Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rasittaako vahvistinta??
1
bassopekka
21.03.2021 22:38:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rasittaako päätevahvistinta? Käytän etuasteena Sansampia jonka outputin haaroitin päätevahvistimen molempaan A ja B kanavaan. Päätevahvistin on Crown XTi 1000. Päätevahvistimelta ajan toista A kanavaa 8ohm*15" kaappiin ja B kanavaa 2*12"-4ohm kaappiin. Tälloin voin säätää kummankin kaapin volumesäätöä päätevahvistimelta erikseen tila-akustiikan mukaan eli boostata tai himmata 15" kaappia joka toistaa matalia ääniä. Toimiiko päätevahvistimen A ja B kanava ominaan eli ei ole ronkeli kaappien eri Ohm määristä. Hienosti toimii ja hyvää saundia saa kyllä ulos kun pystyy säätämään kumpaakin kaappia omanaan.
 
Päätevahyvistin antaa 8 Ohm=275W ja 4 ohm=500W. Tasoero hoituu kanavien volume säädöillä.
 
Voi kissanpieru sentään
basisti1971
22.03.2021 06:22:26 (muokattu 22.03.2021 06:23:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
bassopekka: Rasittaako päätevahvistinta?
 
Ei rasita.
 

 
bassopekka: Käytän etuasteena Sansampia jonka outputin haaroitin päätevahvistimen molempaan A ja B kanavaan. Päätevahvistin on Crown XTi 1000. Päätevahvistimelta ajan toista A kanavaa 8ohm*15" kaappiin ja B kanavaa 2*12"-4ohm kaappiin. Tälloin voin säätää kummankin kaapin volumesäätöä päätevahvistimelta erikseen tila-akustiikan mukaan eli boostata tai himmata 15" kaappia joka toistaa matalia ääniä.
 
Tuo on perinteinen 80-luvulla muodiksikin kehkeytynyt Bi-Amp lähestymistapa kun syystä tai toisesta haluttiin ajaa kahta (EDIT: tai useampaa) erilaisin elementein varustettua (basso)kaappia.
Jo tuolloin monien varsinaisten bassoinstrumenttikaiuttinkaappien matalien taajuksien toisto oli hilpeän ja surkean välimaastossa, joten lisää matalia taajuuksia haikaillessa saatiin näppärästi sovitettua PA-alapää instrumenttikaapin kaveriksi.
 
Joissain vahvareissa/etuasteissa oli valmiiksi sisäänrakennetun jakosuotimen kautta mahdollista hoitaa jako, osa käytti erillistä jakosuodinta etu- ja pääteasteen välissä, ja osassa pääteasteita oli oma sisäinen jakosuotimensa.
Ja monessa PA-alapäässä oli oma sisäänrakennettu LPF.
Toki hoituu ilman jakosuodintakin, mutta järjestelmästä ei saa likipitäenkään täyttä hyötyä irti.
 
Moderneissa DSP:llä varustetuissa päätteissä -kuten tuo sun XTi- käytetään hyväksi entisaikojen kivirekiä monipuolisempien jakosuotimien suomia mahdollisuuksia.
 

 
bassopekka: Toimiiko päätevahvistimen A ja B kanava ominaan eli ei ole ronkeli kaappien eri Ohm määristä.
 
Toimivat käytännössä ominaan.
Aidot tuplamonot ovat harvinaisia PA-pääteasteissakin, mutta vaikka itsenäiset päätteet saman virtalähteen jakavatkin, ei ongelmia tullut edes kevein suojauksin ja lineaarivirtalähtein varustetuissa wanhan liiton PA-päätteissä.
Nykyiset hyvillä suojauksilla ja hakkurivirtalähtein varustetut eivät ole moksiskaan sen enempää kanavien kuormitusimpedanssien kuin tehoerojenkaan epätasapainosta.
 
Wanhoilla päätteillä moinen kyllä esti ajan myötä tehokkaasti satunnaisen pääteasteiden siltaamisen koska A/B-luokan päätteiden päätelaitteet ikääntyivät eri lailla (aiheuttaen sillatessa tasajänniteofsettiä ulostuloon), D-luokan päätteet toimivat hivenen toisella tavalla, jos nyt ylipäätäänkään voi sillata (koska kahteen kertaan ei voi sillata ja halvin/yleisin D-luokan topologia on siltaankytketyt päätelaitteet).
 

 
bassopekka: Hienosti toimii ja hyvää saundia saa kyllä ulos kun pystyy säätämään kumpaakin kaappia omanaan.
 
Pitkälti tuosta syystä tuo lähestymistapa aikoinaan monitie-PA-järjestelmistä bassoläjiin lainattiinkin.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «