Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soolokierrossa mukana pysyminen
1
näätänen
13.03.2019 18:28:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaristit! Kun soitatte sooloa, miten pysytte kierrossa mukana.
 
A) Kuuntelette sointuja (mitä muu bändi soittaa)
B) Laskette tahteja
C) Jokin muu, mikä
 
Jucciz
13.03.2019 19:25:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tahtoisi kuunnella kitaristia, joka ei kuuntele/seuraa sointuja soittaessaan sooloa - ja näitäkin valitettavasti on. Kyllä mun nähdäkseni soolon alla olevan sointukierron omaksuminen korvien väliin on ihan peruslähtökohta, jos aikoo soittaa soolon, jossa on ideaakin. Tai jos kyseessä on prima vista -tilanne, kyllä ne soinnut ois hyvä nähdä vaikkapa lapusta, jotta tietää, mihin suuntaan melodiaa lähtee viemään. Toki myös ilmiömäisillä korvilla pärjää pitkälle, jos ei ole mahdollisuutta tietää etukäteen, mihin muu bändi harmoniaa kuljettaa.
tomaattiorava
13.03.2019 19:46:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

A - Kyllä yleensä kandee juu kuunnella mitä muut tekee ellei haluu bändiltä vihasia katseita ja kuulijoilta buuaksia.
 
B - Ei tahteja mitään tarvii laskeskella ellei mennä jossain merkillisemmässä tahtilajissa.
 
C - Tähän vois laittaa enemmänki juttuja mutta ehkä tärkeimpiä ois tuntea menossa oleva kappale mahd. hyvin etukäteen. Etenkin kun kysymyksenasettelu vihjaa että soolo ois improvisoitu.
 
peteihis
13.03.2019 23:27:14 (muokattu 13.03.2019 23:31:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


A) Kuuntelette sointuja (mitä muu bändi soittaa)
B) Laskette tahteja
C) Jokin muu, mikä

 
Yleensä se on jokin hämärä yhdistelmä näitä kaikkia ja vaihtelee kappaleen mukaan, mitä missäkin tarvitsee.
 
Eli periaatteessa seuraan sointukiertoa, mikä sinänsä sisältää A:n ja B:n. Varsinkin jos on pitkiä pätkiä samaa sointua täytyy tietenkin "laskea" tahteja -- tai paremminkin rytmittää. Eli en varsinaisesti laske numeroina vaan paremminkin ajattelen että "tämmönen pätkä ja tämmönen pätkä ja sitten vaihtuu tonne". --
 
C-osastoon, menee että
- Joku muu laskee ja näyttää, missä mennään -- esim toinen kitaristi tai basisti ja, kun loppu häämöttää, esim laskee äänettömästi tms. elehtii "1, 2, 3, 4" ja nyökkää vaihdon kohdalla. Tässä täytyy tietysti muistaa katsoa sitä kaveria, eikä se poista sitä tarvetta, että pitisi olla itsekin kartalla.
- Rumpali soittaa merkit (niinkuin rumpalin pitäisi tehdä muutenkin) -- tietty filli ennakoi rakenteessa soinnun vaihtumista tai soolon lopetusta tms...
- On mielessä kartta mitä soitetaan: "Tällanen aloitus, sitten tuosta kohta otelautaa kaksi tahtia, sitten siirryn tuohon ja soitan toiset kaksi tahtia, sitten kahden tahdin kuvio, jolla siirryyn seuraavaan kohtaan, josta soitan jonkun suunnitellun lopetuksen.
 
On periaatteessa laskemisen ja kartan yhdistelmä soittaa eräässä kappaleesa 16 tahtia sooloa, kun sointu on sama koko ajan ja rumpali vaan paukuttaa ilman mitään 'tiksuja'. Se ei voi olla vaan ääniä peräkkäin vaan siinä täytyy olla jokin rakenne ja tarina, joka lähtee jostain, käy jossain ja menee jonnekin.
 
Joskus on rytmillisesti niin kummallisia pätkiä (jos on varsinkin joku jostain opeteltu soolo) että ei pysty yhtaikaa oikein laskemaan ja soittamaan, niin sitten vaan päästää tahdista irti, siinä missä outo paikka alkaa ja soittaa sen ulko muistista .. Sitten ottaa taas rytmistä kiinni, kun pääsee siitä ohi.
 
Varsin jännä oli muuten sellainenkin tilanne, kun oli baarikeikka akustisella duolla ja piti soittaa soolo. Harjoituksissa oli mennyt ihan OK mutta keikalla toinen osapuoli jäi joskus (tätä taisi sattua useammin kuin kerran) kuuntelemaan sooloa ja unohti vaihtaa sointua ... vaihtoi sitten jossain ihan kummallisessa paikassa, huomasi mokanneensa ja koetti korjata mutta meni sekin väärin... ... sitten piti temppuilla jotain niin kauan, että saatiin kierron viimeisen sointu kohdalle ja saatiin kappale jatkumaan ... vaan eipä yleisö tainnut siinä huomata mitään kummallista .. :D
 
baron
13.03.2019 23:49:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi tapa on laulaa mielessään piisin melodiaa ja kitaralla soittaa toisen melodian joka jotenkin sopii yhteen oikean melodian kanssa.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
play
15.03.2019 08:57:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on mielenkiintoinen aihe. Omalla kohdalla pyrkimys on siihen, että en ajattelisi soolon aikana mitään. Parhaimmillaan soolo voi olla vähän niin kuin seikkailu, josta ei tiedä, miten se menee ja mihin se päättyy. Sitä on tuossa tilanteessa tavallaan jyrkänteen reunalla, mikä on yleensä ihan hyvä tunne varsinkin treenitilanteessa; esiintyessä ei välttämättä. Joskus voi käydä niin, että keksii - yleensä ihan sattumalta - jonkin hyvältä kuulostavan jutun. Eikä sen tarvitse olla mitenkään teknisesti haastavaa. Tavallaan tykkään tuon tyyppisestä lähestymistavasta. Tämmöisestä soolon soittotavasta minulle tulee mieleen Andy McCoy. Vaan enpä tietenkään oikeasti tiedä, miten hän mieltää asian.
 
No, tuo edellä oleva on siis jonkinlainen tavoite itsellä, että mentäisiin ihan intuition perusteella ja elettäisiin hetkessä. Käytännössä on kuitenkin mennyt eri tavalla eri tyylilajeissa. Jazzissa minun on pakko tietää soinnut tarkkaan, jotta saisin soitettua siihen jotain sen tyyppistä. Blues on sinänsä yhtä aikaa vaikea ja helppo juttu. Sävelet ja rakenne on tuttuja, mutta jonkinlainen idea ja kehityskulku sooloon olisi hyvä saada. Rockissa olen yleensä tehnyt sooloa varten jonkinlaisen pohjasoolon, jota voin sitten fiilisten mukaan soittotilanteessa vähän muuttaa. Iskelmämusiikissa soolot minun pitää opetella yks yhteen levyiltä ja tanssimusiikissa onneksi joku muu soittaa soolot (ei oikein itsellä riitä motivaatio niiden opetteluun).
 
Covereita tulee soiteltua bändeissä paljon, joten soolot voi napata levyltä tai jostain muualta. Yleensä en ajattele soolon aikana kuitenkaan sointuja kovinkaan paljon. Jotenkin sen vaan tietää alitajuisesti, missä kohtaa suunnilleen mennään ja milloin pitää lopettaa. Näin siis ns. tavallinen soittaja harrastajatasolla. Hyvä vinkki baronilta. Tuota pitää kokeilla.
 
Kampela77
28.03.2019 07:37:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

play: Jazzissa minun on pakko tietää soinnut tarkkaan, jotta saisin soitettua siihen jotain sen tyyppistä.
 
Ei kai jazzissakaan yleensä tiedä välttämättä ihan tarkkaan sointuja. Lapuissa yleensä lukee esimerkiksi G7, mutta sen päälle voi pianisti heittää jonkun kivan laajennoksen soinnusta jos siltä tuntuu. En ole jazz expertti, mutta ainakin fake bookeista vedellessä on yleensä merkattu vain ns. perusmuoto soinnusta ja joskus merkattu mahdollisia laajennuksia. Jucciz voi kirjoittaa paremmin, niin annan plussan. :)
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Jucciz
28.03.2019 19:23:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

paremmin 
Kampela77
28.03.2019 19:37:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: paremmin
 
Sait plussan.
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Jucciz
28.03.2019 23:30:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Sait plussan.
 
Näin se osuuskaupan väki toimii.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «