Aihe: Kotiäänitys mitä tarvitsee?
1
Camillaa
26.03.2021 22:46:51
Ihan alkuun sanon, että en ymmärrä yhtään mitään näistä jutuista, joten kyselen. Täältä olen aina saanut mahtavia neuvoja.
 
Haluaisin äänittää laulua ja ukulelea/kitaraa. Haluan siis jonkinlaisen äänikortin/mikserin ja siihen mikrofonit kiinni. Laulumikki löytyy ja kitara on elektroakustinen.
Ukuleleen ostan mikin. Laittaisin tietokoneeseen tai tablettiin sitten sen kiinni.
Suositelkaa joku helppo tapa tähän alottelijalle. Mitä kannattaa hankkia? Hinta saa olla 100-300 e. Helppokäyttöinen tietty ja ihan harrastelijatasoa.
 
Kiitos jos joku jaksaa neuvoa.
Loimutin
27.03.2021 10:33:46
Ihan budjettiluokalla jos mennään niin iRig on ihan ok vaihoehto ainakin kitaroiden äänittelyyn.
rintapek
27.03.2021 13:26:14 (muokattu 27.03.2021 13:26:41)
 
 
Camillaa:
Kiitos jos joku jaksaa neuvoa.

 
Kun noin kauniisti osaa kysyä niin monikin jaksaa.
 
Ihan ensimmäiseksi sanoisin, että äänittäminen on vaikeaa. Valitset sitten minkä tahansa laitteen tai laitteiston niin sen käyttö sujuu kuin tanssi. Ihan kirjaimellisesti. Jos ei ole koskaan tanssinut niin askelkuvioissa riittää kompurointia.
 
Yleisesti ottaen ensiksi kannattaa päättää montako erillistä äänilähdettä haluaa äänittää kerralla, siis yhtäaikaa. Laitteessa johon äänilähteet (mikrofonit, sähkösoitinten johdot) kytketään näitä sisääntuloja kutsutaan kanaviksi.
Kysymyksesi perusteella pärjännet mainiosti kaksikanavaisella laitteella, koska tarkoituksesi ei ole äänittää rumpusettiä kahdeksalla mikrofonilla.
 
Kanavan/kanavien kautta laitteeseen/laitteistoon viedyn äänen on tarkoitus tallentua raidoiksi kutsutuille. Seuraavaksi pitääkin päättää montako raitaa tarvitset.
Tietokone on ihan pätevä tallennusväline. Raitojen lukumäärä riippuu vain käyttämästäsi äänitysohjelmasta ja tietokoneesi tehoista. Erillislaitteissa tämä raitamäärä on rajoitettu esimerkiksi neljään (kuten yllämainitussa Zoomissa) tai vaikkapa kuuteentoista kuten omassa raiturissani.
 
Tämän jälkeen hankittavan laitteen yhteensopivuus olemassa oleviin laitteisiin kannattaa varmistaa, kuten että äänikortti on yhteensopiva tietokoneesi käyttöjärjestelmään ja tehovaatimuksiin ja että liitännät sopivat laitteisiisi.
 
Sitten piuhat kiinni, mikki/mikit hyviin paikkoihin, äänitystasot sopiviksi, rec-napin painallus ja kovaa soittoa ja laulua.
Jos mono- tai stereoliveäänitys oli tavoitteena niin se on siinä.
Muuta ei tarvitse tehdä jos et halua.
Ihan näin on tehty julkaistuja miljoonahittejä Elviksestä alkaen.
Tässä vaiheessa tosiaankin kannattaa muistaa, että jokseenkin jokainen nyt markkinoilla oleva äänityslaite on signaali/kohinasuhteeltaan ylivertainen verrattuna 50-luvun Sun- studion tekniikkaan joten jokaisen laitteen tekninen laatu on vähintäänkin riittävä hyviin äänityksiin.
 
Mutta seuraavaksi haluat soittaa/laulaa jo soittamasi/laulamasi päälle, tai oikeammin oheen tai viereen.
Voidaksesi tehdä sen sinun tarvitsee kuulla mitä olet aikaisemmin soittanut. Tarvitset kuulokkeet tai korvanapit koska kaiuttimista kuuluvalla äänellä on taipumus pyrkiä päällä olevaan mikrofoniin. Kuuntelet luureista raitaa 1 ja 2 samalla kun soitat raidalle 3 ja 4.
Toistat tämän niin monta kertaa kuin on tarpeen ja tai montako raitaa sinulla on käytettävissäsi.
Kun äänitys on valmista niin miksaat raidat 1-196 yhdeksi stereoraidaksi.
Helppoa kuin heinänteko koska jokainen raita tai stereoraita luodaan samalla tavalla. Niitä on vain enemmän tai vähemmän.
 
Todellinen ongelma on saada yksi raita tai stereoraita tallentumaan siten, että se kuulostaa siltä miltä pitää. Sen jos osaa/oppii niin lisää hyvänkuuloisia raitoja tehdään samalla tavalla.
Manuaalista katsotaan miten laite säädetään toistamaan raitaa x samalla kun äänitetään raitaa y samalla kun hupsis- ilmiöiden välttämiseksi yritetään olla sekoilematta niiden painikkeiden kanssa.
 
Komppaan yllämainitun Zoomin puolesta.
Näppärä neliraitainen pikkutallennin kelpo mikeillä ja XLR-comboliittimillä eikä ole edes liialla hinnalla pilattu, tai ainakin mahtuu budjettiisi.
Vaihtoehto on "tavallinen" ulkoinen 2-kanavainen USB-äänikortti ja äänitysohjelmisto tietokoneeseesi.
 
Koska käytettyjä äänikortteja saa vaikkapa musanetin torilta alle torihintojen (lue muutamalla kympillä) niin mikään ei estä sinua hankkimasta vaikka molempia.
Mikä ei olisi yhtään pöllömpi idea, vaikka itse sanonkin.
Lelulaatikossani on vieläkin tilaa.
Henri Henri Olavi
27.03.2021 14:17:30
Ja se kannattaa muistaa, että tuo Zoom siis toimii myös interfacena. Eli voit äänittää sen kanssa raidan kerrallaan koneelle DAWi:iin ja sitä kautta tehdä päällekkäisäänityksiä ja sitten miksata tuotoksen. Sitä ei siis ole pakko käyttää raiturina, vaan paljon helpompi noin.
Je suis 190221
rintapek
27.03.2021 15:08:33
 
 
Henri Henri Olavi: Ja se kannattaa muistaa, että tuo Zoom siis toimii myös interfacena. Eli voit äänittää sen kanssa raidan kerrallaan koneelle DAWi:iin ja sitä kautta tehdä päällekkäisäänityksiä ja sitten miksata tuotoksen. Sitä ei siis ole pakko käyttää raiturina, vaan paljon helpompi noin.
 
Hyvä huomio. Näin ollen ulkoista USB-äänikorttia ei tuon kanssa tarvita.
Kaikissa tallentimissa/raitureissa näin ei ole, vaan yleistä on sekin, että laitteesta on mahdollista viedä/tuoda äänitiedostoja nutta äänittäminen laitteen "läpi", eli äänikorttina käyttö ei onnistu.
Lelulaatikossani on vieläkin tilaa.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)