Aihe: Triodi /Pentodi
1
Pelimonni
27.05.2019 03:12:37
Tämähän on ns puolitehokytkin. Käytätättäkö?
Ainakin itellä kotioloissa soi triodi paremmin.
Mitä se tekee saundiin, kun putkesta otetaan osa pois.
Tehon alenemaa ei juuri korvalla kuule.
Vaikkapa Mulla on 2 Bugera 55hd vintage päättärinä.
Aivan sama mitkä on pääteputket. Eipä vaikuta saundiin pätkän vertaa. 5e3 parani huomattavasti, kun vaihdoin V30 WGS Reaperiin. Straton keskimikki on häirikkö. Ite pidän vaa kuoren. Tärkeintä on säröputki, ja ensimmäinen, jos haluaa puhdasta. Di
basisti1971
27.05.2019 06:17:17
Moi.
 
Pelimonni: Tämähän on ns puolitehokytkin.
Pelimonni: Tehon alenemaa ei juuri korvalla kuule.
 
Nimen omaan "niinsanottu", pelkän päätelaitteen kytkentää pentodista triodiksi muutettaessa etenkin homma halvalla tehtäessä muuttuu paljon muutakin kuin pelkkä tietyllä ohjausjännitteellä ulos saatava teho.
 
Pelkkä laskennallisen tehon puolittaminen ei muusta kytkennästä riippuen myöskään uloskumpuavaa äänenpainetta muuta kuin 1-3dB käyttökelpoisella taajuusalueella, ja koska muuntajakytketyissä vahvistimissa päätemuuntaja on suuniteltu tietylle teholle, "puolella" teholla kuormitettaessa tuosta tulee lisää muuttujia yhtälöön.
 
Soundi muuttuu toki aina em. syistä kun putkivahvistimen päätelaitteita tai niiden toimintatapaa muutetaan muuhun kytkentään kajoamatta.
 

 
Pelimonni: Käytätättäkö?
 
Tällä hetkellä en omista vahvaria jossa tuollainen ominaisuus olisi, joten en käytä.
 
Olen melko pienestä pitäen kuitenkin mennyt soundi -ei laitteet- edellä, joten jos PP-triodi soundi sopii johonkin, käyttäisin kyllä.
 

 
Pelimonni: Mitä se tekee saundiin, kun putkesta otetaan osa pois.
 
Ei putkesta mitään pois oteta, kyseessä on kaksi erilaista putken ohjaustapaa joista kumpainenkin tuottaa päätteelle erilaisen käyttäytymisen ja sitämyöden soundin.
Jos triodipäätelaitteille suunitellaan instrumenttipääteaste, kytkentä on kokolailla erilainen kuin jos (ja pääsääntöisesti kun) päätelaitteena olisi pentodi.
 
Likipitäen kaikki (AF-) pentodit voi kytkeä halutessaan myös triodiksi.
Jopa muuhun kytkentään sen suuremmin kajoamatta.
Toisin päin homma ei tietenkään ole mahdollinen, eikä toki olennainenkaan, useamman watin tehonohjaukseen kykeneviä AF-triodeita ei juurikaan kaupan ole tänäpäivänä.
Eikä vallan mahdottomasti ole ollut ennenkään.
 
Triodikytkentöjen kanssa instrumenttivahvistinrakentelija joutuu tekemisiin yleensä ykköswattisia vahvareita sopivista etuastetriodeista väännettäessä, tai kilowattiluokan vahvareita lähetintriodeista suunitellessa.
 
T:Samuli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)