Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Intionaation säädöstä
1 2 3
faq1
10.10.2020 15:00:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko oikea tapa säätää intonaatiota siten, että ensin laittaa kaikki kielet vireeseen. Sen jälkeen laittaa viritysmittarin ja painaa normaalisti 12. nauhan vasemman puolen välistä (missä yleensä kaksi valkoista merkkiä). Nyt pitäisi viritysmittari näyttää samaa, kuin vapaalla kielellä virittäessä, esim ohuin kieli näyttää E4. Saman toistaa kaikille kielille.
Menikö oikein?
 
Jos 12. välistä mittari näyttää ylivirettä, niin säädetäänkö silloin tallapalaa pois päin kaulasta, siis että kieli pitenee?
 
TTV
10.10.2020 15:05:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juuri noin itse teen, aika oikeaoppinen tapa.
 
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
73nd3r
10.10.2020 16:18:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vanha koulukunta (minä ainakin, muista en tiedä) taitaa edelleen verrata 12. nauhan huiluääntä (joka siis soi vapaata kieltä oktaavin korkeammalla) ja 12. nauhan painettua ääntä. Tossa tavassa on se etu, että soiva sävel on sama eikä oktaavin erolla, mutta sähköelektroniikkadigitaalimittariaikana sillä ei tietenkään ole merkitystä.
 
Painettu sävel (tai vapaa kieli) alavireessä/matalampi kuin huiluääni > kieltä lyhennetään.
Painettu sävel (tai vapaa kieli) ylävireessä/korkeampi kuin huiluääni > kieltä pidennetään.
 
Yks mitä kannattaa välttää on intonaatiointoilu. Mikään kitara ei soi täysin vireessä kaikkien kielien kaikilta nauhoilta.
 
Ja satulakorkeus kannattaa tarkistaa ja hoitaa aivan ensimmäiseksi, vaikuttaa erityisesti avosointujen vireisyyteen.
 
Swan
10.10.2020 16:40:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

FFF-sääntö on helppo tapa muistaa: Fret Flat Fingerboard, eli painetun sävelen ollessa alavireinen tallapalaa siirretään otelaudan suuntaan.
 
Had to be me. Someone else might have gotten it wrong.
faq1
10.10.2020 18:37:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka suuri virhe (cent) vireessä saa teidät aloittamaan virityksen korjaamisen? Siis mikä on se virheraja vireessä, että kykenette sen huomaamaan pinnistelemättä?
 
Onko niin, että otelaudan puolivälin alueella on keskimäärin vire parhaiten kohdallaan, siis virheet pienimmillään?
 
jarmo vh
10.10.2020 18:57:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse kokeilen vireisyyttä oktaaveilla joka puolella otelautaa sekä soinnuilla esim. avo E ja D alhaalta ja ylhäältä ja samat barreesointuina eri puolilta. Jos ei soi tasaisen vireisesti, niin sitten säätämään. Säätämisessä luotan enemmän korviini kuin mittariin.
 
Mitä vanhempi, sitä vanhempi.
ituvirtanen
10.10.2020 19:29:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Säätö aina vain uusilla kielillä. Likaiset ja kuluneet kielet + säätö = kaaos.
 
faq1
10.10.2020 21:09:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Säädin intonaation ja onnistui ok mutta sellaisen selittämättömän ilmiön kohtasin, että kolme bassokieltä jouduin säätämään äärilaitaan saakka lyhyiksi (tallapalat siirsin äärimmilleen kaulan suuntaan.) Ohuimmat kielet jouduin säätämään taas säätöalueen puitteissa mahdollisimman pitkiksi (tallapalat ääriasennossa oikeassa päässä).
 
Mitenhän tuo selitetään? Tavallaan basso- ja diskanttikielet ovat "eri mittaisia", mutta niillä on sama keskikohta: 12. nauha.
 
askomiko
10.10.2020 21:43:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa huvin ja urheilun kannalta kokeilla sellaista että viritätkin ensin kielen huiluäänen perusteella kohdalleen ja sitten tallapalaa siirtelemään 7. nauhan äänen perusteella. Näin tarkin vire saadaankin tuonne "sointujen" alueelle. Jos mittarilla katselet kaikkia nauhoja niin näet että vire ei natsaa yhtäaikaa kaikkialla, siksi tämä valinta minne päin kaulaa hienovire tähdätään.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
faq1
10.10.2020 22:00:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

askomiko: Kannattaa huvin ja urheilun kannalta kokeilla sellaista että viritätkin ensin kielen huiluäänen perusteella kohdalleen ja sitten tallapalaa siirtelemään 7. nauhan äänen perusteella. Näin tarkin vire saadaankin tuonne "sointujen" alueelle. Jos mittarilla katselet kaikkia nauhoja niin näet että vire ei natsaa yhtäaikaa kaikkialla, siksi tämä valinta minne päin kaulaa hienovire tähdätään.
 
Eikö ylipäänsä itse kullakin kannattaisi tuo säätö tehdä juuri sen mukaan- sille alueelle, millaista soitto on ja miltä alueelta soolot ja soinnut kukin ottaa?
 
jhlamm
10.10.2020 22:45:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: Eikö ylipäänsä itse kullakin kannattaisi tuo säätö tehdä juuri sen mukaan- sille alueelle, millaista soitto on ja miltä alueelta soolot ja soinnut kukin ottaa?
 
Juuri näin. Itse soittelen pääasiassa alkupäästä, joten itse en edes intonaatiota kauhean usein tsekkaile. Vain jos alkaa korviin ottamaan. Kitaran intonaation saa melko hyväksi yleisesti, mutta absoluuttisen tarkaksi ei kuitenkaan. Siksi muutamassa äänitysprokkiksessa on sooloja varten esimerkiksi intonaatio laitettu uudestaan juuri sille soittovälille.
 
Yleisesti jos kyse on omasta soittelusta eikä itseä haittaa, niin ei sitä turhia intonaatiota kannata murehtia.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
Mösjöö
11.10.2020 09:50:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omassa halvassa kitarassa varmaankin juuri tuon satulan huonous (urat liian korkealla ja/tai väärä etäisyys) aiheuttaa sen että tiedolla vapaan kielen vireisyydestä suhteessa painettuihin en tee oikeastaan mitään. Laitoin intonaation kahdella eri mittarilla parhaaseen kompromissiin mutta ainoastaan otelaudalta painettujen nuottien suhteen. Vapaat saa olla nyt sitten missä on kunnes satularemontti tapahtuu tai siirryn nollanauhaan saatana.
 
73nd3r
11.10.2020 10:39:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: kolme bassokieltä jouduin säätämään äärilaitaan saakka lyhyiksi (tallapalat siirsin äärimmilleen kaulan suuntaan.) Ohuimmat kielet jouduin säätämään taas säätöalueen puitteissa mahdollisimman pitkiksi (tallapalat ääriasennossa oikeassa päässä).
 
Ensinnäkin, jos se nyt soi riittävän oikein niin anna sen soida. Mielen rauhoittamiseksi kannattaa kyllä tsekkailla eri nauhavälejäkin oktaaveittain (2>14, 5>17 vaikka) ja yleensäkin säveliä eri nauhoilla/kielillä vertailemalla.
Mutta nuo 'eri intonointi eri tarkoitukseen' on sellaisia mitä useimmat soittajat ei tarvitse ikinä.
 
Mutta jos lähtee diagnosoimaan, niin ensin tarkistaisin että todellinen kielipituus vastaa nimellisskaalapituutta. Tallan paikka ja asento? Kaulan asento? Ja onhan kaulan ruuvit sopivan kireällä, jos pulttikaula?
 
Ai niin, ettei mun hokema unohdu: ammattilaisen käyttö säätöhommaan on aina hyvä idea. Myös itsesäätöopettelun kannalta; hyvässä iskussa olevan kitaran säätöjä voi muuttaa yks osio kerrallaan, ja kun merkkaa mitä säätää niin pääsee takaisin alkuasentoon.
 
basisti1971
11.10.2020 12:02:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
73nd3r: Vanha koulukunta (minä ainakin, muista en tiedä) taitaa edelleen verrata 12. nauhan huiluääntä (joka siis soi vapaata kieltä oktaavin korkeammalla) ja 12. nauhan painettua ääntä.
 
Samaa koulukuntaa edustan minäkin.
Saattaa olla että kunhan huomenna saapuu Peterson stroboclip taloon, tilanne voi muuttua.
Veikkaan kyllä että ei ainakaan kokonaan :).
 

 
73nd3r: Yks mitä kannattaa välttää on intonaatiointoilu. Mikään kitara ei soi täysin vireessä minkään kielien miltään nauhoilta.
 
Korjasin vähän ;).
 
Kaikki riippuu toki vahvasti siitä kuinka tarkkaan vireen pitäisi olla oikea, mutta mikään suorin nauhoin varustettu tasavireinstrumentti ei voikkaan olla vireessä, ei edes likelle ainakaan tässä meidän länsimaisessa 12 TET järjestelmässä.
 
True temperament on yritys musikaalisemmasta jaosta, mutta koska korvamme ovat tottuneet tasavireeseen ja sen luomaan soundiin, jäänee lähinnä kuriositeetiksi.
Kuten mikrotonaalisetkin instrumentit/otelaudat.
 
T:Samuli
 
Mikko1978
11.10.2020 12:19:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: Säädin intonaation ja onnistui ok mutta sellaisen selittämättömän ilmiön kohtasin, että kolme bassokieltä jouduin säätämään äärilaitaan saakka lyhyiksi (tallapalat siirsin äärimmilleen kaulan suuntaan.) Ohuimmat kielet jouduin säätämään taas säätöalueen puitteissa mahdollisimman pitkiksi (tallapalat ääriasennossa oikeassa päässä).
 
Mitenhän tuo selitetään? Tavallaan basso- ja diskanttikielet ovat "eri mittaisia", mutta niillä on sama keskikohta: 12. nauha.

 
Kyllähän tuo melko omituiselta kuulostaa. Ovatko kielet tuoreita ja kielten korkeus otelautaan kohdillaan? Millaista kielisettiä käytät?
 
Mikko1978
11.10.2020 12:44:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: Eikö ylipäänsä itse kullakin kannattaisi tuo säätö tehdä juuri sen mukaan- sille alueelle, millaista soitto on ja miltä alueelta soolot ja soinnut kukin ottaa?
 
Kitaran kyllä voi ja mahdollisesti toisinaan pitääkin virittää tietylle sävellajille tai soinnulle, mutta en kyllä intonaatiota lähtisi biisin mukaan hämmentämään. Ensin satula pitää olla viilattu oikein, nauhat kunnossa ja kaula suora. Kun nuo perustekijät ovat kunnossa, niin sen jälkeen normaalit säädöt riittävät pitkälle (kaularauta, kielten korkeus ja intonaation). Loppu on kiinni korvasta, soittotekniikasta, virittämisestä ja kitaran vakaudesta.
 
Arkka
11.10.2020 14:10:49 (muokattu 11.10.2020 14:12:22)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: Mitenhän tuo selitetään? Tavallaan basso- ja diskanttikielet ovat "eri mittaisia", mutta niillä on sama keskikohta: 12. nauha.
 
Luulisin, että yks mikä vaikuttanee on se, että aina kun painaa kielen nauhaan, sen jännite nousee. Eli keskikohdan huiluäänikin soinee paremmin inan lähempää tallaa kuin mitä 12. nauha sijaitsee ja kieltä nauhaan painettaessa se venyy samaan vireeseen. Arvatenkin se viremuutos on eri kielillä ja eri korkeuksilla erilainen ja sitä pitää erilaisella pituudella kompensoida.
 
Tyypillisesti tosin paksut kielet on pidempiä, eli eri päin kun sulla nyt. Jos katot teräskielisen akkarin talloja niin nekin on vinossa tähän tyyliin:
https://img1.stewmac.com/product/im … ustic-bridge-bolts-package-of-4.jpg
 
Jos se sun kitaras kuitenkin nyt soi suunnilleen vireessä, ni ei siitä kannata murehtia, että miltä se silmämääräisesti näyttää.
 
Krice
11.10.2020 17:39:24
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jhlamm: Siksi muutamassa äänitysprokkiksessa on sooloja varten esimerkiksi intonaatio laitettu uudestaan juuri sille soittovälille.
 
Tuo kuulostaa oudolta, koska intonaatio on kielen pituus ja se mitataan oktaavin avulla. Intonaation erot kielten välillä johtuu kielen vahvuudesta, sen vuoksi paksuimman kielen tallapala on (yleensä) kauempana eli kieli on hieman pidempi, ja kielet on vahvuuden osalta kolmen sarjassa, koska päällystettyjen ydin on se mikä merkitsee eniten. Tallapalojen avulla voi "virittää", mutta viritystappejakin voi käyttää siihen tarkoitukseen jos haluaa, että kitara on vireessä tietyssä kohdassa otelautaa.
 
Arkka
12.10.2020 02:03:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Tuo kuulostaa oudolta, koska intonaatio on kielen pituus ja se mitataan oktaavin avulla.
 
Oktaavi on vaan yks tapa mitata intonaatio, ja jos sulla on vapaa kieli sekä 12. nauha vireinen, niin ei se takaa, että kieli koko otelaudalta soisi vireessä.
 
En vastaa sisällön totuudenmukaisuudesta kun en ole perehtynyt ihan näin syvällisesti, mutta tuossa jotain ihan mielenkiintoisia ideoita:
http://setitupbetter.com/Picture-Guitar-Intonation.php
 
Vireasioilla saa kyllä ajettua itsensä totaalisen hulluksi. Helpoin tie maaliin on vaihtaa maalia, eli keskittyä johonkin tärkeämpään.
 
J.Nikkanen
12.10.2020 08:01:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: Onko oikea tapa säätää intonaatiota siten, että ensin laittaa kaikki kielet vireeseen.
 
No tavallaan joo, mutta ennen tätä kaiken muun pitää olla kohdallaan, eli satulaurat viilattu oikeaan korkoon ja kaularauta sekä kielten korkeus säädetty kohdilleen. Intonaatio säädetään viimeisenä ja niin että soitin on siinä asennossa missä sitä soitetaan, ei esimerkiksi huoltopöydällä missä homma käy kyllä näppärästi mutta poskelleenhan se menee.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «