Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Onko laulajan vireen korjaamisesta haittaa menestymiselle?
1 2
Bassottaja
16.11.2018 22:24:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysymys 1: Onko laulajan vireen korjaamisesta haittaa äänitteen menestymiselle?
 
Kysymys 2: Jos äänitteellä laulavan laulajan ääntä korjataan äänitetyn laulusuorituksen jälkeen Melodyne-ohjelmalla kappaleen jokaisen tavun (äänen) kohdalla niin, että sen vire on aivan sama kuin on äänitteellä soivan (vireessä olevan) tasavireisen säestysinstrumentin vastaavan äänen korkeus, niin kuinka todennäköistä on, että kyseisestä äänen korjauksesta on haittaa äänitteen yleiselle menestymiselle?
 
Lähtökohta: laulajaa pidetään yleisesti ottaen ihan hyvänä laulajana, vaikka hänen ääntään ei korjattaisi ollenkaan laulusuorituksen jälkeen.
 
melodyne pitch correction: https://www.google.com/search?q=mel … &ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b
 
Tekemäni testin perusteella olen sitä mieltä, että Melodyne-ohjelmalla tehty tavukohtainen laulusuorituksen vireen korjaaminen 100 % oikeaksi, ei tee laulusuorituksesta luonnottomalta kuulostavaa ainakaan tapauksessa, jossa laulaja osaa laulaa sen verran, että häntä pidetään yleisesti ottaen ihan hyvänä laulajana.
 
Kysymys 3: Kuinka yleistä on nykyään, että radioissa soitettavia uusia iskelmä- ja pop-musiikin äänitteitä tehtäessä äänitteellä laulavan laulajan laulusuorituksen ääntä on korjattu esim. Melodyne-ohjelmalla niin, että sen vire on aivan sama kuin on äänitteellä soivan (vireessä olevan) tasavireisen säestysinstrumentin vastaavan äänen korkeus?
 
Kirjoitin tämän viestin, koska viestiketjuun https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=239087 kirjoitetut vastaukset kysymykseeni Kuinka pienen epätarkkuuden laulajan äänessä voi erottaa? kertovat kyseessä olevan niin monitahoinen asia, että kysymykseen ei ole yleispätevää vastausta.
 
ituvirtanen
16.11.2018 23:26:18 (muokattu 16.11.2018 23:30:56)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oliko tämä Aloittelijoitten alueella?
 
Jos jokaikinen ääni pitää korjata, on tuotannossa joku perustavanlaatuinen ongelma. En ymmärrä, miksi popissa tai muussakaan musiikissa pitäisi edes saada aikaan täysin virheetöntä. Idea kuulostaa lähtökohtaisesti pöhköltä. Luultavasti tuotannossanne myös rummut voivat tulla vain suoraan koneelta, koska svengin ja tunnelman pitää kuolla.
 
1. Kannattaa tehdä äänitys.
2. Toinen versio talteen täysillä korjauksilla ja toinen ilman.
3. Kuuntelutesti jollekin tutulle, joka ymmärtää ääntä muttei etukäteen saa kertoa, mikä ero nauhoituksilla on.
4. Kommenttien perusteella eteenpäin.
 
Kysymykseen kolme vastaisin, että sen kuulee halutessaan ihan omilla korvilla, jos sitä haluaa etsiä. Monessa mielessä valitettavan yleinen tapa.
 
askomiko
17.11.2018 00:12:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulusuorituksen totaalinen tietokonemankelointi on de facto standardi suuressa valtaosassa ns. populaarimusiikkia tissiblondeista Metallicaan, eikä varmaankaan ole menossa minnekään. Näin ollen se on lähinnä vaatimus levyn menestymiselle. Nuorilla laulajilla kuulee jo oikeassa korjaamattomassa laulusuorituksessa autotunen virheartifakteja, laulajien kuunneltua koko kasvuikänsä autotunetettua musiikkia ja pyrkiessä taitavasti matkimaan kuulemaansa.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Pop Corn
17.11.2018 00:29:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

askomiko: Nuorilla laulajilla kuulee jo oikeassa korjaamattomassa laulusuorituksessa autotunen virheartifakteja, laulajien kuunneltua koko kasvuikänsä autotunetettua musiikkia ja pyrkiessä taitavasti matkimaan kuulemaansa.
 
:DD hohoo. It's funny because it's true.
 
Bassottaja: Kysymys 1: Onko laulajan vireen korjaamisesta haittaa äänitteen menestymiselle?
 
Kukaan täällä ei tiedä menestyvän äänitteen kaavaa/sapluunaa. Moni osaa matkia JO menestyneiden äänitteiden äänimaailmaa, silti suurella prosentilla olematta menestynyt (kaupallisesti).
 
Korjaa vire, ole korjaamatta. Äänitä laulajan pieruja. Se voi olla seuraavaa listahitti, tai voi olla olemattakin. Kukaan ei tiedä.
 
Paras neuvo minkä sulle voi antaa on se, että tee hittejä. Ne menestyvät.
 
idelöra
-Q-
17.11.2018 01:23:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksi musta tuntuu että näiden kyselyjen "tuloksia" tullaan hyödyntämään jonkun tutkimuksen osana? Omituisen spesifisiä kysymyksiä / väittämiä harrastusfoorumilla. Mitä kysyjä varsinaisesti haluaa tietää?
 
Eikai ihmisääni ole koskaan täydellisessä vireessä joka sävelellä. Ja mihin edes vertaa? Tällä palstalla taitaa suurin osa olla perusrokkaria jolle kitara on tutuin soitin ja sehän ei normaalisti ole vireessä edes itsensä kanssa. Mulle se tunetus ei ole musiikin suurin vihollinen, enempi mun mielestä tunnelman tappaa täydellinen rytmi ja esim rumpusämplet jossain radiohevissä kun se basari tulee aivan täsmälleen samalla intensiteetillä ja soundilla läpi koko biisin. Kun taas popissa / jo lähtökohtaisesti koneella tehdyssä musassa se kuuluu asiaan.
 
Ikuinen keskustelu siitä mikä on "sallitua" äänittäessä. Aina se raja siirtyy hieman eteenpäin kun työkalut kehittyy. Ennen hiirellä tökkimistä saatettiin isossa (kalliissa) produktiossa laulattaa ukkoa lähes tavu kerrallaan että saatiin täydellistä ja se koettiin jonkin asteisena huijauksena. Nythän tuo olis "aitoa" ja hiirellä tökkiminen menee vähän vilungin puolelle. Kymmenen vuoden päästä laulajat on virtualisoitu täysin, laulumelodiat soitetaan kiipparilla ja laulajan ääni /sanat valitaan kirjastosta. ehkä.
 
Elämme erikoista aikaa esim kuvien ja musiikin osalta. Nykytekniikka on tehnyt molemmista niin helppoa ja arkipäiväistä että määrä korvaa laadun. Laulun (huonosta) tunetuksesta on tullut niin normaalia että sitä ei edes yritetä piilotella, ne robottiäänet siellä välissä saa kuulua eikä ketään ilmeisesti vaivaa yhtään. Päinvastoin ne alkaa jo kuulua asiaan.
 
Tää on jotenkin karmivan kuulosta vaikka ei periaatteessa kait tee muuta kun kikkaile falsetin ja normaalin äänen välillä luodakseen tuon soundin:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=74&v=XvaEaSR6Rcw
Mutta miksi..
 
studio
17.11.2018 08:38:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi sen tunetella vaikka kirjain kerrallaan 100% vireeseen ja tappaa äänestä kaikki personallisuus ja tulkinta. Radiosta tuota tunetettua tuubaa pukkaa aamusta iltaan ja aika kammottavaa ja persoonatonta se kyllä on. Taitaa nuo radiosoittobändien nais solistit tulla jo virtuaalimaailmasta kun kuulostavat kaikki samalle. Mutta nykyään laulajan (ja bändin) pitää olla ilman omaa persoonaa ja kuulostaa samalta kuin muutkin niin silloin hyväksytään, eikö?
 
Krice
17.11.2018 09:34:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos laulaja ei pysy vireessä niin kannattaa suositella sille jotakin toista ammattia, esim. kaupan kassa.
 
studio
17.11.2018 11:54:43 (muokattu 17.11.2018 11:56:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Livenä tuo sitten kostautuu ja huono laulaja paljastuu. Myös bändit jotka on editoitu viimeisen päälle levylle saattaa livenä olla aika huono. Tietysti livenäkin, ainakin isoimmilla lavoilla on tunetus mahdollista. Tuo laulujen yletön virittely tekee aikamoisen karhunpalveluksen oikeasti hyville ja lahjakkaille laulajille koska huonot pääsee keinotekoisen virityksen avulla samalle viivalle. Tietysti hyvän laulajan tulkintaa ei virittelyllä saavuteta ja tulkinta on mielestäni tärkeämpi kuin vire.
 
Timo JM
17.11.2018 12:30:07
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

studio:
Tietysti livenäkin, ainakin isoimmilla lavoilla on tunetus mahdollista.

 
Miten se lavan koko siihen vaikuttaa? ;-)
 
studio
17.11.2018 13:49:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Miten se lavan koko siihen vaikuttaa? ;-)
 
Vuotaako koko bändi solistin mikkiin ja sotkee tunen. Voi sen tietysti ohjelmoida sekkariin jos kaikki menee klikkiin mutta aika riskiä on.
 
Kalmo
17.11.2018 17:04:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän se ole niin, että lähes 100 % kevyestä musasta on tunetettu läpi. Se, kuinka paljon kunkin laulajan suoritusta on tarvinnut korjata, on asia erikseen, eikä siitä kukaan pysty mitään tilastoa tekemään.
Yhtä hyvin voidaan plärätä sitä, kuinka monen speed- metal rumpalin kaikki äänitteet on paikattu drum replacereillä yms.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Kalmo
17.11.2018 17:11:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Q-: Miksi musta tuntuu että näiden kyselyjen "tuloksia" tullaan hyödyntämään jonkun tutkimuksen osana? Omituisen spesifisiä kysymyksiä / väittämiä harrastusfoorumilla. Mitä kysyjä varsinaisesti haluaa tietää?
 
Minusta tuntuu, ettei kysyjä oikeastaan itsekään tiedä, mitä haluaa tietää, vaan lähinnä leikittelee ajatuksilla, mikä tietysti on täysin ok. Nuo kysymykset ovat spesifisyydessään niin epärelevantteja, ettei vastauksista ihan hevillä ainakaan mitään vakavastiotettavaa kasaan saane (?).
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
washburn
17.11.2018 19:42:25
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei sitä tunea mikään pakko ole käyttää, jos suoritus ei sitä vaadi, eikä tavoitella tunetettua soundia. Harvinaista se tosin nykyään on. Olen juuri miksaamassa erään naisartistin biisiä ja sain eilen laulusuoritukset valkattavaksi. Totesin, että eipä tartte tunettaa tällä kertaa. Muutamasta otosta sai koostettua erittäin hyvän lauluraidan. Jotkut ne vaan osaa.
 
Live long and Prosper
-Q-
17.11.2018 21:28:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

studio: Vuotaako koko bändi solistin mikkiin ja sotkee tunen. Voi sen tietysti ohjelmoida sekkariin jos kaikki menee klikkiin mutta aika riskiä on.
 
Kyllä se tune yleensä osaa poimia sen vahvimman signaalin mutta vitsi on siinä että kaikki mikä sieltä mikistä tulee menee mankeliin ja muuttuu yhtä paljon. Jos karkeasti vaikkapa laulua pitää nostaa neljäsosa askelta niin se kitara ja saksofoni joka sieltä kuuluu sillä samalla hetkellä nousee myös neljäsosan ylävireeseen. Mutta vain se vuotava versio, se oikea ja alkuperäinen signaali kuuluu tietysti omista kanavistaan.
 
-Q-
17.11.2018 21:31:42 (muokattu 17.11.2018 21:32:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

studio: Tietysti hyvän laulajan tulkintaa ei virittelyllä saavuteta ja tulkinta on mielestäni tärkeämpi kuin vire.
 
Sanoisin näin myös. Esiintyjän karisma ja yleinen meininki on aika tärkeää livehommissa että sitä myös haluaa joku katsoa eikä vain kuunnella. Ei se esiintymistaito pelkästään riitä tietenkään mutta sillä paikkaa heikompaa laulusuoritusta komeasti.
 
Kalmo
18.11.2018 14:25:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

washburn: Ei sitä tunea mikään pakko ole käyttää, jos suoritus ei sitä vaadi, eikä tavoitella tunetettua soundia. Harvinaista se tosin nykyään on. Olen juuri miksaamassa erään naisartistin biisiä ja sain eilen laulusuoritukset valkattavaksi. Totesin, että eipä tartte tunettaa tällä kertaa. Muutamasta otosta sai koostettua erittäin hyvän lauluraidan. Jotkut ne vaan osaa.
 
Totta. Omassa sanavarastossani biisi on "tunetettu läpi", jos se on tsekattu, ja sitten korjausta on tarvittu kahden sekunnin pätkään, tai ei siihenkään.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Bassottaja
18.11.2018 21:24:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Maki Kolehmainen vuonna 2012, lainaus: "Kolehmainen vertaa Autotunen ja Melodynen käyttöä teiden asfaltoinnilla. Sillä voidaan korjata tasoittamalla pieniä virheitä, mutta ammottavia monttuja sillä ei voida täyttää.
- Asfalttikin jyrätään sileeksi, jotta siitä saadaan hyvännäköinen. Nämä ohjelmat tekevät musiikissa sen jyräyksen. Se jyrääminenhän ei kuitenkaan poista niitä hirveitä monttuja, joita sinne asfaltin alle on jäänyt. Autotune antaa loppusilauksen ja sitä voidaan käyttää erilaisena taidemuotonakin, Kolehmainen kuvailee."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/ … eri-ruotsalaisetkin-nauravat-meille
 
sami_sumea
19.11.2018 21:12:52 (muokattu 19.11.2018 21:13:13)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bassottaja: Kysymys 1: Onko laulajan vireen korjaamisesta haittaa äänitteen menestymiselle?
 
Anteeksi kyyninen vanha setä -asenteeni, mut suurempi este menestymiselle taitaa olla vielä jossain muualla kuin tunerin käytössä, jos tätä pitää kysyä :-P
 
Tuolla listakärjessä tuskin yksikään tuotos on täysin tunettamatonta kamaa. Eri asia halutaanko tuneri viilata efektinomaisesti tappiin (tyylikysymys) vai korjata vire ns. nykyisiä kaupallisia standardeja vastaavaksi.
 
...
 
http://www.soundreel.com
Mare552
07.01.2019 20:43:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ällöttävää kikkailua jos savesta yritetään tehdä "laboratiossa" kultaa.
 
Todellakin silloin jää moni osaava laulaja taka-alalle, povipommin tai komearunkoisen adoniksen takia, joiden ääni rakennetaan kokonaan studiossa.., kun ei ole taitoa laulaa oikein.
 
Ja kun omaa laulamisen virettäkin pystyy paljon harjoittelemaan.
 
Tuolta jostain luin että 100 centtiä, eli puoli sävelaskelta virhettä, se on minusta jo todella paljon, jos niin paljon laulaa väärin, kannattaa vaihtaa alaa..
----------------------
 
Mutta tässä on meininkiä, tätä ei editoida yhtään jälkikäteen, koska se kaiverretaan kerralla tuohon kiekolle.
Nuo on samanlaiset mitä olivat 20- luvun ääniyslaitteet, nyt rakennettu kokonaan uusi, koska vanhoja ei ollut.
 
Katsokaa miten laulaja ja viulisti vaihtavat paikkaa, koska mikki pysyy siinä missä se on. Eli äänitystaso säädetään etäisyydellä ja asennolla mikrofoniin.
 
Tämä on minusta todella mahtava esitys, eikä ainakaan minun korva kuule mitään korjattavaa.
 
https://www.youtube.com/watch?v=EXQ … ag&start_radio=1&list=RDEXQVF9JIDag
 
Ai tähänks riville?
Vessajono
08.01.2019 13:37:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mare552: Tämä on minusta todella mahtava esitys, eikä ainakaan minun korva kuule mitään korjattavaa.
 
https://www.youtube.com/watch?v=EXQ … ag&start_radio=1&list=RDEXQVF9JIDag

 
Mut ei se metodeista ja välineistä oo kiinni, vaan tekijöistä. Hyvä soittaja on hyvä soittaja eikä sitä tarvitse korjata vaikka se oliskin mahdollista.
 
Bullitt: Sama kai se olisi sulkea tämä sivustokin tai ainakin potkia kaikki Vessajonoa ja Anssi Kelaa lukuunottamatta vittuun, kokolailla kaikki muut kun täällä taitavat olla amatöörejä.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «