Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Toiminimi - peruskysymyksiä
1 2 3 4
sickboy
09.12.2014 21:29:10 (muokattu 09.12.2014 21:29:47)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

thedude:
 
Lainaus Tilikeskus-Yhtyöt -sivustolta:
 
"Mikä on arvonlisävero?
 
Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvon_lisävero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi. Yrittäjien välisissä liiketoimissa ostava yrittäjä voi vähentää arvonlisäveron, jonka toinen arvonlisäverovelvollinen yrittäjä on laskuttanut häneltä. Edel_lytyksenä on, että tavaraa tai palvelua käytetään arvonlisäverollisessa liiketoiminnassa."
 
Tuo viimeinen lause vastaa melko mutkattomasti siihen, voitko vähentää arvolisäveroa keikkailuun hankkimastasi pa-kalustosta: et voi.
 
linkki sivuille: http://www.tilikeskus-yhtiot.fi/yrittajan_muistilista-arvonlisavero
 
Bassottaja_92
18.01.2018 13:50:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koitanpa täältä vanhasta ketjusta vielä kysellä aiheesta, kun en oikein varmaa vastausta ole mistään löytänyt! Eli mietin kumpi on kannattavampaa pääsääntöisesti keikoilla itsensä päätoimisesti elättävänä, perustaa toiminimi vai käyttää laskutuspalveluita?
Olen siis tehnyt nyt muutaman vuoden keikkaa, käyttäen laskutuspalveluita. Nyt tilanne on se että tänä vuonna keikkaa tulee oleman entistä enemmän ja kauan mielessä pyörinyt toiminimen perustaminen tuntuisi nyt ajankohtaiselta. Tässä asioita selviteltyäni muutama asia vaan mietityttää.
 
-Tuloni tulisivat tänä vuonna todennäköisesti ylittämään tuon YEL -vakuutuksen rajan. Joutuisin siis alkaa maksaa sitä joka tapauksessa vaikka jatkaisin samaan tapaan laskutuspalveluilla.
-Laskutan käytännössä pelkästään esiintymisistä jotka ovat alv vapaata, joten siinäkään ei olisi hyötyä yrittäjänä alvin huojennuksista.
-Joutuisin varmastikin hankkimaan kirjanpitäjän, joka ei nopeasti laskettuna tulisi nykyisiä laskutuspalvelujen palvelumaksuja edullisemmaksi, jopa päin vastoin.
-Tälläkin hetkellä voin ilmoittaa vähennyksinä mm matkoja ja muita hankintoja. Poikkeaisiko tämä kuvio jotenkin toiminimen kanssa?
-Toiminimen kanssa voisin kuitenkin tehdä ilmeisesti hankintoja alvittomana? Vai onnistuuko tämä kuvio jos päätulonlähteeni on esiintymiset joista en sitä alvia maksa?
 
Tässä muutama asia, kiitos jos joku viitsii vastata! Varmasti tässä asioita joita en vielä ole ymmärtänyt oikein.
 
nisumaka
19.01.2018 09:02:32 (muokattu 19.01.2018 09:02:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi. Yleisklausuuli voisi olla, että mitään radikaalia eroa ei ole, muutoinhan nämä kaksi vaihtoehtoa ei kilpailisi keskenään ;-). Sellainen tulee mulle mieleen, että ennen kuin perustat toiminimen, sinun kannattaa ottaa selvää "starttirahoista". Free-lancer ei niitä saa, mutta yritystoimen perustamisen yhteydessä tuo voisi olla mahdollista.
 
Rettero
08.02.2018 11:44:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole viime aikoina selvittänyt tarkemmin palkkiopalvelujen toimintaa. Joku muutoshan siihen tuli työnantajamaksuihin (olisikohan ollut tuon Yel osalta..). Mutta ainakin aiemmin palkkiopalvelu toimi työnantaja-statuksella, joten perinteiset työnantajamaksut lähtyevät hinnasta. Eli esim. 300e keikkalaskusta lähtee 20-25% pois työnantajalle. Tietysti yleensä myös joku kiinteä tai prosentuaalinen summa laskun hinnasta siirtyy palvelun käytöstä. Toiminimellä voit vähentää helpommin kaikenlaiset kulut toiminnassa, koska kaikki pienetkin tarvikkeet on helppo kirjata kirjanpitoon. Piuhat, kovalevyt ym... ja näin ollen se vähentää mitä jää viivan alle, jonka mukaan veroprosenttisi määräytyy (=ennakkoverot). Tietysti eläkemaksut on hoidettava itse firmassa (jos oikein käsitin niin myös palkkiopalveluissa nykyään?). Alv-rekisterissä kannattaa olla jos on alvillista laskutusta säännöllisesti.
 
Rettero
08.02.2018 11:55:31 (muokattu 08.02.2018 11:57:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisään vielä, että et saa vähentää alvia jos et ole alv-rekisterissä. Vaikuttaa, että sinulla ei ole alvillista myyntiä (esim. musiikki-tuotannot, äänentoiston vuokraus tms). Eli jos myyt 1000e+24%alv, sinulla on 240e alvia tilitettävänä valtiolle. Jos ostat alvillisia tuotteita, saat vähentää tuosta 240e alvillisesta osuudesta, jolloin valtiolle tilitettävä määrä pienenee. Esim. 500€+alv kaiuttimet, josta alvia 120€.
 
Keikkalaskutuksessa kirjanpidon pystyy helposti tekemään itse. Miksei muutoinkin, mutta jos toiminta koostuu useista erilaisista lähteistä niin kirjanpitäjä voi olla hyvä
 
Joonas
08.04.2018 19:49:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alvit saa vähentää vain niistä kuluista, jotka liittyvät alvilliseen toimintaan, eli kirjanpidossa kannattaa/pitää erotella tulot alvikantojen mukaan ja menot kohdistaa näille tulotileille.
 
Mutta...
 
Yhteisöostot EUn sisällä...
 
Jos et ole maksanut ostoksesta alvia laisinkaan, niin ei ole tarvetta edes vähentää.
 
Vai onks jollain jotain tarkempaa tietoa asiasta (ja mielellään viittausta ohjeeseen/lakiin/lausuntoon)?
 
Raipatirai!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «