Muusikoiden.net
01.12.2020
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Uraltone Jr. ja 5R4 tasasuuntaaja
1
heinovi1
23.07.2019 23:46:46 (muokattu 24.07.2019 04:24:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käytän Uraltone Jr. vahvistimessa yleensä joko NOS 5V4GA tai 5Y3 tasasuuntajia. Riippuen siitä minkälaisen jännitteen pääteputkille haluan. Joskus kuitenkin olisi tarvetta matalille jännitteille ja suuremmalle virralle. 5R4 olisi muuten sopiva ratkaisu, mutta datalehtisen suosituksena on käyttää ensimmäisenä suotokonkkana 4uf. Onko muilla kokemuksia 5R4 tasasuuntaajan kestosta isommilla suodoilla?
 
73nd3r
24.07.2019 10:17:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Uraltoneen, mun kokemusten mukaan asiakaspalvelu ja -neuvonta on ihan parasta luokkaa.
Ja tuolla on jo tutkittukin jotain: https://www.uraltone.com/blog/putkitasasuuntaaja-mita-missa-ja-milloin
 
heinovi1
24.07.2019 13:45:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep. Olinkin jo Uraltoneen yhteydessä eikä kyseisen tasasuuntaajan käyttämiselle sinänsä ole vahvistimen puolesta estettä, mutta ajattelin vielä kysellä, jos jollain olisi todellista pitkän ajan käyttökokemusta 5R4 putkesta isommilla kondensaattoreilla. Ameriikan palstoilla on kommentteja puolesta ja vastaan, mutta aika vähän luotettavaa käytännön kokemusta.
 
basisti1971
26.07.2019 06:12:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
heinovi1: Käytän Uraltone Jr. vahvistimessa yleensä joko NOS 5V4GA tai 5Y3 tasasuuntajia. Riippuen siitä minkälaisen jännitteen pääteputkille haluan. Joskus kuitenkin olisi tarvetta matalille jännitteille ja suuremmalle virralle. 5R4 olisi muuten sopiva ratkaisu, mutta datalehtisen suosituksena on käyttää ensimmäisenä suotokonkkana 4uf. Onko muilla kokemuksia 5R4 tasasuuntaajan kestosta isommilla suodoilla?
 
Semantiikkaa kenties, mutta kuten muuntajakytketyn putkivahvistimen pieni/suuri kuorman impedanssikin, isommat/pienemmät konkat ja isompi/pienempi suoto ovat kokolailla merkityksettömiä ajatusmalleja.
Kumpaisessakin kun on vain kaksi vaihtoehtoa, suuniteltu ja suunitellun vastainen.
Se, että suunitellun vastainen käyttö toisinaan tuottaa korvaa mielyttävän lopputuloksen, huomattavasti todennäköisemmän vikaantumisen sijaan, se on toinen juttu se.
 
Etenkin jos, ja tässä tapauksessa kun, kyseessä on A-luokan vahvistinastetta ruokkiva putkitasasuuntaajalla varustettu virtalähde jonka kuormitus pysyy käytännössä samana vahvistimen ohjauksesta riippumatta, putkivalmistajan esimerkkikytkennöistä ei suinpäin kannata poiketa.
 
Jos putkitasasuuntaajien suunitteluperusteet ja -periaatteet kiinnostavat, tuon linkin takaa:
 
http://diyaudioprojects.com/Technical/Tube-Power-Supplies/
 
löydät varsin kattavan tietopläjäyksen SE-A vahvistimen putkitasasuuntaajalla varustetun virtalähteen vaihtoehtoihin ja rakenteiden eroavaisuuksiin.
Vaikka kyseessä onkin Hi-Fi vahvarin virtalähteen ruotiminen, etenkin A-luokan päätteissä eroavaisuudet instrumenttivahvistimiin ovat huomattavasti pienemmät kuin A/B luokan pääteasteiden virtalähteissä.
 
T:Samuli
 
heinovi1
27.08.2019 13:41:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tein viime kuukauden aikana pidempää kestotestiä kahdelle GE 5R4GYA putkelle muutamassa eri koneessa, anodijännitteiden ollessa 400V molemmin puolin ja ensimmäiset suotokonkat joko 20uf tai jopa 40uf. Virtaa vedettiin maksimissaan kuitenkin aina alle putken 225mA suosituksen. Ei mennyt rikki ja saundi oli koko ajan erinomainen. Lisäksi löysin vanhan RCA manuaaliin, jossa tosiaan erikseen annetaan anteeksi isommat suodot mikäli operoidaan selvästi alle putken todella korkeiden 2000V jänniterajoitusten.
 
Tämä oli todella hyvä putki myös Princeton Reverbiin, kun halusin laittaa päätteeseen vanhat matalampitehoiset 6F6G putket, joihin ei uskalla ihan perinteistä 400V syöttää ja toisaalta 5Y3 ei uskalla tasuriksi laittaa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti