Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Behringer truth B2030A humisee?
1
BulletFace
05.08.2019 11:06:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulipahan ostettua behkun perus B2030A aktiivit kotiin käytettynä työpöydälle. Melkein 90% ajasta tulee soiteltua ja ääniteltyä kuulokkeiden kanssa, mutta välillä on kiva vetää monitoreiden välityksellä.
 
Ostin kyseiset kaiuttimet käytettynä kun edullisesti sai. Kajarit soivat hyvin eikä niissä ole oikeastaan mitään muuta vikaa kuin se, että toinen kaiutin humisee/särisee melko voimakkaasti heti kun sen pistää päälle vaikka sitä ei olisi kytketty yhtään mihinkään linjaan?
 
Onkohan palstan tietäjillä tietoa, että mikä moista saattaisi aiheuttaa? Ns likaisestai sähköstä ei ole kyse sillä olen kokeillut kauiutinta parissakin paikassa ja myös virjahtoho on vaihdettu? Ääni ei kuulu silloin kuin soittaa, mutta muuten kyllä.
 
Tiedostan toki, että kaiuttimet ovat käytetyt ja halvat, mutta koska kolvii pysyy näpeissä niin olisi mukava saada tuo korjattua.
 
Get the best and fuck the rest.
basisti1971
07.08.2019 06:01:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
BulletFace: Ostin kyseiset kaiuttimet käytettynä kun edullisesti sai. Kajarit soivat hyvin eikä niissä ole oikeastaan mitään muuta vikaa kuin se, että toinen kaiutin humisee/särisee melko voimakkaasti heti kun sen pistää päälle vaikka sitä ei olisi kytketty yhtään mihinkään linjaan?
 
Tuohon ei näemmä ainakaan Google löydä skemaa, joten puhtaasti arvauslinjalla mennään.
 

 
BulletFace: ...mutta koska kolvii pysyy näpeissä niin olisi mukava saada tuo korjattua.
 
Pelkkä kolvinkäyttötaito ei kovinkaan pitkälle kanna, etenkään ilman skemaa, oskilloskooppi ja signaaligeneraattori ja niiden käyttötaito ovat ensiarvoisen tärkeitä kaikenlaisissa (audio-)elektroniikkakorjailuissa.
Toki arvauksen (oman tai netistä kaivetun/kavereilta kuullun) perusteella on elektroniikkalaitteita aikojen saatossa saatu vaihtelevalla menestyksellä korjattua, muttei yleensä kustannustehokkaasti.
 

 
Jotain bulkkikomponentteja voi toki arvauksenkin perusteella saada tarkistetuksi/vaihdetuksi.
 
Varsin usein Kiinanhalpiksissa verkkotaajuisen huminan ja resultanttisirinän/särinän joka peittyy hyötysignaalin alle aiheuttaa värähtelevä muuntaja.
Yleisempää EI-pakkaisissa, mutta kyllä rengassydänmuuntajankin valmistamisen saa kämmättyä niin että käämit tai jopa sydän värähtelevät omia aikojaan jo tyhjäkäynti/normikuormalla.
Jos muuntaja värähtelee, laastarikorjauksena voi yrittää pehmeämpää aluskumia, vaikka muuntajan vaihtaminen toki onkin ainoa oikea tapa korjaus suorittaa.
 
En ole noita(kaan) Behkuja omistanut, mutta muistelisin että tuossa mallissa on reguloitu virtalähde, joten regulaattorit saattavat myös ikääntyessään aiheuttaa korkeataajuisia häiriöitä audiosignaaliin.
 
Samankaltaisia ominaisuuksia löytyy tuossa(kin) Ulihärvelissä käytetyissä hybridipäätepiireissä, vanhemmiten -tai joskus jo uutenakin- kohisevat ja hurisevat etenkin tyhjäkäynnillä huomattavasti erillispäätelaittein valmistettuja perinteisiä vahvistinasteita enemmän.
 
Jos on oikein taitava kolvinkäyttäjä, myös tässäkin kyseisessä laitteessa käytettyjä pintaliitosoperaatiovahvistinpiirejä voi häiriöttömämpään toimintaan pyrittäessä arauksen perusteella vaihdella, mutta kuten kaikessa pintaliitostekniikassa, onnistumistodennäköisyys on huomattavasti heikompi kuin läpireiänkalustettuja piirilevyjä korjaillessa.
 
T:Samuli
 
BulletFace
07.08.2019 08:49:13 (muokattu 07.08.2019 08:54:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei
 
Kiitos kattavasta vastauksesta. Mitä tuolta lueskelin ja pyytelin toiselta foorum kanssa jeesiä niin kovasti siellä veikattiin, että kondensaattori olisi mennyt/menossa paskaksi. Antaa vahvaa häiriösignaalia bassoelementille siten, että elementti tärisee/särisee pelkällä verkkovirrallakin. Hieman vaimenee kun laittaa käden vaimentamaan.
 
Pitää yrittää vaihtaa ne ja jos menee metsään niin sitten menee. Uusi kaiutin maksaa satasen joten kovin korkealta siinä ei putoa ja jos jotain vaikka sattuu oppimaan samalla niin aina parempi.
 
Get the best and fuck the rest.
basisti1971
08.08.2019 06:27:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
BulletFace: Kiitos kattavasta vastauksesta.
 
Ole hyvä.
 

 
BulletFace: Mitä tuolta lueskelin ja pyytelin toiselta foorum kanssa jeesiä niin kovasti siellä veikattiin, että kondensaattori olisi mennyt/menossa paskaksi.
 
:D
 
"Vaihda (suoto)kondensaattori(t)" papukaijavastaus se pitää pintansa vuosikymmenestä toiseen.
Vahvistimien ja niiden virtalähteiden ominaisuuksiin perehtymättömien mielestä suotokonkkien vaihto korjaa suurinpiirtein kaikki kuviteltavissa olevat viat ja häiriötilanteet.
 
Vaikka elektrolyyttikondensaattorit toki etenkin 60-70-lukuisten reguloimattomin lineaarivirtalähtein varustettujen laitteiden kohdalla verraten usein antautuivatkin ennemmin tai myöhemmin, pelkkä niiden vaihtaminen aniharvoin "korjasi" laitetta.
Ainakaan jos diagnoosi oli ylimalkainen.
Ammattilainen tai perehtyneempi harrastelija toisaalta pystyy toteamaan muutamilla yksinkertaisilla mittauksilla tarvitseeko suotokondensaattoreita vaihtaa vai ei.
 
80-luvulla kun itse elektroniikkapuuhastelun aloitin, uskomus oli edelleen voimissaan, mutta hiipui pikkuhiljaa tiedon lisääntyessä.
Netti muutti tilanteen taas kertalaakista 60-lukuiseksi, ja samalla tiellä ollaan edelleen :/.
 

 
BulletFace: Pitää yrittää vaihtaa ne ja jos menee metsään niin sitten menee.
 
Suotokonkat valkkautuivat teeseitsekorjailijoiden lempikomponenteiksi osittain siksi että olivat helppoja tunnistaa ja vaihtaa.
Olivat myös ennenvanhaan sen verran arvokkaita että ajateltiin että pakostihan laite korjaantuu kun noinkin kallita osia vaihdetaan...
 
Asiaan perehtyneet antoivat toisaalta harhaluulojen rehottaa siksi että vaihdon kämmääminen on epätodennäköistä, ja kämmistäkin (polariteetti) seurauksena on korkeintaan julmettu sotku.
 
Aivan kuten mopon virittämisessäkin, "jos teho ei laske yli 20% voidaan katsoa virityksen onnistuneen", niin myös konkkarempan voi katsoa onnistuneeksi kunhan häiriöt tai matalien taajuuksien särö ei kasva.
Ainakaan paljon ;).
 

 
BulletFace: Antaa vahvaa häiriösignaalia bassoelementille siten, että elementti tärisee/särisee pelkällä verkkovirrallakin. Hieman vaimenee kun laittaa käden vaimentamaan.
 
Mittaa vaikka jollain audiosoftalla särinän taajuus/spektri, ne kertovat määrättömästi enemmän kuin ylimalkaiset sirinät, särinät, huminat, pörinät, yms.
 

 
BulletFace: Uusi kaiutin maksaa satasen joten kovin korkealta siinä ei putoa ...
 
?
 
T:Samuli
 
rumpujumala
08.08.2019 10:09:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siellä on varmasti xlr ja plugi liitännät.
Koita myös toista liitintä. Plugiin trs kaapeli.
Huono kaapelikontakti tekee juurikin kyseistä kiusaa.
 
BulletFace
08.08.2019 12:56:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rumpujumala: Siellä on varmasti xlr ja plugi liitännät.
Koita myös toista liitintä. Plugiin trs kaapeli.
Huono kaapelikontakti tekee juurikin kyseistä kiusaa.

 
Ongelma esiintyy siis vaikka mitään ei ole kytkettynä. Hurisee pelkästään siitä, että kaiuttimen laittaa päälle ilman, että kummassakaan audio liitännässä on mitään kiinni.
 
Get the best and fuck the rest.
studio
08.08.2019 14:41:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oletko koputellut vahvistimen moduulia? Jos kaiutin rapsahtelee niin jokin juotos irti. Muutoin kallistuisin siihen että jokin konkka on entinen. Oletko vilkaissut sisälle ja katsonut näkyykö niissä vuotoja? Rikki voi olla vaikkei mitään näkysikään.
 
rumpujumala
08.08.2019 18:29:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ongelma esiintyy siis vaikka mitään ei ole kytkettynä. Hurisee pelkästään siitä, että kaiuttimen laittaa päälle ilman, että kummassakaan audio liitännässä on mitään kiinni.
 
Ai juu sori..
Vaikuttaako mitenkään jos renkuttaa äänensäätönappeja?
 
mhelin
08.08.2019 22:27:54 (muokattu 08.08.2019 22:48:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

.. tai renkuttaa volaa.
 
Kytke ne piuhat ja kokeile uudestaan, ei noita ole suunniteltu suodattamaan kytkemättömästä tulosta häiriötä vaan syötettäväksi suhteellisen matalaimpedanssisesta lähdöstä jolloin tuloasteen ei ainakaan pitäisi hurista.
 
Jos vielä hurisee niin virtalähteessä voi olla vikaa, tai maalenkki tms. koko systeemissä (nythän sitä maalenkkiä ei tietty voi olla jos mitään ei ole kytketty). Omassa Audio pron subbarissa käytetään positiivista takaisinkytkentää mikä väärin säädettynä (trimmeri kulunut) aiheuttaa matalataajuisen signaalin. Olen nähnyt joskus tuon kaiuttimen kytkentäkaavion mutta ei siinä ollut muuta ihmeellistä kuin diskantin suojapiiri (optinen limitteri). Ei siis käyttänyt tuota positiivista takaisinkytkentää vaan perus LM3886 vahvistinpiirejä, kaksi kappaletta rinnakkain bassolle ja yksi diskantille.
 
Niin joo, C3 ja C6 konkat - 6800 uF/50V - virtalähteestä voisi kyllä vaihtaa joka tapauksessa. Tuo linkki voi toimia, tai sitten ei, tosin B2031 mallille jolla taitaa olla tehokkaampi pääte, 2030:lla ei taida olla kuin yksi 3886 basson päätteessä.
 
https://www.electronica-pt.com/esquema/func,startdown/id,16026/
 
mhelin
08.08.2019 22:51:57 (muokattu 08.08.2019 23:10:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa keississä tasuridiodeiden snubberikonkat hajonnu ja rikkonut kai diodeitakin:
 
http://www.pickeroo.com/2008/11/11/the-behringer-b2301-repair/
 
Vahvistinpiirin datalehdellä muuten lukee jos joku on huomannut:
 
"The LM3886 has excellent power supply rejection and does not require a regulated supply. However, to eliminate possible oscillations all op amps and power op amps should have their supply leads bypassed with low inductance capacitors having short leads and located close to the package terminals. Inadequate power supply bypassing will manifest itself by a low frequency oscillation known as motorboating or by high frequency instabilities"
 
Lähde:
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3886.pdf
 
Kefiiri
10.08.2019 20:10:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se on mun mielestä hyvä indikaattori että vaikuttaako volasäätö hurinaan. Jos suotokondensaattoreissa on vikaa, vehje hurisee vaikka volyymi olisi nollassa eikä hurinan määrä muutu volyymisäädintä käännellessä.
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «