Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Economy/sweep-picking.. ja niiden välinen yhteys
1
aalataur
21.07.2020 19:38:20 (muokattu 21.07.2020 21:58:18)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Morjesta,
 
Mietiskellyt tätä jo pitkään ajoittain, mutta nyt päätin kysyä muilta kokemuksia.
 
Sweep picking on minulle hyvin vaikea asia oppia (pysyvästi), aina ollut. Jos sweeppaan jonkun 2h putkeen, sujuu jotenkin mutta sen jälkeen en halua kuulla enää yhtään sweeppiä viikkoon. Ja seuraavana päivänä ei lähde enää mikään, kun kuitenkin sitä kokeilee, että no lähteekös nyt. Tuntuu että menetän sen hetkellisesti löydetyn tatsin jotenkin älyttömän nopeasti, verrattuna muuhun soittoon.
 
Olettaisin että sweep ja economy ovat läheistä sukua keskenään. Eli jos oppii toista hyvin ja kontroloidusti, oppii myös toista. Mutta soitan hyvin vähän economya (poislukien joskus harvoin 3-nuottia-per-kieli nousut/laskut), melkeinpä kaikki pikkaus alternatea niitä sweeppejä lukuunottamatta, eikä economy/sweep muodosta mitään saumatonta kokonaisuutta mulle. Aivot menee ikään kuin "sweeppausmoodiin" sen sweepin ajaksi, sitten räpelletään se sweep, ja huh takaisin normipikkaukseen.
 
Tykkään alternaten tuomasta vähän "aggressiivisesta" soundista, ja sen yleispätevyydestä. Alternatella saa sellasen rytmisesti tanakamman, tarvittaessa perkussiivisenkin fiiliksen. Economy tuntuu tilannekohtaisemmalta tekniikalta, jolla ei voi soittaa kaikkea. Alternatella voi, vaikka vällillä se onkin melkoista harmaan kiven läpi vääntämistä. Rytmisten aksenttien (esim. 3 ääntä per kieli, joka 4. nuotti aksentoitu) soittaminen economylla tuntuu erityisen hankalalta ajatukselta, economyn mieltää sellaisena varovaisena soljutteluna ja sutimisena, kun taas alternate on jotenkin "rockimpi".. liikeen laajuutta voi kasvattaa kovempiin iskuihin. Vaikka nopeasti soitettaessa toki liikkeen siinäkin pitää olla pientä.
 
Onko economy vs. alternate jotenkin ristiriitaisia asioita, ikään kuin törmäyskurssilla motorisesti? Ei varmaan jos tarpeeksi molempia harjoittelee, mutta yleisesti. Itselleni alustavissa kokeiluissa tuntuu olevan. Kun ehtii kuitenkin rajallisen määrän per viikko harjoitella, tuntuu että se yksikin pikkaustekniikka on ihan tarpeeksi vaikea.
 
Miettinyt sitäkin kun Paul "Mr. Alternate picking" Gilbert on sanonut useassa yhteydessä, miten sweeppaus on älyttömän vaikeaa, eikä se kai paljoa sweeppaakaan (?) yleensä. "Vaikeaa, onko jokin Gilbertille vaikeaa", tulee mieleen. Mutta ajatellut että ehkä se on vaikeaa sillekin, jos ei economya hänkään pikkaa.. Aivot alternate-asennossa yritetään hypätä tyhjän yli, ilman economyn muodostamaa siltaa välissä.
 
Eli miten olette lähestynyt tätä asiaa? Onko economyn opettelu auttanut sweeppauksessa/päinvastoin? Onko se economypainotteinen soitto ollut "Se Välttämätön Askel" sweeppien sujumiseen? Ja onko se economypainotteisuus vaikeuttanut alternatella soittamista, siihen pisteeseen ettei käytä enää alternatea jos ei ole ihan pakko ja silloinkin se tuntuu jotenkin väärältä?
 
Esim. että valitsee vaistomaisesti sen järkevämmän tekniikan joka hetki esim. improvisaatiossa, ilman että tarvii etukäteen suunnitella että "tuon vedän economylla" jne.. Itselle tavallaan tuntuu turvallisemmalta että alternatella vaan, niin ei tarvii sitä miettiä, yleispätevä. Mutta tekee tuosta sweepin oppimisesta jotenkin niin helvetin hankalaa ja "gainssit" menettää äkkiä, kun se on täysin irrallinen asia kaikesta muusta soitosta. Ei niitä sweeppejä kuitenkaan voi koko ajan soittaa, tai on riski että alkaa kuulostaa noh, ärsyttävältä.. erikoistekniikka joka otetaan esiin harvoin ja silloin pitäisi olla terässä.
 
TL;DR -- Tuntuu että ainoa tapa saada ikinä sweeppausta haltuun, on alkaa soittamaan pääosin economya?
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
VesQ1986
21.07.2020 21:11:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse innostuin ihan vastikään treenailemaan helppoja sweeppauksia, economyä tulee harrastettua joskus ihan vahingossa tiettyihin paikkoihin ja se tulee ns luonnostaan
 
Yhden asian olen huomannut molemmissa että ja oikeastaan alternativessakin että joka isku täytyy olla jämäkkä ja tarkoituksellinen vähän kuin down pickissä. Sweeppi tuntuu että se on sellaista kevyttä sutimista mutta kun jakaa joka iskun ajatuksen kanssa super hitaasti hahmottuu se itselle parhaiten. Eli tavallaan kai vien käden/sormet jo vähän pidemmälle ja plektra jää hieman jälkeen kielelle ja kun tulee iskun hetki sen saa napakasti kielen yli ja taas seuraavalle kielelle "lautausliike" valmiiksi
 
Saman huomannut ihan perus 16osa sahauksessa yhdellä kielellä että kun sitä treenaa todella hitaasti ja keskittyy että jokainen isku sekä ylös että alas on voimakas ja napakka ja hyvin hitaasti nostaa nopeutta siihen saa ihan erilaista tarkkuutta ja voimantuntua kuin jos isku on vähän sinnepäin
 
Voi olla että höpisen ihan puutaheinää mutta tälläistä huomiota havainnut
 
aalataur
22.07.2020 00:29:19 (muokattu 22.07.2020 01:04:48)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu kyllä, hitaasti ja erotellen toimii sweep-treenissä. Metronomilla. Ollut huomaavinani, että sweeppauksessa jotenkin erityisesti (ehkä enemmän kuin muissa tekniikoissa?) hitaasti ja täsmällisesti soittaminen on se kulmakivi, ja sen kun hallitsee, niin nopeuden reipaskin lisääminen ei olekaan niin paha juttu enää.. verrattuna muihin tekniikoihin.
 
Ja kyllähän toki jotenkin puoliksi osaan sweepata, mutta haaveilee tavallaan sellaisesta joustavammasta, mikä ei ole enää pari simppeliä irallista shapea läpi "melkein puhtaasti". Tuntuu että economyyn tottuminen on ainoa tie. Siksikin, että kun se sweeppi soolossa tms. tulee, se on tekniikkana niin eri maailmasta, että kun siihen joutuu lennosta hetkeksi vaihtamaan, se harvoin menee puhtaasti (tuurilla voi mennä). Kun siinä ei ehdi hakemaan tatsia, kuten sweeppitreeneissä. Ja sitten onkin sweeppi jo ohi.
 
Economyssa taas se pläräämisen tatsi on jatkuva, erottamaton osa soittoa.
 
Suunaanvaihto tuntuu mulle olevan vaikein, ja ehkä yllättäen 3-kielen sweepit on mulle vaikeampia kuin laajemmat 5 kielen. Juuri ehkä siksi että suunta vaihtuu tiheämmin. Tai kun ei ehdi "sovittamaan" sitä pläräämisen vauhtia oikeaksi, kun jo suuntaa vaihtuu. Mikä seikka kertonee jotain sweeppieni puhtaudesta...
 
Kuitenkin jos erilaisia rytmityksiä kuten ihan tavallisia melodioita soittelee jatkuvasti economylla, niin varmaan se kontrolli ja varmuus menee ihan toiselle tasolle. Itse soitan mm. vain tasaisia aika-arvoja sweepeissä, eli sellasta 5 kielen ylös/alas monotonista sutimista yleensä. Jos taas soittaisi jatkuvasti (hitaita ja helppojakin) melodioita economylla, niin joutuu jatkuvasti miettimään mitä se pleku tekee, erilaisia pysäytyksiä ja aika-arvoja sikin sokin jne.. Varmaan alkaisi hyödyttää sweepeissäkin pian. On vaan jotenkin niin vieras tekniikka.
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
Arkka
25.07.2020 14:47:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Suunaanvaihto tuntuu mulle olevan vaikein, ja ehkä yllättäen 3-kielen sweepit on mulle vaikeampia kuin laajemmat 5 kielen. Juuri ehkä siksi että suunta vaihtuu tiheämmin. Tai kun ei ehdi "sovittamaan" sitä pläräämisen vauhtia oikeaksi, kun jo suuntaa vaihtuu. Mikä seikka kertonee jotain sweeppieni puhtaudesta...
 
Sama vika, mutta aika monesti tosin se, että soittaa väliin jotain on järkevämmän kuuloinen muutenkin.
 
Nää on sulle varmaan tuttuja kuvioita, mutta ehkä joku saa näistä jeesiä sweeppauksen alkuun. Ei sisällä nopeita suunnanvaihtoja.

--15p12----------------12h15p12-----------------
--------14----------14----------14--------------
-----------15p12h15----------------15-----------
------------------------------------------------
------------------------------------------------
------------------------------------------------

 
Tai vaikka:

-------12h15/18p15------------------------------
----14-------------17---------------------------
-15-------------------18------------------------
------------------------------------------------
------------------------------------------------
------------------------------------------------

 
Simppelit toistuvat kuviot kuten Tornado of Soulssin arpeggio-osa on hyviä siitä, että niitä on tosi helppo käyttää omassa soitossa, joten toistoa tulee vahingossakin.

-14p10----10-14p10-14p10----10-14p10-14p10----10--
-------12----------------12----------------12-----
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------

Jostain syystä ihmiset soittaa tuon monesti super vaikeasti alternatella vaikka economyllä/sweepillä tuo on vähintään sata kertaa iisimpi.
 
Kampela77
28.07.2020 09:52:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Petrucci ainakin on aika puhdas alternate pikkaaja, mutta kyllä sillä sweepit lähtee, joten ei se mahdotonta ole. Itsellekin tuo ekonomy tuntuu yleensä kovin hankalalta ja alternate tuntuu paljon luonnollisemmalta ja kontrolloidummalta. Joitain poikkeuksia lukuunottamatta. En mä itse jaksa juurikaan treenata mitään sweeppauksia pitkään, joten se on varmaan suurin syy, ettei ne lähde kovin hienosti, mutta ei se mua oikeastaan hirveästi haittaa. En vain sweeppaile.
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Socialite
28.07.2020 10:40:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guthriella hyvää asiaa aiheesta tässä: https://youtu.be/fIX15vNl7Yg
Molemmille tekniikoille on paikkansa mutta melkeinpä tärkein pointti mielestäni on tuo soundihomma. Omaan soittoon economypikkausta on hiipinyt eniten juurikin jazz-juttujen puolelta.
 
Metalrock
28.07.2020 14:35:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä olis sweep harjoitus
 
https://www.youtube.com/watch?v=Uc6uRMRBp2Y
 
aalataur
28.07.2020 14:40:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Petrucci ainakin on aika puhdas alternate pikkaaja, mutta kyllä sillä sweepit lähtee, joten ei se mahdotonta ole.
Aivan aivan, enpä muistanutkaan.
 
Socialite: Guthriella hyvää asiaa aiheesta tässä: https://youtu.be/fIX15vNl7Yg
Molemmille tekniikoille on paikkansa mutta melkeinpä tärkein pointti mielestäni on tuo soundihomma. Omaan soittoon economypikkausta on hiipinyt eniten juurikin jazz-juttujen puolelta.

 
Olipa hyvä video kyllä. Juuri niitä asioita mitä olen miettinyt. Oma sweeppaus on nimenomaan siellä "trick" -osastolla. Kun haluaisi kehittää sitä just pienempien nuottiryppäiden hallittuun yhdistelyyn, eikä välttämättä ainoastaan jatsissa josta en juurikaan ymmärrä. Vahva särö kompressoi soundia kuitenkin, joten vaikka tatsi on kevyempi niin se voisi sulautua ihan hyvinkin sinne väleihin. Mutta puhtailla etenkin nuo soundihommat kyllä tulee kovasti esiin. Olen nyt pikkaillut economya "puolet ja puolet" meiningillä, ja esim. noita Tornado of Souls -tyyppisiä ideoita mikä Arkka laittoi ja kyllähän se auttaa myös sweepeissä, kuten arvelinkin. Alkuvaikeuksien jälkeen ei itseasiassa hullumpaa tuo economy, vaikka moni juttu on usein alternatella mulle toki yhä paljon helpompaa kuin yli 10 vuotta sitä hinkannut. Niin kuin Guthriekin sanoi, niin ehkäpä molemmille on vaan paikkansa, ei se alternatekaan taida mihin vaan taipua
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
Kontiak
05.08.2020 12:31:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Onko economy vs. alternate jotenkin ristiriitaisia asioita, ikään kuin törmäyskurssilla motorisesti?
 
Miettinyt sitäkin kun Paul "Mr. Alternate picking" Gilbert on sanonut useassa yhteydessä, miten sweeppaus on älyttömän vaikeaa, eikä se kai paljoa sweeppaakaan (?) yleensä. "Vaikeaa, onko jokin Gilbertille vaikeaa", tulee mieleen.

 
https://forum.troygrady.com/t/haha- … lick-is-too-hard-for-beginners/8197
 
Jos ajattelee tuota toistettavaa PG-lickiä, niin ero ei ole iso alternaten ja economyn välillä: economy vain ikään kuin kääntää sen inside-pikkaukseksi. Mikäli nopeusmaksimissa on eroa, niin se voi siirtyä sitten rennommaksi soittamiseksi economylla.
 
Tässä toinen, jolla voi kokeilla economyfiilistä:
 
https://www.jonbjorkmusic.com/ola
 
Tuossa nousevassa osassa muutos ei ole iso, mutta... :)
 
Saundissa ei pitäisi olla juuri eroa kun kuuntelee esim. Alex Hutchingsia, Rick Grahamia tai vaikka Cesario Filhoa. #YJM
 
Onko economyn opettelu auttanut sweeppauksessa/päinvastoin? Onko se economypainotteinen soitto ollut "Se Välttämätön Askel" sweeppien sujumiseen? Ja onko se economypainotteisuus vaikeuttanut alternatella soittamista, siihen pisteeseen ettei käytä enää alternatea jos ei ole ihan pakko ja silloinkin se tuntuu jotenkin väärältä?
 
On auttanut sweeppauksessa. Economylla pystyy myös soveltamaan peukalodemppausta paremmin. Ihan ristiriidassa economy ei ole minusta alternaten kanssa, vaan alternatekin paranee samalla. Kuitenkin ilmaisullisesti (mitä muuta olennaista sitä on?) muutos alter -> econ saattaa olla monelle yllättävän iso.
 
"Improvisation is a genesis of composition" - YJM
milgromsegal
09.08.2020 17:57:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

VesQ1986:
Yhden asian olen huomannut molemmissa että ja oikeastaan alternativessakin että joka isku täytyy olla jämäkkä ja tarkoituksellinen vähän kuin down pickissä. Sweeppi tuntuu että se on sellaista kevyttä sutimista mutta kun jakaa joka iskun ajatuksen kanssa super hitaasti hahmottuu se itselle parhaiten. Eli tavallaan kai vien käden/sormet jo vähän pidemmälle ja plektra jää hieman jälkeen kielelle ja kun tulee iskun hetki sen saa napakasti kielen yli ja taas seuraavalle kielelle "lautausliike" valmiiksi
 
Saman huomannut ihan perus 16osa sahauksessa yhdellä kielellä että kun sitä treenaa todella hitaasti ja keskittyy että jokainen isku sekä ylös että alas on voimakas ja napakka ja hyvin hitaasti nostaa nopeutta siihen saa ihan erilaista tarkkuutta ja voimantuntua kuin jos isku on vähän sinnepäin
 
Voi olla että höpisen ihan puutaheinää mutta tälläistä huomiota havainnut

 
Et kyllä höpise ollenkaan puuta heinää. Ihan samanlaisia asioita olen omassa soitossani huomannut. Mulla oli pitkään ongelmana se, että jotenkin tuosta sweepistä (pyyhkäisystä?) puuttui sellainen aggressio ja atakki kokonaan, ja vaikka sainkin soitettua noita puhtaasti niin ne kuulostivat aina semmoisilta taskulämpimiltä ja valjuilta.
 
Jokin aika sitten muutin tekniikkaani juuri tuollaiseksi kuin kuvailet, että pleku menee sen kielen läpi sillä iskulla ja jää odottamaan seuraavalle kielelle, jopa siihen tukien ja sitten otekäsi seuraa perässä. Näin sain kaikkiin noihin arpeggioihin takaisin sellaisen tosi selvän atakin, sävelet erottuvat selkeästi ja muutenkin koko homma kuulostaa paljon paremmalta.
 
Tuo sama ongelma mulla on ollut myös economyn kanssa, että jotenkin kuin taikaiskusta samat asiat soitettuna vuoroiskuilla vs. economyllä niin economy aina kuulostaa paljon pehmeämmältä ja latteammalta, kun taas vuoroisku (alternate) säilyttää sellaisen aggressiivisen soundin.
 
Joku taisi aiemmin mainita triidissä Rick Grahamin, ja siinä on kyllä sellainen kaveri että sen plektratekniikasta ei dynamiikkaa puutu. Economy lähtee sellaisella erottuvuudella ja atakilla että siinä ei tosiaan yhtään tuollaista minunkaltaistani pehmeysongelmaa ole.
 
aalataur
11.08.2020 16:56:56 (muokattu 16.08.2020 23:47:31)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tajusinpa muuten vasta tuosta Guthrien videosta(kin) ja ketjun vastauksista, että economylla soittaa hemmetin kätevästi tiettyjä pentatonisia rockliksejä, tai no siis mitä vain missä on 2 ääntä per kieli ja niitä kelataan edes taas. Aiemmin koskaan jotenkin tajunnut, niin jumissa "alternate TAI sweep" -ajatteluun (plus satunnainen 3-ääntä-per-kieli economy-juoksutus)
 
Esim. jos E-pentatonisessa ollaan
 
E ----------------------
B -----17-15----------
G -------------16-15--
 
Economylla siis pikkaussuunnat alas-ylös-ylös-alas, ja toistetaan alusta. Eli tuo perus rocktilu blue notella.
 
Tollaset käy paljon ueampaan paikkaan, kuin joku hirmu 5-kielen sweeppihomma. Ja sitä kautta paljon enemmän tulee soitettua economya nyt, mikä sitten puolestaan parantaa sweeeppaustakin. Jännä että miten jumalattoman monta vuotta olen hinkannut samoja tiluja, tajuamatta että noin voi soittaa. Toi avaa niin monia mahdollisuuksia kehitellä omia uusia tiluja, nuo 4 ääntähän voi olla aivan mitä vaan, eikä ollenkaan pentatonisesta maailmasta.
 
Tai tokihan tuon voi alternatepikatakin.. Edit: Jaa no, itselleni edelleen economyllä haastavampi soittaa tuo nopeasti, kun testailin. Mutta kuitenkin tuo on hyvä tapa pitää sweeppaukseen tuntumaa yllä, ilman että niitä varsinaisia sweeppejä edes täytyy soittaa. Tuota 2 kielen ideaa varioimalla voi soittaa paljon useampaan paikkaan ja musatyyliin
 
Ei ole turhia nämä Mnetin keskustelut, ei ollenkaan :P Kiitos kaikille vastanneille, tuntuu että tästä avautuu ihan uusi sivu meikäläisen soitossa. Tosin hölmöä että tajuan näin myöhään, se on siinä kun jossain vaiheessa tuli se että kehittelee vaan omia juttuja, eikä opettele toisten sooloja niinkään (tai sitten kitaristeilta, jotka eivät economya käytä)
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
Kampela77
24.08.2020 09:50:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Tajusinpa muuten vasta tuosta Guthrien videosta(kin) ja ketjun vastauksista, että economylla soittaa hemmetin kätevästi tiettyjä pentatonisia rockliksejä, tai no siis mitä vain missä on 2 ääntä per kieli ja niitä kelataan edes taas. Aiemmin koskaan jotenkin tajunnut, niin jumissa "alternate TAI sweep" -ajatteluun (plus satunnainen 3-ääntä-per-kieli economy-juoksutus)
 
Esim. jos E-pentatonisessa ollaan
 
E ----------------------
B -----17-15----------
G -------------16-15--
 
Economylla siis pikkaussuunnat alas-ylös-ylös-alas, ja toistetaan alusta. Eli tuo perus rocktilu blue notella.
 
Tollaset käy paljon ueampaan paikkaan, kuin joku hirmu 5-kielen sweeppihomma. Ja sitä kautta paljon enemmän tulee soitettua economya nyt, mikä sitten puolestaan parantaa sweeeppaustakin. Jännä että miten jumalattoman monta vuotta olen hinkannut samoja tiluja, tajuamatta että noin voi soittaa. Toi avaa niin monia mahdollisuuksia kehitellä omia uusia tiluja, nuo 4 ääntähän voi olla aivan mitä vaan, eikä ollenkaan pentatonisesta maailmasta.
 
Tai tokihan tuon voi alternatepikatakin.. Edit: Jaa no, itselleni edelleen economyllä haastavampi soittaa tuo nopeasti, kun testailin. Mutta kuitenkin tuo on hyvä tapa pitää sweeppaukseen tuntumaa yllä, ilman että niitä varsinaisia sweeppejä edes täytyy soittaa. Tuota 2 kielen ideaa varioimalla voi soittaa paljon useampaan paikkaan ja musatyyliin
 
Ei ole turhia nämä Mnetin keskustelut, ei ollenkaan :P Kiitos kaikille vastanneille, tuntuu että tästä avautuu ihan uusi sivu meikäläisen soitossa. Tosin hölmöä että tajuan näin myöhään, se on siinä kun jossain vaiheessa tuli se että kehittelee vaan omia juttuja, eikä opettele toisten sooloja niinkään (tai sitten kitaristeilta, jotka eivät economya käytä)

 
Tuossa tosin tulee economyllä ongelma jos jatkaa samaa kuviota vielä alemmaksi, kun plektra on silloin väärällä puolella kieltä. Miten ihmiset jotka improvisoivat ja käyttävät economyä. Lähteekö se ihan automaattisesti perstuntumalta missä soitatte economyllä kielenvaihdon. Itse en economyllä osaa vetää, jos en tiedä ennalta mitä soitan. Tosin eipä Gambalella ole esimerkiksi improvisoinnin kanssa mitään ongelmia. Bassolla mä taas soita luonnostaa usein sormilla alas tullessa samalla sormella seuraavan kielen. Se tulee luonnostaan.
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Vainottu
24.08.2020 21:35:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Tuossa tosin tulee economyllä ongelma jos jatkaa samaa kuviota vielä alemmaksi, kun plektra on silloin väärällä puolella kieltä. Miten ihmiset jotka improvisoivat ja käyttävät economyä. Lähteekö se ihan automaattisesti perstuntumalta missä soitatte economyllä kielenvaihdon. Itse en economyllä osaa vetää, jos en tiedä ennalta mitä soitan. Tosin eipä Gambalella ole esimerkiksi improvisoinnin kanssa mitään ongelmia. Bassolla mä taas soita luonnostaa usein sormilla alas tullessa samalla sormella seuraavan kielen. Se tulee luonnostaan.
 
Riittävästi kun tuota jauhaa, niin kyllä se tulee sitten ihan luonnostaan. Itse käytän eri soittotyylejä sekaisin improvisoidessa. Kyllä siihen kieltämättä aikaa meni, ennen kuin huomasin käyttäväni tuota economy picking tekniikkaa soiton lomassa huomaamatta. Ainakin mulla alkoi ajan myötä muodostua jonkunlainen perstuntuma siitä, mihin tilanteisiin tuo economy sopii.
 
Kolmas tekniikka jolla voi helpottaa sooloimprovisaatiohommia on käyttää keskisormea ja nimetöntä soittamaan osan sävelistä sormilla. Sopii bluesdiudiujuttuihin ja rock 'n' rolleihin. :)
 
Hymyile, nosta kädet ilmaan, sano lyhyt selkeä lause. Jos et tottele, olet päissäsi tai on päässäsi aivohalvaus.
Arkka
25.08.2020 02:48:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vainottu: Kolmas tekniikka jolla voi helpottaa sooloimprovisaatiohommia on käyttää keskisormea ja nimetöntä soittamaan osan sävelistä sormilla. Sopii bluesdiudiujuttuihin ja rock 'n' rolleihin. :)
 
Tuli tästä mieleen, että 'swybrid' tahi 'swybryd' ovat vähemmän tunnettuja termejä, joilla löytyy ihan hauskoja tekniikoita/likkejä, mikäli sweeppi+hybridi -akrobatia kiinnostavi.
 
Guitar Lesson: Tosin Abasi - 'Swybrid' picking
https://www.youtube.com/watch?v=-LUu36SiErA
 
A Weird Trick to Pick Twice as Fast: SWYBRYD PICKING for Electric Guitar (Marshall Harrison)
https://www.youtube.com/watch?v=EzetxgRRazo
 
aalataur
26.08.2020 00:15:58 (muokattu 26.08.2020 08:37:11)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Tuossa tosin tulee economyllä ongelma jos jatkaa samaa kuviota vielä alemmaksi, kun plektra on silloin väärällä puolella kieltä.
 
Toki. Sopii tuohon yhteen juttuun. Mutta hyvä tapa harjoitella "salaa" sweeppausta muun soiton lomassa, piilottaa tavallaan soiton sisään aina kun soittelee jotain tuollaista 4 äänen nopeaa kelausta. Pysyy jonkinlainen läheisempi tatsi arkisoitossa siihen milltä sweeppauksen pitäis plekussa tuntua niin että ne tarvittaessa lähtee, ilman että tarvii koko ajan suolata jokapaikkaan jotain isoja sweeppejä
 
Näin siis teoriassa, onhan tuo aika outo tekniikka kun alternateen on tottunut, mut tossa korostuu ja "täsmätreenaantuu" se (ainakin itselleni) vaikea asia eli suunnan vaihtaminen, ja et se homma on kontrolissa eikä vaan sudi eteenpäin kohti sweepin korkeinta/matalinta ääntä
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «