Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Uraltonen vahvistinrakennussarja (high gain) - sulake palaa
1 2 3
Thas
09.06.2020 10:14:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervehdys. Ajattelinpa kysäistä josko täältä löytyisi hieman apua tai edes suuntimia, että mistä lähden vikaa etsimään.
 
Kasailin tuossa tosiaan Uraltonen high gain vahvistinrakennussarjan ja pääsin siinä sitten jo mittailemaan jännitteitä. Aluksi kun jännitteitä mitataan ilman putkia (tässä kohtaa lähinnä virtalähdelevyltä) niin jännitteet on ok ja mitään epäilyttävää ei tapahdu.
 
Seuraavassa vaiheessa kun laitan niin etu- kuin pääteasteputketkin paikoilleen, keinokuorman kiinni ja kytken power-napista virrat niin homma on vielä ok. Tässä kohtaakin virtalähdelevyn jännitteet ok. Standbyn kun klikkaa päälle eli vahvistin kokonaan päälle niin melko välittömästi palaa 800 mA sulake (en osaa sanoa mikä sulake tuo on, virtalähteen piirilevyllä on kaksi sulaketta, 1.6 A ja tuo 800 mA).
 
Aihepiiri ei ole mitenkään supertuttu (tietty on järkeä päässä, että tehdään turvallisesti ja tarkkuutta on rakennetaessa käytetty jne.), joten sillä ajattelin kysäistä, että mistä kohtaa kytkentää tässä kannattaisi lähteä ongelmaa etsimään? Onko edes helppoa vastausta, että mistä lähteä liikkeelle? Tietysti olen koko kytkentää perannut läpi enkä vielä ole löytänyt mitään sellaista lapsusta, että "voi rähmä tuossahan on selkeä virhe".
 
Jos tästä on yhtään apua niin tässä linkki Uraltonen sivuilla olevaan rakennusohjeeseen, josta nyt vähän näkee laitoksen sisuksia: https://www.uraltone.com/blog/uralt … ahvistimen-kuvallinen-rakennusohje/
 
kojones
09.06.2020 10:25:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkista kytkentä.
 
Tympee Huttunen
09.06.2020 10:28:51 (muokattu 09.06.2020 10:29:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kojones: Tarkista kytkentä.
 
Jep, tämähän se. Tarkasta erityisesti putkien kytkennät, että ne on kytketty oikein. Jotain fibaa voisi olla niiden suhteen, koska ilman putkia kaikki toimii.
 
Aina on mahdollista myös, että pääteputki on viallinen.
 
Thas
09.06.2020 10:33:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeps. Pitää tarkastaa ja perata vaan lisää josko sieltä joku erhe osuisi eteen.
 
rumpujumala
09.06.2020 15:18:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thas: Jeps. Pitää tarkastaa ja perata vaan lisää josko sieltä joku erhe osuisi eteen.
 
Jollei vikaa löydy niin kysy rohkeasti Uraltonen asiakaspalvelusta.
Mikolla on kuitenkin kunnollinen ymmärrys tuotteitaan kohtaan ja tietää heti mitä ko.sulakkeen taakaa löytyy.
Toki sullakin on varmaan laitteen skema niin vian hakeminen helpottuu huomattavasti.
Skemastahan näkee että mitä kytkentöjä sulake suojaa.
 
Thas
09.06.2020 15:37:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rumpujumala: Jollei vikaa löydy niin kysy rohkeasti Uraltonen asiakaspalvelusta.
Mikolla on kuitenkin kunnollinen ymmärrys tuotteitaan kohtaan ja tietää heti mitä ko.sulakkeen taakaa löytyy.
Toki sullakin on varmaan laitteen skema niin vian hakeminen helpottuu huomattavasti.
Skemastahan näkee että mitä kytkentöjä sulake suojaa.

 
Toki ja sinne olen kontakteissa tässä matkan varrella ollutkin. Nyt näyttäisi vaan etusivun infonkin perusteella olevan aika hiljainen aika kun huolto lomailee jne. Ei oikein saa yhteyttä. Ja tietty kun halu edistää projektia on kiihkeä niin pakko huudella jo muuallekin :)
 
Pitää kytkentäkaaviotakin katsella tarkemmin vielä.
 
Lauri
09.06.2020 16:09:39 (muokattu 09.06.2020 16:31:37)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laita pelkät etuasteputket kiinni ja kokeile palaako sulake kun laitat koneen päälle. Mikäli sulake ei pala ja jännitteet näyttää järkeviltä, laita vahvari pois päältä ja laita yksi pääteputkista kiinni. Jos sulake ei pala yhdellä pääteputkella eikä putki ala loimotta punaisena laita yksi pääteputki lisää kiinni ja kokeile uudeestaan. Jos toimii, niin sitten taas yksi putki lisää kiinni ja tällä tavalla etenet kunnes jossain vaiheessa sulake palaa.
 
Tarkista että virtalähdelevyltä kaikki piuhat menee oikeisiin paikkoihin ja että pääteputkien kannoilla kaikki on kytketty oikein.
 
Tarkista ilman putkia virrat päällä, että kaikkien pääteputkien kantojen pinnillä 5 on negatiivinen bias jännite.
 
Thas
09.06.2020 22:22:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lauri: Laita pelkät etuasteputket kiinni ja kokeile palaako sulake kun laitat koneen päälle. Mikäli sulake ei pala ja jännitteet näyttää järkeviltä, laita vahvari pois päältä ja laita yksi pääteputkista kiinni. Jos sulake ei pala yhdellä pääteputkella eikä putki ala loimotta punaisena laita yksi pääteputki lisää kiinni ja kokeile uudeestaan. Jos toimii, niin sitten taas yksi putki lisää kiinni ja tällä tavalla etenet kunnes jossain vaiheessa sulake palaa.
 
Tarkista että virtalähdelevyltä kaikki piuhat menee oikeisiin paikkoihin ja että pääteputkien kannoilla kaikki on kytketty oikein.
 
Tarkista ilman putkia virrat päällä, että kaikkien pääteputkien kantojen pinnillä 5 on negatiivinen bias jännite.

 
Kiitti vinkeistä!
 
Pääteputkien kantojen vitospinnillä oli negatiivinen bias-jännite ok. Tismalleen samat arvot jokaisesta.
 
Virtalähdelevyn kaikki piuhat olen tarkastanut tässä varmaan jo sen kymmenen kertaa enkä kyllä siitä löydä virhettä. Samoin pääteputkien kantojen kytkennät on tarkastettu tosi monta kertaa enkä virhettä löydä. Tuli itse asiassa aloitettua koko kolvaaminen noista pääteputkien kannoista kun ne oli sellanen selkeesti vähän haastava kokonaisuus. Oli helpoin tehdä ennenkuin ympärillä oli muuta.
 
Pitää testata vielä (kun ehtii) tuota putki kerrallaan metodia josko siitä paljastuisi jotain.
 
basisti1971
10.06.2020 07:55:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Onpas taas viestiketju :/.
 
Vaikea päättää kumpi hämmentää enemmän, toivottavasti vitsinä heitetty aloitus vai "shviddu, kyllä sä tosihyvin vedät" joojoomiäs-selkääntaputtelijat.
Ja kuten aina tämän tyylisissä päälimmäisenä mielessä silti häilyy: "Kun ei nyt vaan sattuisi mitään vakavampaa".
Joko ketjun aloittajalle tai jollekulle sivulliselle joka yhtälailla ummikkona uskoo sokeasti kun "asiantuntijat" kertovat kuinka homma pitää hoitaa.
 
Kenties tämä lausahdus vie kuitenkin voiton:
 
Thas: Standbyn kun klikkaa päälle eli vahvistin kokonaan päälle niin melko välittömästi palaa 800 mA sulake (en osaa sanoa mikä sulake tuo on, virtalähteen piirilevyllä on kaksi sulaketta, 1.6 A ja tuo 800 mA).
 
Jos kyseessä ei ole vitsi (joksi ainakin itse toivon), kuinka voi olla mahdollista ettet tiedä mitä ko. sulakkeet suojaavat, et edes skeman avulla?
 

 
Tapauksesta riippuvalla laajuudella ja porrastuksella toteutettu sulakesuojaus on kuitenkin kaiken sähköpuuhastelun -elektroniikka mukaankukien- olennaisin asia kun suojataan sekä käyttäjää että laitetta mahdollisilta vikatilanteen aiheuttamilta seurauksilta.
 
Joten kysymykseesi:
 
Thas: Ajattelinpa kysäistä josko täältä löytyisi hieman apua tai edes suuntimia, että mistä lähden vikaa etsimään.
 
On suoraviivaista vastata: Elektroniikarakentelun ja etenkin putkivahvistinkytkentöjen PERUSTEIDEN opettelematta jättämisestä.
 
Yleiseen sähköturvallisuuteenkin lienee syytä tutustua.
 
Jos/kun sulakesuojaukset ovat epäselviä, on kokolailla todennäköistä (MOT koska laite ei toimi) että paljon muutakin olennaista on jäänyt opettelematta tai ainakin sisäistämättä.
 

 
Vaikka onkin täysin mahdollista totaaliummikonakin riipiä vaikka kuinka monimutkainen (elektroniikka-) laite kasaan pelkkää rakennusohjetta seuraten, jopa niin että ko. laite toimii ainakin osittain, mahdollisessa vika- tai korjaustilanteessa ollaan totaalisen pihalla.
 
Laitteen toiminnan ymmärtäminen ja sisäistäminen kun on ensiarvoisen tärkeää niin rakentaessa kuin etenkin vikadiagnoosia ja korjauksia tehdessä.
 
Nykyään käytössä olevat mi-putkivahvistinkytkennät ovat pohjimmiltaan ääriyksinkertaisia -koska perustuvat lähinnä kahteen RCA-peruskytkentään- joten jo noiden perus (tässä tapauksessa A/B PP-) vahvistinkytkennän sisäistäminen saattaa viedä maaliin jos kiinnostus ei yksinkertaisesti sen enempään riitä.
 
Saattaa, koska kaikissa Hi-Gain vahvareissa joudutaan tavalla tai toisella kikkailemaan rankastikin erilaisilla kytkennöillä (josta syystä ovat monimutkaisen näköisiä) jotta varmistetaan ettei suurten vahvistuskertoimien ansiosta koko vahvistin värähtele joko kuuloalueen ylä- tai alapuolella.
Kumpainenkin värähtely rikkoo jotain (lähinnä päätemuuntajan) ennemmin tai myöhemmin, jos varsinainen sulake tai ennalta suuniteltuna sulakkeena toimiva komponentti sitä estä.
 
Eli toisin sanoen oskilloskooppi, spektrianalysaattori tai hätätilassa taajuuslaskin (ja ko. laitteiden käyttötaidot) ovat kokolailla pakollisia etenkin Hi-Gain laitteita käyttökuntoon viritellessä.
Eivät toki missään nimessä tarpeettomia vaikka vain Champpiakin rakentaisi.
 

 
Thas: Jos tästä on yhtään apua niin tässä linkki Uraltonen sivuilla olevaan rakennusohjeeseen, josta nyt vähän näkee laitoksen sisuksia: https://www.uraltone.com/blog/uralt … ahvistimen-kuvallinen-rakennusohje/
 
Sen vähän tuosta on apua että Uraltonen pisteet kyllä putosivat varsin rankasti jos noilla ohjeilla (ja varmaankin rakennusselostuksella jonka sisällöstä ei ole tietoa) pitää Hi-Gain PP-vahvari luotettavaan käyttökuntoon saada.
 
Selviää toki sekin että vaikka vapaamuotoinen blogityyppinen kirjoitus onkin, oikolukija on joko ollut lomalla tai saanut potkut.
 
Skemasta eli kytkentäkaaviosta kytkentöjä ja niiden suunitellusta poikkeavaa käyttäytymistä on tapana diagnosoida, joten sellaiseen linkittäminen saattaa auttaa.
 

 
Mun mielestä aivan käsittämätön aivopieru (jos asiaa ei todeta varsinaisessa rakennusselostuksessa) on sen sijaan seikka joka tuota blogikirjoitusta lukiessa selittää lauseesi:
 
Thas: Aluksi kun jännitteitä mitataan ilman putkia (tässä kohtaa lähinnä virtalähdelevyltä) niin jännitteet on ok ja mitään epäilyttävää ei tapahdu.
 
Virtalähteeltä toki mitataan ensin (etenkin kun rakennetaan vahvistinta) mutta putkijännitetaulukko (tube voltage chart) on ainakin sen puuhastelijakoulukunnan mukaan jota itse koen edustavani, kokolailla ainoa keino diagnosoida putkivahvistimen jännitteet nopeasti ja tarkasti.
 
Tuo putkijännitetaulukon raapustaminen paljastaa hyvin nopeasti onko jännitteet tontilla, vai puuttuko kenties jotain.
Ehdoton plussa tuossa putkijännitetaulukossa on se että joitain erikoisvahvistimia lukuunottamatta mittauksen (ja sen myötä alkudiagnoosin) voi suorittaa laitetta avaamatta, vain putket irroittamalla.
Putkitasurilla varustetussa täytyy tietysti laittaa tasuriputki (tai korvaava puolijohdetasuri) paikoilleen sen jälkeen kun ko. putken kanta on mitattu, ja mahdollisesti toteuttaa signaaliputkien kannoille keinokuormia tmv. korvauskytkentöjä jos putkitasurin suunitellunmukainen toiminta sellaisia vaatii.
 
Sillä, että putkijännitetaulukon jännitteet eivät vastaa todellisen käyttötilanteen jännitteitä lukuarvoltaan ei ole suurtakaan merkitystä, vahvistinvalmistajien (/-korjaajien) putkijännitetaulukot ovat konstruoitu samalla tapaa ilman putkia.
 
Joskus putkijännitetaulukon tukena on vielä liuta testipisteitä, joko pelkästään skemaan kirjoitettuna tai joskus piirilevyllekin printattuna.
Noista testipisteistä ilmoitetaan ainakin jännite, joskus virta, aaltomuoto tms. suure.
Testipisteiden kohdalla ilmoitetaan myös mittausparametrit, mitä on paikallaan/irti (putkivahvistimissa lähinnä putket), missä asennoissa mahdolliset valintakytkimet on ja minkälainen signaali sisäänmenoon (tai tiettyyn pisteeseen kytkennässä) syötetään ulkopuolisesta lähteestä.
 

 
Toivottavasti saat putkivahvistinkytkentöihin perehdyttyäsi vahvistimesi toimimaan edes jollain tapaa, on varsin epätodennäköistä -vaikkakaan ei toki mahdotonta- että joku ammattilainen suostuisi harrastelijan kasaamaa vahvistinta ainakaan virallisesti diagnosoimaan tai korjaamaan.
 
T:Samuli
 
Lauri
10.06.2020 12:08:59 (muokattu 10.06.2020 12:09:57)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971:
 
Eli toisin sanoen oskilloskooppi, spektrianalysaattori tai hätätilassa taajuuslaskin (ja ko. laitteiden käyttötaidot) ovat kokolailla pakollisia etenkin Hi-Gain laitteita käyttökuntoon viritellessä.
Eivät toki missään nimessä tarpeettomia vaikka vain Champpiakin rakentaisi.

 
Ei näin yksinkertaisen vahvistimen rakennukseen, vaikka onkin Hi-Gain vahvistin tarvita oskilloskooppia tai muita ylimääräisiä laitteita, yleismittari riittää. Täällä muusikoiden.netissä ei jostain syystä monet halua, että kukaan harrastaa elektroniikkaa tai varsinkaan putkivahvistimia.
 
Sax-pappa
10.06.2020 19:09:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lauri: Ei näin yksinkertaisen vahvistimen rakennukseen, vaikka onkin Hi-Gain vahvistin tarvita oskilloskooppia tai muita ylimääräisiä laitteita, yleismittari riittää. Täällä muusikoiden.netissä ei jostain syystä monet halua, että kukaan harrastaa elektroniikkaa tai varsinkaan putkivahvistimia.
 
Rakentamisesta ja siihen liittyvistä jännitemittauksista selviää yleismittarilla. Sitten jos/kun laite ei toimikaan tarvitaan ymmärryksen lisäksi usein jo muutakin kättä pitempää. Hämmästystä herätti se, ettei näinkin laajan projektin kasaaja tiennyt kyseisen sulakkeen funktiota. Elektroniikka on suositeltava harrastus ja se kannattaa aloittaa perusasioiden opiskelulla. Yksi tärkeä olikin jo noissa rakennusohjeissa: Pidä jännitteistä laitetta mitatessasi toista kättä taskussa.
 
Thas
10.06.2020 21:19:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Moi.
 
Onpas taas viestiketju :/.
 
T:Samuli

 
Kiitti viestistäsi. Osasta siitä oli apua ja osasta ei.
 
En tietty osannut tuohon aloitusviestiini ihan koko tilannetta kuvata (ja onhan siinä pari vähän hömelöä kohtaa) ja sen lähettämisen jälkeen tajusinkin, että otetaanpas sitä kytkentäkaaviota esiin ja tutustutaan asioihin lisää. Nyt on tiedossa paremmin mm. se, että mitä tuo sulake suojaa jne.
 
Mutta joo. Taidan nyt kuitenkin jatkaa aiheen opiskelua ja harrastelua (alan ammattilaisten avustuksella) vaikka sen tyrmäävä sävy tuosta viestistäsi välittyikin.
 
Sen verran on vielä todettava, että kaipa näiden sarjojen tarkoitus kuitenkin on, että niiden parissa voi oppia ja touhuta muutkin kuin ne, joilla on jo korkeakoulututkinto aiheesta.
 
iec
10.06.2020 21:58:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thas: Kiitti viestistäsi. Osasta siitä oli apua ja osasta ei.
 
En tietty osannut tuohon aloitusviestiini ihan koko tilannetta kuvata (ja onhan siinä pari vähän hömelöä kohtaa) ja sen lähettämisen jälkeen tajusinkin, että otetaanpas sitä kytkentäkaaviota esiin ja tutustutaan asioihin lisää. Nyt on tiedossa paremmin mm. se, että mitä tuo sulake suojaa jne.
 
Mutta joo. Taidan nyt kuitenkin jatkaa aiheen opiskelua ja harrastelua (alan ammattilaisten avustuksella) vaikka sen tyrmäävä sävy tuosta viestistäsi välittyikin.
 
Sen verran on vielä todettava, että kaipa näiden sarjojen tarkoitus kuitenkin on, että niiden parissa voi oppia ja touhuta muutkin kuin ne, joilla on jo korkeakoulututkinto aiheesta.

 
Ehkä tuossa Samulin kirjoituksessa oli lähinnä ajatuksena se, että ei vain sattuisi mitään vakavaa henkilövahinkoa. Perusasiat olisi hyvä osata ainakin sähköturvallisuudesta, kun lähtee rakentelemaan laitteita missä on tappavat jännitetasot. Se "toinen käsi taskussa" -vinkki on ihan hyvä ihan oikeasti siinä vaiheessa kun räpeltää virtojen ollessa päällä (ja vielä virrankatkaisun jälkeenkin, sillä kaikissa virtalähteissä ei ole purkuvastuksia lainkaan.) En ole tutustunut tuon rakennussarja skemaan, joten en tiedä onko tuossa.
 
Elektroniikkarakentelu ja putkivahvistinrakentelu on ihan mukavaa puuhaa. Kannattaa tosiaan kuitenkin opetella piirikaavioden ja kytkentöjen "lukemista" ja tutustua siihen toimintaperiaatteeseen myös. Silloin osaa helpommin löytää ratkaisuja ongelmatilanteissa.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Thas
10.06.2020 22:29:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Ehkä tuossa Samulin kirjoituksessa oli lähinnä ajatuksena se, että ei vain sattuisi mitään vakavaa henkilövahinkoa. Perusasiat olisi hyvä osata ainakin sähköturvallisuudesta, kun lähtee rakentelemaan laitteita missä on tappavat jännitetasot. Se "toinen käsi taskussa" -vinkki on ihan hyvä ihan oikeasti siinä vaiheessa kun räpeltää virtojen ollessa päällä (ja vielä virrankatkaisun jälkeenkin, sillä kaikissa virtalähteissä ei ole purkuvastuksia lainkaan.) En ole tutustunut tuon rakennussarja skemaan, joten en tiedä onko tuossa.
 
Kyllä ja tottakai nämä asiat on ollutkin tiedossa rakentaessa. Eli perusasiat hallussa? No riippuu mihin se raja vedetään, että mikä on perusasiaa ja mikä ei. Joka tapauksessa turvallisuus on ollut mielessä tehdessä koko ajan. Ehkä se ei välittynyt aloituksesta.
 
...Kannattaa tosiaan kuitenkin opetella piirikaavioden ja kytkentöjen "lukemista" ja tutustua siihen toimintaperiaatteeseen myös. Silloin osaa helpommin löytää ratkaisuja ongelmatilanteissa.
 
Tätähän tässä nimenomaan juuri opetellaan ja tietoja syvennetään.
 
basisti1971
11.06.2020 08:03:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Lauri: Ei näin yksinkertaisen vahvistimen rakennukseen, vaikka onkin Hi-Gain vahvistin tarvita oskilloskooppia tai muita ylimääräisiä laitteita, yleismittari riittää.
 
Rakentaahan voi mitä tahansa, vaikka täysin ilman mittalaitteita, mutta oman useamman vuosikymmenen harrastekokemuksen perusteella on äärimmäisen epätodennäköistä ellei mahdotonta että aidon Hi-Gain vahvistimen (oli sitten kyseessä putki- tai trankkupeli) virittäminen luotettavaan ja sähköturvalliseen kuosiin irtokomponenteista olisi suositeltavaa ilman oskilloskooppia ja luotettavaa taajuusgeneraattoria.
Eikä noita missään nimessä tarvitse itse omistaa jos ei halua, riittä kunhan löytyy kaveri joka suostuu lainaamaan/mittaamaan.
 
Se onko tämä "Hi-Gain" oikeasti vahvistusasteiltaan kunka kuuma vai ei niinkään, sitähän on mittaamatta mahdotonta määritellä.
 

 
Lauri: Täällä muusikoiden.netissä ei jostain syystä monet halua, että kukaan harrastaa elektroniikkaa tai varsinkaan putkivahvistimia.
 
Tismalleen samaa mieltä.
 
Useammaltakin nimimerkiltä tulee tämänkaltaisiin viestiketjuihin vastauksia joiden ainoa tarkoitus voi olla vain kysyjälle (ja passiivisille lukijoille) vahingon todennäköisyyden kasvattaminen, ja sen myötä innon hiipuminen hienoon harrastukseen.
 
Motivaatiota moiseen toimintaan on vaikea keksiä.
Kenties nautitaan mahdollisuudesta aiheuttaa vahinkoa anonyyminä, halutaan ostaa helposti kuntoon saatettava projekti nimelliseen hintaan pois innon hiivuttua, ymv. mistäpä noista ikinä tietää.
 
Varsin valitettavaa (eikä toki missään nimessä ole rajoittunut mnettiin tai edes mi-putkivahvistinrakenteluun) tuollainen kuitenkin on, koska vastaukset on usein verhottu knoppitiedon avulla sellaisiksi ettei etenkään noviisilla ole minkäänlaista mahdollisuutta päätellä onko neuvo turvallinen vai ei.
 
Oman ongelmansa dis- ja misinformaatiotulvaan tuo se että aktiiviharrastajat turtuvat nopeasti eivätkä vaivaudu mielipidettään n:ttä kertaa esittämään, foorumeilla (mnetissäkin) majailevat ammattilaiset eivät yksinkertaisesti voi vastata eivätkä edes kommentoida koska heidät leimataan kateellisiksi bisnestään suojeleviksi mulkuiksi.
 
T:Samuli
 
Tinippa84
11.06.2020 08:40:58 (muokattu 11.06.2020 08:42:28)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thas:En tietty osannut tuohon aloitusviestiini ihan koko tilannetta kuvata (ja onhan siinä pari vähän hömelöä kohtaa) ja sen lähettämisen jälkeen tajusinkin, että otetaanpas sitä kytkentäkaaviota esiin ja tutustutaan asioihin lisää. Nyt on tiedossa paremmin mm. se, että mitä tuo sulake suojaa jne.
 
Tekemällä oppii parhaiten. Ei autoakaan ajeta teoriassa.
 
Kunnollinen layout on mun mielestä aloittavalle harrastajalle parempi paperi kun skema. Kun silmä ajankanssa kehittyy, niin skemankin alkaa näkemään layouttina. Nämä kaksi paperia on kuitenkin hyvä olla läsnä siinä rakenteluvaiheessa.
 
Sitähän voi vaikka iltasatuna lueskella layouttia + skemaa ja tarkastella miten se laite hahmottuu. Näin on itse tullut tehtyä.
 
Mutta joo. Taidan nyt kuitenkin jatkaa aiheen opiskelua ja harrastelua (alan ammattilaisten avustuksella) vaikka sen tyrmäävä sävy tuosta viestistäsi välittyikin.
 
Vahvistinrakentelusta on tarpeetonta tehdä tieteiselokuvaa.
 
Jos tehdään valmista laitetta, jossa varmasti toimiva kytkentä, niin yleismittarilla pärjää oikein hienosti. Oskilloskoopilla ei tee mitään, spektriä mittaavista laitteista puhumattakaan.
 
Yleismittarista senverran, että siihen kannattaa panostaa muutama kymppi enemmän rahaa. Vähän kalliimpi on yksinkertaisesti parempi. Halvemmat mittaritkin näyttää kyllä oikein, mutta niiden mekaaninen kestävyys (esim. valintapyörä) voi olla heikompi. Arvokkaammankin mittarin ja mittajohtimien toimivuus kannattaa testata aina sillointällöin.
 
Oskilloskoopin kätevyys korostuu silloin kun etsitään signaalitien ongelmia ja vastaavaa.
 
Sen verran on vielä todettava, että kaipa näiden sarjojen tarkoitus kuitenkin on, että niiden parissa voi oppia ja touhuta muutkin kuin ne, joilla on jo korkeakoulututkinto aiheesta.
 
Juurikin näin!
 
Sähköturvallisuusasiat on pidettävä mielessä kokoajan kun ropaa tämänkaltaisia vehkeitä. Töpseli irti seinästä, konkkien latauksen purku, jne ... Mittarilla vielä varmistus, että laite on jännitteetön, vaikka tekis vaan ihan sen pikkujutun kytkentään.
 
https://www.facebook.com/crimsondimensionofficial/
basisti1971
11.06.2020 08:41:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Thas: Kiitti viestistäsi. Osasta siitä oli apua ja osasta ei.
 
Ole hyvä.
 

 
Thas: Taidan nyt kuitenkin jatkaa aiheen opiskelua ja harrastelua (alan ammattilaisten avustuksella) vaikka sen tyrmäävä sävy tuosta viestistäsi välittyikin.
 
Kirjallinen(kaan) ulosanti ei ole koskaan ollut mun vahvuuksia, tarkoitus oli nimenomaan töniä opiskelemaan perusteita ennen noinkin monimutkaisen vahvistimen kasaamista ja käyttökuntoon saattamisen yrittämistä.
 
Jos saat ammattilaisen opastamaan, aina parempi vaikka nykyään netistäkin löytyy alan oppimateriaalia (tosin lähinnä lontooksi) yllinkyllin.
Mikään ei etenkkään luotettavaan ja turvalliseen käyttökuntoon putkivahvistinta virittäessä korvaa fyysistä opastajaa/opettajaa.
 

 
Thas: Sen verran on vielä todettava, että kaipa näiden sarjojen tarkoitus kuitenkin on, että niiden parissa voi oppia ja touhuta muutkin kuin ne, joilla on jo korkeakoulututkinto aiheesta.
 
Periaatteessa kyllä, mutta tuo sun vahvistin on aikaisintaan kolmas putkipääteaste jonka kanssa harjoitella ja opetella.
Ja noita kahta päätettä ennen on yleensä kasattu/suuniteltu etunen tai kolme.
Tyvestä puuhun -eikä perse edellä- kuten on tapana sanoa.
 
Siihen on syynsä miksi perinteisesti putkipäätevahvistinharrastus on aloitettu RCA-peruskytkennöistä, ja miksi jokaista modaillaan jonkin aikaa ennen kuin siirrytään seuraavaksi monimutkaisempaan.
 
Jo pelkkään "Champpiin" (SE-A) saa kulutettua kymmeniä tai halutessaan satoja tunteja kun muuttelee kytkentää joko valmiiden ohjeiden tai omien ideoiden pohjalta jotain tiettyä soundia metsästäessään.
 
Vaikka moni ihan periaatteesta noita karsastaa, SE-A:n vankkumaton suosio sekä teeseitse- että kaupallisena putkivahvistintopologiana on osoitus siitä että noista on täysin mahdollista saada hyvinkin helposti kiusattua hyvät soundit, ja itse rakennellen samalla oppia suunnattomasti putkivahvistimen sielunelämästä.
 
Sama pätee pieniin PP-A/B vahvareihin, etenkin EL84/6V6 putkiperheiden pohjalle suuniteltuihin, nuokin ovat Champ-johdannaisten ohella pitäneet pintansa vuosikymmeniä.
Ja kumpainenkin on itse asiassa syönyt leijonanosan niistä markkinoista joita "isot" EL34/6L6/yms. päätepentodivahvistimet vielä 90 luvulla hallitsivat.
 

 
Ymmärrän toki vallan mainiosti poltteen hypätä suoraan "syvään päähän", mutta perusteiden oikominen ja sivuuttaminen kostautuvat ennemmin tai myöhemmin (yleensä ennemmin) jos harrastusinnostus ei kerkeä päätä seinään takoessa hiipua jo heti alkumetreillä.
 
Tässä tapauksessa sulake suojasi (ehkä/toivottavasti) komponenttivauriolta, mutta ei ole ollenkaan tavatonta että kokemattoman - tai kiireessä hutiloineen ammattilaisenkin- kasaama putkivahvistin käräyttää puolet osien arvosta taivaan tuuliin ekalla käynnistyskokeilulla.
Kärvähtänyttä pääte- tai jännitemuuntajaa käsissä pyöritellessä tulee herkästi mieleen jättää leikki sikseen ja marssia kauppaan ostamaan teollisesti valmistettu vahvistin.
 
Paskaa rakennussarjaa/huonoa ohjetta on turha tuossa tapauksessa syyttää sen enempää ammattilaisen kuin amatöörinkään, syyllinen tiiraa tiukasti peilistä.
 
T:Samuli
 
basisti1971
11.06.2020 08:48:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
iec: Ehkä tuossa Samulin kirjoituksessa oli lähinnä ajatuksena se, että ei vain sattuisi mitään vakavaa henkilövahinkoa.
 
Totta, tuo on aina päälimmäisenä mielessä kun tämänkaltaisia viestiketjuja lukee.
 
Osansa on tuossa kirjoituksessani toisaalta silläkin että harmittaa aina kun viesteistä paistaa läpi keskimääräistä suurempi todennäköisyys sille että sekä rahat että kulutettu aika on vaarassa valua hukkaan, ja mielenkiintoinen ja kehittävä harrastus hiipuu heti alkuunsa.
 
Ja vain siksi että on syystä tai toisesta haukattu aivan liian iso pala purtavaksi.
Tässä tapauksessa onneksi lienee mahdollista käyttää ammattilaista apuna, joten kaikki toivo ei ole menetetty.
 
T:Samuli
 
iec
11.06.2020 12:53:45 (muokattu 11.06.2020 13:04:27)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Samulin toteamus siitä, että kyseinen rakennussarja on ehkä liian haastava ensimmäiseksi rakennussarjaksi pitää paikkansa. Minäkin lähtisin liikkeelle ehdottomasti single-ended A-luokan pikkutehoisesta putkivahvarista. Heti kun siirrytään kahden tai useamman pääteputken push-pull -vahvarirakenteisiin kasvaa monimutkaisuus huomattavasti ja tarve oskilloskoopille kasvaa myös.
 
Uraltonelta voisi ajatella ekaksi putkivahvariprojektiksi tätä Champpia: https://www.uraltone.com/rakennussa … t/uraltone-5f1-tweed-champ-2-0.html
 
Tai sitten Uraltone Jr voisi olla myös passeli.
 
Toivon tosiaan että ketjun aloittaja saa vahvistimensa valmiiksi ja kuulostamaan sellaiselta kuin pitää. Itse olen rakentanut vasta yhden putkivahvistimen ja sekin oli Marshall Class 5 klooni (JIM-vahvistin https://www.tube-town.net/ttstore/tt-kit-jim.html). En lähtisi nytkään näillä osaamisilla tekmään tuota Uraltonen High-Gain vahvaria, kun tiedän että se vaatii paljon aikaa ja tuumailua ja oskilloskooppia lainaan kaverilta. Suojaerotusmuuntajakin voisi olla kova sana rakenteluhommissa.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
petteri m
12.06.2020 22:31:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tästä voi kuka tahansa itseopiskella putkivahvistimiin liittyvät perusasiat ja teorian nopeasti ja sisäistää sen. Sen jälkeen on lupa harrastaa kolvaamista. Varmastikin ne Fenderin tehtailla vahvistimia kolvaavat meksikaanimuijat osaavat ainakin tämän verran kevyttä teoriaa kun kerran ne Fenkut soivat. Ja ihan suomen kieltäkin vielä tämä, ihan helppo rasti.
 
http://biaspiste.fi/artikkelit/Putk … vahvistimen_suunnitteluprosessi.pdf
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «