Muusikoiden.net
05.12.2020
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Potikat ja konkat
1
Nufan
05.06.2005 22:33:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin 2 potikkaa 500kohmia molemmat
toinen oli A500 ja toinen B500 merkinnällä.
jostain luin että A olisi niinsanottu audio potikka eli lineaarinen
B olisi taasen Logaritminen. A potikan laitoin volume potikaksi ja B potikan laitoin Toneksi. mikkinä siis EMG HZ H4.
menikö noi potikat nyt oikein päin vai olisiko molemmat potikat pitänyt olla esim A potikoita.
 
Toinen asia mitä kysyisin on että onko väliä onko kondensaattori elektrolyytti, tantaali tai keraaminen? ja mihin vaikuttaa jos konkka on kapasitanssiltaan suurempi tai pienempi?
 
poppamies
05.06.2005 23:21:54
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...jostain luin että A olisi niinsanottu audio potikka eli lineaarinen...
 
Eiku päinvastoin. "Audiopotikka" (englanniksi audio taper) on nimenomaan logaritminen ja sopii paremmin volumepotikaksi.
Oikeastaan käyttäisin sekä volumena että tonena audiopotikkaa mutta tonena käy kyllä linearin myös. Jos taas volumena käyttäisi linearista niin siitä tulisi liian herkkä. Alussa tapahtuisi kaikki ja lopussa ei olisi paljon mitään vaikutusta.
 
Mahdollisesti myytävänä EBS MultiComp jos hyvin sattuu
Woodoo
06.06.2005 01:24:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se on hassunhauska juttu että Euroopassa logaritminen = B ja lineaarinen = A. Ameriikassa nyt vain ei usota mittää, Siellä on kaikki väärinpäin ja nii pirun isoa että logaritminen = A ja lineaarinen B. Tosin en itekkään koskaan muista kummassa menee kummin päin. Toivottavasti sanoin oikein...
 
fox
06.06.2005 03:15:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Toinen asia mitä kysyisin on että onko väliä onko kondensaattori elektrolyytti, tantaali tai keraaminen? ja mihin vaikuttaa jos konkka on kapasitanssiltaan suurempi tai pienempi?

 
Mitä suurempi konkka, sen tehokkaammin se suodattaa korkeita ääniä eli iso konkka -bassovoittoinen soundi. Ison G:n kitaroissa tonekonkan tuommonen yleisarvo on 22 nF eli 0.022.. Kannattaa kokeilla eriarvoisia konkkia, jos kitarassa on esim. liian terävä ääni, voi konkkaa huoletta suurentaa. Elektrolyytit ja tantaalit ja bipolaarit ei oikeen ole käyttökelpoisia, muita (polystyreeni, polykarbonaatti, keraaminen, silver mica) kannattaa käyttää. Jännitteenkestolla ei oo väliä, kitarassa puhutaan millivolteista, ja mitä suurempi kesto, sitä kookkaampi konkka. Pienuus on valttia kitarahommissa.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers."
Nufan
06.06.2005 22:03:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oikeastaan käyttäisin sekä volumena että tonena audiopotikkaa.
Jeps. voisi olla kokeilun arvoinen. nyt tone on sellainen että kun vetää nollille (täysin vastapäivää) niin hyvä bassosoundi ja siitäkun vähän kääntää niin hyppää nopeasti täysille vaikka potikassa varaa kiertää vaikka kuinka paljon. ja loppu ei enää hirveästi soundiin vaikuta.
 
Acelera
27.09.2020 12:33:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

fox: Mitä suurempi konkka, sen tehokkaammin se suodattaa korkeita ääniä eli iso konkka -bassovoittoinen soundi. Ison G:n kitaroissa tonekonkan tuommonen yleisarvo on 22 nF eli 0.022.. Kannattaa kokeilla eriarvoisia konkkia, jos kitarassa on esim. liian terävä ääni, voi konkkaa huoletta suurentaa.
 
En käsitä, kun mulla tää tuntuu menevän ihan päinvastoin. Huomasin, että 0.047uF konkka ei vaikuta juuri mitään mutaisen basson poistoon, mutta 0.200uF jo alkaa kirkastuttaa bassopuolta paljonkin.
 
Kefiiri
27.09.2020 15:42:15 (muokattu 27.09.2020 15:50:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Acelera: En käsitä, kun mulla tää tuntuu menevän ihan päinvastoin. Huomasin, että 0.047uF konkka ei vaikuta juuri mitään mutaisen basson poistoon, mutta 0.200uF jo alkaa kirkastuttaa bassopuolta paljonkin.
 
Juu vaikutus tietysti riippuu kytkennästä, eli onko konkka laitettu ohjaamaan ylätaajuudet maihin vai päästämään ne läpi. Fox puhui kitarakytkennöissä yleisestä tavasta käyttää kondensaattoria ylimpien taajuuksien vaimentamiseen oikosulkemalla ne säätövastuksen ja konkan kautta enemmän tai vähemmän maahan. Sulla kondensaattori on mikin kanssa sarjassa, jolloin tulos on se mitä kuvailit.
 
Paitsi että noiden sun kondensaattorien arvojen perusteella luulisi käyvän toisin päin, oletkohan lukenut ne oikein?
 
Tulevaisuudessa vastaustani ihmetteleville todettakoon, että toisessa ketjussa Acelera suunnitteli mainitsemaani kytkentää mikrofonin mutaisen soinnin kirkastamiseksi :)
 
En ole musiikin asiantuntija.
Acelera
27.09.2020 17:35:25 (muokattu 27.09.2020 17:36:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Juu vaikutus tietysti riippuu kytkennästä, eli onko konkka laitettu ohjaamaan ylätaajuudet maihin vai päästämään ne läpi. Fox puhui kitarakytkennöissä yleisestä tavasta käyttää kondensaattoria ylimpien taajuuksien vaimentamiseen oikosulkemalla ne säätövastuksen ja konkan kautta enemmän tai vähemmän maahan. Sulla kondensaattori on mikin kanssa sarjassa, jolloin tulos on se mitä kuvailit.
 
Mun sähkötekniikan ymmärrykseni on rajallista, mutta rinnankytkettynä konkkien arvot plussautuvat, päinvastoin kuin vastusten. Silläpä rakensin käsissä olleista konkista nuo rinnankytkennät ja tuo satsi on tosiaan kaulamikin kuuman johdon ja mikinvalintakytkimen välissä. Seuraavaksi vaihdan (todennäköisesti lineaarisen) 250kOhm tonepotikan audio-malliseksi 500-kiloiseksi, katsotaan mikä vaikutus tällä modauksella on.
 
PIM
01.10.2020 10:40:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri:
Tulevaisuudessa vastaustani ihmetteleville todettakoon, että toisessa ketjussa Acelera suunnitteli mainitsemaani kytkentää mikrofonin mutaisen soinnin kirkastamiseksi :)

 
Mä törmäsin ihan vahingossa mielenkiintoisesti toimivaan tonekytkentään, kun ihan vaan kokeilumielessä kytkin Squier Bullet Mustangin tonepotikan ja konkan niin, että kytkin mikkikytkimeltä tulevan piuhan potikan toisen reunan juotoskorvaan ja konkan poikittain laitimmaisetn korvien väliin ja keskimmäisen korvan ulostulojakille. 500 k potikalla kytkentä toimii niin kuten pikkasen oletinkin, eli toisessa ääripäässä signaali menee suoraan muuttumattomana ja toisessa ääripäässä bassopäätä leikaten, mutta sitä en osannut odottaa, että käätämällä potikkaa jommasta kummasta ääriasennosta keskelle päin diskantit leikkautuu kevyesti, millä erityisesti sinkkumikkien kanssa saa nätisti hillittyä pahimpia diskanttipiikkejä.
 
Kamaahan on sopivasti, tilaa vaan liian vähän.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti