Aihe: Strato-kopion vibrakammen säätö
1
faq1
19.05.2020 09:25:47
Yritän harjoitella hieman soittamaan rautalankatyyppistä musiikkia, missä vibrakammen käyttö olisi tärkeää osata.
Kitarani on Tokain noin 350 euroa maksanut stratomalli. Siinä vibra on säädetty tosi tiukalle siten, ettei juurikaan anna vibraa. Avaamalla pohjasta muoviluukku sieltä löytyy kolme jousta, sekä jousienpidin kahdella ruuvilla rungosta.
 
Kysymys, että onko ok tai pystyykö noita ruuveja löysäämällä säätämään siten että voisi aivan kohtuuvoimalla vibraa painamlla saada puolen sävelaskelen pudotuksen ääneen?
Onko jotain erityistä huomioitavaa, kun tuota alkaa säätämään?
LaMotta
19.05.2020 09:27:33 (muokattu 19.05.2020 11:03:05)
 
 
Jousiin jätä vain sen verran pitoa ettei anna myöten bendauksissa. Jos on viisi jousta niin vähennä jousia. Kokeilua ja säätöä.
 
E: Itse katson viritysmittarilla vähimmäisvoiman niin että laitan soimaan vapaan kielen ja bendaan g-kieltä. Mittari näyttää milloin jousen pito on riittävä. Siihen voi vielä lisätä varmuuden vuoksi vaikka 1/8 kierroksen ruuvista. Tällä tavalla kammen saa niin herkäksi kuin mahdollista.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
73nd3r
19.05.2020 09:37:51
Tremolon säätäminen tarkoittaa että kitara pitää säätää suunnilleen kokonaan uudelleen. Jos se nyt on kiristetty kanteen asti, jousien löysääminen niin että tremolossa on pelivaraa tarkoittaa että kielikorkeus ja intonaatio pitää myös säätää - ja ennen noita kannattaa tarkistaa kaulan suoruus/käyryys, eli säätää kaularauta.
 
Perusohje tuolla: https://support.fender.com/hc/en-us … up-my-Stratocaster-guitar-properly-
faq1
19.05.2020 10:35:32
73nd3r: Tremolon säätäminen tarkoittaa että kitara pitää säätää suunnilleen kokonaan uudelleen. Jos se nyt on kiristetty kanteen asti, jousien löysääminen niin että tremolossa on pelivaraa tarkoittaa että kielikorkeus ja intonaatio pitää myös säätää - ja ennen noita kannattaa tarkistaa kaulan suoruus/käyryys, eli säätää kaularauta.
 
Perusohje tuolla: https://support.fender.com/hc/en-us … up-my-Stratocaster-guitar-properly-

 
Käytän kampea vaan alaspäin painamiseen (en ylöspäin) joten ilmeisesti ei tarvitse kaikkia säätöjä tehdä uudelleen sen jälkeen kun löysään hivenen jousia pitävän raudan ruuveja. Talla ei tulisi kellumaan vaan olisi edelleen kannessa (löysemmin) kiinni.
Tarkoitus siis olisi, että vibraa käytän vaan alaspäin ja max puolen sävelaskelen verran.
18is9
19.05.2020 10:52:26
 
 
faq1: Käytän kampea vaan alaspäin painamiseen (en ylöspäin) joten ilmeisesti ei tarvitse kaikkia säätöjä tehdä uudelleen sen jälkeen kun löysään hivenen jousia pitävän raudan ruuveja. Talla ei tulisi kellumaan vaan olisi edelleen kannessa (löysemmin) kiinni.
Tarkoitus siis olisi, että vibraa käytän vaan alaspäin ja max puolen sävelaskelen verran.

 
Joo, tuossa LaMottan postauksessa on se olennainen. Jos et halua tallasta kelluvaa niin ei se vaadi muuta kuin että jousien vetoa löysää.
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
mopar
19.05.2020 14:30:45
 
 
Mun mielestä jos meinaa rautalankaa perinteisellä meiningillä soitella niin sen tallan tulis kyllä olla kelluva.
I'm so broke I can't pay attention
Kefiiri
19.05.2020 14:39:08 (muokattu 19.05.2020 14:44:41)
mopar: Mun mielestä jos meinaa rautalankaa perinteisellä meiningillä soitella niin sen tallan tulis kyllä olla kelluva.
 
Tuota meinasin itsekin sanoa että Pulliainen aloittaa vibrausliikkeen _nostolla_ joten siihen tulisi meidän muidenkin pyrkiä ;)
 
En kyllä itsekään ole oppinut hallitsemaan Straton kelluvaa tallaa: se on jotenkin liian herkkä kun kampea yhtään nyhkäisee. Jaguar/Jazzmaster -tyyppiset mekanismit tuntuvat luontevammilta.
 
Se, saako kaikkien kielten vire yhtä venyttäessä laskea, on kai mielipideasia. Kelluvan tallan kanssa kai väistämättä käy niin? Se on inhottavaa.
En ole musiikin asiantuntija.
Metalkallo
19.05.2020 15:05:07
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
basisti1971
21.05.2020 08:31:50
Moi.
 
Kefiiri: En kyllä itsekään ole oppinut hallitsemaan Straton kelluvaa tallaa: se on jotenkin liian herkkä kun kampea yhtään nyhkäisee.
 
Mua ei häiritse niinkään herkkyys -Floikka on mun näppeihin suurinpiirtein yhtä herkkä- pikemminkin se että jos kaikki ei ole ihan just jetsulleen säädöissä ja herkistettyinä, pienenkin kampeenkoskemisen jälkeen vire on aivan mitä sattuu.
Kokemusta on sekä aidoista, että kopioista.
 

 
Kefiiri: Jaguar/Jazzmaster -tyyppiset mekanismit tuntuvat luontevammilta.
 
Totta, välityssuhde ja sen myötä tuntuma on aikalailla toinen.
Rajoitttunut (Floikkaan verrattuna) vireenmuutosalue noi kuitenkin pitää tiettyjen musagenrejen yksinoikeutena.
 

 
Kefiiri: Se, saako kaikkien kielten vire yhtä venyttäessä laskea, on kai mielipideasia. Kelluvan tallan kanssa kai väistämättä käy niin? Se on inhottavaa.
 
Vibratallat joissa noin ei käy ovat varsin vähissä, ja soittotavastahan se riippuu onko ominaisuus häiritsevä vai ei.
Mua ei häiritse, mutta toisaalta varsin vähän noita vibratallalla varustettuja kitaroita tulee soitettuakaan.
Eipä kyllä toisaalta muidenkin kielien vireenmuutos bendatessa häirinnyt penskanakaan kun vibranvingutus oli olevinaan itseisarvo, ja soittotaidon mitta ja määre ;).
 
T:Samuli
VesQ1986
21.05.2020 09:55:17
Kefiiri:
 
Se, saako kaikkien kielten vire yhtä venyttäessä laskea, on kai mielipideasia. Kelluvan tallan kanssa kai väistämättä käy niin? Se on inhottavaa.

 
Mistään mitään tiedä mutta eikös floikalla tai muulla vastaavalla ole tarkoitus bendatessa kieltä niin bendata myös muita kieliä mukana jotta niiden vire pysyy samassa suhteessa
 
Eli jos samaan aikaan soi kaksi säveltä joista toista venytettään ja toinen jää soimaan ennalleen niin sitä ennalleen jäävää täytyy myös venyttää vähän
 
Vaikeaahan tuo on mutta kun jonkun aikaa on kelluvalla soittanut ja vaihtaa kiinteätallaiseen niin huomaamatta tekee tuota, alkaa tulla itsestään liikkeen mukana
 
Eli kaikkeen tottuu vai miten se oli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)