Aihe: Fender Custom Vibrolux reverb
1
hapo
17.04.2019 11:37:38
Vahvistimen kaiuttimen ulostulossa lukee 2 ohmia minimi. Tällä hetkellä käytössä combon omat kaiuttimet 2kpl Jensen 8 ohmia eli kuorma 4 ohmia. Ajattelin laittaa yhden 12" 8ohmin kaiuttimen, miten käy kun kuorma on 8 ohmia.
ituvirtanen
17.04.2019 21:34:02
 
 
Kysymys oli epäselvä.
a) kaapissa on kaksi elementtiä mutta tilalle pitää saada yksi 12" = 8 ohmia
vai
b) kaapissa on jo kaksi elementtiä (yhteensä 4 ohmia) ja halu saada vielä yksi 12" elementti (8 ohmia) lisää = 2.7 ohmia?
 
Oli kumpi tahansa, toimii.
hapo
17.04.2019 21:42:54
ituvirtanen: Kysymys oli epäselvä.
a) kaapissa on kaksi elementtiä mutta tilalle pitää saada yksi 12" = 8 ohmia
vai
b) kaapissa on jo kaksi elementtiä (yhteensä 4 ohmia) ja halu saada vielä yksi 12" elementti (8 ohmia) lisää = 2.7 ohmia?
 
Oli kumpi tahansa, toimii.

 
Tarkoitin siis että käyttöön tulee yksi 12 kaiutin joka on 8 ohmia. Combon omat kaiuttimet poistetaan.
basisti1971
19.04.2019 06:28:58
Moi.
 
Viittaako Custom johonkin reissue-putkivärkkiin, vaikkakin 2Ohm minimi muissa kuin Ampegeissa trankkuvehkeeseen viittaakin?
 
hapo: Vahvistimen kaiuttimen ulostulossa lukee 2 ohmia minimi. Tällä hetkellä käytössä combon omat kaiuttimet 2kpl Jensen 8 ohmia eli kuorma 4 ohmia. Ajattelin laittaa yhden 12" 8ohmin kaiuttimen...
 
Ihan mielenkiinnosta, mikset laita yhtä 4 Ohm 12" kaiutinelementtiä?
 

 
hapo: ...miten käy kun kuorma on 8 ohmia.
 
Mitä manuaali suosittelee?
 

 
Yleisestiottaen kun muuntajasovitteisen (putki-)päätteen kuormaa muutetaan suunitellusta ja mitoitetusta, muunmuassa putk(i)en näkemä impedanssi muuttuu.
 
Tuo puolestaan aiheuttaa sen että ei ollakaan enää suunittelun lähtökohtana olleella toimintasuoralla, joten päätteen käyttäytyminen muuttuu, ja kytkennästä riippuen biasvirta liukuu jompaan kumpaan suuntaan "fixed-bias" laitteissa.
 
Toisin kuin vaikkapa Rose-Morris aikaisissa ja sitä vanhemmissa Marshalleissa, (SF-)Fendereiden kohdalla konsensus on jo ennen nettiaikaa ollut 2- ja 4-putkisissa tavallisella päätemuuntajalla (=ei UL) varustetuissa värkeissä se että niin 4 kuin 8 ohmin nimellisimpedanssisia kaiuttimia ja kaiutinyhdistelmiä voi varauksella käyttää koska suunitteluimpedanssi oli jotain siltä väliltä.
 
Tilanne tietty muuttuu jos kyseessä on UL-värkki, ja/tai käytetään jotain muuta putkityyppiä kuin 6L6 joille Fenkut lähinnä suuniteltiin.
 
Toinen huomionarvoinen seikka kuormitusimpedanssia muuttaessa on tietylle kuormalle valittu negatiivisen takaisinkytkennän toimiminen suunitellusti.
 
T:Samuli
hapo
19.04.2019 07:24:54
basisti1971: Moi.
 
Viittaako Custom johonkin reissue-putkivärkkiin, vaikkakin 2Ohm minimi muissa kuin Ampegeissa trankkuvehkeeseen viittaakin?
 

 
Ihan mielenkiinnosta, mikset laita yhtä 4 Ohm 12" kaiutinelementtiä?
 

 

 
Mitä manuaali suosittelee?
 
Sattuu löytymään WGS Blackhawk 100W 8ohmin alnico kaiutin jonka ajattelin ottaa käyttöön. Manuaalia ei löydy. Pääte toimii kahdella 6L6.
Kefiiri
19.04.2019 13:51:33
Noista vahvarien takamerkinnöistä ei aina ota selvää mitä se min. tarkoittaa... minimi ohmilukemaa vai minimi kuormaa? Kuormahan pienenee kun ohmiluku suurenee. En kyllä itse uskaltaisi 8-ohmista laittaa, mutta ehkä joku löytää jostain manuaalin.
En ole musiikin asiantuntija.
Wäiski
20.04.2019 21:49:39
Kefiiri: Noista vahvarien takamerkinnöistä ei aina ota selvää mitä se min. tarkoittaa... minimi ohmilukemaa vai minimi kuormaa? Kuormahan pienenee kun ohmiluku suurenee. En kyllä itse uskaltaisi 8-ohmista laittaa, mutta ehkä joku löytää jostain manuaalin.
 
Manuaalissa sanotaan:
EXTERNAL SPEAKER JACK - Plug-in connection for an external speaker. This jack is wired in parallel with the MAIN SPEAKER JACK, and must only be used in con- junction with the MAIN SPEAKER JACK. Should the EXTERNAL SPEAKER JACK be used without also using the MAIN SPEAKER JACK, there will be no sound. Note that the amplifier is optimized for a 4 ohm speaker load, and that the speakers in the cabinet are wired for 4 ohms. Should a total load of more or less than 4 ohms be used, the amplifier will not put out its maximum power output before distortion occurs.
 
Ei siis kauhean selvää kantaa. Käsittääkseni perinnefenkut eivät ole kauhean kranttuja kuormasta ja kestävät pykälän muutoksen molempiin suuntiin (4 ohm => 2 ohm tai 8 ohm). Teho laskee ideaalisovitukseen verrattuna ja taitaapa vaikuttaa soundiinkin.
 
Minulla on myös Custom Vibrolux Reverb, ja se on biasoitu melkoisen viileäksi. Biastrimmeriä ei ole ainakaan minun koneessa. Soundi on siitä huolimatta mielestäni erinomainen, enkä ole nähnyt tarpeelliseksi modata (paitsi vähän kaikua...).
hapo
21.04.2019 08:44:43
Kiitos kaikille ja erikseen vielä Wäiskille manuaalista. Minulle kyseinen combo tuli vaihdossa jokunen vuosi sitten, vahvistin ei ollut hiljaisemmasta päästä vaan suhisi. Tilasin jenkeistä modauskitin, maksoi satkun ja kyllä kannatti. Vahvistimen suhinat katosi ja soundi muuttui erittäin hyväksi kuin myös reverb sekä tremolo. Lisäksi asensin bias säätöpotikan. Pienellä rahalla sain erittäin hyvän combon.
basisti1971
21.04.2019 09:20:06
Moi.
 
hapo: Sattuu löytymään WGS Blackhawk 100W 8ohmin alnico kaiutin jonka ajattelin ottaa käyttöön.
 
Noinhan se ylensä menee, mutta etenkin nykyputkivahvistimissa on lähes poikkeuksetta parempi mätsätä nimellisimpedanssi kuin kokeilla onneaan vain siksi että nurkissa lojuu joku kaiutinelementti.
 

 
hapo: Manuaalia ei löydy.
 
https://www.google.com/search?clien … ender+Custom+Vibrolux+reverb+manual
 
Ole hyvä.
 
Wäiski tuossa yllä tosin ystävällisesti linkitti ainoan lauseen ko. manuskassa joka kaiutinkuormaan viittaa.
 

 
Kefiiri: Noista vahvarien takamerkinnöistä ei aina ota selvää mitä se min. tarkoittaa... minimi ohmilukemaa vai minimi kuormaa?
 
En ole koskaan törmännyt kaupalliseen vahvistimeen jossa persliston teksti olisi tarkoittanut muuta kuin kytkettävän kaiuttimen/kuorman minimi ohmilukemaa.
 

 
Kefiiri: Kuormahan pienenee kun ohmiluku suurenee.
 
Ainoastaan suoraankytketyissä trankkulaitteissa.
 
Muuntajakytketyissä päätteissä joita käytännössä kaikki MI-putkivahvarit ovat, tilanne on huomattavasti monimutkaisempi.
 
Valtaosassa putkitopologioita vahvistimeen merkattua tai vahvistimesta valittavissa olevaa impedanssiasetusta pienempi impedanssi oikosulkuun asti on "parempi" kuin suurempi kuorman impedanssi.
Mm. tuosta syystä monissa Fenkuissakin pääkaiutinliitäntä on oikosuljettu jos siihen ei plugia tökkää.
 
T:Samuli
hapo
21.04.2019 11:57:34
Jätän Fenkun ennalleen eli kymppituumaisilla Jenseneillä mennään. Hyvin soi näilläkin.
Kefiiri
21.04.2019 12:14:20
basisti1971: ... Valtaosassa putkitopologioita vahvistimeen merkattua tai vahvistimesta valittavissa olevaa impedanssiasetusta pienempi impedanssi oikosulkuun asti on "parempi" kuin suurempi kuorman impedanssi.
Mm. tuosta syystä monissa Fenkuissakin pääkaiutinliitäntä on oikosuljettu jos siihen ei plugia tökkää.
 
T:Samuli

 
Juu juu mutta eikös tuo juuri tarkoita, että pienempi kuorma (eli suurempi impedanssinumero) on putkilaitteelle vaarallisempi, kuin oikosulun kaltainen suuri kuorma?
En ole musiikin asiantuntija.
hapo
03.05.2019 16:46:11 (muokattu 03.05.2019 16:46:43)
Wäiski: Osaatko kertoa, mitä kitissä oli? Minulla on vuoden -95 Vibrolux, jota olen malttanut olla modaamatta, koska soundi on mielestäni vakionakin ihan ok (suhiskoon...). No, kaikuun tein pikkumodin, jolla sen sai perinteisen kaltaiseksi. Modauksilla (palauttamalla enemmän perinnefenkkujen tyyliin) koneesta saisi ilmeisesti vielä paremman?
 
Fender Custom Vibrolux Reverb Supreme kit by Fromel tuommoisen tilasin ja kyllä kannatti. Kyllä siinä joutuu vaihtamaan aika paljon konkkia ja jokusen vastuksen. Koko roska Suomeen maksoi 118 taalaa. 2015 tein kyseisen operaation. Ohjeet on erittäin selkeät.
varakeef
03.05.2019 17:56:11
Onko tämä nyt edelleen sama kompa, joka on ollut Fenkuissa iät ajat? Siis se, että millään lisäkaapilla ei saa aikaan sellaista kuormaa, joka olisi manuaalin tai takapaneelin ukaasin mukainen?
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
basisti1971
04.05.2019 08:06:52
Moi.
 
Kefiiri: Juu juu mutta eikös tuo juuri tarkoita, että pienempi kuorma (eli suurempi impedanssinumero) on putkilaitteelle vaarallisempi, kuin oikosulun kaltainen suuri kuorma?
 
Toisin kuin puolijohtein toteutetulla suoraankytketyllä pieneen impedanssiin syöttävällä tehovahvistimella, "RCA"-tyyppisellä muuntajakytketyllä pentodiputkipäätteellä ei käytännössä ole "pientä" tai "suurta" kuormaa, on vain suuniteltu ja suunitellun vastainen.
Sama pätee toki myös muuntajakytkettyihin transistoriasteisiin jotka on toteutettu korkeaimpedanssisilla transistoreilla, mutta ei niihin joissa päätemuuntaja toimii ainoastaan epälineaarisena komponenttina ilman impedanssisovitusta.
 
Se että yleisesti käytössä olevissa kytkennöissä (mm. tuo em. RCA) oikosulku on vähemmän huono vaihtoehto kuin suurempi impedanssi, johtuu elektroniputken fysiologiasta ja putkea ympäröivästä kytkennästä.
 
Esimerkiksi EL 34 pentodin anodin kuormitusimpedanssi voi perinteisestikin kytkettynä kokolailla vapaasti vaihdella muutaman kilo-ohmin ja vajaan kymmenen kilo-ohmin välillä, EDELLYTTÄEN että muut jännitteet ja parametrit valitaan suunitellun kuormitusimpedanssin perusteella.
 

 
Yksi -vaikkakaan ei missään nimessä ainoa- päätemuuntajan tehtävistä on sovittaa tuo kilo-ohmien syöttöimpedanssi varsinaisena kuormana toimivan kaiutinelementin muutaman ohmin impedanssiin.
 
Jos kaiutinkuorman nimellisimpedanssia muutetaan, putken "näkemä" impedanssi muuttuu päätemuuntajan impedanssimuuntosuhteen mukaisesti, mutta alkuperäisen kuorman perusteella valitut oheisjännitteet ja -kytkentä ei.
 
Suunittelijasta on kiinni miten kuormitusimpedanssin muutos suunitellusta vaikuttaa vahvistinasteen toimintaan.
 
T:Samuli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)