Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Koboltti ja rosteriset kielet
1 2
Jacksonist
07.04.2021 15:49:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokeiluhalusta uusia kielisettejä selaillessa aina käyttämieni DR Tite Fittien tai Laiho Signaturejen tilalle. Tuli vastaan Ernie Ballin koboltti kielet ja Ernie Balli M-steel kielet missä kobolttia kääritty Maraging steel coren päälle. Mainostetaan että lisää dynamic rangea ja outputtia. Onko porukalla kokemusta kobolttikielistä miten vertautuu perus nikkelipäällysteisistä teräskieliin?
 
Cobalt kielistä mainostetaan;
Ernie Ball Cobalt Slinky Electric Guitar Strings provide an extended dynamic range, incredible harmonic response, increased low end, and crisp, clear highs. Cobalt provides a stronger magnetic relationship between pickups and strings than any other alloy previously available. Cobalt Slinky guitar strings are also soft and silky to the touch, making string bending a breeze.
 
Ja M-steelistä;
Ernie Ball M-Steel Electric Guitar Strings are made of a patented Super Cobalt alloy wrapped around a Maraging steel hex core wire, producing a richer and fuller tone with a powerful low-end response. M-Steel plain electric guitar strings are comprised of a specially tempered steel for maximum fatigue resistance. The electric plain strings also utilize a patented winding of steel around the ball end that reduces slippage, breakage and stays in tune better than conventional plain strings.
 
Entäs ruostumattomat vs perus?
Ernie Ball Slinky Stainless Steel Wound Electric Guitar Strings are made from stainless steel wire wrapped around tin plated, hex shaped, steel core wire. These strings provide brighter tone and longer string life due to stainless steels inherent anti-corrosive properties.
 
Itselle sopisi hyvin kielet mitkä kestää pidempään hyvänä kun en jaksa niitä olla kovin usein vaihtamassa. Pinnoitettuja olen tutkiskellut, mutta monissa ilmeisesti ongelmana että pinnoite irtoaa pinnasta. Ja jossain vaikuttaa soundiin negatiivisesti.
 
vvaltsu
07.04.2021 18:03:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mua jotenkin jännittää näissä erikoismetallikielissä se, että syökö ne nauhoja nopeammin. Etenkin nikkelinauhat kuluu tavallisillakin kielillä niin nopeasti, että kovemmat metalliseokset varmaan syö nauhoja kahta kauheammin. Tämä on vaan mutuilua, kokemukset ja anekdootit kiinnostaa.
 
ituvirtanen
07.04.2021 19:21:12 (muokattu 07.04.2021 19:26:11)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jacksonist: Cobalt kielistä mainostetaan;
Ernie Ball Cobalt Slinky Electric Guitar Strings provide an extended dynamic range, incredible harmonic response, increased low end...
 
Itselle sopisi hyvin kielet mitkä kestää pidempään hyvänä kun en jaksa niitä olla kovin usein vaihtamassa. Pinnoitettuja olen tutkiskellut, mutta monissa ilmeisesti ongelmana että pinnoite irtoaa pinnasta. Ja jossain vaikuttaa soundiin negatiivisesti.

 
Kun tästä poistaa markkinoinnin lisäämät ylisanat, on olemassa nikkelikielet, SS:t, pinnoitetut ja muutama lisäaineilla ryyditetty teräskieli.
 
*** Tiedeosuus alkaa.
 
Jotakuinkin kaikki ruostumattomat teräkset sisältävät nikkeliä, joten sitä löytyy kielistäkin. Varsinaisia kielimateriaaleja ja valmistajia on vain muutama. EB tai D'Addario ei valmista raakamateriaalia.
https://www.home.sandvik/en/news-an … slist/news/2013/09/keeping-in-tune/
https://www.steelestores.com/grade/qb-sandvik-audioflex-e.html
 
Jälkimmäisestä linkistä näkee kyseisen teräksen rakenteen:
- kromia 12 %
- nikkeliä 9 %
- molybdeenia 4 %
- kuparia 2 %
- titaania 1 %
- rautaa loput
 
Tällainen keitos on ihan tyypillinen krominikkeliteräs. Punokseen voi ujuttaa sitten noita lisäaineita, joista koboltti on yksi.
 
*** Tiedeosuus loppuu.
 
Nikkelikielet ovat vasteeltaan tasaisempia, SS:ien vaste on hiukan kuin hymynaama-eq:lla. Hiominen tai pinnan prässäys muuttavat ääntä tumpummaksi.
 
Kielet saa nopeasti tukkoon likaisilla käsillä. Vaihtoja voi vähentää pesemällä räpylät hyvin. Desinfiointiaineen käyttö voi myös kuivattaa ja siivota ihoa ja sillä saa enemmän kirkasta soittoaikaa. Pinnoitus hidastaa likaantumista. Pinnoitus on soittaessa kielen ja nauhan välissä ja pehmeämpänä lähtee vähitellen kuoriutumaan. Hikoileva kitaristikaveri kehuu Elixirejä, kun niitä ei tarvitse vaihtaa koko ajan. Riekaleet tuskin vaikuttavat juuri muuhun kuin estetiikkaan.
 
Faktisesti kovempi materiaali syö pehmeämpää. Mikäli nauhat ovat kieliä pehmeämpää kamaa, kolo tulee. Toisaalta ohuempi kieli kuluu paksumpaa nopeammin nauhaa vasten, kun materiaalia on vähemmän.
 
Koeaja erilaisia settejä ja kun saundiltaan sopivat löytyvät, niitä sitten laatikko kaupasta mukaan. Kielet ovat kulutustavaraa.
 
vvaltsu
07.04.2021 19:35:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja muistutetaanpas vielä että kielten putsaaminen esim. isopropanolilla tai GHS Fast Fretillä lisää niiden käyttöikää moninkertaisesti. Jos soundi ja tatsi noissa DR:issä on hyvä niin periaatteessa ei oo mitään syytä vaihtaa.
 
Jacksonist
07.04.2021 20:31:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt oli hyvä kirjoitus ituvirtaselta. Kiitos!
 
Jacksonist
07.04.2021 20:33:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vvaltsu: Ja muistutetaanpas vielä että kielten putsaaminen esim. isopropanolilla tai GHS Fast Fretillä lisää niiden käyttöikää moninkertaisesti. Jos soundi ja tatsi noissa DR:issä on hyvä niin periaatteessa ei oo mitään syytä vaihtaa.
 
Isopropanolia tulee käytettyä desinfiointii ja puhelimen näytön putsaukseen yms. Sitä siis tästälähin rättiin ja kieliä pyyhkimään.
 
Olen lähes koko soittouran veivannut DR:llä ja onhan ne tutut hyvät.
 
Jacksonist
07.04.2021 20:41:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elixir Nanoweb näyttäs olevan erittäin suosittu kieli pinnoitetuista. Pitää testata setti niitäkin.
 
McNulty
07.04.2021 20:55:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä testasin niitä EB:n Cobalt-sarjan kieliä silloin aikoinaan kun ne esiteltiin ja totesin ettei ollut mun juttu. Kielen pinta oli tummempi ja se tuntui jotenkin tahmaiselta tai "karheammalta" mun sormenpäissä. Kielen soitettavuus oli siis huonompi mitä perinteisissä Slinkyissä.
 
Soundillisesti en havainnut myöskään NIIN merkittävää eroa, että olisin halunnut väkisin kitaraani huonommalta tuntuvat kielet.
 
Pinnoitetuista kielistä ainoa, josta olen OIKEASTI tykännyt on Cleartone. Tosin, niiden saatavuus on ollut aina heikkoa Suomesta ja niiden saatavuus Euroopassakin on heikentynyt parissa vuodessa merkittävästi. En tiedä onko koko Cleartone koronan myötä kuollut ja kuopattu vai mikä juttu. D'Addarion pinnoitetut olivat ihan ok myös.
 
Elixirin ongelma on se, että koko kieli on dipattu siihen nano- tai polyweb pinnoitteeseen eikä pinnoite aina ole tarttunut kieleen "tasapaksuna" kortonkina. Pahimmillaan tuota pinnoitetta (siis goretexiä) on jossain kohdassa paksummin, toisaalla ohuemmin. Tämä taas aiheuttaa sen että kieli ei soi tai se soi huonosti, eikä ole balanssissa edes muiden samaisen setin kielien kanssa. Lisäksi tuo pinnoite kuluu pois melko nopeasti plektran alta ja kielen alapuolelta nauhoihin painaessa / bendatessa. Paljon soittavalle ja hikoilevalle Elixir ei välttämättä tuo sen suurempaa säästöä kuin tavallisten kielten käyttäminen ja vaihtaminen. Ainakin kielet kannattaa pyyhkiä huolellisesti soiton jälkeen jotta korroosio ei pääse puraisemaan niihin kohtiin joista pinnoite on kulunut pois.
 
D'Addario pyrki ratkaisemaan tuon pinnoitusongelman siten, että punottujen kielien punoslanka on pinnoitettu ennen kuin se kääritään ydinlangan ympärille. Tämä tuottaa tavallisen kielen tuntuman ja pidemmän keston. Tuo ei-niin-liukas tuntuma on toisille hyvä asia, Elixiriin tottuneille varmasti huono asia.
 
Stainless steel-kielien soundi on monesti kirkkaampi mitä perinteisten nikkeliteräskielten ja tätä voi moni karsastaa. Soveltuvat kuitenkin hyvin esim. nikkeliallergikoille, mutta vastaavasti saatavilla olevat setit ja kielten vahvuudet ovat huomattavasti rajoitetumpia. Esim. käyttämääni 10-52 settiä ei Ernie Ballilta löydy Stainless Steel -versiona. D'Addariolla valikoimaa on huomattavasti laajemmin XL ProSteels sarjassa.
 
Kielissä hyvää on se, että ne ovat verrattain halpoja testata erilaisia vaihtoehtoja, vahvuuksia, tuntumia ja soitettavuuksia. Testaamalla löytyy se oma. Väkisinhän ei kannata korjata asioita jotka eivät ole rikki ;)
 
moving in stereo
ituvirtanen
07.04.2021 22:40:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: ...
 
Hyvä paketti! Monta kiintoisaa detaljia.
 
Pahimmillaan tuota pinnoitetta (siis goretexiä eli teflonia)...
 
Stainless steel-kielien soundi on monesti kirkkaampi mitä perinteisten nikkeliteräskielten ja tätä voi moni karsastaa. Soveltuvat kuitenkin hyvin esim. nikkeliallergikoille...
 
Yleisesti ottaen modernien terästen kanssa erittäin harva kärsii nikkelin aiheuttamista ongelmista. Jos hygienia on kunnossa mutta iho on todella herkkä, voi ongelmia silti joillakin esiintyä. Valmistuksessa kieliin voi jäädä jäämiä esimerkiksi työkaluista tai ympäristöstä. Tuli tutkittua muutama vuosi sitten nikkelin ongelmia ja ihoa vasten tulevista tuotteista löytyi palautteen perusteella yksi tai vähemmän todettua allergiatapausta noin 35 000 myytyä tuotetta kohti. Teräs oli kyllä jalompaa mutta myös paljon pitkäaikaisemmassa kontaktissa. Jos sormet aukeavat, puhtaudesta kannattaa aloittaa. Siis kielet vaihtoon ja otelauta- ynnä käsipesulle mars.
 
Jacksonist
08.04.2021 09:42:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Erittäin hyvää tietoa. Kiitos.
 
Jacksonist
08.04.2021 10:43:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli laitettua tilaukseen;
 
Ernie Ball M-steel
Ernie Ball perus slinkyt
Daddarion rosteriset
Daddarion peruskielet
Elixir Nanowebit
 
testailen noilla ja tunnustelen onko millasia verrattuna DR Tite Fit. DR:n Dimebag signatureja on yksi paketti tossa ennestään. Muistaakseni ne oli aika saman oloiset kuin Tite Fitit. Ei muuta eroa kuin Dimebageissä hexagonal core ja Tite Fiteissä round core. Ja Dimebageissä joku Stringlife liquid polymer käsittely, sama kuin Laiho kielissä.
 
Jacksonist
08.04.2021 15:45:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja testailun alkuun kun päästy niin ajattelin noiden lisäksi laittaa testiin niin GHS:n halvat perus boomersit, thin core boomersit, ghs coated boomersit, ghs progressives.
 
ituvirtanen
08.04.2021 17:31:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen verran monta settiä on, että toivoisin noista jotain yhteenvetoa, saundi ja fiilikset. Kannattaa varmaan äänittää yksi kappale tai jotain samoja asioita kaikilla seteillä.
 
VIPMetal
08.04.2021 17:39:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite putsaan kieliä (ja kitaraa) ihan talouspaperilla ja Dunlopin 65 guitar polish pumppunesteellä. Ei tuu tahmeat kuten Fast fretillä tuli, vaan kuin olis laittanu pakasta uudet. Ton aineen takia menee perus ernietki helposti puoli vuotta. Kannattaa kokeilla, jossei usko. Kielten käyttöikä triplaantu ainaki itellä ja en kestää yhtään tahmasia kieliä miltä nuo elixirit ja muut tuntuu.
 
Soitan ja laulan: Heroes Don't Ask Why
Jacksonist
08.04.2021 22:05:34 (muokattu 08.04.2021 22:06:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Sen verran monta settiä on, että toivoisin noista jotain yhteenvetoa, saundi ja fiilikset. Kannattaa varmaan äänittää yksi kappale tai jotain samoja asioita kaikilla seteillä.
 
Joo laitan omia mietteitä tänne. Tosin meinasin käyttää jokaista settiä jonkin aikaa niin ihan heti kohta ei ole kaikkia testattu. Ja nauhoitus hyvä idea.
 
discominister
09.04.2021 08:51:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

VIPMetal: Ite putsaan kieliä (ja kitaraa) ihan talouspaperilla ja Dunlopin 65 guitar polish pumppunesteellä. Ei tuu tahmeat kuten Fast fretillä tuli, vaan kuin olis laittanu pakasta uudet. Ton aineen takia menee perus ernietki helposti puoli vuotta. Kannattaa kokeilla, jossei usko. Kielten käyttöikä triplaantu ainaki itellä ja en kestää yhtään tahmasia kieliä miltä nuo elixirit ja muut tuntuu.
 
Mielenkiintoista! Voisi jotekin kuvitella, että kitaran pinnan puhdistukseen ja kiillottamiseen tehty aine jättäisi sellaisia jäämiä kieliin, että pikemminkin kuolisivat nopeammin. Mutta ilmeisesti ei.
 
Itselläni on vuosien kokemus Elixirin Nanoweb kielistä ja niissä alkaa itselläni pinnoite kuoriutumaan G- ja D-kielistä n.2kk soittelun jälkeen. Tämä ei oikeastaan heti ole vaikuttanut soundiin, vaan lähinnä kosmeettinen haitta. Tavalliset pinnoittamattomat kielet kestävät itselläni vain muutaman viikon ennen kuin soundin tummuminen alkaa haitata.
 
Nanowebit ovat liukkaat ja ne huomaa helposti pinnoitetuiksi kieliksi. Uudet Optiwebit tuntuvat huomattavasti enemmän tavallisilta kieliltä eli karheammilta ja siksi valitsen nykyään ne.
 
Sen olen huomannut, että soundin puolesta Elixirit sopivat toisiin kitaroihin paremmin kuin toisiin. Tämä korostuu erityisesti akustisten puolella. Lähtökohtaisesti tavalliset pinnoittamattomat kielet soivat rikkaammin, mutta kuolevat hyvin nopeasti.
 
korvaoo
09.04.2021 11:45:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jacksonist: Tuli laitettua tilaukseen;
 
Ernie Ball M-steel
Ernie Ball perus slinkyt
Daddarion rosteriset
Daddarion peruskielet
Elixir Nanowebit
 
testailen noilla ja tunnustelen onko millasia verrattuna DR Tite Fit. DR:n Dimebag signatureja on yksi paketti tossa ennestään. Muistaakseni ne oli aika saman oloiset kuin Tite Fitit. Ei muuta eroa kuin Dimebageissä hexagonal core ja Tite Fiteissä round core. Ja Dimebageissä joku Stringlife liquid polymer käsittely, sama kuin Laiho kielissä.

 
Mää oon tykänny soitella piiiitkään Dean Markley Blue steeleillä, saatavuus suomesta on lähinnä kallista mutta saksanmaalla maksavat suurinpiirtein saman kun daddaariot. Fiilis vähän kun elixireillä, mutta ilman mähmäyttä ja kestää melki isältä pojalle jos ei ole tallassa vikaa :)
 
kaikki paitsi on turhaa.
milgromsegal
09.04.2021 12:34:10 (muokattu 09.04.2021 12:35:05)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

VIPMetal: Ite putsaan kieliä (ja kitaraa) ihan talouspaperilla ja Dunlopin 65 guitar polish pumppunesteellä. Ei tuu tahmeat kuten Fast fretillä tuli, vaan kuin olis laittanu pakasta uudet. Ton aineen takia menee perus ernietki helposti puoli vuotta. Kannattaa kokeilla, jossei usko. Kielten käyttöikä triplaantu ainaki itellä ja en kestää yhtään tahmasia kieliä miltä nuo elixirit ja muut tuntuu.
 
Mä olen aina pyyhkinyt kielet puhtaaksi soiton jälkeen ihan mikrokuituliinalla, mutta mulla ei-keikkailevana himatiluttajana ei nuo kielet ihan hirveän nopeasti kuoleennu muutenkaan.
 
Hyvä vinkki tuo Dunlopin 65- litkun käyttäminen, olen aina vierastanut tököttien käyttöä kielten putsailuun kun pelkään että ne jättävät kielet tahmaisiksi. Seuraavalla kerralla kun putsaan kitaran niin otan kielet myös tuolla aineella, katsotaan mitä tapahtuu!
 
Toimijoiden pieni määrä mahdollistaa sen sijaan vielä kovemman kilpailun, joten kuluttajan näkökulmasta tämä on etu.
Mikko1978
09.04.2021 16:09:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rosterin ja erikoilujat seokset jättäisin vain rosterinauhaisiin kitaroihin. Lukuisten kokeilujen jälkeen olen palannut käyttämään ihan peruskieliä. Nykyisin ei edes kielet katkeile. Liekö sitten kitaroissani paremmat tallat ja käsissäni parempi kontrolli kuin aikoinaan. Pesen kädet ennen soittamista ja kielet pysyvät puhtainakin aivan riittävän kauan. Olen käyttänyt Stringjoyn ja Ernieballin settejä. Viimeksi otin mielenkiinnosta Ernien Ballin kolmen setin paketin, jossa oli normi-Slinkyt, koboltti-setti ja M-Steelit. Nyt on nuo koboltit käytössä ja ensipuraisu on kyllä lupaava. Näitä pitää joskus verrata tarkemmin normikieliin.
 
Larzes
09.04.2021 16:32:58 (muokattu 09.04.2021 17:33:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ernie Ballin ja D'Addarion peruskielistä siirryin pois, kun menivät soundiltaan tunkkaiseksi jo viikon-parin jälkeen. GHS Boomerit kävi kiinni hetken, soundi oli johdonmukaisesti lattean oloinen koko ajan, tosin kuin esim. EB joka on kirkas hetken ja kuolee pian.
 
Elixirin Nanowebit olleet nyt tovin kovassa käytössä, ja kestää kitarassa melkein vuoden. Optiwebit (eli ohuempi pinnoite) myös yhdessä kitarassa kiinni, tuntuvat enemmän pinnoittamattomilta sekä sopivat mielestäni paremmin liimakaulaisiin tummasointisiin kitaroihin. Nanowebillä saa sitten puolestaan vähän hillittyä pulttikaulaista leppärunkoista superstratoa.
NYXL oli myös positiivinen yllätys, lähes vuoden oli kitarassa enkä juuri muutosta soundiin havainnut.
 
Edit: Korjattu Optiweb tekstiin.
 
Paskaa soittoa jo syksystä 2008
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «