Aihe: DiMarzio patentoi värin, tuplakerma humbuckerit yksinoikeudella
1 2
Gary Enfield
04.06.2021 11:30:30
18is9: Patentti ja mallioikeus ovat eri asioita. Patentin voi saada uudelle keksinnölle ja se suojaa keksinnön hyödyntämistä, mallioikus taas suojaa muotoilua, väriä, tms asiaa mikä erottaa tuotteen kilpailijoista mutta ei sinänäsä välttämättä ole mitenkään keksinnöllinen. On näitä värejä Suomessakin suojattu mallioikeudella. Fazerin sininen taitaa olla tunnettu esimerkki.
 
Yamahalla oli tai on edelleen Fazer -moottriyörämalli jota myydään Suomessa FZR -nimellä, koska PRH on antanut Suomessa Fazer -nimen hyödyntämisoikeudet muualle. Sen sijaan että olisivat asiasta riidelleet, taisi jonain vuonna ilmestyä Fazerin sininen juhlamalli ko. moottoripyörästä. Win win.

 
Viking Linen punainen kuulemma. Yks aste sävyssä sivuun niin suojaus ei enää koske, mikäli olen ymmärtänyt oikein.
18is9
04.06.2021 11:55:03 (muokattu 04.06.2021 12:29:31)
 
 
Avain tuossa tekstissä minusta oli "The DiMarzio Double Cream trademark has been in use for over forty years" eli se tuotesuoja on myönnetty mikeille silloin aikanaan kun Super Distortion tuli markkinoille. Kyseessä ei siis ole keissi että niille nyt jälkikäteen myönnettäisiin yksinoikeus kermanvärisiin mikkeihin, vaan he ovat tajunneet hakea tuota oikeutta ennen kuin kermanvärisiä humppareita on ollut markkinoilla. Joku kilpailija oli päättänyt testata asiaa oikeusteitse nyt.
 
Sinällään itse ymmärrän tämän ajatusmallin tässä takana. Jos näen lespan jossa on kromikuoristen mikkien sijaan kermanväriset mikit, niin kyllä se Super Distortion minulla siitä tulee mieleen. Siinä mielessä tuotesuojaus on tehnyt tehtävänsä, DiMarzio on saanut mikkien värin yhdistettyä juuri heidän mikkeihinsä. Ei se kerma mikään autuaaksi tekevä väri ole (vai onko siinä sittenkin se soundin salaisuus?), vaan se että Super Distortionit on kait ihan oikeasti hyviä mikkejä ja niitä on isot pojat käyttäneet ahkerasti. Jos Super Distortioneita olisi myyty vaikka vaaleanharmaina niin se harmaa väri olisi nyt kova juttu ja kermanvärisiä mikkejä ei haluaisi myydä kukaan, paitsi jotain straton yksikelaisia tietysti.
 
EDIT: EMG ei ole mahtanut suojata sitä mikkiensä ulkonäköä samalla tavalla. Minusta semmoinen musta laatikko mikin paikalla ilman naparuuveja ja pieni logo alakulmassa herättää välittömästi negatiivishenkisen ajatuksen että kitarassa on kiinni jotkut EMG:t.
 
EDIT2: Tähän varmaan sopisi Devin Townsendin kommentti nimeämästään kitarasta: "Devin Townsend Framus Stormbender. Yay! The more I say that name aloud, the more I regret it. But too late now, so suck it!"
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
mettän peikko
04.06.2021 16:25:44
Eniten minua hämmentää se että täällä päin lähes joka kauppa myy ainoastaa mustia Dimarzioita. Jos tuo väri on niin tärkeä niin miksei niitä sitten kermaisia myydä enempää? Oikeastaan Thomanilla on hyvä valikoima kermaisia Dimarzioita.
McNulty
04.06.2021 16:51:42
Mua ei sinänsä trademark tai tuotemerkkaus hämää. Mutta mä en ensimmäisenä assosioi humbuckerin bobbinien väriä DiMarzioon. Ehkä johtuu siitä, että mä en ollut paikalla 70-luvulla kun tuo homma alkoi. 90-luvun alussa kun itse aloitin vakavamman kitaraharrastamisen, niin silloin markkinoilla oli jo muitakin vaihtoehtoisia mikkejä kuin pelkästään DiMarzion tuplakermaiset humbuckerit.
 
Mä yhdistän avoimet kelat väristä riippumatta melkein valmistajaan kuin valmistajaan, en yksinomaan DiMarzioon. Ehkä pitäisi.
 
Tässä suhteessa esim. Fazerin sininen ja Fiskarsin oranssi ovat ehkä eri tavalla tunnistettavia tuotteita ja tuotemerkkejä. Mä tunnistan DiMarzion pikemminkin logosta, jossa aurinkokuvio... tai siitä että humbuckerin molemmissa keloissa on kuusiokolokantaiset säädettävät napapalat.
 
Täysin ymmärrettävää että DiMarzio puolustaa tavaramerkkiään. Näitähän tosiaan haastetaan ajoittain ja nyt viimeisin 4 vuoden prosessi tulkittiin DiMarzion eduksi. DiMarziollahan on myös muita tavaramerkkejä kuten vaikkapa termi "PAF". Siis PAF ilman pisteitä kirjainten välissä ja perässä. Väkisinkin tulee mieleen, että ovatko avoimet humbuckerien kelat väristä riippumatta yleisluontoisia kuin termi PAF? Sen takia tuotemerkki varmasti myös haastettiin, eli ajateltiin sen olevan geneerinen tuotemerkki.
 
Samoin kuin vaikkapa aspiriini. Tai dobro. Velcro. Jeeppi. Stetson.
moving in stereo
Lego
04.06.2021 21:43:54
18is9: EDIT: EMG ei ole mahtanut suojata sitä mikkiensä ulkonäköä samalla tavalla. Minusta semmoinen musta laatikko mikin paikalla ilman naparuuveja ja pieni logo alakulmassa herättää välittömästi negatiivishenkisen ajatuksen että kitarassa on kiinni jotkut EMG:t.
 
No täähän nyt kertoo ainoastaan sinusta joten aika turhaa ripulia.
18is9
04.06.2021 21:59:50 (muokattu 04.06.2021 23:18:11)
 
 
Lego: No täähän nyt kertoo ainoastaan sinusta joten aika turhaa ripulia.
 
Lähinnä meinaan että hakee ne muutkin mikkivalmistajat ulkonäöllä erottautumista, löytyy EMG:tä, Fishmania, Railhammeria jne. Se, että minkä mielleyhtymän mikäkin mikki aiheuttaa, se on oma asiansa, mutta kyllä tuommoinen perus emg-kitara näkyy kauas. Ja ihan varmasti on tietoinen valinta että esim Retroactiveissa on pyritty eroon siitä emg:lle tunnusomaisesta ulkonäöstä koska se aiheuttaa tiettyjä mielleyhtymiä, kenelle positiivisia ja kenelle sitten negatiivisia.
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
Laulava Kylätohtori
04.06.2021 22:00:19
Lego: No täähän nyt kertoo ainoastaan sinusta joten aika turhaa ripulia.
 
Ei se mitään ripulia ole, vaan asia on juuri näin. :D
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Lego
04.06.2021 22:14:39
Laulava Kylätohtori: Ei se mitään ripulia ole, vaan asia on juuri näin. :D
 
Niin jos keskittyy ulkonäköön eikä siihen mitä niistä keloista saa pihalle, mm musiikkia jota ihmiset kuuntelee :D xD lol
18is9
04.06.2021 22:40:10
 
 
Jos oikein löydöksiäni tulkitsen, EMG on suojannut tasaisen mustan mikin kuoren jossa on kulmassa teksti emg. Tämä ei käsittääkseni suojaa pelkkää tasaista mikin kuorta, vaan teksti emg pitää olla alakulmassa jotta kuori on suojauksen piirissä.
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
Metalkallo
05.06.2021 00:27:35 (muokattu 05.06.2021 00:28:23)
Mä just vähän aikaa sitten hommasin Dimarzion 59 pafin molemmat kelat kermaisen valkoisina. En tiedä sitten onko siitä muun värisiä versioita? Hyvä mikki kyllä tallassa ainakin. Aiemmin oli 36th paffia, mutta suosittelen kyllä tätä 59 pafia mieluummin les pauliin.
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
hevikukko
05.06.2021 00:34:32 (muokattu 05.06.2021 00:36:14)
Mutta jos sulla on Duncanit jotka ajan saatossa muuttuu kermaksi ni onko ne sitten DiMarzioita? Ihan älytöntä vääntää väreistä isot vanhat kuuluisat yhtiöt. No kerma kun kerma ja mikki ku mikki.
Jos soitto ei välillä kulje se ei vaan kulje....ollaan kaikki ihmisiä!!!!!!!
fox
05.06.2021 01:43:27
 
 
18is9: En ole koskaan ottanut selvää mitä sille Gibsonin PAF -jutulle kuuluu, kävikö siinä niin etteivät koskaan saaneet humbuckerille patenttia vaikka sitä hakivatkin. Muutenhan heillä olisi ollut yksinoikeus humbuckereiden valmistamiseen noin kaiken kaikkiaan.
 
Kyllä Seth E. Lover sen patentin sai 28.7.1959 (hakemushan oli 22.6.1955 jätetty, en vuoksi "Patent Applied For" dekaalit mikin pohjalevyssä..) Myöhemminhän pohjalevyssä oli Ted McCartyn tallan patenttinumero, noin niinku källinä.
Se oikea patenttinumero, jos haluaa asiaan paneutua, on 2,896,491
 
Muita mahdollisesti "kiinnostavia" patentteja ovat Thaddeus "Ted" McHughin patentti 5.4. 1921 säädettävälle kaularaudalle 1.446,758 ja saman miehen patentti 1,365,839 korkeussäädettävälle tallalle 18.1.1921..
 
Gibsonillahan on myös rekisteröity tavaramerkki/mallisuoja tuolle lavan muodolle (open book peghead) joka on vuodesta 1922, viimeksi U.S.Patent Office on sen vahvistanut vuonna 1975 (arkistonumerolla 1,020,485 (aikaisempia mm. 895,535)
Tavaramerkillisiähän on myös "bell-shaped trc" eli kaularaudan peitelevy sekä myös tuo potikoitten "diamond" sijoittelu.
 
Mutta tuo tavaramerkki-juttujen rekisteröinti tuolla jenkkilässä on yleistä, tarkin "tavaramerkkirikkeitten" valvoja taitaa olla "Ricky Police" eli Rickenbackerin "valvontaosasto". Fenderin lapa muuten on myös "trademarkattu" Jenkeissä.
 
Topikin aiheeseen: Larry DiMarziollahan on tuo "double cream, open coil" ollut jo kauan, tais olla 77-78 kun kävivät "keskustelua" silloisen Mighty Miten (tuolloin jenkkifirma) kanssa. Joten, olisko taas joku tuollainen juttu tässä, vai onko tuo mallisuojahomma sitten "määräajoin uusittava".
Itäisiltä mailtahan noita "tuplakermoja" avokelamikkejä tuli tuossa 70-80 lukujen taitteessa "vähän joka tekijältä", Maxxonilta, Double Eaglelta, MMK:lta ja muilta eikä niistä "käräjiä käyty".
Gibsonin "vanhat" double cream-kelaiset taas piileskelivät siellä kuoren alla vaikka ovat verrattomasti vanhempia kuin Larryn PAF, Super Distortion ja Dual Sound -mikit.
Jossain vaiheessa vuotta 1958 Gibsonille muoviosia toimittanut firma ilmoitteli, että musta väri on ny loppu, ja sopivat että OK, laittakaa sitte niitä "värittömiä" kermanvärisiä kelarunkoja tulemaan, kuoren allehan ne laitetaan. Sitten 1960 tuli taas mustia kelarunkoja. Joten, alku- ja loppuvaiheessa tehtaalla oli lootissa sekaisin mustaa ja kermanväristä, joten saattoi yleisesti tulla "Zebra"-nimellä nykyään kulkevia mikkejä, 1959 taas sitten "full white" eli "double cream"- mikkejä. Niistähän ei tiedetty mittää kunnes tuli "muotiin" ryhtyä poistamaan kuoria.. Ja tuohon muoti-ilmiöön sitten iski Larry ja muut, olihan se sitten "hot-rodatun" elikkäs tuunatun näköinen se kitara, ja vielä double cream-mikitkin! :)
 
Ja juu, olin tuolloin "kuvioissa" kun noita DiMarzioita, Mighty Miteja ja japanialaisten mikkejä kitaroihin haluttiin.
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Metalkallo
05.06.2021 06:52:53
hevikukko: Mutta jos sulla on Duncanit jotka ajan saatossa muuttuu kermaksi ni onko ne sitten DiMarzioita? Ihan älytöntä vääntää väreistä isot vanhat kuuluisat yhtiöt. No kerma kun kerma ja mikki ku mikki.
 
Tärkeintä taitaa olla se minkä värisenä mikki myydään uutena. Ajan mittaan valkoinen tosiaan muuttuu kermaisemmaksi, mutta sille asiakas ei voi mitään.
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
Ikihonka
05.06.2021 09:40:45 (muokattu 05.06.2021 09:41:49)
Kuka tai mikä valmisti ensimmäisenä kuorettoman humbuckerin? Veikkaan Gibsonia tai sitten joku aftermarket-firma (muu kuin Dimarzio)... Kannattaisi patentoida se, saattaisi mennä Dimarziolla kahvit väärään kurkkuun :-)
 
Mutta joo, kuten joku sanoikin saa Dimarzio pitää nuo tuplakermat itsellä. Mieluummin otan ihan vain valkoisen...
McNulty
06.06.2021 15:41:58 (muokattu 06.06.2021 15:42:59)
fox: Oma veikkaus on Nisshin Onpa Seisakusho (eli Maxxon) jolla oli "open top" ja "slotted top" Hi-Power humppareita 73-74 alkaen useampaakin versiota, mustaa, valkoista, zebraa ja jopa kirkkaalla kelarungolla olevia. Mutta joo, ihan täysin "kuorettomia" nuo ei sinänsä olleet, se kuori oli tosin vaan "päältä auki".
 
Eikös Gretsch ja Ray Butts voida laskea myös mukaan? Siellähän oli myös kelat osittain päältä auki ja molemmissa keloissa säädettävät napapalat. Mutta juu, täysin kuorettomia eivät olleet nekään.
 
Edith: Vähän Beavis & Butt-Head osastoa, mutta onhan tuossa jotain koomista kun kitarakäyttöön humbuckerin keksivät samoihin aikoihin Butts ja Lover :D
moving in stereo
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)