Muusikoiden.net
15.06.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Millä perusteella vintage?
1 2
Jukka Häikiö
12.09.2020 19:52:02
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tällainen ajatus heräsi yhdestä myynti-ilmosta, kun -93 Stratocasteria tituleerattiin vintageksi? 27 vuotta ois varmasti riittänyt vuonna -93 kutsumaan vuoden -66 Stratoa vintageksi. Taitaa olla vähän eri kriteerit tänä päivänä.
Mulle henkilökohtaisesti vintagea edustaa 60-luvun ja sitä vanhemmat, no ehkä jotkut ihan 70-luvun alun vempeleet saattaa mahtua raamin sisään. Sinänsä vintagevehkeet ei oo koskaan kiinnostaneet, soitettavuus, ergonomia, soundi ja look ainoastaan.
Sinänsä hassua, kun look tuli mainittua vikana, siihen sitä kuitenkin ekaksi kiinnittää huomion ja jos ei miellytä, ei auta nuo kolmekaan ensimmäistä.
 
Mut joo, ajatuksia vintagen usvaiseen rajanvetoon?
 
No höh
McLeach
12.09.2020 20:14:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

50-60-lukulaiset on mulle vintagea. Vaikea sanoa syytä kun tuo termi itsessään ei mitään sellaista tarkoita. Mutta 90-luku ei khyl vintagea ole, paitsi ihan näissä rahan ahneimmissa ilmoituksissa. Ysärillä kitarat ja tuotanto oli kuitenkin jo hyvin modernia. Hah, siinä toinen termi, josta voisi väitellä.
 
zedder
12.09.2020 21:06:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taitaa olla tänä päivänä aika lailla makuasia se että mitä se vintage tarkoittaa.
 
Se että joku kapine on vanha ei tee siitä mielestäni itsessään vintagea. Pitää olla myöskin "hyvää vuosikertaa". Esim. 90-luvun alun japanilaiset Jackson Professional Pro:t alkavat olla vintagea. Niillä on kohta ikää jo 30 vuotta ja niissä on ollut työn ja materiaalien laatu kohdallaan.
 
Kysymys on kenties siitä että onko vintage jokin aikakausi vai liikkuuko määritelmä kuluneen ajan myötä. Ovatko ensimmäiset stratocasterit nyt tai jonkin ajan kuluttua antiikkiesineitä?
 
Joskus etanolin käyttö lähtee käsistä..
Laulava Kylätohtori
12.09.2020 22:52:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös vintage tarkoita juuri tietyn aikakauden kitaroita? Eihän se aikanaan iästä tullut, vaan siitä, että 50-60-luvun kitarat olivat parempia ja siksi halutumpia kuin aikalaisensa.
 
Mielestäni ajatus, että kun tietty ikä tulee täyteen, niin tavarasta tulisi jotain maagista vintagea ja hinta kolminkertaistuisi, on lähinnä typerä. Toivon ja uskon, että nämä torin kommentit ovat enemmän läpällä kuin tosissaan kirjoitettuja.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Drawbars
12.09.2020 23:12:07 (muokattu 12.09.2020 23:14:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotta olisi vintage, pitää olla hyvä, vanha ja suhteellisen harvinainen. Esim. 50-luvun lopun Les Paulit täyttävät kitaroiden kohdalla kaikki nämä tunnusmerkit selvimmin. Mutta kyllähän vintagessa voi olla ja on aste-eroja.
 
ituvirtanen
12.09.2020 23:16:42
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Helppo vertaus osuu autoihin. Onko 1957 Classic Chevy verrattavissa vuoden 1993 Toyota Camryyn? Ei niin. Mutta vielä olla 1970- ja jopa 1980-luvuilla valmistettiin instrumenttiklassikoita. 1990-luku oli jo aika kesyä, oikeastaan olemassa olevien hieromista. Vintage istuu aika huonosti moneenkaan 70-luvun jälkeen tehtyyn värkkiin mutta kyllä niitä etsimällä löytää.
 
18is9
13.09.2020 00:32:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aina kun ottaa Parker Fly:n kouraan, siitä tulee semmoinen moderni fiilis. Ikää alkaa kuitenkin olla kohta 30 vuotta. Olisiko siinä semmoinen uudempi vintagekitara?
 
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
Mikko1978
13.09.2020 00:47:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Helppo vertaus osuu autoihin. Onko 1957 Classic Chevy verrattavissa vuoden 1993 Toyota Camryyn? Ei niin. Mutta vielä olla 1970- ja jopa 1980-luvuilla valmistettiin instrumenttiklassikoita. 1990-luku oli jo aika kesyä, oikeastaan olemassa olevien hieromista. Vintage istuu aika huonosti moneenkaan 70-luvun jälkeen tehtyyn värkkiin mutta kyllä niitä etsimällä löytää.
 
Chevy ja Tojo ovat molemmat aikakautensa bulkkituotteita. Miksi niitä ei voisi verrata toisiinsa? Ihan samalla tavalla 80-luku tulee olemaan nuoremmille sukupolville juttu, kuin 50- ja 60-luvut ovat sinulle. Johan nyt Nintendot, Macit tai vaikka Tubescreamerit ovat hyvinkin haluttuja. Kalleimmat kitaravahvistimet taitavat olla juurikin 80-luvun Dumbleja. Ei se kaikki 60-luvunkaan roina ole kovin kallista, vaikka menee takuulla useimpien vintage-luokitukseen.
 
basisti1971
13.09.2020 08:01:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Laulava Kylätohtori: Eikös vintage tarkoita juuri tietyn aikakauden kitaroita? Eihän se aikanaan iästä tullut, vaan siitä, että 50-60-luvun kitarat olivat parempia ja siksi halutumpia kuin aikalaisensa.
 
^Tämä.
 
Tämä meidänkin käyttämä vintage on alunperin viinitermi, jossa vaikkapa -75 pullotettu viini on 75-vintage.
Eli ilman vuosilukua voi tarkoittaa ihan mitä tahansa vuotta tai aikakautta.
 
Keräilytavaraan termi siirtyi ~toisen maailmansodan jälkeen kun aikakausia ja ajanjaksoja ei voinut enää määrittää historiallisilla hallitsijoilla tai tapahtumilla, keskityttiin vuosikymmeniin ja lopulta vuosiin.
Kaipa joitain keräilyesineitä jaotellaan jo kvarttaalienkin perusteella, en tiedä.
 
Vintagen ja vastaavien löyhämerkityksisten termien käyttö superlatiivien ja hyperlatiivien sijaan tai rinnalla on puhdas markkinointikikka jolla ostajaa ohjataan tekemään epärationalisia ostopäätöksiä.
 
Tismalleen vastaavaan pyrkii eräässä toisessa taannoisessa arvottamisviestiketjussa esiin tullut kuntoluokitus, kokolailla epätodennäköistä että ostajan ja myyjän käsitys tuotteen kuntoluokituksesta kohtaa ellei kuokittajana ole joku ammattitaho.
 

 
Laulava Kylätohtori: Mielestäni ajatus, että kun tietty ikä tulee täyteen, niin tavarasta tulisi jotain maagista vintagea ja hinta kolminkertaistuisi, on lähinnä typerä.
 
:), äläs nyt, kyllähän Jawoista, Warreista ja Lebedoffeistakin tuli maagista wintagea kokolailla nopsakkaasti täällä meillä.
Ja harppisaksan puhallinsoittimista.
Ainakin joissain piireissä...
 
T:Samuli
 
Laulava Kylätohtori
13.09.2020 08:25:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikko1978: Chevy ja Tojo ovat molemmat aikakautensa bulkkituotteita. Miksi niitä ei voisi verrata toisiinsa?
 
Tuotantomäärät, arvostus, haluttavuus, jne.. Samasta syystä se on ihan turhaa yrittää myydä jotain 80-90-luvun tusinakeppiä vintagena.
 
Ihan samalla tavalla 80-luku tulee olemaan nuoremmille sukupolville juttu, kuin 50- ja 60-luvut ovat sinulle. Johan nyt Nintendot, Macit tai vaikka Tubescreamerit ovat hyvinkin haluttuja. Kalleimmat kitaravahvistimet taitavat olla juurikin 80-luvun Dumbleja. Ei se kaikki 60-luvunkaan roina ole kovin kallista, vaikka menee takuulla useimpien vintage-luokitukseen.
 
Juu, ei ole kallista se 60-luvun roina, mutta ei se myöskään vintagea ole. Kuten todettua, niin pelkkä ikä ei tee mistään vintagea. Vaikkei vintagella auringontarkkaa määritelmää olisikaan, niin ei se silti ole jokaisen itse vapaasti määriteltävissä. Se, että joku sanoo jotain vanhaa vintageksi, ei tarkoita, että se sitä oikeasti olisi.
 
"of high quality and lasting value, or showing the best and most typical characteristics of a particular type of thing, especially from the past:"
 
https://www.google.fi/amp/s/diction … y.cambridge.org/amp/english/vintage
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Laulava Kylätohtori
13.09.2020 08:31:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: :), äläs nyt, kyllähän Jawoista, Warreista ja Lebedoffeistakin tuli maagista wintagea kokolailla nopsakkaasti täällä meillä.
Ja harppisaksan puhallinsoittimista.
Ainakin joissain piireissä...
 
T:Samuli

 
Joo, kyllähän noista näkee täysin absurdeja pyyntejä. :D Samoin jostain 70-luvun lopun Corolloista ja Datsuneista. Kyllä sielläkin tuntuu olevan luuloja, että kunhan on muutaman vuosikymmenen vanha, niin hinta alkaa automaattisesti nousemaan raketin lailla.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Jukka Häikiö
13.09.2020 11:14:57
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Joo, kyllähän noista näkee täysin absurdeja pyyntejä. :D Samoin jostain 70-luvun lopun Corolloista ja Datsuneista. Kyllä sielläkin tuntuu olevan luuloja, että kunhan on muutaman vuosikymmenen vanha, niin hinta alkaa automaattisesti nousemaan raketin lailla.
 
Kyllähän noita DX Corollatkin esmes menee aika suolaiseen hintaan...
 
No höh, kyllä se siitä...
Jukka Häikiö
13.09.2020 11:29:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eniten mua huvittaa pyynnit vaikkapa 70-luvun puolivälin jälkeisistä fenkuista, tai kipponeista, tai vähän aiemmistakin, ihan kuin ne ois kitaroina parantuneet viinin lailla. Siellä oli monenmoista yksilöä liikkeellä ja jotenkin jotkut ihmiset tuntuu luulevan, että se ikä tekee autuaaksi, parhaimmat saa vielä itsensä suggeroitua siihen tilaan, jossa huonompikin yksilö on loistava.
Joskus kävi hauska juttu, pääsin testaamaan tollaista -63 Corvettea, odotukset oli korkealla, ajelun fiilis oli vähän matalampi, hiton makia auto ja varmasti vintakea, mut ei se rehdisti noin niinkus mikään ajonautinto ollut.
Noin asiaa sivuten...
 
No höh, kyllä se siitä...
PIM
13.09.2020 11:33:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jukka Häikiö: Kyllähän noita DX Corollatkin esmes menee aika suolaiseen hintaan...
 
90-luvun Suprat on myös tietyissä piireissä haluttua tavaraa.
 
Mistä päästäänkin siihen, että minusta vintage käsitteeseen liittyy oleellisenä osana haluttavuus. Jos jotain vaikka efektiä olisi tehty parina vuonna 2000-luvun alussa ja se olisi kitaristipiireissä vuonna 2020 himoittua tavaraa niin kyllä siitä voisi käyttää vingate nimitystä, vaikka ikää ei olisi edes 20 vuotta. Vastaavasti jotain 60-luvun Lucky7 kitaraa en pitäisi vintagena vaikka ikää sillä on jo yli 50 vuotta, mutta haluttavuuden kanssa vähän niin ja näin.
 
Kamaahan on sopivasti, tilaa vaan liian vähän.
Jukka Häikiö
13.09.2020 11:34:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jukka Häikiö: Eniten mua huvittaa pyynnit vaikkapa 70-luvun puolivälin jälkeisistä fenkuista, tai kipponeista, tai vähän aiemmistakin, ihan kuin ne ois kitaroina parantuneet viinin lailla. Siellä oli monenmoista yksilöä liikkeellä ja jotenkin jotkut ihmiset tuntuu luulevan, että se ikä tekee autuaaksi, parhaimmat saa vielä itsensä suggeroitua siihen tilaan, jossa huonompikin yksilö on loistava.
Joskus kävi hauska juttu, pääsin testaamaan tollaista -63 Corvettea, odotukset oli korkealla, ajelun fiilis oli vähän matalampi, hiton makia auto ja varmasti vintakea, mut ei se rehdisti noin niinkus mikään ajonautinto ollut.
Noin asiaa sivuten...

 
Edit
 
Kyllä siellä tuon kyseisen aikakauden fenkuissa ja kipponeissa hyviäkin on, että ei sillä, vaan jonniin verran kuraa mahtuu sekaan.
Sellainen -78 LP Custom lienee paras(mun mielestä)mitä mulla on ollut ja onhan nuita ollut.
 
No höh, kyllä se siitä...
Durty
13.09.2020 15:33:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joko tämä on arvokasta vintagea?
 
https://www.zoom.co.jp/products/eff … tar/505-guitar-compact-multi-series
 
2randpo
13.09.2020 17:15:04
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aloitusviesti koski stratocasteria, kaiketi Fenderin vähän vanhempaa kitaraa. Tästäpä tuli mieleen, että Eric Claptonhan tunnetun tarinan mukaan osti 1970-luvun alussa muutaman käytetyn (="vähän vanhemman") eli 1950-luvulla valmistetun straton. Se oli kuulemma varsin vaivatonta sikäli, että kyseisiä kitaramalleja oli tuolloin yleisesti myytävänä käytettyinä soitinliikkeissä. Tilanne oli tämä, koska juuri kukaan ei noihin aikoihin halunnut ostaa vanhaa Fender stratoa; niitä oli tarinan mukaan jopa hyvin tarjolla, oli jopa valinnanvaraa. Kitarat saatuaan Clapton sitten testaili ja yhdisteli niiden osista itselleen sopivia kombinaatioita.
 
Claptonin hankkimat stratot olivat ostohetkellä alle kaksikymmentä vuotta aiemmin valmistettuja. Sittemmin '50-'60-lukujen stratoista ja muista vanhoista kitaroista tuli kysyttyjä ja haluttuja. Toki Hendrix oli jo aiemmin sinällään vaikuttanut Fender stratocasterin näkyvyyteen ja haluttavuuteen.
 
Jos oikein muistan, kukaan ei halunnut myöskään '50-60'luvun Gibson Les Pauleja eikä ylipäätään Les Paul-kitaroita ennen kuin hiljattain menehtynyt Peter Green teki ne tunnetuksi.
 
Tietenkin yksittäisten muusikoiden vaikutusta ihmisten osto-käyttäytymiseen on oikeastaan mahdotonta arvioida. Mutta tuskin esim. Clapton termiä "vintage" vanhoja stratoja hankkiessaan käytti.
 
Kuten joku mainitsi, vielä 1970-luvulla esim. Fenderin stratocasteria valmistettiin vain Leo Fenderin kehittämänä Standard-mallina.Tässä mielessä on totta, että vaikka '70-lukulaista Fenderiä ei oikein voi pitää "vintage"-soittimena, edustaa se silti klassista mallia; muita malleja ei ollut saatavilla.
 
Levysoitin on laite, jolla toistetaan 33, 45 tai 78 kierrosta minuutissa pyöriviä äänilevyjä.
ituvirtanen
13.09.2020 17:54:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikko1978: Chevy ja Tojo ovat molemmat aikakautensa bulkkituotteita. Miksi niitä ei voisi verrata toisiinsa?
 
No, '57 Bel Air 2D Nomad on vähän eri tuote kuin Camry. Ja toki 1.8 Camry on jotain muuta kuin kolmelitrainen Celica Supra. Tietty nimimerkin analogialla CIC ja jenkkiläinen custom shop strato ovat molemmat aikakautensa bulkkituotteita.
 
73nd3r
13.09.2020 21:05:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Vintagen ja vastaavien löyhämerkityksisten termien käyttö superlatiivien ja hyperlatiivien sijaan tai rinnalla on puhdas markkinointikikka jolla ostajaa ohjataan tekemään epärationalisia ostopäätöksiä."
 
Allekirjoitan tuon täysillä, vintage on sanahelinää, sumutusta ja viekkautta.
Ja lisähuomiona että kannattaa muun tekemisen salliessa väliin pohdiskella niitä omia "rationaalisia" ostopäätöksiä, voi oppia itsestään ihan uusia asioita ;)
 
BTW, kun Claptonin hankintareissu tuli mainituksi niin muistutetaan taas kerran että Blackie on palacasteri.
 
Laulava Kylätohtori
13.09.2020 22:08:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Allekirjoitan tuon täysillä, vintage on sanahelinää, sumutusta ja viekkautta.
 
Allekirjoitan tämän myös.
 
Ja lisähuomiona että kannattaa muun tekemisen salliessa väliin pohdiskella niitä omia "rationaalisia" ostopäätöksiä, voi oppia itsestään ihan uusia asioita ;)
 
Lupaan pohdiskella heti, kun kuvittelen tehneeni ensimmäisen rationaalisen kitarakamaostoksen. Kyllä mennään fiilis, mojo ja voodoo edellä... :)
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti