Aihe: Soundi muuttuu volumen noustessa
1 2
JuSu
12.03.2019 08:07:46
Terve!
 
Ei liene mikään uutinen, että se kotona hiljaisella säädetty soundi ei olekaan enää niin mahtava, kun vehkeet siirtää treenikselle ja nostaa volumea. Tai voi se ollakin mahtava, mutta ei se kuulokuva ole samanlainen kuin kotona.
 
Mistä tämä johtuu? Vahvistin alkaa vastata eri tavalla, kaiutin toimii toisin, tila on erilainen, korva reagoi taajuuksiin eri tavoin isoilla volumeilla? Mikä on sinun kokemuksesi?
 
Jos haluaisi siirtää sen kotisoundin bändivolumelle, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?
 
Tämä on siis eri asia kuin se, minkälainen soundi toimii bändin kanssa soittaessa, sekin on toki tärkeä asia, mutta nyt siis herättelen keskustelua siitä, jos haluaa saman soundin kuin kotona, mutta vain kovemmalla. Pelkällä masterin avaaminen ei ainakaan minun vehkeilläni ole tuottanut tätä.
 
Kokemuksia?
 
JuSu
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
Tomtom
12.03.2019 08:27:27
Tulee mieleen jo heti avauksessa että eri paikan erilaisella akustiikallakin on jo merkitys.
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
Pauli Lappalainen
12.03.2019 08:53:52
Tomtom: Tulee mieleen jo heti avauksessa että eri paikan erilaisella akustiikallakin on jo merkitys.
 
Akustiikan lisäksi korvan taajuusvaste muuttuu äänenpaineen muuttuessa.
 
Katso Fletcher-Munson ilmiö.
noon
12.03.2019 09:03:24
 
 
Mulle on tämä asia selvitetty niin, että vahvistimen "sisäiset voltit" kasvaa kun masteria kasvatetaan. Ilmiö ei ole niin iso laadukkaammissa (=kalliimmissa) vahvareissa. Omassa vahvarissa on vähän samaa ongelmaa, mutta ei niin iso mitä oli esim. Blackstar HT40:n kanssa. Jälkimmäisessä myös efektiloopin soundi muuttui kun masteria kasvatti.
Sammo
12.03.2019 09:04:42
En tiedä JuSu kuinka lujaa soitat himassa, mutta jos sulla on loopperi niin kannattaa nauhoitta loopata omaa soittoa ja kuunnella pelkästään sitä vahvistimen soundia. Itellä on sikäli onnellinen tilanne että himassa pystyy soittamaan vähän kovempaa (silloin kun ehtii, joka on isompi ongelma) niin plekun ja kielen transientti soi kuitenkin sen verran kovaa että vahvistimesta tuleva soundi kuulostaa vähän tummemmalta/tumpummalta/kompressoidummalta kuin soittotilanteessa luulisi. Toisaalta esim. straton väliasennot kuulostaa soittaessa tummemmilta kuin pelkästään vahvistimen kautta.
 
Toinen isompi asia itellä on että niissä bändeissä missä ite olen veivannut, se oma ihannesoundi jota veivaa kotona ja sijoittaa myös kohtalaisia rahasummiakin, ei toimi toisen kitaran, isokätisen rumpalin ja basisitin kanssa. Sen kanssa joutuu elämään.
 
Kolmas itellä on asia on että bändivolilla putkivahvistin käyttäytyy eri tavalla, ja se korostuu varsinkin OD-/säröspedujen kanssa -- tämän voi todentaa himassakin kun kääntää volat bändilevelille: ei kuulosta samalta ko äsken. Itellä tällöin toimii vahvistin joka pysyy mahdollisimman puhtaana ja jossa iso headroom. Omista vahvistimista 35 wattinen Two Rock ei pysy kovakätisimmän rumpalin matkassa, 40 wattinen Hot Rod Deluxe pysyy, joskin soundi ei ole yhtä hyvä ja 60 wattinen Laney Klipp haldaa kanssa. Eli ite uskon isoon tehoreseriviin.
I'm very highly educated. I know words, I have the best words.
elon arska
12.03.2019 09:11:04 (muokattu 12.03.2019 09:11:44)
Asiasta tosiaan kukkaruukkuun
no vähä rypäis ja paka shousii. -haitaripartio
Tomtom
12.03.2019 09:15:19
Sammo: ...Toinen isompi asia itellä on että niissä bändeissä missä ite olen veivannut, se oma ihannesoundi jota veivaa kotona ja sijoittaa myös kohtalaisia rahasummiakin, ei toimi toisen kitaran, isokätisen rumpalin ja basisitin kanssa. Sen kanssa joutuu elämään..
 
Itsellä juurikin sama. Treeneissä käytössä ihan eri setti kuin kotona, ei oikeastaan haittaa juurikaan.
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
JuSu
12.03.2019 09:55:18
Sammo: Eli ite uskon isoon tehoreseriviin.
 
Mainiota keskustelua, kiitokset!
 
Itse tartun ekaksi tähän Sammon kommenttiin...
 
Mulla on Marshall Mini Jubilee niin kotona kuin treenikselläkin, ja tuon kanssa kyllä se soundi jonkin verran muuttuu, kun masteria avaa reippaammin, vaikka kotonakaan ei ihan kuiskausvoluumilla tarvitse soitella.
 
Nämä pikkuiset putkivehkeet ovat kovasti muodikkaita ja ihania roudattavia, ja avattaessa saadaan päätettä mukaan soundiin, mitä monesti haetaankin. Mutta esim. Jubileen kohdalla soundi luodaan pitkälti etuasteessa (ja vaiheenkääntäjässä). Kotivolumeilla se pääte ei juuri pääse värittämään soundia, mutta treenisvolumeilla 20 W pääte tulee jo mukaan. Ymmärrän tämän nyt niin, että jos sitä tehoreserviä olisi enemmän (eli treeniksellä isompi Jubilee), pääsisin ehkä lähemmäs sitä Mini Jubileen kotivolasoundia?
 
Varmastikaan tuo tehoreservi ei ole ainoa vaikuttava asia, esim. tila ja vahvistimen sijoittelu vaikuttavat myös isosti.
 
Kiitokset kaikille!
JuSu
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
LaMotta
12.03.2019 10:02:47 (muokattu 12.03.2019 10:07:12)
 
 
Mielestäni aihe (tavoite) on itse itsensä kumoava ja voitaneen sivuuttaa jokseenkin irrelevanttina.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Mikko1978
12.03.2019 10:05:24
Soundi muuttuu äänenvoimakkuuden mukaan ja niin sen kuuluukin muuttua. Korva kuulee asiat eri tavalla, pääte toimii eri tavalla ja kaiutin toimii eri tavalla.
tomaattiorava
12.03.2019 10:07:22
Mikko1978: Soundi muuttuu äänenvoimakkuuden mukaan ja niin sen kuuluukin muuttua. Korva kuulee asiat eri tavalla, pääte toimii eri tavalla ja kaiutin toimii eri tavalla.
 
nosiis näin + plus se akustiikka. ei kai tuossa mitään merkillistä pitäis olla.
sitä sweet-spottia vaan hakemaan.
JuSu
12.03.2019 10:24:45
LaMotta: Mielestäni aihe (tavoite) on itse itsensä kumoava ja voitaneen sivuuttaa jokseenkin irrelevanttina.
 
Ole hyvä vaan, ei tätä ole pakko lukea. =)
 
JuSu
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
JuSu
12.03.2019 10:28:17
Mikko1978: Soundi muuttuu äänenvoimakkuuden mukaan ja niin sen kuuluukin muuttua. Korva kuulee asiat eri tavalla, pääte toimii eri tavalla ja kaiutin toimii eri tavalla.
 
Toki voi vaan hyväksyä sen, että soundi muuttuu äänenvoimakkuuden mukaan, koska niinhän se tosiaan tekee, mutta yritinkin herätellä keskustelua siitä, miksi se niin tekee. Tämä voisi auttaa myös ohjaamaan sitä isomman volumen soundia mielekkää(mmä)ksi, jos ymmärtää, mitä pitää huomioida.
 
JuSu
"I have more faith in my plumber than I do in the eternal being. Plumbers do a good job. They keep the shit flowing." -Charles Bukowski
tomaattiorava
12.03.2019 10:34:27 (muokattu 12.03.2019 10:34:42)
psykoakustiikkaa ja aaltomekaniikkaa tutkimaan, nuorempana tuli paljonkin noita lueskeltua ja sieltähän näille ilmiöille selitykset löytynee.
Lunnu
12.03.2019 10:51:34
itse aikoinani samaa ihmetellessäni törmäsin tuohon tässäkin ketjussa jo mainittuun FletcherMunson käyrään. Tosta lisää
https://line6.com/support/page/kb/g … and-the-fletcher-munson-curve-r448/
Nostalgy is not what it used to be
iec
12.03.2019 10:59:15 (muokattu 12.03.2019 11:01:02)
 
 
Itse olen tehnyt bänditreeneissä yleensä siten, että kännän putkivahvistinkombosta säröä, bassoa ja trebleä hieman pienemmälle verrattuna kotisäätöihin. Toki nyt on kulunut kyllä aika tavalla aikaa viimeisistä bänditreeneistä ja kakkoskitaristin roolista, kun on jäänyt bändisoittelu tauolle. Niin ja vahvistinosastokin on muuttunut, joten varmaan pitäisi sitten kokeilla uudella laitteistolla uudet treenisäädöt myös.
 
Soundi ei ole kyllä säädöistä huolimatta sama kuin kotona. Bändin kanssa soittaessa basso ja bassorumpu hoitaa alataajuudet ja rumpujen pelleistä ja hi-hatista tulee korkeita ääniä, joten on turha "kilpailla" kitaralla niiden kanssa.
 
Ja toki tietenkin se Fletcher-Munson -efekti kuulon taajuusvasteherkkyyden muuttumisesta äänenvoimakkuuden mukaan vaikuttaa myös aika tavalla. https://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher%E2%80%93Munson_curves
 
Kannattaa kuitenkin vain hyväksyä se tosiasia, että jos soittelee hiljaa kotosalla yksin ja lujempaa bändin kanssa, ei se kitaran soundi ole ihan sama. Ei kai se paljon haittaa, jos saa säädettyä molempiin tilanteisiin hyvät, mutta keskenään erilaiset soundit ;)
 
Edit: Tuli kirjoitettua niin hitaasti tätä tekstiä, että Lunnu ehtikin jo laittaa ennen minua linkin Fletcher-Munson -käyristä :D
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Tomtom
12.03.2019 11:30:42 (muokattu 12.03.2019 11:31:21)
Pitäisi ehkä soittaa enemmän myös kotivahvarilla reeneissä. Taisin soittaa yhden livekeikankin pikku 20w nupilla ja hyvältä sekin kuulosti. Kun puhutaan kehdesta eri vahvarista ja kaappiratkaisuista niin vertailupohja on tietty hiuksenohut mutta itselläkin reenipelissä bassot hyvin pienellä ja middleä taas niin että tuntuu.. Kotona taas kun "voi täyttää koko kaistan" tilanne on ihan eri.
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
Laulava Kylätohtori
12.03.2019 11:42:14
Tomtom: Pitäisi ehkä soittaa enemmän myös kotivahvarilla reeneissä. Taisin soittaa yhden livekeikankin pikku 20w nupilla ja hyvältä sekin kuulosti. Kun puhutaan kehdesta eri vahvarista ja kaappiratkaisuista niin vertailupohja on tietty hiuksenohut mutta itselläkin reenipelissä bassot hyvin pienellä ja middleä taas niin että tuntuu.. Kotona taas kun "voi täyttää koko kaistan" tilanne on ihan eri.
 
Itse soittelen kotona yleensä jonkinlaisten taustojen päälle. Mielestäni se vastaa monella tavalla bändikontekstia, koska se soundi on lähellä bändisoundia, eikä se taustojen päälle soveltuva soundi ole välttämättä sekään kovin hyvä, jos ihan yksinään soittelee.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Basifisti
12.03.2019 16:17:56 (muokattu 12.03.2019 16:22:18)
Kyllä se varmaan päätteen tehosta ja kaiuttimien tehonkestosta lähtee jos haluaa saman soundin kovemmalla ja isommassa tilassa. Hyvä eq auttaa kompensoimaan FletcherMunsonia. Akustiikkaan onkin sitten vaikeampi vaikuttaa. Se on minusta aina suurin haaste keikallakin kun joutuu oman soundinsa ja sen käyttäytymisen tavallaan opettelemaan uudelleen kun akustiikalle harvoin mitään oikeasti pystyy tekemään. Tässäkin ketjussa esilletuodut säädöt auttavat usein asiaa (bass ja treble pienemmälle, vähemmän säröä).
 
Toisessa vahvistin/ilman vahvistinta -ketjussa tästä jo mainitsinkin, mutta itse tykkään soittaa himassa ilman vahvistinta. Yksi syy on se että itse en ole oikeasti ikinä saanut himassa hinkattuja soundeja toimimaan bändin kanssa - edes himassa kovalla soitettuja. Tuntuu tavallaan turhalta treenata himassa soundiin liittyviä juttuja kun ne kuitenkin toimii eri tavalla treeniksellä. Toinen syy on se, että sähkökitara tuntuu akustisesti minusta samalta kuin soittaisi hyvällä soundilla bändin kanssa. Jotenkin ne sopivat taajuudet tuntuvat kitaran rungossa samalla tavalla kuin ne tuntuvat bändin kanssa soittaessa. Tätä tunnejuttua on aika vaikea selittää, mutta on siis myös osa omaa soundia, mitä usein tulee haettua. Se tavallaan riittää keikallakin jos soundi akustiikan takia muuten on vähän haasteellinen. Soittelen toki himassakin vahvistimen läpi, mutta harvoin sitä silloin tulee mitään oikeasti opeteltua, lähinnä soiteltua niitä samoja omia mantroja, joilla testailee soundeja ja lämmittelee.
 
Oman kokemuksen mukaan SJ Minissä pääte tulee yllättävän aikaisin mukaan kuvaan, vaikka se ei varsinaisesti vielä kyykkää. Kaiuttimen osuutta tässä muutoksessa en ole päässyt kunnolla testaamaan kun soittelen aina combon oman kaiuttimen läpi. Luulen että se ei vielä vaikuta paljoa minulla kun soittelen 5 watin modessa. SJ:ssa on mielestäni tosi hyvä eq ja se on sopivasti signaalitien loppupuolella kotisoittoa ajatellen. Bändivolumella eq alkaa vaikuttaa enemmän päätteen käyttäytymiseen ja sen vaikutus tai pikemminkin mahdollisuudet käyttää sitä pienenevät.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)