Aihe: Kitaran rungon eristys kupari/alumiiniteipillä?
1 2
Striku
25.02.2020 09:52:26
WanhaWetäjä: No joo, mulla oli alumiiniteipillä tehty suojaus ja teetin sen lähinnä keikkaolosuhteitten takia koska himassa ei mitään hirmuista häiriötä ollut mutta oli mestoja joista tiesi etukäteen että ei tule toimimaan ja lopulta mikkien vaihto ratkaisi nämä ongelmat, teipeistä ei ollut apua.
 
Mutta...JOS himassa on ok sähköt ja pääsee edes metrin veke näytöstä niin ei kyllä pitäisi häiriöitä olla.
Ite oon soittanut aina suoraan koneelle tai jonkun Line6 härvelin kautta joten esim putkivehkeitten häriöherkkyydestä ei ole kokemusta.
 
Teippaus on tietty suht halpa tapa testata toimiiko se, jos ei niin sitten miikikaupoille.

 
Itse soittelen Line6 Helixin kautta. Samat hurinat toistaa sekin kuin oikea vahvistin.
You want to be like Sid Vicious.. But good!
Striku
25.02.2020 09:53:15
hallu: Ei niitä täysin saa pois, mutta itse onnistuin lisäämään häiriöitä hutiloimalla häiriösuojauksen bajateleen :-). Teetin sitten kitarateknikolla paremman ja se auttoi hiukan häiriöherkkyyteen jo osaan rutinoista, mutta ei tosiaankaan poistanut hurinoita. Stratoon vaihdoin EMG aktiivit ja nyt elämä se on kuin silikkiä vaan :-D ei ole hurinoista tietoakaan ja voi jopa käyttää säröjä.
 
On noita EMG mikkejä tosiaan tullut harkittua itsekkin. Onko jotain tiettyä settiä suositella?
You want to be like Sid Vicious.. But good!
iec
25.02.2020 10:05:25 (muokattu 25.02.2020 10:10:39)
 
 
basisti1971: Moi.
 

 
Tuohon on helppo vastata, EI OLE.
 
Syykin on yksinkertainen:
 
Vaikka suojauksen tekisikin tavallisuudesta poiketen vimpanpäälle oikein, ja vaikka häiriölähteiden määrä ja kentänvoimakkuudet jatkuvasti pienenevätkin, mikkien suojaaminen häiriökenttiä poimimattomiksi niin että soundi säilyy edes sinnepäin on passiivisten kitaramikkien toimintaperiaatteesta johtuen käytännössä mahdotonta.
 
AktiiviMIKEILLÄ -kuten jäsen Hallu yllä- on mahdollista saada aikaiseksi häiriöille epäherkempi instrumentti aikaiseksi, tosin monen mielestä soundin kustannuksella.
Täydelliseen häiriöttömyyteen ei aktiiveillakaan ole mahdollista päästä, mutta aniharvoin on tarvettakaan.
Aktiivielektroniikka yhdistettynä passiivimikkeihin ei autuutta harvoja poikkeustapauksia (=lähinnä matalaimpedanssiset mikit) lukuunottamatta tuo, vaikka näin usein väitetäänkin.
 

 

 
Tuskin meni hukkaan (ainakin seppä sai särvintä :)), olosuhteista riippuen Stratojen ja muiden yksikelaisilla mikeillä varustettujen instrumenttien herkkyyttä asennosta riippumattomille häiriöille on mahdollista pienentää kunhan homma tehdään oikein.
Ja kunhan johdotukset, potikat ja kytkimet ovat alunalkaenkin kunnossa.
 

 
Syy siihen miksi monet kuvittelevat teeseitse- tai ulkoistetun suojauksen onnistuneen, johtuu usein siitä että samalla tulee epähuomiossa korjattua instrumentin sähköissä olleita puutteita/vikoja jotka ovat olleet alkuperäinen häiriöherkkyyden syy.
Jos ei ole tullut kämmänneeksi suojausoperaatiota niin että häiriöherkkyys lisääntyy, päätyy herkästi virheelliseen päätelmään siitä että parantunut tilanne on todellisuudessa merkityksettömän suojauksen ansiota.
 
Johtavalla maalilla suoritettua suojausta lukuunottamatta suojaukset on myös helppoja poistaa, joten eipä suojaamisesta varsinaista haittaakaan yleensä ole.
 
T:Samuli

 
Jälleen kerrran viisaita sanoja. Tähän ei tarvitse juuri lisätä muuta, kuin että myös passiivisilla häiriöttömillä "singlecoileilla" saa ihmeitä aikaan häiriöiden vähennyksessä. Nehän perustuvat tyypillisesti johonkin lisäkelaratkaisuun, eli esim Seymour Duncanilla taisi olla kaksi kelaa jotenkin pällekkäin. Olikohan STK S4 tai jotain sinnepäin. Muistaakseni soundasi todella hyvältä ja hurinat lähti poies verrattuna tavallisiin singlecoileihin. Käytännössä tällaisilla ratkaisuilla pyritään vahentämään häiriöitä humbucker-tyylisesti, mutta silti yritetään saada singlecoilin soundia. Toki on olemassa singlecoilin kokoisia humbuckereita, mutta niillä sitten ei haetakaan singlecoilin soundeja.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Rämppy
25.02.2020 12:38:09
WanhaWetäjä: Se vaan kävi mielessä että MIKSI tehdään hurinattomia mikkejä jos häiriöt saadaan pois halvemmallakin ja soundi pysyy samana. Joidenkin mielestä hurinattomat mikit syövät straton soundista oleellista osastoa pois, ehkä niin.
 
Markkinoilla on hurinattomia stratomikkejä, jotka soundaavat hämmästyttävän aidolta asialta, mutta ilman hurinaongelmaa. Mulla on kaksi stratoa, joista toisessa on Kinmanin AVn-T -mikit, eikä niiden soundi mun mielestä häviä stratohenkisyydessä yhtään Fenderin perinteisille mikeille. Dynamiikkaa ja sitä paljon puhuttua twangia löytyy. Ellei sitten hurinoiden puutetta ja tavallista parempaa balanssia kielten kesken lasketa ongelmaksi.
In Finland we have this thing called "diu diu".
jhlamm
25.02.2020 12:52:26
iec: Tässä on viisaita sanoja. Voitte lukea tuon Kefiirin viestin sitten uudelleen kun tulette kyselemään että miksi ei vuoden tai kahden päästä enää suojaus toiminutkaan. Ihmettelen muutamien viestien sisältöä liittyen pelkkään kupariteipin johtavaan liimaan luottamiseen. Joko ei ole tarpeeksi kokemusta aiheeseen liittyen tai sitten on menty hyvällä tuurilla.
 
Miettikääpä fysiikan ja kemian kannalta, eli lämpö ja materiaalien lämpölaajenemiskertoimet, ilmankosteus ja hapettuminen, potentiaalierot ja EMC-suojauksen toimiminen. Ainoastaan kunnon juotokset eri kupariteippien välillä takaavat sen, että potentiaalieroja ei tule vuosienkaan kuluttua ja suojaus toimii.
 
Edellisessä työpaikassa tuli käytettyä johtavalla liimalla varustettua kupariteippiä ja lopputulema oli se, että ei mennyt kauankaan kun johtavuus alkoi heikentymään. Ja ostettiin markkinoiden parhaita teippejä RF- ja EMC tuotteita myyviltä isoilta yrityksiltä. Aina kannatti juottaa kriittiset liitokset, eikä luottaa johtavaan liimaan.
 
Edit: ja komppia myös Wanhavetäjä:lle. Hurinattomat mikit toimivat käytännössä suurimmassa osassa tapauksia monin verroin paremmin kuin kitara muun elektroniikan suojaus(edellyttäen että muut perusasiat ovat kunnossa).

 
Kikkakolmonen, vaikkei ketään sitä kysynytkään, on laittaa suiro teippiä (johtavalla liimalla, jo löytyy) ja liimata sillä säikeinen metallilanka, joka menee erillisten teipinpalojen ylitse. Tämä siis voimii yllättävän hyvin, jos ei halua tinaamaan lähteä.
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
jaripat
25.02.2020 13:09:13
Aiheeseen liittyen.. avasin tuossa viikonloppuna 2017 -mallisen telen (Fender), jossa poterot oli "maalattu" jollain mustalla ja päälle pantu ruuvilla parikin "juotoskorvaketta". Oisko tää ollu ihan Fenderin tekemä homma - en tiedä? Kitara oli kai käynyt kuitenkin jossain (ostin sen vasta käytettynä) mikkien vaihdossa. Jostain syystä vaan otin sitten ohmimittarin esille, enkä kyllä saanut mitään lukemaa tuon mustan pinnoitteen johtavuudesta..?
 
Häiriöttömiksi yksikelaisia ei mielestäni kyllä saa, mutta kyllä huolellisella teippauksella (tms) voi osan saada vähän vaimennettua.
Striku
26.02.2020 15:01:25
jaripat: Aiheeseen liittyen.. avasin tuossa viikonloppuna 2017 -mallisen telen (Fender), jossa poterot oli "maalattu" jollain mustalla ja päälle pantu ruuvilla parikin "juotoskorvaketta". Oisko tää ollu ihan Fenderin tekemä homma - en tiedä? Kitara oli kai käynyt kuitenkin jossain (ostin sen vasta käytettynä) mikkien vaihdossa. Jostain syystä vaan otin sitten ohmimittarin esille, enkä kyllä saanut mitään lukemaa tuon mustan pinnoitteen johtavuudesta..?
 
Häiriöttömiksi yksikelaisia ei mielestäni kyllä saa, mutta kyllä huolellisella teippauksella (tms) voi osan saada vähän vaimennettua.

 
Kyllä Fenderi tosiaan tuota tekee
You want to be like Sid Vicious.. But good!
mhelin
26.02.2020 15:24:12
iec: Toki on olemassa singlecoilin kokoisia humbuckereita, mutta niillä sitten ei haetakaan singlecoilin soundeja.
 
No ehkä haetaan niitäkin. On esimerkiksi mahdollista käämiä yksikelainen mikrofoni joka on vain jaettu kahteen osaan kuten G&L:n Z-coileissa tai presarin mikissä tai niissä yksikelaisen stratomikin kokoisissa mikeissä joissa on kaksi erillistä käämiä (eri kielille, E-A-D toinen ja G-H-E toinen) sarjassa humbuckerina.
 
Häiriönsuojauksen suurin ongelma on siinä että itse muunnin toistaa signaalin joka syntyy (virta indusoituu) magneettikentän muutoksista. Nämä muutokset voivat olla mitä tahansa, yleensä sähköverkon 50 Hz + harmoniset hurinaa tms. Kupari, alumiini- yms. -teippi (ei-magneettinen materia) toimii muutenkin vain sähköstaattisten häiriöiden vaimentamiseen, ei sähkömagneettisten.
 
Sähkömagneettinen häiriönsieto voidaan torjua ilman humbucker-periaatetta suunnittelemalla muunnin niin että se on herkkä vain rajatulla alueella eli siinä missä kielet soivat. G&L:llä esim. MFD mikeissä tuota on mietitty, ja taitaa Fenderilläkin olla jotain vastaavia ratkaisuja. Toinen vaihtoehto on tosiaan vähentää induktanssia/impedanssia eli tehdä muunnin epäherkemmäksi, ja vahvistaa signaalia sähköisesti - aktiivisesti vahvistimella tai passiivisesti muuntajalla kuten Lace Sensoreissa, mutta tämä muuttaa saundiakin jo aika paljon eikä loppupeleissä ole muuten parempi kuin että matalaimpedanssinen johdotus tulee samalla epäherkäksi muillekin häiriöille.
nightbird
27.02.2020 11:12:11
jhlamm: Kikkakolmonen, vaikkei ketään sitä kysynytkään, on laittaa suiro teippiä (johtavalla liimalla, jo löytyy) ja liimata sillä säikeinen metallilanka, joka menee erillisten teipinpalojen ylitse. Tämä siis voimii yllättävän hyvin, jos ei halua tinaamaan lähteä.
 
Tai sitten laittaa sitä kupariteippiä (kiinnitettynä teipillä) väärinpäin kupari kuparia vasten kaikkien teippien yli niin ei tarvitse erillistä lankaa kuoria.
hallu
27.02.2020 23:21:11
Striku: On noita EMG mikkejä tosiaan tullut harkittua itsekkin. Onko jotain tiettyä settiä suositella?
 
Moi, tsorgen kun kesti vastata. Joo siis en ehkä ole kovin hyvä suosittelija, mutta mulla on itselläni EMG S set https://www.musamaailma.fi/emg-s-set-mikrofoniyhdistelma-valk.html joka on toiminut vallan hyvin ja siinä on ihan uskottava stratosaoundi...... ne on aika kirkkaat soinniltaan, ja ton setin tonet puraisee silleen, että tuntu vähän vieraalta aluksi ja sitten tajusin olla käyttämättä sitä :-D .
 
Jos olisin nyt ostamassa tai siis mitkä mua itseäni kiinnostaisi kovin olisi tuo Davit Gilmourin signaturesetti https://www.musamaailma.fi/emg-dg20-gilmour-mikki-plexisetti.html niin mä suosittelen vaikka sitä :-) hommaa semmonen ja kerro mulle oliko hyvä, niin ehkä ostan sellaisen sitten itsekin :-).
Tähän pitäisi keksiä jotain nokkelaa.......
petteri m
02.04.2021 17:24:05 (muokattu 02.04.2021 17:27:27)
Tuo DG-20 setti on kokonaisuutena parasta mitä EMG:llä on tarjota stratoon. Hyvät on mikit ja molemmat ekut suoraan siinä. Isot säätövarat joka suuntaan ja gainia riittää. Erittäin monipuolinen setti. Livesoittajan ja äänittäjän unelma, ei hurise eikä kohise eikä poimi häiriöitä ympäristöstään. Itsellä ollu tuollainen käytössä jostain ysärin lopulta.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)