Aihe: Voiko straton mikit olla osittain mykät?
1
kojones
27.02.2019 20:49:26
On mahdollista.
Basshunter
27.02.2019 21:51:22
Mistä se johtuu?
- Monesta on hyvä tietää jotain, eikä mitään tarvitse osata täysin.. -
basisti1971
28.02.2019 06:42:10
Moi.
 
Basshunter: Mistä se johtuu?
 
Vaihtoehtoja on monia.
 
Irtonapapaloilla varustetussa mikissä voi napapalamateriaali olla niin heikkoa ettei magneettisuus säily, tai materiaalit niin erilaisia laaduiltaan napapalojen välillä että magnetoituu epätasaisesti.
 
Teoriassa napapala saattaa lipsahtaa väärin päinkin, mutta koska etenkin teollisesti valmistetut keraamisilla- ja AlNiCo-magneeteilla varustetut kitaramikit pääsääntöisesti kasataan magnetoimattomilla napapaloilla ja magnetoidaan vasta viimeiseksi, on tuo verraten epätodennäköistä.
 
Magnetoijan kämmit ovat toki myös mahdollisia, mutta tuollainen tulee yleensä eteen ainoastaan teeseitseväkästelijöillä jaoiden magnetointilaite on mallia "tein itse, säästin" -neodyymiviritys, eikä ole ihan tarkkaa käsitystä siitä mitä ollaan tekemässä.
 

 
Yksikelaisia mikkejä on tehty myös paljon napapalojen alla olevalla tankomagneetilla, ja jos naapala syystä tai toisesta nousee irti magneetista, magneetivuon tiheys kyseisen kielen kohdalla laskee rankasti.
Tankomagneetti voi myös haljeta, jolloin on pitkälti herran hallussa kuinka vekkulilta kuulostaa.
 
T:Samuli
Kefiiri
28.02.2019 08:04:40 (muokattu 28.02.2019 08:05:45)
Mikäs olisi simppeli tapa vertailla mikrofonin napapalojen magneettisuutta yksitellen kotikonstein?
Jos ero äänenvoimakkuudessa on ihan korvinkuultava, niin varmaan jollain rautaesineellä tökkimällä pitäisi huomata ero magneetin voimakkuudessa.
En ole musiikin asiantuntija.
73nd3r
28.02.2019 09:19:39
Kalavaaka? Koukku kiinni magneettiin ja vetoa kunnes irtoaa, kännykällä videokuvaa niin saa irtoamislukeman kuvasta...
;)
 
Ei vaiskaan, kotikikoilla ei taida saada sellaista tietoa jolla olisi jotain merkitystä. Kaupalliset magnetometrit on tähän turhan kalliita, ja taitaa panos/tuotos-suhde jäädä aika vähäiseksi vaikka tekis sellaisen itsekin.
 
Noissa 'halpis Squier-staro' mikeissä on kai useimmiten keraaminen tankomagneetti, tai kaksi vierekkäin.
Jos kiinnitykset on OK niin loistava tilaisuus kokeilla uudelleenmagnetisointia tai mikkiupgradea.
Kefiiri
28.02.2019 10:38:42 (muokattu 28.02.2019 10:43:06)
73nd3r: Noissa 'halpis Squier-staro' mikeissä on kai useimmiten keraaminen tankomagneetti, tai kaksi vierekkäin.
 
Tuotahan minäkin mietin, että luulisi olevan tosi vaikeaa saada jokin napapaloista niin pihalle magneettikentästä että äänenvoimakkuuteen tulisi selvä ero? Onko mahdollista että kiinalaiset laittavat jotain vajaamittaisia jätepätkiä napapaloiksi, niin että vaan yläpuolet ovat tasan? Tähän teoriaan en usko itsekään.
 
Kai semmoisen herkän jousivaakavirityksen voisi kyhätäkin, kun tekisi sen jousen riittävän ohuesta teräslangasta... vaan taitaapa jäädä tekemättä :D
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
28.02.2019 14:02:38 (muokattu 28.02.2019 14:05:22)
Moi.
 
Kefiiri: Mikäs olisi simppeli tapa vertailla mikrofonin napapalojen magneettisuutta yksitellen kotikonstein?
 
73nd3r: Kalavaaka? Koukku kiinni magneettiin ja vetoa kunnes irtoaa, kännykällä videokuvaa niin saa irtoamislukeman kuvasta...
;)

 
:D
 
Kalavaaka (ainakin ravinnoksi kelpaavien kalojen) on ehkä hivenen karkea mikkien magneettisuuden mittaamiseen, mutta labrahommissa käytettävät jousivaa'at käyvät kyllä tuohonkin hommaan.
 
Pesola lienee tunnetuimpia tarkkuusjousivaakamerkkejä, mutta onhan noita toki muitakin, eikä itsetekeminenkään ole mikään amerikantemppu.
Kuten ei ole mitta-asteikonkaan vääntäminen.
Parhaissa tuollaisiin käyttötarkoituksiin valmistetuissa on "juoru" joka jää maksiminäyttämän kohdalle.
 

 
Kefiiri: Jos ero äänenvoimakkuudessa on ihan korvinkuultava, niin varmaan jollain rautaesineellä tökkimällä pitäisi huomata ero magneetin voimakkuudessa.
 
Itse olen magneetteja valkannut pitkällä "kiikkulauta"-vaa'alla, eli suora ferromagneettinen puikko jonka tasapainottaa etusormelle, toinen pää magneetin napaan ja toinen peukaloon.
Aikalailla sama nostaako etusormella vai painaako peukalolla, irroitusvoimien eron pystyy kuitenkin aika hyvin tuntemaan, etenkin jos muuttelee vipusuhdetta kuhunkin mittaukseen sopivimmaksi.
Lukuarvoa, tai edes sitä onko magneetti "vahva" vai "heikko" ei tuolla tavalla toki pysty määrittelemään, eikä ole tarkoituskaan.
Erilaisten vertailtavien magneettien erot kyllä huomaa.
 
Jos haluaa tarkempaa tietoa eikä halua magnetometriä ostaa tai tehdä, pituussuuntaan magnetoitu sylinterimäinen magneetti (vaikkapa perinteinen Fender-napapala) sisähalkaisijaltaan inan isommassa päistään suljetussa läpinäkyvässä putkessa toimii hienosti, ja voi halutessaan tehdä asteikonkin.
Vaikkei asteikkoa tekisikään, kannattaa merkata magneetin navat etukäteen, ei tarvitse arvailla eikä muistella kummin päin on ;).
O-rengas tai pari putken ympärillä ovat oivia apuja jos on mitattava useampia napapaloja tai magneetteja.
Vaahtomuovivaimennin on myös syytä laittaa kumpaankin päähän putkea, jottei mittamagneetti iskeydy hallitsemattomasti mitattavaan kun navat kuitenkin ovat ennemmin tai myöhemmin epähuomiossa erimerkkiset.
 
Tuo samanmerkkisten kohtioiden hylkimiseen perustuva "mittari" toimii sitä tarkemmin mitä lähempänä voimakkuudeltaan toisiaan mitattava ja mittaava mageetti ovat, mutta "kuolleen" napapalan ja toisista poikkeavan polariteetin havaitseminen on huomattavasti helpompaa kuin teeseitsemagnetometrillä tai jousivaa'alla.
 
T:Samuli
Basshunter
28.02.2019 14:17:39
Hyviä ja tyhjentäviä vastauksia. Hienoa! Kiitokset näistä.
- Monesta on hyvä tietää jotain, eikä mitään tarvitse osata täysin.. -
gasser
01.03.2019 19:43:40
Magneettien tutkimiseen voisi toimia myös tuommoinen indikaattorikalvo:
https://www.amazon.com/Magnetics-Gr … agnetic-Field-Viewing/dp/B000UV6ZPS
En tiedä muistanko väärin, mutta joku suomalainen elektroniikkapulju taisi myydä vastaavaa tuotetta joskus.
ituvirtanen
02.03.2019 00:12:00
 
 
Kumiankka
02.03.2019 04:05:51 (muokattu 02.03.2019 04:06:41)
Onko kukaan testannu sitä konstia halpis keraamisella tankomagneetilla tehdyn startomikin duunaamiseen jossa laitettiin pienen pienet neodyyminapit napojen alle. Tankomagneeti poistettiin, silitysraudalla lämmittöen ja ohjeessa oli teho ja aikamääräkin milloin kontaktiliima oli antautuva. Jossain malleissa nuo naparaudat ei ole kovin kovasti kiinni ja korkeutta pystyy säätämään helposti
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)