Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Toob-kitarakaiutin
1
Tomtom
26.10.2018 10:45:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

https://www.toob.fi/
 
Tästä ei tainut vielä olla omaa lankaansa, onkos jollain käytössä ja minkälaisia kokemuksia? Törmäsin tähän aivan sattumalta intterwebin syövereissä ja kiinnostuin, lähinnä kotisoittoon estetiikan takia mutta ainakin jazz-miesten käsissä (tunnetusti keskinkertaisia soittajia, niinpä vissiin..) kuulosti oikein hyvältä.
 
Kokemukset kiinnostaisi myös rock- henkisessä bänditoiminnassa.
 
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
basisti1971
26.10.2018 14:46:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Muistelin että useampikin viestiketju jo aiheesta olisi, ja muistan niihin kirjoitelleenikin, mutta perimnetmäisesti haku ei ainakaan tuottanut tulosta.
 
Juuri tuosta ei ole kokemusta, muunlaisista putkikajareista kyllä.
 
Toob kun on jo lukemattomia kertoja uudelleenlämmitetty idea putkikaiuttimesta, noita on tullut ja mennyt vuosikymmenten varrella useammankin kaupallisen yrityksen toimesta.
Ainoastaan subwoofer-käytössä on jonkinmoista menestystä tullut kaupallisessa mielessä esimerkiksi Bosella.
 
Käytännöllisyyshän noissa on se suurin kompastuskivi, ja toinen toki se että kaiutinkotelo joka kaiutinrakentamisessa yleensä on se hankalin osa-alue, on niin yksinkertainen rakentaa itsekin että aniharva on ainakin toistaiseksi suostunut maksamaan kellekään ulkopuoliselle siitä pienestä työmäärästä jota moisen väsääminen vaatii.
 
Elementtiä lukuunottamatta osat on pari kymppiä, ja usein viemäriputkenpätkiä saa rakennustyömaalta kiitoksella.
Työhön menee tunnista kahteen taidoista ja työvälineistä riippuen, käsityökaluinkin kun pärjää hienosti.
Omasta mielestä nätimpi -vaikkakin tismalleen yhtä kenkku roudattava- syntyy vanhasta rummusta kuten vaikkapa Klopsit tehdään/tehtiin.
 
Onnea ja menestystä kuitenkin jälleen kerran kotimaiselle yrittäjälle, ehkäpä aika on kypsä tuollaisellekin tuotteelle.
 
T:Samuli
 
Tomtom
26.10.2018 15:07:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jälleen en itse kovinkaan pajoa ymmärrä tästäkään, mutta eikös tuolla "kotelolla"- puhuttiin sitten perinteisestä kaapista tai jostain putkiviritelmästä- ole kuitenkin merkitystä soundin kannalta?
 
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
basisti1971
26.10.2018 16:41:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Tomtom: ...mutta eikös tuolla "kotelolla"- puhuttiin sitten perinteisestä kaapista tai jostain putkiviritelmästä- ole kuitenkin merkitystä soundin kannalta?
 
Vaikka kaikki toki kaikkeen vaikuttaakin, etenkin jos käytetään kitarakaiutinelementtiä hivenenkään älykkään näköisellä kotelolla, on kotelon vaikutus soundiin äärimmäisen pieni.
 
Suurin vaikutus kotelolla on kitarakaiuttimen kyseessä ollessa roudattavuuteen.
Perinteisesti kitarakaapit ovat olleet joko takaa avoimia dipoliperiaatteella toimivia, tai (ylisuuria) umpikaappeja.
 
Kitarakaiuttimien pienillä liikepoikkeamilla refleksivirityksestä ei juuri iloa ole, mutta eipä toisaalta haittaakaan.
 
Tilanne muuttuu jos käytetään PA- tai bassoelementtiä, ja halutaan optimoida tai muokata bassotoistoa kotelon avulla.
Tuohon kategoriaan moni kautinsuunnittelija laskee myös pitkäiskuiset "kitarakaiuttimet" jotka on yleensä muokattu jostain olemassaolevasta basso/pa-elementistä.
Tuolloin dipoli ja liian pieni/suuri umpikaappi on huolettomasti käytettynä oikotie elementtirikkoon.
Noita elementtejä käytetäänkin yleensä kotelon muodosta ja materiaalista riippumatta refleksiperiaatteella toimivissa kaiutinkaapeissa.
Refleksiperiaate toimii kuitenkin parhaiten matalilla taajuuksilla, yleensä alle ~70Hz taajuuksilla, joten perusvireessä olevilla kitaroilla merkitys on jälleen mitätön jos verrataan samaa elementtiä erilaisissa kaapeissa.
 
Putkikotelon muodossa on kuitenkin yksi selkeä epäkohta verrattuna laatikkomallin koteloon, ja se on voimakkaat resonanssit halkaisijan ja pituuden dimensioiden mukaisilla taajuuksilla ja niiden monikerroilla.
Neliskanttisissa kaiutinkaapeissa kaikkia kolmea dimensiota voidaan haluttaessa käyttää hienosäätämään soundia, kaiutinelementin kokoisen putken kanssa nuo resonanssit ovat kiinteillä taajuuksilla, riippumatta siitä kuulostavatko hyvältä vai eivät.
 
T:Samuli
 
Matias.
26.10.2018 17:15:25 (muokattu 26.10.2018 17:16:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä olen joskus vuosituhannen vaihteessa tehnyt pari subbaria tuohon samaan putkeen. Ne oli vain pitempiä että saavutettiin tarvittava kotelotilavuus. Tuon rakenteen oleellinen osa on se miten kaiutin ja mahdollinen takalevy kiinnitetään tuohon ohuesta muovista olevaan kaksikerroksiseen putkeen tukevasti ja siististi. Toob on ratkaissut tuon asian tekemällä/teettämällä puolipyöreän pannan joita putken molemmissa päissä on kaksi. Ilman niitä rakenteen esteettinen arvo on aika lailla minimaalinen.
 
Se mikä itseäni tuossa mietityttää on se että putki on tilavuuden käytön tehokkuuden suhteen varsin epätehokas tapa tehdä kotelo vrt. kuutio. Molemmissa on jo tuolla ylempänä mainittu seisovien aaltojen ongelma toki mutta tosiaan suorakulmaisen kotelon seinämien mitoituksella seisovia aaltoja saadaan jaettua useammalle taajuudelle.
 
Toobin mukaan keveys on se mitä on tavoiteltu ja siinä on kyllä onnistuttu kiitettävästi.
 
Bluesia, bluesia ja vähän countryfolkia...
Kefiiri
26.10.2018 20:01:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se keveyshän on hyvä homma jos kotelon resonointi pysyy hallinnassa. Varmaan tuommoinen putki on rakenteeltaan jäykkää suhteessa painoon.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Vainottu
28.10.2018 02:01:48 (muokattu 28.10.2018 02:03:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on käytössä tuo 12R-versio ja tykkään todella paljon. Vahvistimena toimii DV Mark Micro 50 Jazz. Testailin kumpaakin versiota kaapista kaupassa, mutta mun korvaan tuo suljettu versio refleksiaukoilla oli parempi. Ehkä hieman perinteisempi kitarakaapin saundi.
 
Käytän tuota pääasiassa rautalanka-, iskelmä- yms humppatouhuihin ja toimii mun mielestä todella hyvin. Testailin tuota kuitenkin myös tanakampaan poljentoon Friedman BE-OD särön kanssa ja tuolla saa aikaan hyvin uskottavaa saundia.
 
Kaapin malli ei mun mielestä ole mitenkään epäkäytännöllinen vaan jopa melko näppärä kun se on suunnattu yläviistoon. Ja laiska roudari kun on, tykkään että nuppi ja kaappi painaa yhteensä reilu 6kg. Myös nuo DV:n pikkunupit on pirun hyväsaundisia ja toimivia pedaalialustoja.
 
EDIT: Eikä mulla ole ollut mitään ongelmia edes niillä äänenpaineilla kun ei enää pysty ilman tulppia olemaan huoneessa.
 
Hymyile, nosta kädet ilmaan, sano lyhyt selkeä lause.
Tomtom
28.10.2018 07:57:59 (muokattu 28.10.2018 07:58:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin (sano Ismo), selvästi Samuli ja Matias on perehtynyt asiaan kunnolla. Mä oon jotenkin aina kuvitellut että jos laitetaan vierekkäin kaiki samanlaista kaappia joista toisessa on esim paksu umpipuinen kotelo vs vaneririmpula niin kokopuisen soundi olisi täyteläisempi ja tanakampi mutta ilmesesti näin ei ole- tai siihen vaikuttaa muut asiat.
 
Jos (ja kun) keikkaympäristössä vahvistin kuitenkin mikitetään niin jos tuubi soi hyvin ja tehot riittää monitorointiominaisuuksien puolesta niin miksipä tuo ei voisi toimia? Pikku putkinuppi hyvillä ominaisuuksilla eteen ja se on siinä.
 
Kuten sanottu, estetiikka kotioloissa on yksi, vaikkakin suht merkityksetön asia, mutta erit keikkaympäristössä hyväsoundiset ja pienet/kevyet kamat kiinnostaa kun kantanut vuosia mm. AC30:stä ja red knob twiniä. Nykyinen Orange 2x12 kovalla pyörällisellä casella ei taas mahtunut katumaasturin takahutlariin ilman että kaatoi penkit.. toki tästäkin on välimuotoja mutta onneksi kehitys kehittyy. Kokeiltavahan tuota on.
 
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
basisti1971
29.10.2018 07:01:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Tomtom: Mä oon jotenkin aina kuvitellut että jos laitetaan vierekkäin kaiki samanlaista kaappia joista toisessa on esim paksu umpipuinen kotelo vs vaneririmpula niin kokopuisen soundi olisi täyteläisempi ja tanakampi mutta ilmesesti näin ei ole- tai siihen vaikuttaa muut asiat.
 
Jos vanneri/lastulevy/osb/mdf kaapin rimoitus ja muu rakenne vastaa umpipuista, soinnillista eroa ei kitarakäytössä ole.
Basso-/PA-käytössäkin erot ovat minimaalisia.
 
Lehtipuuvaneria pidetäänkin usein parhaana materiaalikompromissinä kun roudauksen kestäviä kaiutinkaappeja rakennellaan.
Joko itse tai teollisesti.
 
Umpipuinen on toki näyttävän näköinen, mutta armottoman kallis ja ominaisuuksiltaan hankalasti arvoitava.
Kaiutinkaapin kun ei pääsääntöisesti ole tarkoitus "soida" eli muuttaa värähdellessään uloskumpuavaa älämölöä.
Tuota soimista ei pidä sekoittaa kaiutinkaapin virittämiseen dipoliksi, Helmholz resonaattoriksi tai umpinaiseksi ilma-vaimentimeksi, noissa ei rakenne resonoi, sen tekee ilma.
 

 
Tomtom: ... miksipä tuo ei voisi toimia? Pikku putkinuppi hyvillä ominaisuuksilla eteen ja se on siinä.
 
Toimiihan Toob -kuten kaikki muutkin putkikaiuttimet- kaiutinelementin kannalta toki samalla lailla kuin samantilavuuksinen erimuotoinenkin ilmatila, joten soundikin on hyvin lähelle sama.
Niin lähelle sama etten usko että kovinkaan moni eroa sokkotestissä huomaa, elleivät nuo aiemminmainitut putkikaiuttimen hankalastimuutettavat resonanssit väritä sointia jollain tietyllä kaiutinelementillä, tai jos nelikulmiokaapissa noita resonanssitaajuuksia on optimoitu.
 

 
Tomtom: Kokeiltavahan tuota on.
 
Ehdottomasti kannattaa, ja mieluiten toki vertailemalla samanlaisella elementillä varustettuun perinteiseen kaappiin.
Soundin ehdoilla toki pitäisi aina mennä vaikka kustannukset hivenen kirpaisisivatkin.
 
T:Samuli
 
ÄrGee
29.10.2018 14:41:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eihän umpipuusta enää edes tehdä kaappeja, vai onko koskaan tehtykään yleisemmin, kaikki kalliimmatkin ovat vaneria.
 
TO THE STARS!!! "Mieshän veteli puikoissa kuin taikuri Disneyn fantasiassa piiskaten koko orkesterin ihan pirun kovaan vireeseen." -Mescalero
basisti1971
30.10.2018 08:12:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
ÄrGee: Eihän umpipuusta enää edes tehdä kaappeja, vai onko koskaan tehtykään yleisemmin, kaikki kalliimmatkin ovat vaneria.
 
Totta kai kitaraelementeille on tehty ja tehdään edelleenkin umpipuukaappeja ja combokoteloita, koska aina on löytynyt ja löytyy edelleenkin maksuhalukkuutta moisen hankkimiseen.
BF-Fenkut ja jonkin matkaa SF:tkin olivat pitkälti massiivimäntyä (joko kokopuuta tai leveärimalevyä) kulmien sormiliitoksin, ainoastaan etulevyjen materiaali ja rakenne vaihtelivat.
 
Kitaraelementti kun toimii dipolina ihan riittävän hyvin vaikka pahvilaatikon kylkeen teipattuna, kaapin materiaalivalinta on varsin vapaa.
 

 
Lakatun tai öljytyn kokopuukaapin valmistuskustannusten ollessa moninkertaisia maalattuihin ja muovi-/kangaspintaisiin vaneri/lastulevy/mdf-kaapeihin, yleisyys on varsin suhteellista.
Teollisessa mittakaavassa Mesa Boogiella noita on tainnut eniten nykyaikaisista valmistajista olla valikoimissaan, putiikkivalmistajilla varmaankin kaikilla ainakin tilauksesta.
 
Käkimassalle kelpaa halvemmatkin vaihtoehdot joten valtaosa kitarakaiutinkaapeista on ollut ja tulee aina olemaankin jostain muusta kuin umpipuusta tehtyjä.
 
Ja jos ei jostain todella erikoisesta (tai brändistä ;)) halua maksaa, 2x ja sitä useammalla elementillä varustetuissa kaapeissa käkimassakotelo tulee ikäänkuin kaupan päälle tai karkkirahalla kun vertaa valmiin kaapin hintaa erikseen ostettujen elementtien hintaan.
 
T:Samuli
 
Matias.
30.10.2018 08:51:37 (muokattu 30.10.2018 08:53:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toob säteilee vähän leveämmälle kuin perinteinen laatikko. Siinä ei ole varsinaista etulevyä ollenkaan vaan pelkkä kehys elementin ympärillä. Mitä suurempi etulevy on , sitä suuntaavampi kaiutin on kun puhutaan eteenpäin tulevasta äänestä.
Valmistaja itsekin kertoo markkinoinnissaan Toobia lähes ympärisäteileväksi kaiuttimeksi. Ei oikeastaan huono asia pienemmissä soittotiloissa. Kevään tapahtumassa Kulttuuritalolla demoesityksessä soittaja käänteli Toobia eri asentoihin kuulijoihin nähden ja kyllä tämä asia kyllä pitää paikkansa. Soundi ei huonontunut juurikaan vaikka kaiutin oli poikittain kuuntelijaan.
 
basisti1971
02.11.2018 08:28:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Matias.: Toob säteilee vähän leveämmälle kuin perinteinen laatikko.
 
Paino sanalla vähän.
Todellisuudessa kun ero lienee jotain ennaltamääriteltyä äänenpainetta vertailtaessa taajuuskaistalla keskimäärin parin-kolmen asteen luokkaa suuntaansa.
 

 
Matias.: Siinä ei ole varsinaista etulevyä ollenkaan vaan pelkkä kehys elementin ympärillä. Mitä suurempi etulevy on , sitä suuntaavampi kaiutin on kun puhutaan eteenpäin tulevasta äänestä.
 
Etulevyn leveydelläkään ei kitarakäytössä juurikaan merkitystä ole ellei kyseessä ole täysleveä 412 kaiutinkaappi jossa on ainoastaan yksi tai kaksi 12" elementtiä keskilinjalla.
Valtaosassa 1X comboja ja irtokaappeja etulevyn leveys ei ole edes tuplat elementin halkaisijaan verrattuna.
 
Vaikka kun etulevyn leveys on vähintään puoli aallonpituutta, säteilykulma muuttuu fysiikan sopimuksia noudattaen ympärisäteilevästä puoleen avaruuskulmaan eli 2Pi, tuo ei tietenkään tarkoita sitä että kaiuttimen sivuilla ja takana vallitsisi hiljaisuus.
Kaukana siitä.
 
Vaikka diffraktion merkitys on kitarakaiuttimissa verraten pieni kokonaisuuden kannalta, silti tunnen taas tarvetta linkittää diyaudio-viestiketjun josta löytyy klassiset Olsonin diffraktio-diagrammit:
 
https://www.diyaudio.com/forums/multi-way/196668-diffraction.html
 
Noita tarkastellessa on tietysti tärkeää huomioida että äänilähde on pistemäinen, ja kotelon pienimmät dimensiot ovat symmetrisissä rakenteissa 24".
Amplitudihuippujen ja -minimien paikka liukuu pienimmän dimension muuttuessa suuntaan tai toiseen.
 

 
Matias.: Valmistaja itsekin kertoo markkinoinnissaan Toobia lähes ympärisäteileväksi kaiuttimeksi.
 
Eikä valehtele piiruakaan, kaikki kaiutinjärjestelmät jotka eivät ole kardioideja tai muulla tapaa suuntaavuudeltaan korjattuja kun ovat etenkin kitaraelementein ja kitarataajuuksilla normaaleissa keikkaolosuhteissa valitettavasti pitkälti ympärisäteileviä.
Bassokaiutinjärjestelmät ovat tietysti vieläkin huomattavammin ympärisäteileviä, valitettavampaa tietty tuo.
 
Umpi- ja refleksikaapilla taaksepäin suuntautuvan äänen korkeammat komponentit toki vaimenevat verraten paljon ja dipolilla taaksepäin vaikuttaa tietenkin magneetin halkaisijasta riippuvalla yläpäävaimennuksella sama äänenpaine kuin eteenkin, vaikkakin 180 asteen vaihe-erolla, tietysti.
Jos dipolikaiuttimen etupuolella oleva beam-blocker on halkaisijaltaan saman kokoinen kuin magneetti, dipolin äänenpaine ja taajuusjakauma ovat kummaltakin puolelta kuunneltuna varsin tarkkaan samat.
Ja matalilla taajuuksilla tismalleen sivusta läheltä kuunneltuna/mitattuna on erittäin rankka vaimentuma.
Kauempana kuunnellessa tilaheijastukset tasoittavat tilanteen.
 

 
Matias.: Kevään tapahtumassa Kulttuuritalolla demoesityksessä soittaja käänteli Toobia eri asentoihin kuulijoihin nähden ja kyllä tämä asia kyllä pitää paikkansa. Soundi ei huonontunut juurikaan vaikka kaiutin oli poikittain kuuntelijaan.
 
Minkälaiseen (/merkkiseen) perinteisellä kotelolla ja samalla elementillä kalustettuun kaiutinkaappiin (sokko)vertailu tehtiin?
 
Vaikea myös uskoa etteikö missään 1X kitarakaiutinkaapissa josta puuttuu beam-blocker -kuten Toobeista(kin) näyttäisi puuttuvan- olisi rankkaa korkeiden äänien äänenpaineen eroa kun kuulija siirtyy viitisentoista astetta elementin keskilinjalta sivuun.
 
T:Samuli
 
Matias.
02.11.2018 10:27:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa tulikin tiukkaa tietopakettia. Sokkotestiä? Ei, siellä kevään tilaisuudessa Kulttuuritalolla oli demoesitys kuten kirjoitin. Ei mitään vertailua tai testiä ainakaan minun tietääkseni. Ehkä jossain toisessa huoneessa? Jos joku tietää, kertonee.....
 
Joku saksalainen lehti on testannut Toobin. Sieltä kannattaa etsiä tarvittaessa testituloksia.
 
Minua on vähän häirinnyt Toobissa se että sen päälle ei voi oikein laittaa muuta kuin mininupin sille tehdylle jalustalle. Minulla on useasti multiefektikin kaapin päällä kun siitä on paljon helpompi säätää soundeja kuin jos efektilaatikko olisi lattialla. Mutta jokaisella on omat tapansa.
 
Vainottu
02.11.2018 18:31:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Teoriatietoa en osaa aiheeseen antaa, mutta käytännön kokemuksena voin sanoa, että toob ei suuntaa läheskään yhtä paljon kuin perinteinen kitarakaappi. Erityisesti tuo takaa avoin versio soi jopa häiritsevän hyvin joka suuntaan. Soinnissa on selkeä ero verrattuna kuutiokaappiin.
 
Hymyile, nosta kädet ilmaan, sano lyhyt selkeä lause.
Pinewood
08.09.2020 12:28:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli ostettua Milkman The Amp torilta. Sitä odotellessa tuli jo mietittyä kompaktia, mutta hyväsoundista kaiutinvaihtoehtoa sille. Tavoitteena olisi Princeton Reverb -tyylinen soundimaailma - hyvät puhtaat ja sopivalla pedaalilla hieman säröäkin. Ei tarvetta suurille äänenpaineille. Musiikkityyli karkeasti jossain popin, americanan ja folk-rockin suunnalla.
 
Toob näyttää netin perusteella saaneen jalansijaa varsinkin jazz-piireissä, mutta miten tuo taipuisi tuohon tavoittelemaani Fender-soundiin? Onko kellään omakohtaisia kokemuksia? Kaksitoistatuumaisessa on ainakin periaattessa sopiva elementti, mutta miten sitten tuo kotolo - ja pitäisikö olla 12J vai 12R?
 
Vainottu
12.09.2020 19:10:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pinewood: Tuli ostettua Milkman The Amp torilta. Sitä odotellessa tuli jo mietittyä kompaktia, mutta hyväsoundista kaiutinvaihtoehtoa sille. Tavoitteena olisi Princeton Reverb -tyylinen soundimaailma - hyvät puhtaat ja sopivalla pedaalilla hieman säröäkin. Ei tarvetta suurille äänenpaineille. Musiikkityyli karkeasti jossain popin, americanan ja folk-rockin suunnalla.
 
Toob näyttää netin perusteella saaneen jalansijaa varsinkin jazz-piireissä, mutta miten tuo taipuisi tuohon tavoittelemaani Fender-soundiin? Onko kellään omakohtaisia kokemuksia? Kaksitoistatuumaisessa on ainakin periaattessa sopiva elementti, mutta miten sitten tuo kotolo - ja pitäisikö olla 12J vai 12R?

 
Itse käytin Toobia rautalanka/humppa/rock'n'roll-touhuihin ihan hyvällä menestyksellä. Minä kävin Custom Soundsissa testaamassa kumpaakin mallia ja silloin päädyin 12R malliin. Syynä se, että saundiltaan se on hiukan tanakampi ja lähempänä perinteistä kitarakaappia. Mielestäni tuo 12J soi ympäristöönsä vähän kuin akustinen kitara. Varsinkin säröillä tuo 12R oli miellyttävämpi ja toimii kyllä hyvin.
 
Hymyile, nosta kädet ilmaan, sano lyhyt selkeä lause. Jos et tottele, olet päissäsi tai on päässäsi aivohalvaus.
Tami
12.09.2020 21:19:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vainottu: Itse käytin Toobia rautalanka/humppa/rock'n'roll-touhuihin ihan hyvällä menestyksellä. Minä kävin Custom Soundsissa testaamassa kumpaakin mallia ja silloin päädyin 12R malliin. Syynä se, että saundiltaan se on hiukan tanakampi ja lähempänä perinteistä kitarakaappia. Mielestäni tuo 12J soi ympäristöönsä vähän kuin akustinen kitara. Varsinkin säröillä tuo 12R oli miellyttävämpi ja toimii kyllä hyvin.
 
Mitäs huonoja puolia näissä sitten on ihan "keikkailukäyttöön", kun kovasti vähän noita kuitenkin käytössä näkee. Ideana kuitenkin mielenkiintoinen ja tietysti Lerche!!
 
En ole gynekologi, mutta voinhan minä katsoa...
basisti1971
13.09.2020 07:44:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Tami: Mitäs huonoja puolia näissä sitten on ihan "keikkailukäyttöön"...
 
Silläkin uhalla että jälleen kerran toistan itseäni, yksi on ylitse muiden mihin tahansa käyttöön: HINTA.
Teknisiä rajoitteita ei tietenkään ole, kaappi kuin kaappi.
 
Riippuen toki muusta kalustosta, roudattavuus on tietysti yhtä hyvä tai huono kuin rummuillakin, etenkin jos ei löydä/sovita/tee(tä) koteloa tai pussia jossa roudata.
 
Kokolailla samalla tapaa muodoltaan ja rakenteeltaan haastava Toobikin on saada tuuttaamaan edes likipitäen kitaristin korvia kohden, nilkkojen/pohkeiden/perseen sijaan kuin valtaosalla tavallisistakin kitarakaapeista.
Tolpannokka-adapterilla homma toki hoituisi Toobillakin, mutta eihän se käy että kitaristi kuulisi edes sinnepäin saman minkä yleisö kuulee... ;).
 

 
Tami: ...kun kovasti vähän noita kuitenkin käytössä näkee.
 
Eipä mitään muitakaan putkikajareita (ehkä Bosen tuubibassoa lukuunottamatta ja nekin on usein asennettu katseilta piiloon) ole ylenmäärin keikkakäytössä vuosikymmenten varrella näkynyt.
Enemmän näitä rumpu ja viemäriputkivirityksiä kuitenkin kuin vaikkapa auton(tmv.)renkaasta tehtyjä instrumenttikaiutinkaappeja.
Tai jerrykannukitarakaappeja/-comboja, joita kuitenkin myös on tehty/tehdään piensarjoinakin lukuisten teeseitseväkästysten lisäksi.
 

 
Tami: Ideana kuitenkin mielenkiintoinen ja tietysti Lerche!!
 
Idea on ehkä mielenkiintoinen ja tuore 2000 luvulla syntyneille, vanhemmille tulee lähinnä mieleen: Joko taas?
Oikein vanhoille: Ei kai taas... ;).
 
Kaikkea muutakin tosin lämmitellään aina sopivin väliajoin, joten miksei viemäriputkikaappejakin, mutta tällaisena teeseitseholistina en vaan millään pääse yli tuosta pudkenpädkän suolaisesta hinnasta.
 
T:Samuli
 
Tami
13.09.2020 09:55:43
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971:
Teknisiä rajoitteita ei tietenkään ole, kaappi kuin kaappi....
....Idea on ehkä mielenkiintoinen ja tuore 2000 luvulla syntyneille,
Kaikkea muutakin tosin lämmitellään aina sopivin väliajoin, joten miksei viemäriputkikaappejakin, mutta tällaisena teeseitseholistina en vaan millään pääse yli tuosta pudkenpädkän suolaisesta hinnasta.
T:Samuli

 
Heh, joo toisaalta pitää ajatella niin, että jos ostaa 1 x 12" kaapin tuommoisella Tornadolla, niin kyllä ne pari sataa maksaa joka tapauksessa.
 
Lähinnä pohdin soundillisessa mielessä, että vaikuttaako tuo "leveä" soundi jotenkin livekäyttöön nega-/positiivisessa mielessä. Edelleen kuitenkin ainakin Plektra-Lerche noita tykkää käyttää, mutta harvoin noita oikeasti näkee. Hintahan ei pitäisi olla este kun lueskelee mimmoisia settejä täälläkin palstalla porukka on hankkinut..
T: Sami -75
 
En ole gynekologi, mutta voinhan minä katsoa...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «