Muusikoiden.net
20.01.2021
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Metadatan lisääminen WAV-fileen masteroinnissa
1
Ugluk
10.02.2019 11:54:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oon tekemässä digitaaliseen julkaisuun menevää sinkkua, ja pitäisi saada metadatat lisättyä wav-fileen ja se on osoittautunut yllättävän haastavaksi.
 
Projekti on miksattu ja masteroitu Pro Toolsilla, ja masteri on äänen osalta tikissä, mutta metadatat pitäisi lisätä radioita ja tekijänoikeuskorvauksia varten.
 
Rytmimanuaalin (https://www.rytmimanuaali.fi/omakustanneaanitteen-julkaiseminen/) mukaan masteriin pitäisi saada seuraavat tiedot:
 
Bändin nimi
Äänitteen nimi
Levykoodi
Kaikkien äänitteelle tulevien kappaleiden ISRC-koodit
Mahdollinen EAN-koodi
Kappalelista, josta selviää:
Kappaleiden täydelliset nimet oikeassa kirjoitusasussaan
Kappaleiden järjestys äänitteellä
Käytettävä painofirma ja sen osoitetiedot (mikäli painatetaan fyysisiä levyjä)
 
Oon yrittänyt nyt tutkia erilaisia softia millä nämä saisi tehtyä. Sonorikselta löytyy ilmainen ISRC-editori, jolla saan biisin ISRC-koodin fileen, mutta tolla softalla ei saa lisättyä mitään muita metadatoja. Sitten esimerkiksi Audacityllä voin tehdä noi muut metadatat, mutta jos lisään ne audacityllä ja ajan sonoriksella ISRC-koodin fileen, se jyrää audacityllä tehdyt metadatat pois tiedostosta. En osaa sanoa, tapahtuuko sama toisinpäin, koska en löydä ainakaan windowsilla tiedoston tiedoista ISRC-koodia.
 
Täältä löysin tietoa WAV-metadatasta http://wavmetadata.blogspot.com/ mutta vaikealta on tuntunut noillakin ohjelmilla enkä saanut esim. wavelab 6:lla ISRC-koodia lisättyä tiedostoon, vaikka muut metadatat löysinkin. Epäilen, että noin vanha versio wavelabsista olettaa masterin menevän CD:lle, jolloin ISRC-koodin saa lisättyä vasta CD-masterin tekovaiheessa, mutta haluaisin mieluummin löytää keinon lisätä metadatan ilman biisin kierrättämistä CD:n kautta.
 
Osaako joku neuvoa miten saisin yksinkertaisimmin kaikki tarvittavat metadatat WAViin?
 
zekeode
10.02.2019 12:01:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei noita tietoja pidä WAV-tiedostoon tyrkätä. Tietääkseni niitä ei edes pysty.
Antti1
10.02.2019 12:08:12 (muokattu 10.02.2019 12:11:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zekeode: Ei noita tietoja pidä WAV-tiedostoon tyrkätä. Tietääkseni niitä ei edes pysty.
 
En ole ihan varma mitä kaikkea tähän BWF:n uusimpaan 2011 standardiin pystyy laittaamaan, varmaan suurimman osan asioista.
 
Mutta siis noihan on DDP:n tai ISO:n asioita, ei wav-tiedostojen. Mitä varten noi pitäisi olla wav-tiedostoissa mukana? Mitä kautta julkaiset/jakelet/levität matskua? Jos ihan omaksi iloksi teet esim. mp3-tiedostoja, niin unohda koko juttu ja keskity sen musan tekemiseen. Tosin ämpärit voi tagittaa helposti.
anapena
10.02.2019 12:17:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen jonkin verran käyttänyt Hofan CD-softaa. Hyvin simppeli ja toimiva. Soundeja ei voi hieroa enää mitenkään, mutta muuten.
https://hofa-plugins.de/en/plugins/cd-burn-ddp-master/
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
zekeode
10.02.2019 12:38:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Neljän eri palvelun kautta julkaissu musiikkia (digijulkaisu), ja yhdessäkään palvelussa ei ole tarvinnut mitään noista tiedoista laittaa suoraan WAV-tiedostoon. Julkaisuja tehdässä toki pitänyt kaikki nuo kohdat palvelussa täyttää.
Ugluk
10.02.2019 15:30:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jees, kiitokset vastauksista.
 
Julkaisu on menossa digitaalisiin julkaisukanaviin kuten spotifyyn yms. ruotsalaisen Amusen kautta ja näinhän se on, että siellä pystyy täyttämään muut tiedot paitsi tuon ISRC:n.
 
Julkaisun ensisoitto on YleX:llä, joten siksi pohdin, että pitääkö noi metadatat saada kaikki siihen fileen (kuten toi rytmimanuaali antaa ymmärtää), jotta radiokanavalla bändin nimi yms. tulisivat suoraan heille oiken näkyviin.
 
Luin juuri mielenkiintoisen artikkelin aiheesta https://musiikintekijat.fi/artikkel … n-harmia-rikkinaisesta-metadatasta/ ja näyttää tosiaan siltä, että kunhan filessä on ISRC metadatassa niin loput hoidetaan sitten myöhemmässä vaiheessa.
 
Ugluk
10.02.2019 15:32:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun olet Zekeode noita eri digipalveluita kokeillut, niin mitä suosittelisit? Missä on parhaat ehdot musiikintekijöiden kannalta? Onko jotain erityistä mitä kannattaa ottaa huomioon?
 
zekeode
10.02.2019 17:53:26
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ugluk: Kun olet Zekeode noita eri digipalveluita kokeillut, niin mitä suosittelisit? Missä on parhaat ehdot musiikintekijöiden kannalta? Onko jotain erityistä mitä kannattaa ottaa huomioon?
 
Kaikissa on omat puutteensa ja hankaluutensa. Helpoin ja nopein on Record Union. Ei ole kylläkään halvin. Eniten käytän Feiyr-palvelua, kun siellä on aika helkkaristi ominaisuuksia.
-Hexa-
18.02.2019 11:10:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MP3 taggerilla saat waviin, sekä streami ystävällisiin muotoihin printattua.
 
Tekniikka on musiikissa hyvä renki, mutta huono isäntä.
Mark_
12.07.2019 18:37:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Selviskö tää nytten? Eli riittääkö tai pitääkö radioille olla iscr koodattuna wawiin? Jos esim. s- postitse lähettää radioille biisin. Itselle tärkeä tieto myös.
 
AoA
13.07.2019 21:03:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mark_: Selviskö tää nytten? Eli riittääkö tai pitääkö radioille olla iscr koodattuna wawiin? Jos esim. s- postitse lähettää radioille biisin. Itselle tärkeä tieto myös.
 
Riittää pelkkä ISRC.
 
dewil
15.07.2019 13:28:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellainen softa, jolla saat oikeasti luotettavasti metadatat raitoihin, ilman yhteesopivuus ongelmia, tuppaavat maksamaan oikeita rahoja, eikä moiseen kannata investoida yhden projektin vuoksi.
Ota yhteyttä, niin mä voin tehdä ko homman sulle jollain sopuhinnalla.
kesthouse.com
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
morfin_mafer
17.07.2019 06:25:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zekeode: Kaikissa on omat puutteensa ja hankaluutensa. Helpoin ja nopein on Record Union. Ei ole kylläkään halvin. Eniten käytän Feiyr-palvelua, kun siellä on aika helkkaristi ominaisuuksia.
 
Record Union on vuosimaksullinen ja Feiyr.com taas kertamaksullinen per teos. En tiedä tarkalleen Feiyr.comin politiikkaa ottaa biisejä julkaisuun mutta jos levyn kannet ovat yhdenkin levykauppiaan mielestä liian rumat jää tällööin levy julkaisematta jos hommaa ei korjata ja tietty jos itse musaraita on liian huonosti tehty niin ei sitä julkaista ja jos musaraita on välttävä niin se julkaistaan mutta pitää varutua, että sitä ei sitten suostuta mainstamaan misään palvelussa ja sanotaan että sen mainostminen olisi vain typerää rahan tuhlausta.
 
morfin_mafer
17.07.2019 06:29:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dewil: Sellainen softa, jolla saat oikeasti luotettavasti metadatat raitoihin, ilman yhteesopivuus ongelmia, tuppaavat maksamaan oikeita rahoja, eikä moiseen kannata investoida yhden projektin vuoksi.
Ota yhteyttä, niin mä voin tehdä ko homman sulle jollain sopuhinnalla.
kesthouse.com

 
Olet ihan oikeassa jos softa asiaan maksaa satoja €.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti