisi jos ei käyttäisi dry/wet-hässäkkää, tai jos eläisi vaan yhden pedaalilaudan ja muutaman kitaran kanssa. Pärjäisin kyllä yhdellä "kattavalla" laudalla ja muutamalla skeballa. Mutta jotainhan se pitää harrastaakin... enää ei tarvitse kuin opetella soittamaan.
moving in stereo
McNulty
28.06.2021 22:16:01
basisti1971: Hakkurit (myös LED valaisimissa/lampuissa olevat) säteilevät ehjinäkin normien rajoissa usein melkoista saastetta takaisin verkkoon päin.
 
Yksiä pahimpia häiriön aiheuttajia kodin sähköverkoissa ovat mm. robotti-imurit ja robottiruohonleikkurit. Jostain kumman syystä niiden latausasemat ovat suoraan vihtahousuosastolta! Ja pahimmassa tapauksessa asialle ei voi mitään, jos kyseessä vaikka vanhempi rivari ja naapurilla tuollainen rakkine sähköverkossa 24/7 kiinni.
moving in stereo
ituvirtanen
29.06.2021 00:40:30
 
 
McNulty: Äkkiä niitä satalappusia alkaa katoamaan pelkästään laadukkaaseen kaapelointiin. Puhumattakaan pedaalilaudan virtalähteistä, pedaaleista ja soittimien mikeistä.
 
On totta, että ritsakin toimii hetken ihan kivasti. Silti markan kaapelilla saa vain markan saundin. Roudaaminen, rääkkääminen ja pitkäaikainen käyttö panee narut koville. Neutrik, anyone?
 
Pändille ostin aikanaan sähkökaapelit ynnä mikki- ja kaappipiuhat. Rahaa upposi kasa. Muut olivat ensin sitä mieltä, että summa on älytön, vaikka etsin toimivia, en hifiä. Jonkinlainen laukkukin löytyi ja ostin vielä velcrot kaapeleihin, että ne sai niputettua. Mikkijohdot ovat vieläpä henkilökohtaisia. Nyt ne ovat maksaneet ehkä muutaman kympin vuodessa. Keikkaongelmia niitten suhteen ei ole ollut. Toisaalta, jos muovikassi on parasta, mitä löytyy ja kaapeleista osa toimii joskus, tuskin keikalle on mitään tarvetta mennäkään.
msalama
29.06.2021 06:02:37
 
 
teetänkö sähköremontin vai en jos sähköasioista ei ole osaamista
 
Jos ei ole asennuslupia niin sehän on lain mukaan pakko jättää tuolle asteelle, oli osaamista eli ei.
Tuubaa pukkaa vaikka visionärismiin pyritään.
nightbird
29.06.2021 07:18:24
msalama: Jos ei ole asennuslupia niin sehän on lain mukaan pakko jättää tuolle asteelle, oli osaamista eli ei.
 
Aina sattuu jonkun nilkkaan joku kommentti, on se ihmeellinen tuo ihminen.
msalama
29.06.2021 11:35:41
 
 
No näkyy sattuvan, kun tuosta nyt näin liipaistuit :D
Tuubaa pukkaa vaikka visionärismiin pyritään.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)