Aihe: Väärät potikat mikeissä?
1
vekotin75
24.07.2019 22:54:03
Tervehdys
 
Vaihdatin keväällä Fender Stratocasteriini (MIM) uudet mikit, jotka ovat Bare Knuclen Irish Tourit. Kitarassa on todennäköisesti orginaalit potikat ja volumessa joku härpäkkä ( konkka vai vastus?), jolla volumen laskeminen ei vaikuttaisi niin paljon toneen. Mikit olivat melko arvokkaat, mutta ovat aika kesyt säröjen kanssa. Mulla on toinen MIM strato, jossa orginaalit mikit ja a/b-vertailussa ero tulee esiin. Orginaalit meksikon mikit vetää paljon enemmän "ruvelle" samoilla säädöillä.
 
Bare Knucklet ovat hurinoiltaan hiljaiset, eikä mitään häiriötä ole ollut. Ainoastaan säröt ovat jotenkin "ponnettomat". Olisiko kyse tuosta volume-potikkaan kolvatusta härpäkkeestä, vai olisiko syytä vaihtaa kaikki potikat johonkin muuhun, että mikit heräävät eloon?
 
Olen ruuvannut mikit melko ylös ja kaikkea mahdollista alhaaltan ylös, mutta särön ponnettomuus on ja pysyy. En ole kolvaustaitoinen, joten ainoa vaihtoehto on kiikuttaa ammattilaiselle.
 
Eli olenko valinnut väärät mikit jos yritän saada kitarasta hyvät cleanit ja rock/blues-tyylistä säröä?
 
Terveisin Vesku
Laulava Kylätohtori
24.07.2019 23:05:32
Tuossa lienee 'treble bleed' eli kytkentä, jonka tavoite on vähentää yläpään katoamista, kun volumea pienennetään. Vola täysillä ei vaikutusta pitäisi olla. Toki voi se joku muukin olla, mutta treble bleed lienee yleisin.
 
Mullakin on Irish Tourit. Tosin nyt paketissa, mutta joskus nuo oli käytössä. Ei ne varsinaisesti ponnettomilta vaikuttaneet. Ovat kuitenkin normi vintage henkisiä single coileja tehokkaammat. Tosin, jos sulla on flat versiot, eli napapalat ovat tasaisesti kaikki samalla korkeudella, niin sekin vaikuttaa. Tai jos muuten tykkäät enemmän heikompitehoisten soundista säröillä. Ja voihan siellä joku kytkentävirhe tai kylmäjuotoskin olla.
 
Itsellä tuntuisi, että heikompitehoisilla on (ainakin joissain tapauksissa) jotenkin terävämpi ja napakampi soundi.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
jaripat
25.07.2019 07:02:21
"Heikompitehoisella" tarkoitetaan varmaan matalaohmisempaa? Eli mitä enemmän ohmeja - sitä "kuumemmat" mikit.
 
Jos kahta stratoa a/b vertaat, niin kai molemmissa on samat kielet ja mikin etäisyys kielistä? Jos näin, niin sitten se ero tullee mikeistä. Potikat lienee 250k molemmissa.
 
Erilaisia mikkejä on valtavasti ja kalliit ei todellakaan oo aina parhaat.
LaMotta
25.07.2019 09:51:28 (muokattu 25.07.2019 10:57:47)
 
 
Laulava Kylätohtori: Itsellä tuntuisi, että heikompitehoisilla on (ainakin joissain tapauksissa) jotenkin terävämpi ja napakampi soundi.
 
Karkeasti ottaen noin se meneekin. Suurempi tehoinen mikki voimistaa keskiääniä. Toki asiaan vaikuttaa myös langan paksuus ja magneetitkin. Mut kuiteskii.
 
Aloittajalle voisi sanoa että on aika vaikea antaa vinkkejä hyvästä clean- ja särösoundista kun ne tarkoittaa toisinaan eri asioita, etenkin eri henkilöille. Minun mielestäni ohutsoundinen mikki ei ole erityisen ihanteellinen allaroundmikki.
 
Erinäisiä kokeiluja tehtyäni olen huomannut että taajuskorjaimella saa muokattua käyttökelpoista ääntä monenlaisista mikeistä. Mutta tällä ei voi korjata huonoa soundin erottelevuutta eikä sitä kuinka mikki-särö yhdistelmä reagoi keskenään.
 
Jos on halu saada hyvää clean- ja särösoundia lennosta, niin voi joutua jumppaamaan säröpedaalienkin kanssa.
 
Vielä sekin fraasi että haetaanko soundia olohuoneeseen vai bändiin.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
JuSu
25.07.2019 10:24:06
jaripat: "Heikompitehoisella" tarkoitetaan varmaan matalaohmisempaa? Eli mitä enemmän ohmeja - sitä "kuumemmat" mikit.
 
Eiiiii välttämättä. Pelkkä ohmeihin tuijottaminen ei aina kerro totuutta, magneetin vahvuudella on tässä iso merkitys - tosin tuo DC resistance on helposti mitattavissa ja toki monessa tapauksessa toki vähintäänkin antaa vinkkiä mikin tehosta.
 
Erilaisia mikkejä on valtavasti ja kalliit ei todellakaan oo aina parhaat.
 
Tää on just näin. Monesti voi halvoista, tai ainakin edullisista keraamisista humbuckereista saada ihan käyttiksiä mikkejä, kun vaihtaa tilalle alnicomagneetin. Ei toki toimi aina, eikä keraamisessa magneetissakaan sinänsä mitään vikaa ole, niilläkin on paikkansa. Mut kivaa ja halpaa askartelua.
 
JuSu
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
JuSu
25.07.2019 10:27:55
LaMotta: Aloittajalle voisi sanoa että on aika vaikea antaa vinkkejä hyvästä clean ja särösoundista kun ne tarkoittaa toisinaan eri asioita, etenkin eri henkilöille. Minun mielestäni ohutsoundinen mikki ei ole erityisen ihanteellinen allaroundmikki.
 
Tämä juu kannattaa muistaa. Itsellä joskus männävuosina kun testasin puolitutun stratoa, niin olin ihan varma, että siinä on huonot tai rikkinäiset mikit. Sittemmin tulin ymmärtämään, että ei, ne olivat vaan kovasti vitnake, twäng ja diu diu, kun itsellä silloin oli kitaroissa lähinnä humppareita.
 
JuSu
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
Basifisti
25.07.2019 11:33:06
Tässä tulikin jo tosi hyviä huomioita. Itsellä ei kyseisistä mikeistä ole kokemusta. Speksien mukaan vaikuttavat kuitenkin hyviltä perinteisiltä Straton mikeiltä, joiden pitäisi soveltua clean/blues -hommiin ihan hyvin.
 
Mielestäni kitaran ulostulon voimakkuutta ei kannata niin paljoa miettiä. Yleensä signaalin tasoa ja särön määrää pystyy nostamaan kyllä tarpeeksi nykypeleillä kyseisiin tyyleihin. Vanhan tyylisissä vahvistimissa, joissa ei ole master-volumea ja joiden etuasteen gaini on pieni, voi olla tarpeen käyttää jotain pedaalia buustamaan signaalia.
 
Muuten minulla ei ole oikein muuta tyrkyttää vinkiksi. Kahta kitaraa - vaikka samanmallistakin - ei välttämättä voi verrata keskenään. Straton pystyy helposti säätämään niin erikuuloiseksi, että samoilla mikeilläkin tuntuu kuin soittelisi ihan eri tyyppisellä kitaralla. Signaalin tasoon ei säädöillä tietysti paljoa voi vaikuttaa, mutta niihin kannattaa joka tapauksessa tutustua - muuhunkin siis kuin mikkien korkeuteen.
 
https://support.fender.com/hc/en-us … up-my-Stratocaster-guitar-properly-
jaripat
31.07.2019 16:48:31
^
Ja... kun antaa saman kitaran kahdelle eri jannulle käteen, niin voi olla huikea soundissakin.. ;-)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)