Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: RMC 4 Wah
1
hapo
05.10.2019 14:35:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Wah muuttui volumepedaaliksi, mikähän mahtaa olla rikki? Mittasin inductor kelan ja mittari näytti 100 kilo ohmia. Apua pyydetään.
 
okabass
05.10.2019 22:38:57 (muokattu 05.10.2019 22:46:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hapo: Wah muuttui volumepedaaliksi, mikähän mahtaa olla rikki? Mittasin inductor kelan ja mittari näytti 100 kilo ohmia. Apua pyydetään.
 
No jos kytkentä on kuvan mukainen.https://fuzzcentral.ssguitar.com/mccoy/mccoyschematic.gif
Niin voisi olla kelan lanka poikki tai juotos irti. Kelan resistanssi on muistaakseni vain 70-80 ohm.
 
basisti1971
06.10.2019 12:36:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Samaa mieltä Okabass:in kanssa, kela on syystä tai toisesta pois pelistä.
 
Itse muistelin noiden wah-kelojen tasavirtavastusten olevan yleisesti muutamia kymmeniä Ohmeja, ja ainoa referenssi joka pikaisesti löytyi oli:
 
https://www.electrosmash.com/vox-v847-analysis
 
ja sieltä:
 
Everything with a DC resistance between 10 to 100 (15 typ.), and inductance (if you can measure it) between 200mH to 1H (500mH typ.) can be used.
 
Tuo artikkeli muuten on ainakin mun mielestä varsin maanläheinen katsaus wah-efektin sielunelämään ja modausmahdollisuuksiin.
 
T:Samuli
 
hapo
06.10.2019 13:09:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suuret kiitokset tiedoista. Niinhän se taitaa olla eli kela pois pelistä. Täytyy tutkia tarkemmin kelaa, taitaa tosin mennä uuden kelan hommaamiseksi. Kotimaasta ei taida tosin löytyä.
 
basisti1971
07.10.2019 06:22:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
hapo: Suuret kiitokset tiedoista.
 
Ole hyvä.
 

 
hapo: Täytyy tutkia tarkemmin kelaa, taitaa tosin mennä uuden kelan hommaamiseksi.
 
Kelojen -riippumatta käyttötarkoituksesta- ominaisuuksiin kuuluu valitettavasti se että käämilanka katkeaa varsin usein alkupäästä, joten purkamatta ovat mahdottomia korjata.
 
Ainoastaan liimatuilla puoliskoilla varustetut ja epoksiin valetut ovat kuitenkin toivottomia tapauksia, muiden käämin purkaminen ja uudeleenkäämiminen vastaavat pitkälti instrumenttimikrofonin käämimistä.
 
Aikoinaan ainoassa onnistuneessa kelankorjauksessa mulla kävi kuitenkin peikkomainen flaksi ja katkos oli poikkeuksellisesti käämin loppupäässä joten ferriitti auki, pari kierrosta käämiä auki, ferriitti kiinni, lakanpoisto ja juottaminen takaisin piirilevylle herätti värkin henkiin.
Ja asiakas oli tyytyväinen.
 

 
hapo: Kotimaasta ei taida tosin löytyä.
 
Valtaosa erikoiskomponenttikauppiaista sulle varmaankin tuollaisen tai geneerisen 500mH wah-kelan tilauksesta hankkii -mm. Uraltonella on Dunlopin punainen ja keltainen Fasel verkkokaupassa avoimella toimitusajalla- mutta pikaisella nettitutkiskelulla RMC käyttää OEM keloja joten tismalleen samanlaisen taitaa saada vain heiltä.
Esimerkiksi noita Dunloppeja sensijaan saa "kohtuullisemmin" netistä, kotimaisilla toimijoilla kun on tapana lisätä pikkukikareissa yhden kappaleen ulkomaantilauspostikulut tuotteittensa hintaan.
 
T:Samuli
 
Gypsy
08.10.2019 14:48:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Moi.
 
Kelojen -riippumatta käyttötarkoituksesta- ominaisuuksiin kuuluu valitettavasti se että käämilanka katkeaa varsin usein alkupäästä, joten purkamatta ovat mahdottomia korjata.
 
T:Samuli

 
Kannattaa se silti katsoa. Onpa noita esim. kaikutankkeja nähty, mitkä ovat olleet helppo korjata.
 
Aamen
hapo
08.10.2019 17:15:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Irroitin kelan ja tietenkin kelan "kotelo" joka taitaa olla ferriittiä kärsi eli paloja lohkesi (oli liimattu) Lanka oli poikki, sain sen korjattua. Liimasin lohjenneet palat takaisin ja juotin kelan piirilevylle. Wah kyllä toimii mutta ei ole entisen kuuloinen. Mikähän mahtaa olla tuon ferriitti kopan tarkoitus? En ole oikein perillä electroniikasta.
 
Sax-pappa
08.10.2019 17:26:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hapo: Irroitin kelan ja tietenkin kelan "kotelo" joka taitaa olla ferriittiä kärsi eli paloja lohkesi (oli liimattu) Lanka oli poikki, sain sen korjattua. Liimasin lohjenneet palat takaisin ja juotin kelan piirilevylle. Wah kyllä toimii mutta ei ole entisen kuuloinen. Mikähän mahtaa olla tuon ferriitti kopan tarkoitus? En ole oikein perillä electroniikasta.
 
Ferriitti vaikuttaa kelan induktanssiin, eli todennäköisesti tämän korjauksen jälkeen kela ei ole alkuperäisessä arvossaan.
 
basisti1971
08.10.2019 18:05:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
hapo: Irroitin kelan ja tietenkin kelan "kotelo" joka taitaa olla ferriittiä kärsi eli paloja lohkesi (oli liimattu) Lanka oli poikki, sain sen korjattua. Liimasin lohjenneet palat takaisin ja juotin kelan piirilevylle. Wah kyllä toimii mutta ei ole entisen kuuloinen.
 
Kuten tuossa ylläkin jo totesin, liimatut ferriitit ovat korjaamaton paikka.
Ainakin jos -ja audiotaajuuskeloissa aina kun- ominaisuuksien pitää pysyä äärimmäisen tarkkaan samanlaisina kuin referenssi.
 
Tuossa sun värkissä pitäisi lyhyen nettitutkiskelun perusteella olla "Halo" -kela, joissa ainakin mun rajallisen kokemuksen perusteella ferriitinpuoliskot ovat pelkällä klipsupannalla toisissaan ja pohjalevyssä kiinni.
Samalla tapaa purettavia kuin ruuvikiinikkeiset ennenvanhaan.
Kiusaa tehdäkseen puoliskot voi toki liimatakin kestävyyteen vedoten, samaan tapaan kuin voi viilailla operaatiovahvistimista mallitiedot pois :/.
 
Jos et RMC:tä löydä tai ei sovi budjettiin, esimerkiksi:
 
https://www.musikding.de/Wah-Parts
 
löydät sekä Halo:n että Dunlopin punaisen ja keltaisen Fasel wah-kelan ~14€/kpl.
Toimituskulutkin ovat "Saksalaiset", eli halvalla tulee perinteisiin kotimaisiin toimijoihin verrattuna.
 
Eikä tuo nettibasaari toki ainoa ole mistä noita saa, mutta tulipahan ekana Googlehaussa koska olen tuolta kaikenlaista kivaa aina sillointällöin katsellut vaikken tilannut vielä olekaan.
 

 
hapo: Mikähän mahtaa olla tuon ferriitti kopan tarkoitus? En ole oikein perillä electroniikasta.
 
Kuten Sax-pappa tuossa yllä totesi, kelarungolla on olennainen vaikutus kelan ominaisuuksiin.
 
Jos ferriitistä lohkeaa pala, ominaisuudet ovat mitä sattuu.
 
Vahvasti yksinkertaistettuna (ei-säädettävän) kelan runkomateriaalivaihtoehtoina on ilma (=puu/pahvi/muovi/jne.), rauta (muuntajan näköisiä pakkoja) ja ferriittijauhosta muotoonpuristettu rakenne.
 
Ilmasydämisen ominaisuudet toki pysyvät aina samanlaisina ellei tietämättömyyttään ruuvaa vaikkapa jakosuodinkelaa teräsruuvilla keskireiästä kaiutinkotelon kylkeen, mutta sekä rauta- että ferriittisydämissä on valinnanvaraa yllinkyllin.
Kelarunkomateriaalista riippumatta kelan ominaisuuksia voi myös virittää erilaisiksi useilla eri tavoilla.
 
Audiokeloista löytyy lontooksi päiväkausiksi luettavaa, suomeksi pintaraapaisun voi lukaista vaikka noista:
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kela_(komponentti)
 
https://huhtama.kapsi.fi/ele/index.php?si=ml21.sis
 

 
T:Samuli
 
okabass
08.10.2019 20:36:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ai noi Huhtama-sivut löytyy vielä. Tulee ihan nostalginen olo: nuo sivut olivat ensimmäisten joukossa, mitä tuli aikoinaan Netistä löydettyä. Olisko ollut jotain v. 2000.
 
basisti1971
09.10.2019 09:16:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
okabass: Ai noi Huhtama-sivut löytyy vielä. Tulee ihan nostalginen olo: nuo sivut olivat ensimmäisten joukossa, mitä tuli aikoinaan Netistä löydettyä. Olisko ollut jotain v. 2000.
 
Itse löysin nuo vasta pari vuotta sitten kun oli tarve muistaakseni tänne mnettiin linkittää jotain suomenkielistä infoa jostain sähkötekniikan osa-alueesta.
Pääsääntöisesti kun olen tietämykseni kerännyt kirjallisuudesta ja englanninkielisiltä sivustoilta, ei kotimaiselle nettitiedolle ole varsinaisesti ollut tarvetta.
 
Säälittävän vähän kyllä löytyy mitään komponenttitason tietoa yhteen paikkaan kerättynä suomeksi noita Huhtama sivuja lukuunottamatta, kaikki "tieto" tuntuu olevan eri sivustojen viestiketjuissa ja niistä relevantin tiedon löytäminen ja etenkin suodattaminen on usein äärimmäisen hankalaa.
 
Googlehakujen tasapuolisuuskin kun on taaksejäänyttä aikaa, vaikea on löytää mitä tahansa Suomalaista asiasisältöä elleivät käytä Googlen maksullisia palveluita.
 
90-luvun alkupuolella tuollaisen keskitetysti kasatun perustiedon keräämisestä ja koostamisesta oli muistaakseni HAMK:issa hivenen keskusteluakin, sekä sähkö- että konetekniikan tiimoilta, mutta taisi olla oppimateriaalikustantajien omistamat ja neuroottisesti varjelemat tekijänoikeudet se haastavin kompastuskivi.
 
Kärjistetysti lopputulos olikin se että englanninkielentaidottomat -jotka oletettiin marginaaliryhmäksi- joutuvat etsimään tiedon jostain muualta kuin netistä.
Sinänsähän tuon näin jälkikäteen kyllä ymmärtää, kirpparit olivat täynnä ammattikoulun sähkötekniikan kirjallisuutta, eikä muustakaan teknisestä kirjallisuudesta varsinaisesti pulaa ollut.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «