Aihe: NAMM 2019
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Laulava Kylätohtori
19.01.2019 09:07:06
Se nyt vaan on yksi innovaatio. Eihän kaikista keksinnöistä tule maailmaa mullistavia, mutta se on hankala tietää, mistä tulee. Toki täällä umpimieliset huutaa, että kyllä minä olisin tiennyt. Jälkiviisaus on typeryyttä ja tuollaisella asenteella asuttaisiin edelleen maakuopissa, koska mitään ei uskallettaisi kokeilla.
 
Tällaisten näennäisesti turhien kelsintöjen kautta syntyy uusia keksintöjä ja ideoita. Ja kun niitä aikansa tekee ja kehittää, niin jossain kohtaa saattaa keksiä jotain oikeasti suurta.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Laulava Kylätohtori
19.01.2019 09:08:37
ÄrGee: Ruokankaan työ ja elektroniikka on varmasti kenelle tahansa suhteellisen kallis mihin tahansa muuhun sähkökitaran elektroniikkaan liittyvään vaihtoehtoon verrattuna. Ei edes tarvitse tietää oikeata hintaa tajutakseen sen. Putkella on oma soundinsa, mutta sen paikka ei ole sähkökitaran mikrofoneissa varsinkaan jos se on sijoitettu noin keskelle.
 
Nokialla oli varmaan joku sun kaltainen, joka oli sitä mieltä, että kosketusnäytön paikka ei ole puhelimessa. Ja loppu on historiaa.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Krice
19.01.2019 09:25:27
 
 
sustain65: Onko jossain selitetty että mitä hyötyä tuosta putkietusen sijoittamisesta kitaraan on?
 
Varmaan ainakin sama hyöty kuin aktiivimikeistä yleensäkin eli signaali ei ole niin herkkä ottamaan kohinaa. Paremman etuasteen tekeminen ei ole mikään huono ajatus, kyllähän jo tavallisen EMG81:n soundia saa kohennettua selkeästi kun tekee 18V-modauksen.
hallu
19.01.2019 09:27:49
sustain65: Onko jossain selitetty että mitä hyötyä tuosta putkietusen sijoittamisesta kitaraan on? Eikö ne putket muuten ole yhtään herkkiä hajoamaan tärinästä?
 
No tuossa Ruokankaan esittelyvideossa se vastasi muutamaan kysymykseen, mutta en minä tiedä mitä varsinaista hyötyä siitä nimenomaisesta seikasta on, että kitarassa on putkietuaste transistorietuasteen tai aktiivisen eq:n tilalle. Kitara vaikuttaa hyväsoundiselta ja siinä ei ole häiriöitä tuon aktiivisuuden ansiosta eli luultavasti esim. kielimaata ei tarvita. Eli siinä on luultavasti samat edut kuin muissakin aktiivimikkisissä tai aktiivielektroniikalla varustetuissa kitaroissa. Se että se ottaa virran verkosta, säästää sen ettei tossa tarvi käyttää paristoja. Se että siinä on putket ja se käy korkeammalla jännitteellä, vaikuttaa varmaankin sen soundiin. Putkien kestävyydestä en osaa sanoa, mutta ei kai pienet etuasteputket niin hirveän herkkiä ole hyvin tuettuina ja suojattuina..... sitä paitsi en ole vielä kenenkään nähnyt paiskovan ruokankaan kitaraa :-D .
 
Tuntematta tuon kitaran teknisiä yksityiskohtia ja miettien ihan vaan käyttäjänä, niin sooloboostikitarassa on ihan käytännöllinen ominaisuus joka voisi olla myös muissa aktiivikitaroissa (mutta ei jostain syystä ole, liittyyköhän se putkiin). Se että kitara ottaa virran verkosta, on varmasti monelle mieleen paristoon verrattuna (ainakin pedaalin käyttö paristolla tuossa toisessa ketjussa ei kerännyt isommin suosiota). Se että onko putkietuaste parempi kuin transistorietuaste, on varmaan oma kaksaataasivuisen vääntämisen aihe, mutta etuasteen sijoittaminen kitaraan on monessa mielellä käytännöllistä. Ensinnäkin kun se on kitarassa, niin ei tarvitse murehtia häiriöisä tai kielimaasta. Toinen juttu, esimerkiksi omassa käytössäni on, että kitaran liitettävyys paranee. Sen voi laittaa suoraan tietokoneeseen ilman sitä hz instrumenttisisääntuloa siis linjaan. Mulla meni vähän ohi, että toimiiko tuo kitara normaalilla phantomvirralla 48V vai oliko se 18V. Mun mielestä olisi todellinen etu jos se toimisi tavallisella phantomvirralla jolloin se ei olisi naimisissa oman virtalähteensä kanssa ja sen voisi tökätä suoraan mikseriin tai äänikorttiin tai siinä voisi käyttää standardeja phantomvirtalähteitä, mutta en ole varma onko tämä asia huomioitu siinä. Mutta esimerkiksi tietokoneeseen liittäessä ei tarvittaisi vahvistinmalleja ollenkaan kun kitrassa on oma etuvahvistin, vaan voisi suoraan ajaa efektimallit ja omanmaun mukkaan kaappi-impulssit (itse en niitä juuri käytä). Niin ja kelpaahan tommonen kitara suoraan hevimiehellekin kun sillä voi luultavasi vetää mörköhevit yhtä luontevasti kuin bluesitkin.
 
En tiedä onko tuossa nyt käänteentekevää etua, mutta ei tuo pöllömpi innovaatiolta vaikuta joten miksi tähän maailmaan ei mahtuisi yksi vähän monipuolisempikin aktiivikitara.
"voisikohan kamarasta ja minusta tulla ystäviä ?"
TTV
19.01.2019 09:35:18 (muokattu 19.01.2019 09:38:00)
hallu: ...Se että se ottaa virran verkosta, säästää sen ettei tossa tarvi käyttää paristoja. Se että siinä on putket ja se käy korkeammalla jännitteellä, vaikuttaa varmaankin sen soundiin...
 
Jassoo, eli kitarapiuhan lisäksi meuhkaava artisti sotkeutuu myöa 230V verkkopiuhaan ja saa sätkyn reilusta hikoilusta ??? Kätevää verrattuna joskus tapahtuvaan patterin vaihtoon ;-) Ei kai se nyt oikeasti verkkovirralla toimi? Vai toimiiko...mikä idea siinä sitten on?
 
Patteripohjainen powerointi olisi tässä toimivin, jolloin se ei rajoita muihin laitteisiin liittämistä ja minimoi maaloopit.
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
Laulava Kylätohtori
19.01.2019 09:42:33
TTV: Tällä analogialla sinne kitaraan pitää integroida myös pääte ja kaiutin...
 
Älä viitsi, tiedät itsekin, ettei pidä. :)
 
Mielestäni tuo Juhan putkimikki kuuluu samaan kategoriaan kuin Gibsonin harrastama tonestack- ja kytkentäelektroniikka kitarassa; se tuottaa soittimesta erilaisia saundivariaatioita ja ne toimivat toisille paremmin, toisilla huonommin ja joillekin ei ollenkaan. Kivahan tuollaista olisi kokeilla, ehkäpä Tonefesteilla...
 
Juu, mun pointti oli, että kun Juha tekee tuollaisia jo ennakolta tuomittuja kokeiluja, niin varmasti siinä oppii kaikenlaista ja saa uusia ideoita. Näitä voi sitten käyttää muualla tai kehittää eteenpäin. Sitä kauttahan varmaan kaikki suuret keksinnöt on keksitty, ellei ne sitten ole olleet vahinkoja. Paitsi ne vahingotkin tahtoo syntyä, kun vaan kokeillaan ja testaillaan kaikenlaista typerääkin. Harva keksintö on syntynyt kotisohvalla toisten keksintöjä haukkumalla.
 
Nokian kosketusnäyttökeissi osoittaa, että vaikka nyt oltaisiin täysin varmoja nykyisten todisteiden valossa, että joku on turhaa, eikä tule toimimaan, se voi silti olla tulevaisuuden suurmenestys, osa sellaista tai jotain kautta johtaa sellaiseen.
 
Toisaalta muutosvastarintahan on ihmiselle luontainen ominaisuus, joten tämähän on ihan normi bisnestä. :)
 
Ennä nyt tarkoita sua, vaikka tämän samalla tähän kirjoitinkin.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
TTV
19.01.2019 09:57:52
Laulava Kylätohtori:
Toisaalta muutosvastarintahan on ihmiselle luontainen ominaisuus, joten tämähän on ihan normi bisnestä. :)
 
Ennä nyt tarkoita sua, vaikka tämän samalla tähän kirjoitinkin.

 
En ota itseeni, samaa mieltä olen tästä. Omalta kantiltani koitan mieltää vaan tällaisen innovaation edut nykytilanteeseen nähden. EQ muokkaus ja esivahvistus putkimaisesti ovat ne ilmeiset. Toteutus pitää vaan olla niin simppeli, ettei se hankaloita "perinteistä" kitaran käsittelyä. Jos powerointi menee mutkikkaaksi tai skeba hehkuu hukkalämmöstä, niin silloin alkaa idea katoamaan.
 
Tronicalin autovirityskoneisto ei lyönyt itseään läpi, vaikka perusteluna oli virityksen helpottaminen. Evertune menestynee paremmin, koska se ei vaikuta käyttöönoton jälkeen kitaran päivittäiseen käyttöön. Aktiivimikkejä ja EQ:ta ja mallintamista löytyy kitaroista, ehkä sinne putkikin mahtuu. Putkimikin digiversio onkin sitten puritanisteille se viimeinen niitti :-)
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
trih
19.01.2019 10:00:59
Minä olen valmis myöntämään virheeni ja tyhmyyteni, jos sähkökitaraan integroitu putkietunen mullistaa maailman samalla lailla kuin kosketusnäyttö kännyköissä. Aiemmassa kommentissani oli sarkasmia. Ehkä sitä on tässäkin.
Tympee Huttunen
19.01.2019 10:06:15
Jos haluaa aktiivimikin tai -eq:n kitaraansa, eikä halua trankkuja tai ic-piirejä signaalitielle, niin onko toista vaihtoehtoa kuin Ruokankaan innovaatio?
rosberg
19.01.2019 10:07:13
Lech Walesa aikoinaan joutui linnaan kun oli autoremontin yhteydessä sanonut, että puolan johto pitää vaihtaa.
Gibsonilla vaihtui ja alkaa meikäläisen tuulipuvun housut kahisemaan muustakin kuin dri-fit-materiaalista siihen malliin, että perse repeää:
https://www.musicradar.com/news/nam … trics-and-more-affordable-acoustics
Vinnie Moore is more.
Laulava Kylätohtori
19.01.2019 11:08:45
trih: Minä olen valmis myöntämään virheeni ja tyhmyyteni, jos sähkökitaraan integroitu putkietunen mullistaa maailman samalla lailla kuin kosketusnäyttö kännyköissä. Aiemmassa kommentissani oli sarkasmia. Ehkä sitä on tässäkin.
 
Toivon todella, että kyse on sarkasmista, eikä kyvystä ymmärtää lukemaansa. :)
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
hallu
19.01.2019 12:25:02
TTV: ....... Jos powerointi menee mutkikkaaksi tai skeba hehkuu hukkalämmöstä, niin silloin alkaa idea katoamaan.
 
........

 
Katso se Ruokankaan video sieltä GP:n sivulta niin se kertoo noi keskeisimmät asiat siitä. Hukkalämpöä putkista tulee tietenkin väkisinkin, mutta ne oli testannut sen ajamalla sitä tuntikausia ja kitara ei kuulemma päällepäin lämmennyt niin paljoa, että se olisi vaikuttanut mihinkään.
 
Se virransyötön mutkikkuus on tietenkin asia joka vaikuttaa, mutta jos tuo toimii phantomvirralla, niin siinähän tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ensinnäkin tuossa kitarassa käytetään XLR johtoa joka lukittuu paikoilleen eli ei tarvita enää kieputtaa sitä johtoa kitarahihnan takaa ja kuten aikaisemmin totesin, niin kitaran liitettävyys paranee kun sen voi laittaa suoraan tietokoneeneen, mikseriin, aktiivikaappiin, etc. mutta nyt en tiedä varmaksi toteutuuko noi hommat kuitenkaan, mutta se mahdollisuus juolahti itselleni mieleen ensimmäisenä. Jos kitarassa on kerran etuvahvistin, niin silloin se ei tarvitse välttämättä muuta kuin päätevahvistimen lisäksi, mutta niiden integroiminen kitaraan on varmaan vähän turhaa (kyllähän semmoinen EHX magnum44 kokoinen päättäri skittaan hyvin menisi), mutta siitä että kitaran pystyisi kytkemään suoraan kaappiin, ei varmaan ole niin merkittävää etua, että se kannattaisi. Silloinhan kitaran pitäisi rakentaa efektilenkki :-).
"voisikohan kamarasta ja minusta tulla ystäviä ?"
Mikko1978
19.01.2019 12:40:44
TTV: Jassoo, eli kitarapiuhan lisäksi meuhkaava artisti sotkeutuu myöa 230V verkkopiuhaan ja saa sätkyn reilusta hikoilusta ??? Kätevää verrattuna joskus tapahtuvaan patterin vaihtoon ;-) Ei kai se nyt oikeasti verkkovirralla toimi? Vai toimiiko...mikä idea siinä sitten on?
 
Patteripohjainen powerointi olisi tässä toimivin, jolloin se ei rajoita muihin laitteisiin liittämistä ja minimoi maaloopit.

 
No ei tietenkään kitaraan tuoda verkkojännitettä. 12 voltilla noita putkia ruokitaan. Putkivahvistimet hukkaavat energiaa niin paljon, etten kyllä itse halua käyttää niitä pattereilla. Niitä pattereita saisi vaihdella tosi usein tai niitä pitäisi olla todella paljon. Kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta järkevältä.
Mikko1978
19.01.2019 12:43:12
TTV: En ota itseeni, samaa mieltä olen tästä. Omalta kantiltani koitan mieltää vaan tällaisen innovaation edut nykytilanteeseen nähden. EQ muokkaus ja esivahvistus putkimaisesti ovat ne ilmeiset. Toteutus pitää vaan olla niin simppeli, ettei se hankaloita "perinteistä" kitaran käsittelyä. Jos powerointi menee mutkikkaaksi tai skeba hehkuu hukkalämmöstä, niin silloin alkaa idea katoamaan.
 
Niin tämähän ei hehku hukkalämmöstä ja powerointi on niinkin mutkikasta, että pitää tökätä piuha kiinni kitaraan.
Mikko1978
19.01.2019 12:46:35
Tympee Huttunen: Jos haluaa aktiivimikin tai -eq:n kitaraansa, eikä halua trankkuja tai ic-piirejä signaalitielle, niin onko toista vaihtoehtoa kuin Ruokankaan innovaatio?
 
Tuo tässä on mun mielestä parasta. Ratkaisu on uniikki ja voi hyvinkin löytää markkinoita itselleen. Samaan aikaan isot valmistajat hehkuttavat mullistavina uutuuksina kokolailla mitäänsanomatonta väritystä ikivanhassa toteutuksessa.
Sarko
19.01.2019 13:15:17
Käyttääkö toi kitaramikki jotain NOS-putkia vai jotain turakaisten naurettavia Sovtekkeja...
"You know the whole deal with tearing down the old to make room for the new? Well, music isn't city planning." - Grant Hart
Sarko
19.01.2019 13:17:35
Mut tietty, jos ollaan ihan tosissaan, kysyn että onko kyseessä jokin uusi nanoputki-teknologia vai käytetäänkö tuossa pienikokoisia perusputkia? Jos putket ovat jotain perusputkia ja uustuotantokampetta, niin mihinkään ekoarvoihin tai greentechiin ei tolla innovaatiolla kyllä tähdätä.
"You know the whole deal with tearing down the old to make room for the new? Well, music isn't city planning." - Grant Hart
Metalkallo
19.01.2019 13:19:39
Ei oo tullut Jacksonilta vielä mitään?
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
TTV
19.01.2019 13:55:32 (muokattu 19.01.2019 14:14:18)
Mikko1978: No ei tietenkään kitaraan tuoda verkkojännitettä. 12 voltilla noita putkia ruokitaan. Putkivahvistimet hukkaavat energiaa niin paljon, etten kyllä itse halua käyttää niitä pattereilla. Niitä pattereita saisi vaihdella tosi usein tai niitä pitäisi olla todella paljon. Kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta järkevältä.
 
Hallun tekstiin vain tartuin ja sitä kauhistelin :-)
 
Millä tuo putkimikki nyt sitten poweroidaan? Pattereilla, ulkoisella syötöllä, .... ja millä jännitetasolla? Jos ulkoisesti, niin mistä se revitään helpoimmin?
 
EDIT: Juhan videosta käy ilmi, että valvebucker-kitara kytketään muuhun kamastoon erillisen Valvebucker-purnukan kautta, joka syöttää mikkiin 12VAC jännitteen, jonka se tuottaa taas muualta saamastaan sähköstä. Eli, kitara kytkeytyy Valvebucker-boxiin ja siitä vasta eteenpäin signaalitiellä. Käytännössä tuo vaatii vain poweroinnin järjestämisen tolle boxille. Tonnin setelin arvoinen kysymys: muuttuisiko saundi oleellisesti, jos se putkikytkentä olisikin Valvebucker-purnukassa eikä kitarassa?
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)