Aihe: Etätreenaus, jokohan ois mahdollista ?
1
JoeQPublic
01.04.2020 21:38:46 (muokattu 01.04.2020 21:56:48)
Näin etäsosiaalisuuden eli koronan aikakautena, jokohan tekniikka antaisi periksi, että pystyisi pitämään bänditreenejä etänä.. Onko kokemuksia ?
 
Verkkolatenssi eli viive. Jossain oli juttua, että alle 25ms viivettä ei ihminen kuule, mutta saattaa vaikuttaa soittofiilikseen. Viivehän riippuu kai koko ketjusta mikki-äänikortti-tietokone-verkkokortti-verkko- (+ toinen pää), mutta kuidulla kuuluu saavan jo 4ms latenssin, ja varmaan yhä useammalla on kuitu.. Totta kai maantieteellinen välimatka lisää väliin laitteita ja piuhaa, mutta esim. samassa kaupungissa saattaisi onnistua?
 
Tarttiskohan jonkun erikoissoftan vai meniskö ihan zoomilla tms. nettipalaverityökalulla jos on vaan hyvät mikit. Tosiaan jos ootte kokeillut, kiinnostais miten meni, mitä musaa ja millaisilla kamoilla ja yhteyksillä.
Jucciz
02.04.2020 03:40:28
Käytännön kokemusta verkon yli soittelusta ei oo, mutta ainakin 25 ms viive on kyllä vielä turhan pitkä, jos pitää soittaa tarkasti yhteen. Riippuu toki biisin temposta, mutta jo keskitempoisessa biisissä jos siirtää vaikka bassorummun tai virvelin iskua tai lauluraitaa 25 millisekuntia, uskon, että suurin osa huomaa eron. Uskon kyllä, että vielä meidän elinaikanamme viiveet saadaan tarpeeksi pieniksi.
juhahay
04.04.2020 12:05:09
Oma mielipiteeni on, että jos kaikkien soittajien koneet ovat samassa aliverkossa kiinni (tai mieluiten samaan kytkimeen suoraan kaapelilla yhdistettyjä), niin onnistuu kohtuullisesti. Tällöin teoriassa olisi mahdollista saada verkkoviiveet alle 10ms.
Sama suomeksi: olette fyysisesti samassa rakennuksessa.
 
Jos taas kytketään koneet kiinni internetin kautta, niin sanoisin viiveiden olevan tuota 25ms (tai luultavasti enemmän, jopa 200ms) luokkaa - yhteen suuntaan. Tuohon päälle sitten signaaliprosessointi, ja satunnaiset vaihtelut, niin tuskin millään alle 40ms päästään.
 
Verkon ylitse ääntä siirtäessä sitä on pakko hieman varastoida, mikä kasvattaa latenssia entisestään, koska muuten ykä heltipos paikan vaihtoja sanaitaunsesti, mikä on ymmärryksen (ja käyttökokemuksen) kannalta erityisen tuhoisaa.
Lähiverkossa tätä ei tapahdu kuin harvoin, mutta kun reititetään dynaamisesti, niin kaikki on mahdollista :)
 
Mitä olen tätä palstaa lueskellut, niin useat täällä ovat kokeneet 3..5ms viiveen olevan sietokykynsä ääriraja, joten siltä pohjalta...
Kalmo
04.04.2020 13:45:11
juhahay:
 
Mitä olen tätä palstaa lueskellut, niin useat täällä ovat kokeneet 3..5ms viiveen olevan sietokykynsä ääriraja, joten siltä pohjalta...

 
Moisiin mainintoihin törmää usein. Olen aivan varma, että 3-5 ms latenssista valittavalla on oikeasti äänitysketjussa tekijöitä, jotka lisäävät latenssia ilman, että se näkyy softan ilmoittamassa luvussa.
 
Jos ei 1-2 metrin päässä kaiuttimesta pysty soittamaan, niin on kavereiden kanssa jammailukin aika vaikeaa. En edes usko, että useimmat bändit pääsisivät livesoitossa keskimäärin 3-5 ms tarkkuuteen. Hetkittäin varmaan kyllä, mutta 10-20 ms tarkkuus lienee jo normaalia ok tasoa.
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Hanuriin
06.04.2020 11:42:47
Kalmo: Moisiin mainintoihin törmää usein. Olen aivan varma, että 3-5 ms latenssista valittavalla on oikeasti äänitysketjussa tekijöitä, jotka lisäävät latenssia ilman, että se näkyy softan ilmoittamassa luvussa.
 
Jos ei 1-2 metrin päässä kaiuttimesta pysty soittamaan, niin on kavereiden kanssa jammailukin aika vaikeaa. En edes usko, että useimmat bändit pääsisivät livesoitossa keskimäärin 3-5 ms tarkkuuteen. Hetkittäin varmaan kyllä, mutta 10-20 ms tarkkuus lienee jo normaalia ok tasoa.

 
Juuri näin, harvoin ahtaammallakaan treenikämpällä ollaan kaikki soittajat ja äänilähteet metrin sisällä ja silti onnistuu.
 
Ja ajatelkaas rumpaleita, korva on vääjäämättä yli 3 ms viiveen päässä bassarin pedaalista, puhumattakaan siitä, että ääni tulee korvaan vasta karattuaan etupuolelta ja heijastuttuaan seinän kautta. Silti jotenkin rumpalit ovat aina pärjänneet.
sepisti
06.04.2020 17:03:27
Joo, millisekuntihenkilöillä soitto ei todennäköisesti muutenkaan luista ja sitten haetaan internetistä helppoja vastauksia, että voisi välttää oikean treenaamisen.
 
Mutta tuo etätreenaus, se ei nykyisillä systeemeillä vielä taida olla mahdollista.
Paras tapa etätreenata on tehdä äänitykset tahoillaan ja joku porukasta sitten miksaa demon läjään.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)