Aihe: Kitarakamojen vaikutus suhteessa toisiinsa
1 2 3
headhead
29.12.2018 17:47:29
Kuinka paljon vaikuttaa paksut vs. ohuet kielet? Paraneeko soundi jos vaihdan harley bentonin kitarakaiuttimen tilalle Celestionin? Onko väliä onko pedaali klooni vai aito clone centaur?
 
Tarina: Vuosia sitten rakensin pari kitarapedaalia. Luin paljon englanninkielisiä keskustelupalstoja eri komponenttien vaikutuksesta, ja muun muassa klippausdiodien ja operaatiovahvistimien eroista oli vilkasta keskustelua. Muistan jopa lukeneeni jostain kuinka "Jrc4558 sopii perinteisiin soundeihin ja lm358 enemmän modernien soundien ystäville". Kun lopulta sain pedaalin kasaan ja vaihtelin IC-piirejä edestakaisin, en huomannut mitään eroa. Klippausdiodeissa sama, eri diodien kynnysjännitteiden aiheuttamat volume-erot peittivät mahdolliset soundi-erot alleen. Voi olla että olen puukorva, mutta luulen myös että näillä komponenteilla ei välttämättä tehdä radikaaleja muutoksia soundiin.
 
Asiaan:
Kaikkihan vaikuttaa soundiin, mutta mikä vaikuttaa paljon, ja mikä vähän? Musta olisi mielenkiintoista saada mielipiteitä siitä mikä vaikuttaa isossa kuvassa paljon. Lähtökohtaisesti niin että vaihdetaan/muutetaan yksi osa signaaliketjusta vastaavaan tarkoitukseen sopivaan osaan. Eli ei niin että vaihdetaan esimerkiksi 4x12 kaapin tilalle microcube, vaan ennemmin toisenmallinen "iso" kaappi. Ja tästähän päästään tietenkin vielä sekavampaan keskusteluun kun aletaan arpomaan mikä lasketaan vastaavaksi laitteeksi.
 
En varmasti ole ensimmäinen joka tätä miettii, ainakin Johan Segeborn teki joskus tämän tyylisen videon.
 
Hankala aihe, mutta ajatuksien vaihdon takia tätä kirjoittelen, en hakeakseni ratkaisuja. Mutu-tuntumalla heittäisin veikkauksen että kaiutinvalinta ja mikitys vaikuttaa merkittävästi.
Sanoinko jotain typerää?
harryk
29.12.2018 17:53:21
 
 
Ollaan testattu ja rakennettu aika paljon erilaisia putkivahvistimia ja kaiuttimia. Siitä on opittu se, että tinkiminen äänenlaadun kannalta tärkeimmissä osissa, kostautuu huonona saundina. Vahvistimissa mm. päätemuuntajalla on iso rooli samoin kaiutinelementillä. Eri kaiutinelementit ja vahvistimet tykkäävät toisistaan ja toiset taas eivät. Tämä voidaan todentaa vaan raaoilla käytännön testeillä.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
riff
29.12.2018 19:00:20
Mikrofonikin varmaan vaikuttaa, mutta itse en ole sen vaikutusta niin konkreettisesti havainnut, mutta mikin säätämisellä saa kyllä aikaiseksi merkittävää muutosta.
 
Kyllähän nimenomaan Mikki vaikuttaa aika suuresti nimenomaan puhtaissa soundeissa.
Kyynisyys on realismia.
antnis
29.12.2018 19:45:19
Samaa aihetta on jauhettu täällä jo 200v sivukaupalla en tajua että mitä uus ketju tähän vänkäykseen tuo? Sitäpaitsi, määrittele paljon, vähän ja merkittävä.
LaXu
29.12.2018 19:50:57
Isoja:
 
- Kitara (mikit, materiaalit, rakenne, kielet jne)
- Kaiuttimet
- Vahvistin
- Efektit
- Plektra (niin tuntuma kuin soundi)
 
Pienempiä, mutta selkeästi kuultavia:
- Putket (eri tyypit ja eri valmistajien mallit samasta putkityypistä)
- Potikoiden ja tonecapien arvot
- Johdon kapasitanssi (olettaen, että jätetään väliin ne susipaskat kaiken yläpään syövät piuhat)
 
Kultakorvien huuhaata:
- Kaapelien "soundi" (kaiken maailman "heleät keskialueet" ym. markkinointijutut)
- Kitaran tone-capien materiaali
headhead
29.12.2018 20:59:37
antnis: Samaa aihetta on jauhettu täällä jo 200v sivukaupalla en tajua että mitä uus ketju tähän vänkäykseen tuo?
 
En muistanut nähneeni yhtään kokonaista ketjua omistettuna vastaavalle aiheelle.
 
Sitäpaitsi, määrittele paljon, vähän ja merkittävä.
 
Kävisikö ketjun nimen mukaisesti suhteessa toisiinsa, eli se mikä vaikuttaa eniten, määritellään merkittäväksi, ja se mikä vaikuttaa vähiten (mutta on kuitenkin tuote, modaus tms. jota myydään ja josta keskustellaan) määritellään vähäiseksi?
Sanoinko jotain typerää?
paskiaispaska
29.12.2018 21:44:28
 
 
Ite jos kuulen pienen eron joidenki etuasteputkien välillä, ni vaikutushan on sillon itelleni tosi merkittävä - vaikka todellisuudessa sitä eroa ei kukaan ulkopuolinen kuuliskaan :D Mutta ainaku huomaa vaikutuksen ja pystyy sanomaan menikö paremmaks vai huonommaks, ni vaikutus on itelle niin merkittävä että niitä kannattaa runkata. Todella hölmöä näin ku järjellä ajattelee, mutta haistelee ne jotkut niitä korkkejakin :) Sama varmaan kävis ku rupeis jotain pedaaleja rakentelemaan ja noiden piirien ja transistorien kans kikkailemaan. Onneks en ole kokeillu. Muille ei mitään merkitystä, mutta kai ne kaikki harrastukset on vähä sellasia jota harrastetaan vaan mielyttääkseen itseään. Kukaan varmaan mitään postimerkkejäkään keräile kenenkään muun ku ittensä takia :)
LaMotta
29.12.2018 22:28:57 (muokattu 29.12.2018 22:32:53)
 
 
riff: Kyllähän nimenomaan Mikki vaikuttaa aika suuresti nimenomaan puhtaissa soundeissa.
 
Erottelevuudessa on eroja myös säröllä.
 
LaXu: Isoja:
- Plektra (niin tuntuma kuin soundi)

 
Haa. Just tänään keksin bänditreeneissä että yks piisi pitääkin soittaa plekun sijaan sormin. Näin löysin kadoksissa olleen soundin.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
oksatboys
29.12.2018 22:31:53
 
 
Putket, trankut ja oparit ovat lähtökohtaisesti suunniteltu olemaan mahdollisimman hyviä vahvistimia oikein käytettyinä. Eli niiden vaikutus kokonaisuuteen on siten tietty aika vähäinen. Kuultava se tottakai on mutta jos vertaa vaikka kaiuttimen vaikutukseen niin ei vaikuta paljoa. Toki kun kitarahommissa vahvistinta käytetään "väärin" eli säröllä niin eroja alkaa kuulumaan.
paskiaispaska
29.12.2018 22:39:47 (muokattu 29.12.2018 22:51:06)
 
 
oksatboys: Toki kun kitarahommissa vahvistinta käytetään "väärin" eli säröllä niin eroja alkaa kuulumaan.
 
Kyllä kitaravahvarit on täysin eri cleanillaki ku hifivahvistimet. Siellä on se etuaste rakennettu "vääristämään" sisääntulevaa signaalia, ja nuo etuasteet sitte määrittelee hyvin pitkälti sen vahvarin soundin mikä siitä lähtee.
 
Edit:Paitsi puhuit tietenki pelkän putken vaikutuksesta, etkä vahvistimen...... :) Hidas sytytys. Putket(etuaste) ei tosiaan muutaku vähän värittele suuntaan tai toiseen - jos puhutaan saman vahvistuskertoimen omaavista putkista. Ja kohinaanki saattaa vaikuttaa. Ihan korkinhaisteluhommaa verrattuna kaiuttimen vaihtoon.
Metalkallo
30.12.2018 07:09:27
Plektralla ja sen materiaalilla on tosiaan iso vaikutus ulostulevaan soundiin, kun sillähän sähkökitaraa rämpytetään. Sormilla saa sitten pehmeämpää soundia.
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
Laulava Kylätohtori
30.12.2018 10:20:33
antnis: Samaa aihetta on jauhettu täällä jo 200v sivukaupalla en tajua että mitä uus ketju tähän vänkäykseen tuo? Sitäpaitsi, määrittele paljon, vähän ja merkittävä.
 
No tämä. Tässähän puukeskustelussakin aina mennään heti ojaan. Mikä on merkittävä vaikutus? Ennen kuin voi sanoa, vaikuttaako joku merkittävästi, pitää määritellä, mitä merkittävä tarkoittaa.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Laulava Kylätohtori
30.12.2018 10:28:21
LaXu: Isoja:
 
- Kitara (mikit, materiaalit, rakenne, kielet jne)
- Kaiuttimet
- Vahvistin
- Efektit
- Plektra (niin tuntuma kuin soundi)
 
Pienempiä, mutta selkeästi kuultavia:
- Putket (eri tyypit ja eri valmistajien mallit samasta putkityypistä)
- Potikoiden ja tonecapien arvot
- Johdon kapasitanssi (olettaen, että jätetään väliin ne susipaskat kaiken yläpään syövät piuhat)
 
Kultakorvien huuhaata:
- Kaapelien "soundi" (kaiken maailman "heleät keskialueet" ym. markkinointijutut)
- Kitaran tone-capien materiaali

 
Isotkin ovat sellaisia, että niillä saa isoja muutoksia, jos hakee isoja muutoksia. Jos taas vaihtaa vahvaria ja hakee siitä samaa soundia, ei kukaan edes huomaa vahvarin vaihtoa. Sama koskee tietty kaikkia muitakin ison merkityksen palasia.
 
Samalla pitäisi oikeastaan määritellä soundikin. Olen sitä mieltä, että usein se muutos ei tapahdukaan varsinaisessa soundissa, vaan soittotuntumassa ja reagoinnissa. Omasta mielestä ihan eri soundi, mutta ketään muu huomaa mitään eroa.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
GiovanniDiRondo
30.12.2018 11:39:44
 
 
Olennaista tässä kysymyksessä on se, missä olosuhteissa tarkastelua suoritetaan. Minulle ehkä olennaisin testi on se, miten kamat toimivat soittokämpällä. Saanko soittimen kuuluviin selkeänä, sulautuuko se kokonaisuuteen, onko ääni kaunis ja tukeeko se ilmaisua.
 
Olen viime vuosina soittanut mitä erilaisimmilla vahvistimilla, todella halvoilla vanhoilla trankuilla vaikkapa. Aikansa säädettyäni olen muutaman etevän ja sopivasti säädetyn efektipurkin avulla aina saanut hyvää saundia, joka on toiminut myös keikoilla.
 
Mutta jos vaihdan ykköskitaran johonkin toiseen, säätämisen joutuu aloittamaan alusta, eikä tahdo millään onnistua.
 
Hyvä saundi on mulle yhtä kuin hyvä kitara, uudet kielet sekä muut huollot ja säädöt kondiksessa.
Bändissä tärkein tehtäväni on tukea laulajan tulkintaa ja sitä tekstiä mitä hän tulkitsee.
WanhaWetäjä
30.12.2018 12:22:51
 
 
Laulava Kylätohtori: No tämä. Tässähän puukeskustelussakin aina mennään heti ojaan. Mikä on merkittävä vaikutus? Ennen kuin voi sanoa, vaikuttaako joku merkittävästi, pitää määritellä, mitä merkittävä tarkoittaa.
 
Liittyykö puihin, kitaran rakenteeseen, erilaisiin nauhoihin, lievään eroon actionissa vai mihin mutta kun eilen tuli testattua himassa kahden melko erilaisen kitaran soitettavuutta ja hevimpää soundimaailmaa Helixilla ja luureilla jälleen kerran huomasin että homma toimii käänteisesti, hyvin akustisesti soiva kevyehkö kitara ei olekkaan se joka soi paremmin sähköillä vaan se painava rohjo joka on akustisesti lähes kuollut, ei vaikka soundi mitä hain oli varsin prosessoitu ja oli kaukuja yms riittävästi.
 
Sustainissa ja tietyssä ärhäkkyydessä on suurin ero, johtunee kitaran rakenteesta, toinen on pulttikaulainen thinline, toisessa kaula on monesta palasta ja menee läpi bodyn + on sustainplokkia, epäreiliu vertailu sinänsä koska toinen on enempi les paul ja toinen lähempänä telecasteria, molemmissa tallamikkinä humppari.
 
Tein kenties pikku virheen kun vaihdatin thinlineen luusatulan ja rosteri jumbo nauhat, saattaa tämä(kin) olla täysin psykoakustiikkaa mutta kitaran perusoundiin tuli tietynlaista metallista kovuuttaa, alunperin siinä oli ohuet vintage nauhat ja grafiittisatula.
Ollaan hiljaa saadaan kalaa...ei sovi mulle eli perseitä ei nuolla!
hallu
30.12.2018 13:16:33
WanhaWetäjä: Liittyykö puihin, kitaran rakenteeseen, erilaisiin nauhoihin, lievään eroon actionissa vai mihin mutta kun eilen tuli testattua himassa kahden melko erilaisen kitaran soitettavuutta ja hevimpää soundimaailmaa Helixilla ja luureilla jälleen kerran huomasin että homma toimii käänteisesti, hyvin akustisesti soiva kevyehkö kitara ei olekkaan se joka soi paremmin sähköillä vaan se painava rohjo joka on akustisesti lähes kuollut, ei vaikka soundi mitä hain oli varsin prosessoitu ja oli kaukuja yms riittävästi.
 
Sustainissa ja tietyssä ärhäkkyydessä on suurin ero, johtunee kitaran rakenteesta, toinen on pulttikaulainen thinline, toisessa kaula on monesta palasta ja menee läpi bodyn + on sustainplokkia, epäreiliu vertailu sinänsä koska toinen on enempi les paul ja toinen lähempänä telecasteria, molemmissa tallamikkinä humppari.
 
Tein kenties pikku virheen kun vaihdatin thinlineen luusatulan ja rosteri jumbo nauhat, saattaa tämä(kin) olla täysin psykoakustiikkaa mutta kitaran perusoundiin tuli tietynlaista metallista kovuuttaa, alunperin siinä oli ohuet vintage nauhat ja grafiittisatula.

 
En usko, että kyse on pelkästä psykoakustiikasta, vaan itselläni on hiukan samansuuntaisia havaintoja. Kevennetty LesPauli ja vastaavan kokoinen umpipuinen (jälkimmäinen siis huomattavasti painavampi) lankku, niin kevennetty pauli soi eri tavalla. Sen atakki tuntui voimakkaan pyöreältä ja päästö oli jyrkkä ja se soi ihan huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin se umpipuinen, jossa atakin muoto oli jokseenkin samanlainen, mutta päästö oli loiva ja se soi pidempään. En halua kylläkään laittaa näitä mihinkään hyvä -huono akselille, vaan siinä kevennetyssä paulissa oli lämmin ja kuulas ja voimakkaan jazzahtava soittofiilis kun taas se voimakkaammin sähköillä soiva lankku oli enemmän semmoista rocknrollia sisältävä, mihin vaikutti tietenkin myös se että sen mikit oli vahvasti keskialuetta korostavat eikä kovin botnekkaat.
 
Oli miten oli, en halua arvailla mikä kaikki vaikuttaa mihinkin, mutta kaksi hyvin eritavalla soivaa kitaraa enkä usko että kyse on ihan pelkistä sähköistä. Kyllä sillä rakenteella väkisinkin on merkitystä myös sähkökitarassa.
 
Allekirjoitan myös tuon GiovanniDiRondo:n huomion, että kitara vaikuttaa kaikkiin muihinkin säätöihin. Ainakin enemmän tai vähemmän en ole ihan niin tarkka hifisti, mutta joskus joku taajuus jota kitara korostaa, pitää tasapainottaa muualla ja samoin signaalin voimassa on eroa eli gainia pitää titrata vähän eri kitaroille.
"voisikohan kamarasta ja minusta tulla ystäviä ?"
paskiaispaska
30.12.2018 13:43:16
 
 
hallu: Allekirjoitan myös tuon GiovanniDiRondo:n huomion, että kitara vaikuttaa kaikkiin muihinkin säätöihin. Ainakin enemmän tai vähemmän en ole ihan niin tarkka hifisti, mutta joskus joku taajuus jota kitara korostaa, pitää tasapainottaa muualla ja samoin signaalin voimassa on eroa eli gainia pitää titrata vähän eri kitaroille.
 
Tämä tuli taas jälleen kerran eilen todettua treeneissä. Soittelin siinä ensimmäisen tunnin kitaralla jonka oon vasta hankkinu. Ekaa kertaa kokeilin bändisoitossa ja säätämisestä ei tullu loppua. Tosi terävä soundi ja millään en meinannu löytää vahvarista asetuksia millä ei hyökkäis liikaa leadkitaristin tontille. Sitte vahdoin vakikitaran kaulalle ja sopivat säädöt löyty heti. Uus kitara yksinään soitellessa kuullostaa kyllä hyvältä ja persoonalliselta, mutta bändin kanssa taustoja soitellessa vaatii aika paljon muiden asetusten muuttamista. Molemmat vieläpä humppareilla ja samoilla kieliseteillä.
Lepinkäinen
30.12.2018 13:57:35 (muokattu 30.12.2018 13:58:37)
Impulssiresponsien kanssa pelaillessa huomannut, että mitä enemmän säröä, sitä isompi vaikutus paitsi äänitysmikillä niin myös mikin asettelulla. Vaikutus jopa isompi kuin vahvarin vaihdolla (hi-gain vahvarista toiseen).
Perinteisellä setupilla keikallakin kannattaa siis katsoa tarkkaan, miten sen mikin siihen heittää kitarakajaria mikittäessä.
Jukka Häikiö
30.12.2018 14:59:09
 
 
Aika paljon on kiinni myös päivästä, suomentaen:Good Tone Day/bad tone day.
Tuppaa olemaan niin, että piuhan toisessa päässä oleva audiovastaanotin värähtelee eri päivinä eri tavalla. Ero maanantain ja tiistain välillä saattaa olla merkittävä, vaikka vermeet joilla meteli saadaan aikaiseksi, olisivat täsmälleen samat, kuten myös säädöt/kuuntelutila.
Piuhan toisessa päässä oleva psykofyysisakustinen olento kun on sen verta herkkä ja ailahtelevainen, että pelkkä mielialan muutos eri vuorokaudenaikoihin vaikuttaa siihen minkälaisena kokee soundin.
Meitähän on myös kovin erilaisia ihmisiä kokemaan, siinä missä toinen ei kuule kummempaa eroa, toiselle se on merkittävä, eikä tämä ole edes huuhaata, vaikka joskus toki saattaa ollaniinkin.
 
Mut joo, tossa aiemmin joku aika hyvin eritteli ns. merkittävät/vähemmän merkittävät.
 
Jos joku ihan yksittäinen artikkeli pitäisi mainita signaaliketjussa, niin kaiutinkotelo, monesti vaihdetaan vahvistinta ja elementtejä, unohtaen autuaallisesti tämä.
 
Summasummarum, sen oman hyvän soundinmetsästyksen tiimellyksessä on niin monta muuttujaa, kun lopulta kaikki vaikuttaa kaikkeen, loputon suo, mutta toiset tykkää suojuoksusta, henk. koht. kuulun "suojuoksijoihin".
 
Monenlaiset kitarasoundit on vaan mun mielestä jotain aika hienoa, vaikka itsensä kokeekin asian tiimoilta joskus vähän höhläksi, vois sitä huonomminkin hartautensa valita...
 
Happy G T D
Pelimanni pizzerian nurkasta päivää...
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)