Aihe: FRFR aktiivikajarit bänditouhuissa
1 2 3
iec
19.01.2021 14:25:34
 
 
Jep. Kyllähän se hinta ja äänenlaatu kulkee aika lailla käsi kädessä. Ja juurikin niin, että halvemmatkin pömpelit toimivat kun ei mennä siellä suorituskyvyn äärirajoilla äänenpaineessa. Varmasti varmempi valinta on vanerikoppainen PA-kaappi monitorina, jolloin se kotelo ei takuuvarmasti resonoi. Toki tässä tulee sitten haittapuolena isompi paino verrattuna komposiittikoteloon.
 
Näyttää nuo 12" bassokeskiäänellä varustetut aktiiviset PA-kaapit maksavan alkaen 130 eurosta ylöspäin. Yamahan DBR12 maksaa jo 450 euron paikkeilla. Sitten EV EKX 12P ja Yamahan DXR12 alkavatkin olla siellä lähemmäs 700 euroa. QSC K 12.2 onkin sitten yli 800 euroa. Hinnan kasvaessa laatu ja ominaisuudet lisääntyvät ihan selkeästi. Esim tuo EV EKX 12P on jo aika jämäkkä kampe (vanerinen kotelo ja kattavat säädöt). Selkeästi kaikilta ominaisuuksiltaan parempi kuin oma 345 euron ZLX 12P.
 
Vaikka en ole testannut kumpaakaan (Headrush 112 tai EV EKX 12P), uskaltaisin melkein väittää että tuo EKX 12P toimii varmasti paremmin kitaran FRFR-monitorina kuin yli puolet halvempi Headrush. Aina siinä joudutaan jostain tinkimään kun on huokeampi hinta. Varmasti Headrush 112 on erittäin hyvä ja riittävä moneen tarkoitukseen, samoin kuin oma EV ZLX12P. Kukin ostakoon omiin käyttötarkoituksiinsa sopivan kamppeen. Jos ei keikkaile, eikä treeneissä vedellä älyttömillä volyymeillä (rumpalilla tärkeä osuus tässä), niin halvemmallakin kamppeella pärjää.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
LaXu
19.01.2021 14:43:02
noon: Raakasoundi ilman leikkauksia on melko raju. Alapäätä tulee ihan jäätävästi ja samoin yläpäätä. Yritin tehdä vastaavaa leikkaamista mitä putkivahvari tekee itsessään ihan itsessään. Mun leikkuut on jotain seuraavaa:
- alle 120 kaikki pois
- yli 6k kaikki pois, vai olikohan se 7k

 
Putkivahvari itsessään ei juuri mitään leikkaa, se on se kitarakaiutin. Putkivahvari suoraan loadboxin kautta audio interfaceen kuulostaa ihan kamalalta ilman kaiutinsimulaatiota.
 
Keskimäärin n. 50 Hz - 8KHz on kitarakaiuttimien taajuusvasteen rajat, näissä siis jo selvällä vaimennuksella molemmista päistä. Useimmat mallit tietysti ovat esim. 75 Hz - 6 KHz.
 
FRFR-pömpelien kanssa monesti käykin niin, että alataajuuksia saa leikata ihan huolella ettei ole turhaa jyminää ja yläpäästä vähän miksauksen mukaan kihinöitä pois. High ja low cutit ovat hyvä tapa saada nuo kuulostamaan vähän enemmän kitarakaiuttimelta vaikka käytössä olisikin kaiutinsimulaatio (joka vastaa mikitetyn kaapin soundia).
Hynkel
19.01.2021 16:21:57
WanhaWetäjä:
https://www.youtube.com/watch?v=356Gq0qMTdE
Pientä pilke silmäkulmassa kuittailua kitaristeille ja ihan aiheesta.

 
Jumalauta miten hyvä video, ja silkkaa asiaa. Kapulan putoaminenkkaan ei kuulunut lainkaan, hieno mies!
It really is now isn't it?
elon arska
19.01.2021 18:00:01
Hynkel: Jumalauta miten hyvä video, ja silkkaa asiaa. Kapulan putoaminenkkaan ei kuulunut lainkaan, hieno mies!
 
Kyseessä taitaa olla se yksisarvinen, jonka olemassa oloa tälläkin hehkutetaan kun tarkoitus on soittaa rokkia 12 wattisella putkivahvistimella 1x12 kaapin läpi. "Mökä riittää bändissä jos rumpali OSAA SOITTAA hiljaa."
My friend asked me if I wanted a frozen banana. I said 'No, but I want a regular banana later, so... yes!' -Mitch Hedberg
Hynkel
20.01.2021 00:25:46
elon arska: Kyseessä taitaa olla se yksisarvinen, jonka olemassa oloa tälläkin hehkutetaan kun tarkoitus on soittaa rokkia 12 wattisella putkivahvistimella 1x12 kaapin läpi. "Mökä riittää bändissä jos rumpali OSAA SOITTAA hiljaa."
 
Et oo väärässä, veliseni, et oo väärässä. Viittasin itse kehuissani dynamiikan merkitykseen, mutta kyllä kyllä.
It really is now isn't it?
Guitarfreak
20.01.2021 07:03:59
Välillä tuntuu et mökä riittää vaikka soittaminen ei oo vielä ees alkanut.
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
Leatherman
20.01.2021 16:57:06
Eki C: Tämä on hyvä kysymys, johon kukaan ei vielä ole kommentoinut.
Minuakin kiinnostaa, mitä lisäarvoa erillinen FRFR kaappi toisi (paitsi jos haluaa käyttää sitä monitorointiin). Itse vedän Helixistä suoraan 12" PA:han monitorina IEM.

 
Ehkä en itse daijuna keksinyt ajatella näin yksinkertaista vaihtoehtoa
 
Setuppina itselläni siis pedaalista suoraan PA tai FRFR-kaappi.
Tärkeimpänä haen, että voisin käyttää FRFR-kaappia ILMAN PA:ta reeneissä. Ja keikalla saisin saman soundin jos lyön pedaalin suoraan PA:n (ja FRFR-kaappi jää himaan).
 
TOSIN tämä hieman huolettaa jos kommenttien perusteella Headrush värittää soundia tummanpuhuvaksi, mutta luulisi onnistuvan PA:ssa miksata hyväksi kuitenkin.
 
Bonuksina tässä että:
+ Tarvittaessa DI-boksin kautta signaali directinä FRFR-kaapin lisäksi myös PA:n tai mikittää FRFR-kaapin. (Eli perinteinen kitarakaappimeininki)
 
+ Tästä en tiedä varmaa, mutta mahdollisesti kaappia voi käyttää myös PA:n monitorina jos siltä tuntuu (reenishommissa) ja lyödä pedaalin suoraan PA:n kiinni. Tällä hetkellä meillä ei ole riittävän hyvää mikseriä hommaan, mutta jos olisi niin ehkä kävisi myös näin.
https://www.facebook.com/rajapintayhtye "Wisest men follow their own erections" -Euripides
samiko
21.01.2021 10:31:26 (muokattu 21.01.2021 10:33:36)
Perza: Miks sä mikittäisit FRFR kaapin ku ajat siihen jo kaappimallinnoksen kanssa saundia? Ei kai sitä ihan näin ole tarkotettu käytettäväksi.
 
En vielä hokannu että millä laitteilla meinaat tuota FrFr ajaa?

 
Mä taas en ole hokannut yhtään mitään koko (alku)kysymyksestä.
 
Eli "mitä lisäarvoa erillinen FRFR kaappi toisi (paitsi jos haluaa käyttää sitä monitorointiin)." - Jos laitteesta ei kuulu ääntä- ei ole ämyriä tms, niin sitä varten on kuulokkeet, äffärrät, kitarakaapit jne. Sitä mihin ämyriä käytetään ja mitä lisäarvoa se tuo on jotenkin samanlainen kysymys että mitä lisäarvoa tuo yhtään mikään? Jos ei löydä käyttöarvoa esimerkiksi lattiatomille tai mikkitelineelle, älä osta/käytä sitä.
 
Ja tosiaan ei äffärriä mikitellä.
Perza
21.01.2021 10:51:33 (muokattu 21.01.2021 10:52:45)
Attew: Ite käytän FRFR kaappia treeniksellä koska meidän pikkusessa PA:ssa ei riitä tehot tuuttaamaan laulun lisäksi kitaroita. Keikoilla taas kuljetan sitä mukana, koska en luota, että kaikissa keikkapaikoissa saisi tarpeeksi mökää monitoreista.
 
Käytännössä siis voisin yhtä hyvin käyttää kitarakaappia (koska mun laudassa on päätevahvistin), mutta ne painaa enemmän.
Tätä varmaan pitää tarkentaa sen verran että kitarakaappina käyttäisin vähintään 2x12, kun taas tuo monitori painaa alle 15

 
FRFR kaappiin ajettava kama on pa:han valmista kamaa (kaappi, mikki mallinnettua)
 
Kitarakaappiin ajat päätettä ja mikität sen jolloin saundi muodostuu kaapista ja mikistä.
 
En nyt välttämättä lähtis hirveästi sekoittamaan kahta aika eriä asiaa?
Perza
21.01.2021 11:17:58
samiko: Mä taas en ole hokannut yhtään mitään koko (alku)kysymyksestä.
 
Eli "mitä lisäarvoa erillinen FRFR kaappi toisi (paitsi jos haluaa käyttää sitä monitorointiin)." - Jos laitteesta ei kuulu ääntä- ei ole ämyriä tms, niin sitä varten on kuulokkeet, äffärrät, kitarakaapit jne. Sitä mihin ämyriä käytetään ja mitä lisäarvoa se tuo on jotenkin samanlainen kysymys että mitä lisäarvoa tuo yhtään mikään? Jos ei löydä käyttöarvoa esimerkiksi lattiatomille tai mikkitelineelle, älä osta/käytä sitä.
 
Ja tosiaan ei äffärriä mikitellä.

 
Niinpä
 
Jos aloittajalla on tarkoitus päivittää kamat ns linjasoittoon sopiviksi (mallintava tai pääte/kaappi/mikki mallinnukseen) ni treeniksellä ainoat vaihtoehdot on napit tai sitte juuri FRFR, jos treeniksen PA:ta ei voi käyttää?
 
Keikoilla FRFR kaappia voi tietenki raahata mukana omana monitorina jos ei halua/ei ole paikan monitoreita käyttää, olettaen tietenki että äänen toiston hoitaa PA.
 
Frfr kaappi on aika raaka sinänsä että toistaa kyllä kaikki mitä sinne työntää, joten kannattaa käyttä hetki jos toinenki räpläämiseen ja funtsia mitä taajuuksia sen kitaran kuuluu soitella. O
Leatherman
21.01.2021 16:35:15 (muokattu 21.01.2021 16:39:08)
Perza: Jos aloittajalla on tarkoitus päivittää kamat ns linjasoittoon sopiviksi (mallintava tai pääte/kaappi/mikki mallinnukseen) ni treeniksellä ainoat vaihtoehdot on napit tai sitte juuri FRFR, jos treeniksen PA:ta ei voi käyttää?
 
Juuri näin.
 
Haluan pystyä soittamaan treeniksellä soundeilla jotka saan mahd.identtiseksi keikkapaikalla, mahd. pienellä roudaamisella.
Ajattelin että tähän pääsee parhaiten Pedaali -> FRFR kajarikombolla.
Eikä esim. Pedaali -> Vahvari + kaappi kokoonpanolla.
 
Jos treeniksellä olisi riittävä PA ja monitorit, niin sielläkin voisi lyödä suoraan linjaan (kuten keikalla).
 
Pedaali ei ole Helix jne. hieno verme, mutta kuitenkin siis suoraan linjaan kykenevä.
 
En olisi ensimmäisenä tietenkään mikittämässä FRFR kajaria, kuten todettua paljon järkevämpi on käyttää FRFR monitorina jos haluaa ja suoraan PA hoitaa varsinaisen äänentoiston.
Mutta järkeilin että noin periaatteellisesti siihen ei ole estettä, koska pedaali+FRFR "simuloisi" minulla vahvari+kaappi -yhdistelmää.
 
Tietenkin voi vielä miettiä että kannattaisiko massit laittaa mieluummin Treenis-PA:n päivittämiseen, mutta järkeilin että FRFR-kaaapissa on tosiaan etu että se voi toimia omana monitorina ja muissa tarkoituksissa tarpeen mukaan.
https://www.facebook.com/rajapintayhtye "Wisest men follow their own erections" -Euripides
samiko
21.01.2021 17:32:30 (muokattu 21.01.2021 17:33:47)
Leatherman:
 
En olisi ensimmäisenä tietenkään mikittämässä FRFR kajaria, kuten todettua paljon järkevämpi on käyttää FRFR monitorina jos haluaa ja suoraan PA hoitaa varsinaisen äänentoiston.
Mutta järkeilin että noin periaatteellisesti siihen ei ole estettä, koska pedaali+FRFR "simuloisi" minulla vahvari+kaappi -yhdistelmää.

 
Ei se noin mene se "simulointi". Ajatuksenahan äffärrän mikittäminen olisi vähän sama ku kiipparistin monitori mikitettäisi ja ajettaisi sen kautta kiippari PA:han.
 
Tai mikitettäisi PA ja ajettaisi se sitten PA:han.
Perza
21.01.2021 17:47:06 (muokattu 21.01.2021 17:50:18)
Leatherman: Juuri näin.
 
Haluan pystyä soittamaan treeniksellä soundeilla jotka saan mahd.identtiseksi keikkapaikalla, mahd. pienellä roudaamisella.
Ajattelin että tähän pääsee parhaiten Pedaali -> FRFR kajarikombolla.
Eikä esim. Pedaali -> Vahvari + kaappi kokoonpanolla.
 
Jos treeniksellä olisi riittävä PA ja monitorit, niin sielläkin voisi lyödä suoraan linjaan (kuten keikalla).
 
Pedaali ei ole Helix jne. hieno verme, mutta kuitenkin siis suoraan linjaan kykenevä.
 
En olisi ensimmäisenä tietenkään mikittämässä FRFR kajaria, kuten todettua paljon järkevämpi on käyttää FRFR monitorina jos haluaa ja suoraan PA hoitaa varsinaisen äänentoiston.
Mutta järkeilin että noin periaatteellisesti siihen ei ole estettä, koska pedaali+FRFR "simuloisi" minulla vahvari+kaappi -yhdistelmää.
 
Tietenkin voi vielä miettiä että kannattaisiko massit laittaa mieluummin Treenis-PA:n päivittämiseen, mutta järkeilin että FRFR-kaaapissa on tosiaan etu että se voi toimia omana monitorina ja muissa tarkoituksissa tarpeen mukaan.

 
Esim Headdrushin 1x12 12 elementti ja 1,4" pilli diskantille, et sä voi sitä ees mikittää.
 
Niinku tossa sanottiin se FRFR:stä tuleva kampe on samaa kun pa:sta.
 
Se ei todellakaan hoida kitarakaapin virkaa, joten semmosena sä et pysty sitä käyttään.
 
Mikähän salaisuus noi sun kamat on, miks et voi kertoa mitä ajattelit käyttää??
 
Toimiva idea, luottaisin siihen että FRFR kuulostaa aika samalta ku PA:sta tuleva sikäli mikäli saundi on muuten balansissa ja "okein" rakennettu.
J.Nikkanen
21.01.2021 17:49:18
Leatherman: Haluan pystyä soittamaan treeniksellä soundeilla jotka saan mahd.identtiseksi keikkapaikalla, mahd. pienellä roudaamisella.
 
No siinä kohtaa oikea tie lienee 1x12" kombo muutamalla purkilla.
We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing. -George Bernard Shaw
Perza
21.01.2021 17:52:09
J.Nikkanen: No siinä kohtaa oikea tie lienee 1x12" kombo muutamalla purkilla.
 
Treeniksen lattialla huutava combo kuulostaa tieten samalta ku keikkapaikan PA:sta mikillä x mikitettynä?
J.Nikkanen
21.01.2021 17:59:50
Perza: Treeniksen lattialla huutava combo kuulostaa tieten samalta ku keikkapaikan PA:sta mikillä x mikitettynä?
 
No kuka laittaa sen kombon lattialle huutamaan?
 
Ja ei, kombon saundi ei tietenkään ole sama kuin mitä PAsta tulee ulos, lavalla se tuttu ja turvallinen kombo tuuttaa sitä samaa saundiaan kuin treenikselläkin, toki täysin eri ympäristössä ja kuulostaa näin ollen ihan joltain muulta.
 
En mä muuta keksi kuin että bändillä on tuttu ja turvallinen äänimies keikoilla joka ruuvaa sen bändin saundin vehkeistä ulos keikkapaikasta toiseen.
We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing. -George Bernard Shaw
Perza
21.01.2021 18:25:11
J.Nikkanen: No kuka laittaa sen kombon lattialle huutamaan?
 
Ja ei, kombon saundi ei tietenkään ole sama kuin mitä PAsta tulee ulos, lavalla se tuttu ja turvallinen kombo tuuttaa sitä samaa saundiaan kuin treenikselläkin, toki täysin eri ympäristössä ja kuulostaa näin ollen ihan joltain muulta.
 
En mä muuta keksi kuin että bändillä on tuttu ja turvallinen äänimies keikoilla joka ruuvaa sen bändin saundin vehkeistä ulos keikkapaikasta toiseen.

 
Niin no eiks kysyjä ole jo keksiiny?
Leatherman
21.01.2021 18:27:29
samiko: Ei se noin mene se "simulointi". Ajatuksenahan äffärrän mikittäminen olisi vähän sama ku kiipparistin monitori mikitettäisi ja ajettaisi sen kautta kiippari PA:han.
Tai mikitettäisi PA ja ajettaisi se sitten PA:han.

 
perza: Esim Headdrushin 1x12 12 elementti ja 1,4" pilli diskantille, et sä voi sitä ees mikittää.
 
Ja salettiin voi -- lyö mikin siihen eteen. Done!
Mitään suoranaista älyähän tuossa ei ole, pahoittelen nyt julkisesti että sanoin tämän olevan edes teoreettisesti mahdollista! xD
 
perza: Se ei todellakaan hoida kitarakaapin virkaa, joten semmosena sä et pysty sitä käyttään.
 
Jep en tietenkään oleta että toimii KITARAKAAPPINA (esim. vahvarille). Mutta kun setti on pedaali jossa vahvarimallinnus + FRFR. Niin FRFR on nyt teknisin termein kuitenkin se loota josta vahvistettu signaali tulee metelinä ulos..
 
perza: Mikähän salaisuus noi sun kamat on, miks et voi kertoa mitä ajattelit käyttää??
 
Tästä on nyt tehty niin tarpeettoman jännittävää jo, etten paljasta tietoa muutakuin merkittäviä satalappusia vastaan!
 
perza: Toimiva idea, luottaisin siihen että FRFR kuulostaa aika samalta ku PA:sta tuleva sikäli mikäli saundi on muuten balansissa ja "okein" rakennettu.
 
Jess! Kiitos, tähän luotan ja lähden kokeilemaan!
https://www.facebook.com/rajapintayhtye "Wisest men follow their own erections" -Euripides
J.Nikkanen
21.01.2021 19:16:40
Perza: Niin no eiks kysyjä ole jo keksiiny?
 
Ilmeisesti ei? Mahdollisesti kyllä?
 
Jäin vain pohtimaan tuota lavamelua mihin törmännyt joissakin paikoissa, melkomoista näkkileipää ja kapeeta kaistaa tarjoillaan kullekkin kielisoittimelle ettei lopputulos ole se että kukaan ei kuule mitään.
 
Toki asettelulla pystyy pelaamaan ja aloittaja mainitsi että käyttäisi FRFR kaappiaan monitorina, mutta miten sen sijoittaa ettei sotke lavasaundia totaalisesti? Vaikka kitaristi itse haluaa kuulla just eikä melkein samaa saundia kuin mitä PA tuuttaa niin haluaako bändistä kukaan muu ja onko se kaikissa keikkapaikoissa edes järkevää? Ei mitenkään kovin kivaa hommaa soittaa lavalla missä joku taajuus tuuttaa kaiken alleen ja on vain pakko luottaa siihen että treeni on tuottanut tulosta ja sormet muistaa kyllä miten biisi menee vaikka korvat eivät sitä kuulekkaan.
 
Mutta ehdottomasti jos intoa ja halua on testata niin ei muuta kuin testaamaan! Sieltähän voi eteen tulla parasta sekä paskinta saundia ikinä, sekä kaikkea siltä väliltä.
We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing. -George Bernard Shaw
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)