Aihe: Music Man 112 RD50 - yksi vai kaksi kanavaa?
1
basisti1971
22.10.2020 08:17:07
Moi.
 
GiovanniDiRondo: Onko tässä vahvistimessa teknisesti kaksi kanavaa, kuten joissakin tuotekuvauksissa mainitaan, vai onko tuo toinen "kanava" vain kytkin, jossa transistorietuseen lisätään putkiosio?
 
Kyllä tuossa kaksi erillistä kanavaa on, miksi ei olisi?
 

 
GiovanniDiRondo: Ja mitä teknisesti ottaen tarkoittaa vahvistimen kanava yleensäkin?
 
Teknisesti (etuaste)kanava käsitetään yleensä signaalitienä joka on valittavissa erikseen/yhdessä jonkun toisen (erilaisen) signaalitien sijaan/kanssa.
 
Pääsääntöisesti ko. signaalitiet ovat aktiivisia koska muuten summaaminen ja toisinaan vaihtaminenkin aiheuttavat erilaisia murheita.
 
T:Samuli
Kyllikki
22.10.2020 17:20:51 (muokattu 22.10.2020 17:22:12)
GiovanniDiRondo: Onko tässä vahvistimessa teknisesti kaksi kanavaa, kuten joissakin tuotekuvauksissa mainitaan, vai onko tuo toinen "kanava" vain kytkin, jossa transistorietuseen lisätään putkiosio?
 
Ja mitä teknisesti ottaen tarkoittaa vahvistimen kanava yleensäkin?

 
Music Man -combon (melko) onnellisena omistajana (ja laitetta korjanneena) voin vahvistaa jäsen Basistin vastauksen - kyllähän Musarissa on 2 oikeasti erillistä kanavaa, joista toisessa signaali etenee "transistori"-operaatiovahvistimen läpi kanavan valintakytkimelle toisen kanavan ("limiter") signaalitien kulkiessa 12AX7 putken läpi samaiselle puolijohdekytkimelle, jolla siis valitaan haluttu kanava.
 
Molemmilla kanavilla on myös omat sävynsäätimensä, eivätkä kanavien säädöt vaikuta toisiinsa.
 
Musarit ovat paremmin tunnettuja puhtaista soundeistaan, ja särökanavaa kokeiltaessa syykin selviää helposti.
Tästäkin kirjoituksesta saa antaa plussan... Ei oo pakko.
GiovanniDiRondo
22.10.2020 18:56:27
 
 
Kyllikki: Music Man -combon (melko) onnellisena omistajana (ja laitetta korjanneena) voin vahvistaa jäsen Basistin vastauksen - kyllähän Musarissa on 2 oikeasti erillistä kanavaa, joista toisessa signaali etenee "transistori"-operaatiovahvistimen läpi kanavan valintakytkimelle toisen kanavan ("limiter") signaalitien kulkiessa 12AX7 putken läpi samaiselle puolijohdekytkimelle, jolla siis valitaan haluttu kanava.
 
Molemmilla kanavilla on myös omat sävynsäätimensä, eivätkä kanavien säädöt vaikuta toisiinsa.
 
Musarit ovat paremmin tunnettuja puhtaista soundeistaan, ja särökanavaa kokeiltaessa syykin selviää helposti.

 
Kiitos muuten kummallekin kommenteista ja selkeästä vastauksesta. Juuri juteltiin kaverin kanssa, joka omistaa tällaisen, että se säröpuoli on vaan hiljalleen jäänyt pois käytöstä. Itsellä on tuo 65 RP, jossa on erilliset sisäänmenot low gain ja high gain- valintaa varten mutta ei erillisiä säätimiä. Ei paljon tullut särötettyä munkaan tyota vahvistinta, mutta puhtaat saundit kyllä maistuivat.
Olen käynynnä Piutissa, Lousissa, Retulaatsissa, Miiamissa
basisti1971
25.10.2020 08:42:03
Moi.
 
GiovanniDiRondo: Kiitos muuten kummallekin kommenteista ja selkeästä vastauksesta.
 
Omasta puolestani, ole hyvä.
 

 
GiovanniDiRondo: Juuri juteltiin kaverin kanssa, joka omistaa tällaisen, että se säröpuoli on vaan hiljalleen jäänyt pois käytöstä.
 
Peri-perinteisiä champpia ja bassmania lukuunottamatta, harvassa ovat Fender perheen vahvarit joista esimerkiksi mulle mieluisaa särösoundia saisi ulos kiusattua.
Luomuna ;).
 
Tautilautasten kanssa saa toki juuri sellaista soundia jota jaksaa metsästää ja jonka jaksaa ruuvata, mutta pääteasteen ominaisuudet rajoittavat särösoundia joka tapauksessa.
Mun mielestä kyseessä ei kuitenkaan ole vika, vaan puhtaasti erilaisesta suunnittelufilosofiasta juurensa juontava ominaisuus.
 

 
GiovanniDiRondo: Itsellä on tuo 65 RP, jossa on erilliset sisäänmenot low gain ja high gain- valintaa varten mutta ei erillisiä säätimiä.
 
Tuo 2165/2100 on varsin erilainen kytkentä etuasteensakin puolesta kuin RD50.
Hi-/Lo-gain on vain 68Ohm vastuksella toteutettu signaalivaimennin, joka ainakin skeman perusteella muuttuu 68/68 passiiviseksi miksaukseksi jos kumpaisessakin reiässä on plugi.
 

 
GiovanniDiRondo: Ei paljon tullut särötettyä munkaan tyota vahvistinta, mutta puhtaat saundit kyllä maistuivat.
 
Puhtaistaanhan nuokin "Fenderit" lähinnä tunnetaan, tosin paljon hehkutetusta luotettavuudesta olen kyllä vahvasti eri mieltä.
Riippuu toki siitäkin mihin kulloinkin verrataan...
 
T:Samuli
Kyllikki
25.10.2020 19:04:05
GiovanniDiRondo: Kiitos muuten kummallekin kommenteista ja selkeästä vastauksesta. Juuri juteltiin kaverin kanssa, joka omistaa tällaisen, että se säröpuoli on vaan hiljalleen jäänyt pois käytöstä. Itsellä on tuo 65 RP, jossa on erilliset sisäänmenot low gain ja high gain- valintaa varten mutta ei erillisiä säätimiä. Ei paljon tullut särötettyä munkaan tyota vahvistinta, mutta puhtaat saundit kyllä maistuivat.
 
Kokemusta juurikin 112RP65:stä on itsellänikin aina 80-luvun alusta alkaen, ja edelleenkin se liikkuu mukanani treeneissä ja keikoilla, jos niitä nyt enää kohdalle osuu koronan vallatessa keikkapaikat ja estradit.
 
Tässä RP (Reverb/Phaser) mallissahan ei ole erillistä särökanavaa, vaan etuastesäröä saa vain avaamalla GAIN-säätöä niin, että puolijohde-etuaste (op-vahvistimilla toteutettuna) alkaa menemään ruvelle. Ja tässä on kysymyksessä särö, joka on todella rupinen!
 
Mutta, jos GAIN-säätöä avaa vain niin, ettei etuaste säröydy, on käytettävissä puhdasta ja dynaamista ääntä todella runsain määrin. Ainakin oman vahvistimeni ominaissoundi on kylmä ja neutraali, ilman omaleimaisia tunnistettavuuksia. Etuna olen nähnyt tämän siksi, että vahvistimen soundimaailmaa on helppo värittää haluamaansa suuntaan esim. mallintavilla moulinexeilla ilman, että vahvistimen ominaissoundi paistaisi läpi mallinnuksienkin alta.
 
Päätteessä olevat putket (6L6) lämmittävät soundin sijaan enemmänkin vain soittajan mieltä, koska pääteröörit käyvät kytkentätavasta johtuen erittäin viileinä. Tämä kyllä vaikuttaa suoraan putkien käyttöikään ja lisää muunkin elektroniikan toimintavarmuutta.
 
Omassa kombossani ainut ongelma lähes 40 vuoden käytön aikana on ollut virtalähdeosan tiettyjen tehovastusten kuumeneminen niin, että ne sulattavat ympäriltään tinaukset ja saavat jopa piirilevynkin mustumaan vastusten alta. Korjaus on helppo, kun vastukset voi vaihtaa tehonkestoltaan suurempiin, ja tinata niin, että ne ovat hieman irti piirilevystä. Ja taas mennään eteenpäin, ainakin seuraavat 40 vuotta!
Tästäkin kirjoituksesta saa antaa plussan... Ei oo pakko.
teemu-t-k
26.10.2020 11:35:23
GiovanniDiRondo: Onko tässä vahvistimessa teknisesti kaksi kanavaa, kuten joissakin tuotekuvauksissa mainitaan
On.
 
... vai onko tuo toinen "kanava" vain kytkin, jossa transistorietuseen lisätään putkiosio?
On. ;-)
Putkiosion lisäksi lisätään myös kanavakohtaiset äänenvärin ja kanavan voimakkuuden säätimet.
 
Eli teknisesti voisi siis puhua kahdesta erillisestä kanavasta eikä vain säröefektistä joka lisätään kanavaan, tosin monissa kaksikanavaisissa vahvistimissa se toinen kanava ei käytännössä teekään muuta kuin lisää sen säröefektin. Monimutkaista, vai mitä?
 
Pikku lisänä vielä, että esimmäinen (transistori) vahvistusaste tässä Music Manissa on yhteinen molemmille kanaville, samoin jousikaiku (myös transistorein toteutettu).
 
Ja mitä teknisesti ottaen tarkoittaa vahvistimen kanava yleensäkin?
Siinäpä vasta asian ydin. Teknisesti sitä ei taida olla kovin yksiselitteistä määrittää. Hmmm. Miten olisi: Etuasteella on kaksi lähtöä?
aslak
30.10.2020 22:55:47
Sitä vaan että harmittaa kun menin aikanaan myymään musarit joita oli kaksin kappalein, 112 RD100. Toinen olisi pitänyt pitää.
 
Edelleen arvostettu ja käytetty combo.
https://www.youtube.com/watch?v=TjybXejCA-Y
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)