Aihe: Korkea E-kieli ei soi kunnolla
1 2
HexTheRex
20.12.2018 21:57:06 (muokattu 20.12.2018 22:20:31)
Hyviä uutisia! Otin nuo satulan viritelmät pois, puhdistin satulan ja erityisesti nuo kielten kuopat siitä, niissä oli jonkin verran likaa. Lisäksi vaihdoin vanhat akustisen kielet takaisin, koska tuo g-kieli punomattomana vähän särisi oudosti. Muutaman kerran sai myös kokeilla, että satula menee oikealle paikalleen kieliä kiristettäessä. Ei ollut ihan yksinkertaista. Koko ajan oli lähdössä etukenoon. Nythän tuo ylä-e soi ilman capoakin niinkuin pitää, ainakin melkein. Sitten pitää tietenkin seurata meneekö jostain syystä ''itsestään'' taas samaan kuosiin kuin oli.
 
Mutta sitten ne huonot uutiset, eli tuo ongelma siirtyi bassokieleen... >:D Kuten tuosta kuulee, se ei taas soi ihan kunnolla vaan vähän dumpattuna. Parempi kuitenkin näin päin kuin tuo ylä-e, se häiritsee sointuja soitettaessa jos sieltä kuuluu ylimääräistä vinguntaa. Mietin vielä että menisiköhän tuokin ongelma sillä jos vaihdan vain tuosta tuon sähkökitaran tuon vanhan tilalle.
 
https://vocaroo.com/i/s0qBJEvVIRp1
 
E. kun capon laittaa johonkin väliin, niin b ja ylä-e kielet joutuu vähän virittämään uudelleen. Eli ei se vieläkään ihan kunnossa ole, mutta parempaan suuntaan...
73nd3r
23.12.2018 13:12:11
Meinaat jäädä joulukiireiden takia ilman jatkovastauksia...
 
No, alkaa näyttää siltä että olin väärässä tuossa täysremppajutussa - niin kuin toivoinkin.
 
Tämän hetken tiedoilla laita ekaks se satula viimisen päälle kuntoon.
Matalammalla ollut G-kieli on voinut olla oikealla korkeudella, B/E urat ilmeisesti edelleen liian korkeat. Tsekkaile sillä capo-kolmosvälissä kikalla. Ja uran muoto: kieli ottaa kiinni vain satulan kaulapuolen reunaan, ura laskee ja levenee virikoneiden suuntaan. (Kaksinkerroin taitettu #400-#800 vesihiomapaperinpala tuettuna tarvittaessa vanhan kielen pätkällä toimii yhtä kitaraa varten.)
AlaE-ongelmaa ei oikein voi vielä diagnosoida, mutta katotaan paraneeko kun satulaurat on kohdallaan. Miltä nauhoilta se yrittää päristä, vai onko vika yhä vain vapaalla kielellä?
 
Pari juttua:

Aina eka fiksaus on vaihtaa uudet kielet - varsinkin jos setti on vanha, mutta myös uusissa seteissä sattuu joskus viallinen kieli.
 
Ja tarkista kaulan käyryys eli relief. Capo ykkösnauhalle, paina kaula/koppaliitokselta (12. tai 14. nauha) ja mittaa 6. tai 7. nauhan (= puoliväli) yläpinnan ja alaE:n alapinnan välistä. Rakotulkki on paras, mutta kopiopaperillakin näkee jotain. Yksi paperiliuska mahtuu raosta, kaksi krinnaa = noin 0,15 mm relief = monille sopiva. Jos ollaan yli 0,3 mm mitoissa niin ne on useimmille jo liikaakin. Säätö kaularaudasta, oikealla (kuusiokolo)avaimella joka on kunnolla reiässään. Ja 1/4 kierrosta tekee jo paljon.
 
Ja hyvää joulua, kaikille tasapuolisesti.
HexTheRex
02.01.2019 22:40:16
Unohtunut itselläkin kitarahuolet joulun ajaksi, mutta pitänee taas ottaa asia tarkasteluun. Tuo ala-e tosiaan kuulostaa aika dumpatulta vapaana kielenä ja soi lyhyemmän aikaa kuin muut kielet, mutta edelleen capon ollessa missä tahansa nauhalla soi aivan normaalisti. Kitara on muuten pysynyt tässä säiden vaihdellessa hyvässä kuosissa eikä kielien virekään ole juuri vaihdellut. Tilasin juuri ison erän kieliä niin teräskieliselle kuin sähkökitarallekin toisen tilauksen yhteydessä niin vaihdan sitten ihan uudet teräskielisen kitaran kielet tähän. Samalla on sitten uusi tilaisuus säätää satulaa parempaan kuntoon, kunhan ensin selvitellään mitä voi vielä parantaa. Aiemminhan oli sähkökitaran uudet kielet, mutta tuo g-kieli jotenkin oireili punomattomana, en tiedä miksi, sellaista ihmeellistä särinää piti ajoittain. Vaihdoin nämä alkuperäiset takaisin, mutta taitavat olla jo jonkin verran soittoa nähneet, ulkonäöstä ja sormiin jäävästä hajustakin päätellen.
 
Muuten huomasin, että noita kieliä pystyy tilaamaan 009, 010, 011 jne, tarkoittaako kielten leveyttä? Mietin vaan jos kielet ovat väärän kokoiset niin saattaisi sekin aiheuttaa oireita. En tiedä minkälaiset nämä alkuperäiset ovat, mutta tuo paketti sähkökitaran kieliä on 009-046.
 
Satula liukuu tuossa paikallaan hieman kielienkin kanssa ja kun sitä vähän liikutan, niin huomaan, että ylä-e soi paremmin työnnettyäni satulaa himpun verran siihen suuntaan. Ala-e kielen sointiin tuo liikuttelu ei vaikuta.
 
En ole vielä ehtinyt ottaa mittoja, mutta otan kohtapuolin.
73nd3r
03.01.2019 09:06:46
HexTheRex: Muuten huomasin, että noita kieliä pystyy tilaamaan 009, 010, 011 jne, tarkoittaako kielten leveyttä?
Kielten paksuudesta yleensä puhutaan. Ne numerot on tuuman tuhannesosina, mutta vakiintuneet myös metrisen systeemin käyttöön.
Ysisetti (se .009" - .046") on akustiselle aika ohut setti, mutta saattaa olla ihan hyvä vanhassa Landolassa oikein säädettynä.
 
Päivitä tilannetta kun remppa etenee.
HexTheRex
03.01.2019 12:52:38
Sähkökitaralle tilasin noita 009-alkuisia, mutta voihan ne vaihtaa tarvittaessa myös tuohon akustiseen kuten jo kokeilinkin. Nuo teräskielisen kitaran kielet ovat 010-alkuisia, siihen ei sen pienempää pystynyt tilaamaankaan.
HexTheRex
12.01.2019 20:20:38
No niin, elikkä laitoin capon 1. nauhalle ja painelin kielet tuolta 14. nauhalta josta kaikukoppa alkaa. Kaikki tuntuivat menevän lähes kiinni nauhaan tuolta puolivälistä, mutta paperi liukui kuitenkin sopivasti sinne alle. Eli ei liene tarvetta säätää kaularautaa?
 
Uudet kielet saapuvat varmaankin alkuviikosta. Vaihdan sitten ne tähän ja kerron alkaako myös ala-e soida kuten pitääkin.
73nd3r
12.01.2019 20:39:46
HexTheRex: laitoin capon 1. nauhalle ja painelin kielet tuolta 14. nauhalta josta kaikukoppa alkaa. Kaikki tuntuivat menevän lähes kiinni nauhaan tuolta puolivälistä, mutta paperi liukui kuitenkin sopivasti sinne alle.
Kuulostaa ihan sopivalta. Kaulan käyryys on hiukan maku/soittotyyliasiakin, mutta tuo on hyvä lähtökohta.
 
Uudet kielet muuttaa kyllä tilannetta jonkun verran, jos vanhat on siinä kunnossa mitä kuvailit. Arvailen edelleen että satulassa olis se perusongelma, mutta seurataan tilannetta.
HexTheRex
15.01.2019 13:07:06 (muokattu 15.01.2019 16:43:56)
No niin, upouudet kielet vaihdettu. Harmikseni on todettava etteivät kaikki ongelmat vieläkään poistuneet. G-kieli särisi pahasti aluksi, mutta jotenkin sain sen loppumaan, en edes muista mitä tein. G-kieli on nyt lähes 1. nauhassa kiinni vapaanakin ja jos kaulaa vähänkään taivuttaa taaksepäin lakkaa se soimasta kokonaan, tällä hetkellä on vähän dumpatun oloinen muihin kieliin verrattuna. Mutta suurin ongelma on tuo D-kieli josta kuuluu kevyelläkin näpäytyksellä tuollainen sekava ääni. Vaikka kyseinen kieli ei ota nauhoihin kiinni. G-kielihän on selvästi matalemmalla uralla tuossa satulassa jostain syystä, mutta toisaalta kun siinä oli punomaton sähkökitaran kieli niin ei silloin ollut siinä juurikaan ongelmia. Mutta sitä en ymmärrä, miksi tuo D nyt noin särisee itsekseen. Edelleen, capoa käyttämällä ongelmat loppuvat kuin seinään. Siinähän on se tuppi vähän erilainen kuin noissa muissa, mutta jos capo auttaa niin voiko ongelma olla siellä... https://vocaroo.com/i/s1UJmusbUN3e
 
Tämä kyseinen setti kieliä on 010, 014, 021, 030, 038, 047.
 
Otin myös irrallisesta satulasta pari kuvaa, vaikka kovin vaikea siitä olisi kunnollisia saada. https://imgur.com/a/3SqIYQ2
 
Jos näistä jotain saa irti niin otan vinkkejä vastaan ennen seuraavaa korjauskierrosta :) Jotenkin minusta tuntuu ettei tässä nyt kovin kaukana olla hyvästä lopputuloksesta... Olisikos nyt aika laittaa jonkinlainen ohut koroke tuohon satulan alle, kuten siinä aiemmin oli, tai sitten kokeilla kaularaudasta kevyttä säätöä?
basisti1971
16.01.2019 08:17:00
Moi.
 
HexTheRex: Otin myös irrallisesta satulasta pari kuvaa, vaikka kovin vaikea siitä olisi kunnollisia saada. https://imgur.com/a/3SqIYQ2
 
Makrokuvaus on vaikeata, vaatii lähes poikkeuksetta erikoisoptiikkaa tai valaistuskikkailua.
 
Mitään kamalan hälyyttävää -lohkeamia yms.- en ainakaan itse noissa kuvissa näe, mutta satulan säädöt ovat niin tarkkoja ettei niiden näkeminen kuvasta ole helppoa.
Uran pituussuuntaista muotoa sen enempää kuin kosketuspisteen paikkaa ei kuvan välityksellä näe tietysti lainkaan.
 
Urat ovat ehkä hivenen syviä mun makuuni, mutta kielen kontaktipinnan suuruudesta kumpaankin suuntaan ja satulan sivuttaisten tukipintojen korkeudesta kaikki ovat hivenen eri mieltä.
 

 
HexTheRex: Olisikos nyt aika laittaa jonkinlainen ohut koroke tuohon satulan alle, kuten siinä aiemmin oli...
 
Mun mielestä shimmaaminen ei edelleenkään ole oikea ratkaisu etenkin kun kaikki kielet/urat eivät käyttäydy samalla tavalla, uusi satula on.
 
Särisevien kielten uria voi tietysti halutessaan pikaliiman ja ruokasoodan seoksella täyttää ja muotoilla uudelleen.
 

 
HexTheRex: tai sitten kokeilla kaularaudasta kevyttä säätöä?
 
Tuskin tarvetta, koska:
 
HexTheRex: Edelleen, capoa käyttämällä ongelmat loppuvat kuin seinään.
 
T:Samuli
73nd3r
16.01.2019 09:33:52
basisti1971: (...) shimmaaminen ei edelleenkään ole oikea ratkaisu (...) uusi satula on.
Koko kirjoituksesta samaa mieltä, mutta tuo nostoon.
 
Mun mielestä joko ammattilaiselle satulan vaihtoon (samalla tulee kokonaissäätö kuntoon), tai sitten hankit jokusen satula-aihion ja työkalut ja teet itse. Jälkimmäisessä kysele vinkkejä vaikka täältä.
HexTheRex
16.01.2019 13:21:31
Ok, kiitokset! Ehkä kokeilen ensin tuota liimasoodajuttua, jos satula kuitenkin seuraavaksi menee uusiksi, niin tuleepahan kokeiltua tuotakin hommaa. Olen jo aika paljon tässä oppinut sellaista mitä en ennen tämän kitaran hankkimista tiennyt ensinkään tai ollut koskaan kiinnittänyt huomiota.
 
Miten muuten puiselle soittimelle tuo kostutin? Viulun kun ostin niin sanottiin että ehdottomasti kostutin koteloon, mutta pitäisikö tuonne kitarapussiinkin sellainen hankkia?
basisti1971
16.01.2019 15:25:07 (muokattu 20.01.2019 09:56:13)
Moi.
 
HexTheRex: Miten muuten puiselle soittimelle tuo kostutin?
 
Täysin tapauskohtaista, yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.
 
Tärkein muuttuja -yllätys yllätys- on kosteus-ja lämpötilavaihtelut jotka tilassa ilmenevät.
 
Puutalo, ja etenkin hirsitalo maltillisella ilmanvaihdolla on kaikkein paras, suhteellinen kosteus pysyy likipitäen samana läpi vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta etenkin sisämaassa.
Suurten vesistöjen äärellä vaihtelua esiintyy tietysti sisäilman kosteudessakin.
 
Lämmitystavalla on myös suuri merkitys, kuten ilmanvaihdollakin.
 

 
HexTheRex: Viulun kun ostin niin sanottiin että ehdottomasti kostutin koteloon
 
:)
 
Varmasti suosittelevat kostututinta, mutta aniharvoin ottavat kantaa instrumentin
 
A: homehtumiseen=syyttävät käyttäjää liikakostutuksesta
tai
B: halkeamiseen=syyttävät liian vähäisestä kostutuksesta.
 
Kakarana kun aloittelin musaharrastusta, monen muun tavoin astuin markkinamiehen kostutinansaan ja mato piti olla useammassakin akustisessa.
 
Näin vanhemmiten en ole pariin vuosikymmeneen kostuttanut mitään instrumenttia edes silloin kun asuin tätä nykyistä huomattavasti haastavammissa rakennuksissa.
Eivätkä ole haljenneet.
 

 
HexTheRex: ...mutta pitäisikö tuonne kitarapussiinkin sellainen hankkia?
 
Hanki ensin hygrometrit sekä laukkuun että asuntoon, pääset kärryille siitä mikä on lähtötilanne ja miten kosteus vaihtelee vuodenaikojen vaihdellessa.
 
Perstuntumallakin pärjää, mutta vaatii usein muutaman haljenneen/homehtuneen instrumentin jotka kiroillen korjaa/putsaa ;).
 
Huomionarvoinen seikka on sekin että akustiset instrumentit eivät yleensä vanhemmiten halkea jos eivät ole sitä aiemminkaan tehneet, ellei ilmanala muutu täysin toiseksi.
Vaikkapa Suomesta Välimerelle tai päinvastoin, korkealta vuoristosta rannikolle tai päinvastoin.
 

 
Jos vaihtelu on hidasta välillä 25-60%RH lämpötilan ollessa ~21C, ei tulisi sen enempää kuivata kuin kostuttaakaan elleivät jotkin erityiset terveydelliset syyt sitä vaadi.
Itse asiassa kostutusta ei tulisi tehdä koskaan jos suhteelinen kosteus on yli 45% /~21C.
 
Hygrometriksi kelpaa likipitäen millainen tahansa, mutta käyttökelpoisimpia (ja kalleimpia) ovat loggaavat laitteet.
Loggaavien avulla on yksinkertaista määritellä miten kosteus vaihtelee pidemmällä ajanjaksolla tihein mittauksin, eikä tarvitse pitää erikseen kirjaa.
 
Itsellä on muista syistä nykyään tuo UNI-T halpis:
 
https://www.triopak.fi/fi/tuote/UT330B
 
Äärinäppärä laite.
 
T:Samuli
HexTheRex
16.01.2019 18:33:39
Mietin vaan tuota kitaran tallaa josta laitoin kuvan aiemmin, mutta siinä ei tainnut ihan hahmottua, että tuo tallan kulma joka on noussut kannesta, on lievästi käpristynyt kerälle ylöspäin. Eikös tuollainen oire viittaa yleensä jonkinlaiseen kosteusvaurioon? Tai sitten olen ymmärtänyt ihan väärin :)
HexTheRex
16.01.2019 18:59:11
D-kielen särinä lakkaa heti kun kieltä työntää vähänkin satulan takaa virityskoneiston puolelta joko oikealle tai vasemmalle.
basisti1971
17.01.2019 08:46:41
Moi.
 
HexTheRex: Mietin vaan tuota kitaran tallaa josta laitoin kuvan aiemmin, mutta siinä ei tainnut ihan hahmottua, että tuo tallan kulma joka on noussut kannesta, on lievästi käpristynyt kerälle ylöspäin.
 
Ainakin näin kuvan perusteella diagnosoiden, pistäisin tuon tallan kaarevuuden -kuten tuon raonkin- sanalla sanoen kokolailla heikosti onnistunen tallan madalluksen piikkiin.
 

 
HexTheRex: Eikös tuollainen oire viittaa yleensä jonkinlaiseen kosteusvaurioon?
 
Itse veikkaisin että tallan uudelleenliimaus/-puristus on epäonnistunut, ja/tai kannen puhdistus on tehty huolimattomasti tai jäänyt tekemättä.
 
Etenkin tuollaisissa maalatuissa talloissa muulla kuin eläinperäisellä kuumaliimalla liimaaminen aiheuttaa usein puristettaessakin sen että ohuet osat pyrkivät käyristymään liimapintaa avaten kun kosteus ei pääsekään siirtymään maalipinnan läpi.
 
Jos ulkopuolinen kosteusvaurio käyristäisi tallan kärkeä tuolla tapaa, vaurioita olisi muuallakin.
 
T:Samuli
73nd3r
17.01.2019 09:55:58
HexTheRex: D-kielen särinä lakkaa heti kun kieltä työntää vähänkin satulan takaa virityskoneiston puolelta joko oikealle tai vasemmalle.
 
Ja se särinä oli siis vain vapaalla kielellä? Todennäköinen syy on väärä uran muoto, kielen pitäisi maata vain aivan satulan kaulanpuolen reunalla, ja uran pitäisi laskea ja levetä sinne lapapuolelle - trumpetin muoto jne.
(Sivuhuomautus: silloin kun se satula oli shimmattuna ja vinossa, kaikki urat oli tietenkin poskellaan.)
 
Tossa pitäis nyt hahmottaa kokonaiskuva...
Kaularauta ekaksi säätöön (sulla oletan olevan aika OK aiemman perusteella).
Satula ja talla määrää kielikorkeuden; ihan perusgeometriaa. Jos vanhalla Landolalla pääsee 2,5 mm alaE:lle ja hiukan sen alle yläE:lle niin on jo hyvä, kolme milliäkin on ihan siedettävä. Mittaus vapaalla kielellä, kielen alapinnan ja nauhan yläpinnan rako.
Satula (oikeastaan satulaurat) määrittää myös kitaran kevyt/raskas -soittotuntumaa, eli sen (niiden) kannattaa olla mahdollisimman matala(t).
Molemmat vaikuttaa myös intonaatioon, satula eniten ensimmäisillä nauhoilla (taas: matala parempi) ja talla koko kieleen.
 
Ja PS: minunkaan mielestä tallan irtoilu ei näytä kosteusongelmalta, ainakaan siinä mielessä että kitaran kastelu sitä parantaisi. (Jos liimaat, niin tee se ennen noita säätöhommia, mutta jos talla ei liiku niin unohda toistaiseksi.)
HexTheRex
17.01.2019 13:41:27
Jep, eli vapaalla kielellä on edelleen tuo särinä. H-kielikin särisi aluksi samalla tavalla, mutta keksin painaa sen molemmilta puolilta sinne uraan jolloin se loppui. Lisäksi leikkasin sopivan palan postikorttia ja laitoin sinne satulan alle, jolloin matalemmalla uralla olevan G-kielen särinä loppui. Nyt on enää tosiaan tuo D-kieli ja sitten taitaisi olla kaikki kunnossa, toistaiseksi. Jännä miten eri kielisetit aiheuttavat erilaisia ongelmia tuohon, mutta taitaa siis olla tuo satula muotoiltu päin p:tä. Nythän tässä on siis upouudet kielet, aiemmin oli ikivanhat ja myös sähkökitaralle tarkoitetut ohuet kielet käytin tässä. Niiden kanssa oli muistaakseni punomattomalla G-kielellä sitä särinäongelmaa. Talla ei liiku mihinkään eikä ole mielestäni yhtään lisää auennut tässä yli kuukauden aikana, joka on varmaan ihan hyvä merkki?
 
Eli, kun lavan puolelta kieltä sivulle painamalla särinä loppuu, niin mistä kohdin ensimmäisenä kannattaa yrittää uraa hioa?
73nd3r
17.01.2019 20:13:53 (muokattu 17.01.2019 20:14:13)
HexTheRex: Eli, kun lavan puolelta kieltä sivulle painamalla särinä loppuu, niin mistä kohdin ensimmäisenä kannattaa yrittää uraa hioa?
Siltä kohdin mistä se sirisee :D :D :D
Mutta vakavissaan, hyvistä kuvista huolimatta ei niistä näy riittävästi. Jokaisen uran pitäisi olla puolipyöreä, avautua sinne lapaan päin, ja pohjien korkeudet niin että ne ovat keskenään oikein. {Itse syventäisin sen syvimmällä olevan uran (=G) mukaan, ja sitten se shimmi jos tarvitaan, mieluummin siivu kovaa puuta kuin postikorttia.}
Huomaa yks juttu: tähän jutskaan käytetyssä ajassa posti olis hyvinkin kerinny tuoda uuden, valmiiksi uritetun satulan josta tarttis periaatteessa vaan hioa pohjaa oikean korkeuden löytämiseksi...
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)