Aihe: Soundin levittäminen kahdella kitarakaapilla
1
Heseheino
24.05.2020 18:01:41
Onko mitään mahdollisuutta/järkeä kytkeä kahta kitarakaappia yhteen vahvistimeen?
Takoitus olisi siis levittää soundia treenikämpällä ja keikalla, eli saada kitara kuulumaan huoneen molemmista reunoista, eli kahdesta kaapista yhtäaikaa.
Vahvistimessa (bluguitar amp 1) on outputit 8 ohmille ja 16 ohmille. Kaappina minulla on tällä hetkellä marshallin 1936 lead. Kaapin takana on vain 2 inputtia, joista toinen toimii monokanavana (8 ohmia). Stereona näyttäisi olevan 16 ohmia.
Voi kuulostaa typerältä kysymykseltä, mutta ei minulla ole hajuakaan kuinka tämmöinen soundin levittäminen olisi paras toteuttaa. Tarkoitus olisi siis ostaa toinen kitarakaappi tuohon kaveriksi, jos se on ylipäätään järkevää/mahdollista.
Laulava Kylätohtori
24.05.2020 20:38:02
On mahdollista ja varsin helppoa. Sulla on siis 8 ohmin kaappi, missä on vain input (varmaankin käytät sitä monona). Siihen ei saa kytkettyä toista kaappia, käytitpä sitä monona tai stereona. Nyt tarvitset toisen kaapin, joka on myös 8 ohmia ja kytket ne sarjaan, jolloin kokonaisimpedanssi on 16 ohmia ja voit kytkeä ne 16 ohmin lähtöön.
 
Toisaalta, voit käyttää nykyistä kaappia stereona (16 ohm), ostaa uuden 16 ohmin kaapin ja kytkeä ne rinnan, jolloin kokonaisimpedanssi on 8 ohmia ja se kytketään vahvarin 8 ohmin lähtöön. Tosin silloin nykyisestä kaapistasi on käytössä vain toinen elementti.
 
Ekassa tapauksessa tarvitset y-kaapelin, joka on kytketty sarjaan tai boxin, jossa on yksi input ja kaksi sarjaan kytkettyä outputtia. Boxin kanssa voi käyttää normi KAIUTINkaapeleita. Instrumenttikaapeleiden käyttö on kielletty kaappihommissa. Jälkimmäisessä tapauksessa homma onnistuu helpoiten, jos uudessa kaapissa on kaksi rinnan kytkettyä jakkia.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Heseheino
24.05.2020 20:59:25
Olipa loistava ja selkeä vastaus, kiitos siitä. Paljonko tuommoinen boxi suunilleen maksaa ja millä nimellä sitä pitää kysyä?
Varmistan vielä, eli vahvistimen outputista (16 ohmin output)lähtee yksi piuha boxiin ja boxista piuhat molempiin kaappeihin (niihin 8 ohmin inputteihin)..menikö oikein? Eli siis tuo toinen vaihtoehto menisi noin?
McNulty
24.05.2020 21:12:40
Onko reeniksellä PA-kaiuttimia?
Yksi vaihtoehto "levittää" soundia on yksinkertaisesti mikittää nykyinen kitaravahvistin/kaappi ja ajaa sitä miksauspöydän kautta PA-ämyreihin.
moving in stereo
Laulava Kylätohtori
24.05.2020 21:14:30
Heseheino: Olipa loistava ja selkeä vastaus, kiitos siitä. Paljonko tuommoinen boxi suunilleen maksaa ja millä nimellä sitä pitää kysyä?
Varmistan vielä, eli vahvistimen outputista (16 ohmin output)lähtee yksi piuha boxiin ja boxista piuhat molempiin kaappeihin (niihin 8 ohmin inputteihin)..menikö oikein? Eli siis tuo toinen vaihtoehto menisi noin?

 
Joo, juuri niin. Ja boksi pitää olla kytketty sarjaan, jolloin kaappien ohmit lasketaan yhteen. Jos kytkentä on rinnan, niin ohmit puolittuu (edellyttäen, että ovat molemmat samaa ohmia, muuten menee vaikeammaksi).
 
Käytännössähän tuo vaadittu sarjaankytkentä tarkoittaa, että ne ovat kytketty peräkkäin. Eli vahvarin miinus menee ensimmäisen kaapin miinukseen, ensimmäisen kaapin plussasta toisen kaapin miinukseen ja toisen kaapin plussasta vahvistimen plussaan.
 
Enpäs osaa heti sanoa, millä nimellä tuota pitää hakea. Joku fiksumpi varmaan kertoo jossain vaiheessa. Tuollaisen voi tehdä itsekin tai ostaa joltain pedaalinikkarilta. Uskoisin, että myös esim. Uraltonelta tai Custom Boardsilta saa tuollaisen, jos kysyy vaikka sähköpostilla.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Tami
24.05.2020 21:46:09
 
 
McNulty: Onko reeniksellä PA-kaiuttimia?
Yksi vaihtoehto "levittää" soundia on yksinkertaisesti mikittää nykyinen kitaravahvistin/kaappi ja ajaa sitä miksauspöydän kautta PA-ämyreihin.

 
Tämä... koska pääsääntöisesti siellä keikoillahan se sitten menee mikityspuuhiksi. Nykyinen kajari siten, että itse kuulee hyvin ja PA:n kautta sitten muillekin :-)
En ole gynekologi, mutta voinhan minä katsoa...
Heseheino
24.05.2020 21:47:29
Kiitokset.
Tuota pa:n kautta levittämistä, mikrofonin avulla, olen kokeillut. Se ei ole huono, mutta kun meidän pa-kaapit eivät ole erityisen hyvät, niin se sieltä tuleva kitaran soundi on mielestäni huomattavasti huonompi kuin kitarakaapissa.
kojones
24.05.2020 21:52:19
Heseheino: Kiitokset.
Tuota pa:n kautta levittämistä, mikrofonin avulla, olen kokeillut. Se ei ole huono, mutta kun meidän pa-kaapit eivät ole erityisen hyvät, niin se sieltä tuleva kitaran soundi on mielestäni huomattavasti huonompi kuin kitarakaapissa.

 
Veikkaisin ongelman olevan enemmän mikittäminen kuin PA-kaappien huonous.
Heseheino
24.05.2020 22:10:20
Voi olla, mutta ihan hyvä shuren 57 mikki on käytössä ja kokeillut eri kohtia kitarakaapista. Jotenkin se ääni tulee vähän kuin peltipurkista, noin vähän liioiteltuna, sieltä PA:n kaapeista. Ei nyt totaalisen huono, mutta tuntuu, että parempikin voisi olla.
Tuo levittäminen itsessään tuntuu siinä mielessä tärkeältä, että tosi paljon vaihtelee kyllä soundi treenikämpällä, ihan jo riippuen missä kohtaa seisoo.
Toisaalta, ehkä tuo em. juttu juurikin puhuu sen puolesta, että PA:n kautta, miksattuna sopivaksi, pitäisi kitarat (ja kaikki muutkin soittimet)ajaa ulos.
Vaikea laji, monessakin mielessä..
MustaKissa
25.05.2020 06:20:45
Noihin puuhiin on Palmerin Cab Merger paikallaan: https://www.uraltone.com/palmer-cab-m-passive-cabinet-merger.html
Olipa kerran kissa, kaappi ja kitara. Ilmainen IR-paketti kitaralle: https://blackcatstechno.blogspot.com/
basisti1971
25.05.2020 08:25:12
Moi.
 
Heseheino: Takoitus olisi siis levittää soundia treenikämpällä ja keikalla, eli saada kitara kuulumaan huoneen molemmista reunoista, eli kahdesta kaapista yhtäaikaa.
 
Tuttu juttu, aikoinaan teininä ratkaisimme powertriossa tuon niin että kitaristin puolella oli Marsustäkissä bassokaappi alapuolella kitarakaappi yläpuolella, ja mulla kitarakaappi alapuolella bassokaappi yläpuolella.
Stäkkien ja rumpalin välissä oli putki-"PA"n kaapit.
Eli teeseitse GD-WOS, ilman vastavaihelaulumikkiä.
 
Asettelu hiottiin keikkakäyttöä silmälläpitäen, mutta useamman vuodenkaan jälkeen ei kyllä ensimmäistäkään kertaa keikalle asti päästy...
Ulkonäkö (backlinen, ei soittajien) oli kuitenkin kohdallaan.
 

 
Heseheino: Voi kuulostaa typerältä kysymykseltä, mutta ei minulla ole hajuakaan kuinka tämmöinen soundin levittäminen olisi paras toteuttaa.
 
Ei ole lainkaan typerä kysymys, tuon asian kanssa on taisteltu jo vuosikymmeniä.
Jotkut ratkaisut toimivat paremmin kuin toiset ;).
Ja ratkaisu joka toimii jossain tietyssä tilanteessa ei välttämättä toimi lainkaan jossain toisessa.
 

 
Heseheino: Jotenkin se ääni tulee vähän kuin peltipurkista, noin vähän liioiteltuna, sieltä PA:n kaapeista. Ei nyt totaalisen huono, mutta tuntuu, että parempikin voisi olla.
 
Poislukien tietysti puuhaan mahdollisesti soveltumattomien PA-kamojen rajoitteet ja tilan akustiikka (tai ihan vaan EVO ;)), tuo on kuitenkin pitkälti se soundi jonka yleisö kuulee riippumatta siitä onko kaappisi mikitetty vai ei.
Etenkin jos soundit on säädetty selällä/perseellä/pohkeilla/tulpat päässä kuunnellen.
Kaappi naaman korkeudella ja sopivan etäisyyden päässä kertoo varsin tarkkan sen miltä signaaliketju oikeasti kuulostaa ulos.
 

 
Heseheino: Tuo levittäminen itsessään tuntuu siinä mielessä tärkeältä, että tosi paljon vaihtelee kyllä soundi treenikämpällä, ihan jo riippuen missä kohtaa seisoo.
 
Varsinkin treenitilanteessa tuo on mun mielestä ainoastaan etu, kaappien ja soittajien sijoittumista keskenään muuttelemalla jokaiselle on mahdollista saada mieleinen -tai ainakin vähiten häiritsevä- "miksaus".
 
Keikkaa varten on kuitenkin syytä treenata myös keikkaorientaatiossa, muuten täydellisesti muuttunut äänikuva voi herkästi vesittää kaiken sen hiomisen joka naamat vastakkain ringissä soitellen on tullut saavutettua.
 

 
Keikalla tuo kahdella stagen kummankin puolen sijaitsevalla kitarakaapilla toteutettu lähestymistapa toimii kohtuullisesti jos mennään puhtaasti backlinen voimin, mutta mikittäessä ihan mitä tahansa (pl. ehkä bassari), backlinevuodot ovat kitaran osalta jokaiseen mikkiin kahdessa eri vaiheessa, ja PA:sta uloskumpuava älämölö on vähintäänkin mielenkiintoista.
Bassokaiuttimia (instrumentti/PA) alati kiusaava kampasuodinilmiö joka on sitä voimakkaampi mitä kauempana samaa informaatiota toistavat äänilähteet toisistaan sijaitsevat, häiritsee normivireisiä kitarataajuuksia joko vähän tai ei ollenkaan.
 
Tuosta vuotojen hallitsemattomuudesta johtuen varsin usein näkee etenkin rajoittuneella monitoroinnilla varustetuissa keikkasetupeissa että kitarabackiline(t) on mikitetty(i)nä sidefill(e)inä, ja toimivat lähinnä soittajien monitoreina.
 
Yksi vaihtoehto -etenkin jos kitarakamat halutaan ulkonäkösyistä näkyville- on käyttää "crossfire", "pyramid" tai "splayed" kaappeja (/etulevyä) tai kaappien asettelua.
Tuolla tapaa kitarakaappien ja -elementtien luontaista jääpiikkisuuntaavuutta saadaan äänikuvan levittämisen myötä myös levitettyä ja lievennettyä.
Beamblockereihin yhdistettynä äänikuva on normaalikitarakaappiin tottuneelle hämmentävän laaja ja tasainen, etenkin jos tuonkaltainen etulevy on piilotettu johonkin tiheällä etukankaalla varustettuun tusinabulkkikaappiin.
Mikittämisen voi noilla kaapeilla kokolailla suosiolla unohtaa, mikitysetäisyydellä kankaan/verkon pinnassa äänikuva on kaikkea muuta kuin tasainen.
 
T:Samuli
J.Nikkanen
25.05.2020 09:21:37
Keep it simple stupid.
 
Kaikenlainen saundin levittäminen on vähintäänkin riskialtista, oletan kuiitenkin että keikkaa on tehty ja äänimies sekä bändi ovat pysyneet tonteillansa ja hommansa hoitaneet.
 
Muutamankin kerran saanut vierestä ihmetellä kun bändikaveri tai toisessa bändissä soittava veijo on kiukutellut kun ei saanut ultimaattista ja paras saundista treeniskattaustaan lavalle ja monitorin tarjoilema saundikin oli kuiva ja kolkko.
 
Jos tähän saundin levittämiseen nyt kuitenkin lähdetään niin hyvät neuvot hyvältä äänimieheltä saattaisivat olla paikallaan. Backlinen kanssa säätäminen ja virittely on vähintäänkin hanurista, ja melko usein ihan kamalasti ei ole tehtävissä kamojen sijoittelun suhteen tai täydellisten lavasaundien hiomisen kanssa. PA kamojen pitää toimia ja toimittaa ja parempi olisi ettei backline sitä saundia sotke. Lopputulos kun on kivaa mössöä mistä ei saa mitään tolkkua. Siihen vielä kaveri tiskin taakse vääntämään nappuloita joka ei ihan tiedä mitä on tekemässä niin lopputuloksena on lisää mössöä ja kyykkäävä PA.
 
Tuossa on muutama tuttu bändi siirtynyt korvamonitoreihin vallan kokonaan, niin treenit kuin keikat menee niiden kanssa ja treenikseltä ei juuri muuta kuulu kuin rumpujen pauke. Kitaroissa ja bassossa on saundia muljuteltu melko maukkaasti joten perinteinen backline + monitorit on testattu ja todettu vaaralliseksi yhdistelmäksi. Se voisi olla yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, korvamonitorit siis.
 
Mutta siis, ehdottomasti kannattaa testata ja kokeilla ja hieman miettiä mitenkä saundin kanssa pystyy pelaamaan. Kun se "paras ikinä" treenis saundi löytyy niin sehän on vain hyvä asia. Se että jos keikalla äänimies tyrmää moisen monimutkaisuuden ja käskee laittamaan vahvistimet lavalla pienemmälle vuotojen takia niin sitten mennään se keikka sillä ja mietitään sen jälkeen että mihin suuntaan lähdetään hommaa kehittämään.
Heseheino
25.05.2020 17:32:06
Tosi hyvää ja mielenkiintoista juttua ja tuoltahan se näköjään uraltonelta löytyy se jakoboxikin, jos kahteen kaappiin päätyy.
Mitenköhän, kun tuossa bluguitar ampissa on uloslähtö kuulokkeille (sama reikä on myös rec:n output), niin jos siitä vetää normi kitaran piuhan mikserin inputtiin ja sitä kautta PA:han. Kokeilin tuota, niin ainakin toimii, mutta onko tuo jotenkin väärä tapa (esim.ohmit...)? Toinen tapa on tietysti sitten se mikrofoni, mutta tuo ensin mainittu, eli kuulokkeen uloslähtö olisi ehkä jopa helpompi
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)