Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaularaudan säätömutterin vaihto..
1
ketaoja
17.11.2017 18:01:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kyseisestä mutterin vaihdosta kokemuksia? Aloin mokomaan hommaan, sillä aikani kiristettyä kaulaa sain kuin sainkin kuusiokoloavaimen pyörimään tyhjää. No, ei auta.. aikansa kun nylpyttää jäykkää säätöä, niin tulos oli odotettu.
 
"Juutuupista" kattelin ohjeita ja nyt on otelauta irrotettuna kaulasta ja rauta esillä. Välineinä silitysrauta ja keittiöveitti.. onko tuttua puuhaa?
 
basisti1971
17.11.2017 18:11:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
ketaoja: Onko kyseisestä mutterin vaihdosta kokemuksia? Aloin mokomaan hommaan, sillä aikani kiristettyä kaulaa sain kuin sainkin kuusiokoloavaimen pyörimään tyhjää. No, ei auta.. aikansa kun nylpyttää jäykkää säätöä, niin tulos oli odotettu.
 
"Juutuupista" kattelin ohjeita ja nyt on otelauta irrotettuna kaulasta ja rauta esillä. Välineinä silitysrauta ja keittiöveitti.. onko tuttua puuhaa?

 
Kokemusta on kertynyt niin mutterin vaihdosta kuin otelaudan irroituksestakin.
 
Itse käytän otelaudan irrotukseen kakkuveistä ja kuumailmapuhallinta.
Ebonol yms. keinoaineotelaudat lähtevät kivuttomimmin vannesahalla tai höylällä.
 
Jos mutteri on vaihdettavissa olevaa mallia puristavasta tai "Martin" tms. tyyppisestä yksitoimisesta, vaihtaminen onnistuu kyllä yleensä ilman otelaudan irrottamistakin.
Joissain Fenkuissa ja kenties muissakin vastaavalla tavalla toteutetuissa joutuu poraamaan pois lavassa olevan puutulpan.
 
Kaksitoimisten rautojen mutteritkin voi toki vaihtaa jos moisen löytää helpommin ja halvemmalla kuin kokonaisen uuden raudan, mutta vaatii poikkeuksetta ainakin hitsausvälineet ja taidon niitä käyttää.
 
T:Samuli
 
ketaoja
17.11.2017 18:50:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulle tuo oli eka kerta ja ihan hienosti lähti, mutta pikkuhiljaa. Koska en oikein tiennyt raudan anatomiaa ja onko mutteri yleensä vaihdettavissa, niin aloin koko otelaudan poistoon. Muutenkin tuo reikä otelaudän päässä oli niin pieni, ettei mutteri olisi siitä mahtunut jne..
Selvisi samalla sekin, että miksi tuo säätö ei toiminut riittävän hyvin, eli raudan ura oli jyrsitty pari milliä liian syväksi ja säätö ei riittänyt kaarevuuden kompensointiin. Eli rauta vaan kääntyili tyhjässä tilassa suurimman osan.
 
Ajattelin samalla laittaa hieman vahviketta kaulan yläosaan, mikä näytti hieman kääntyvän kieroon, sillä puuaines on urasta johtuen melko kapea kaulan yläpäässä. Eli mietin sellaista, että katkaisen siklistä sopivan palan ja upotan sen kaulan ja otelaudan väliin vahvistamaan.. Vai olisko muita ja ns. oikeita konsteja..?
 
basisti1971
18.11.2017 07:47:07 (muokattu 18.11.2017 07:47:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
ketaoja: Mulle tuo oli eka kerta ja ihan hienosti lähti, mutta pikkuhiljaa. Koska en oikein tiennyt raudan anatomiaa ja onko mutteri yleensä vaihdettavissa, niin aloin koko otelaudan poistoon. Muutenkin tuo reikä otelaudän päässä oli niin pieni, ettei mutteri olisi siitä mahtunut jne..
 
Hitaasti hyvä tulee :).
 
Eihän sitä raudan tyyppiä päällepäin oikein voikkaan tietää, vaihtoehtoja on kuitenkin varsin monia.
 

 
ketaoja: Selvisi samalla sekin, että miksi tuo säätö ei toiminut riittävän hyvin, eli raudan ura oli jyrsitty pari milliä liian syväksi ja säätö ei riittänyt kaarevuuden kompensointiin. Eli rauta vaan kääntyili tyhjässä tilassa suurimman osan.
 
Kaularaudan asennus -etenkin puristavan- tuntuu olleen ja yhäkin olevan varsin haastava operaatio joillekin valmistajille.
 
Joissain halvemmissa 70- ja 80- luvunJapanilaisissa irto-otelautaisissa hiomma oli oiottu niin että kaularaudan ura oli jyrsitty suoraksi, ja keskellä rautaa oli pieni palikka otelaudan puolella otelautaa vasten pakottamassa raudan kaarelle.
 
Aikaa myöten palikka joko mureni, etenkin jos syyt olivat väärin päin, tai pienehkölläkin kiristämisellä palikka nosti vanhemmiten otelautaan kohouman.
 

 
ketaoja: Ajattelin samalla laittaa hieman vahviketta kaulan yläosaan, mikä näytti hieman kääntyvän kieroon, sillä puuaines on urasta johtuen melko kapea kaulan yläpäässä. Eli mietin sellaista, että katkaisen siklistä sopivan palan ja upotan sen kaulan ja otelaudan väliin vahvistamaan.. Vai olisko muita ja ns. oikeita konsteja..?
 
Vanha konsti on käyttää kovapuusoiroja vahvikkeina, moderni tapa on hiilikuitusoirot.
 

 
Tavallaan asiaan liittyen, itse en kyllä otelaudan irroittamisen jälkeen enää puristavaa kaularautaa takaisin laittaisi ellei 100% autenttisuus ole keräilyarvon tms. takia ehdotonta.
2-toimisella raudalla käyttöarvo nousee lähes poikkeuksetta huomattavan paljon, ja toisinaan aiemmin arvottomasta instrumentista sukeutuu käyttökelpoinen soitin.
2-toimisella raudalla voi myös korjata näppärästi otelaudan liimauksessa tai nauharempassa mahdollisesti tapahtuneet kämmit ;).
 
T:Samuli
 
ketaoja
18.11.2017 11:50:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ahaa,,eli ehkä kannattaa minunkin vaihtaa tuo vanha rauta 2-toimiseen. Nykyinen rauta on melko iso, eli 12,5X9,5 joten pientä tilkintää tarvitaan.
Tosiaan tuossa kaulassa on hieman tehtaalla päässyt jyrsin karkaamaan, eli kapeassa kohdassa kaulaa on todella leveä ura. Se varmasti aiheuttaa tuon pään taittumisenkin.
 
anapena
18.11.2017 18:19:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse kun 2toimista rautaa olen kerran asennellut, niin se laitettiin sinne uraan sillai, että sen pinta oli hitusen matalammalla siellä urassa kuin kaulan pinta. Sitten raudan päälle uraan pikaliimattiin sopiva viilun pala, ja hiottiin tasaiseksi.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
ketaoja
18.11.2017 18:51:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vielä tuosta 2-toimisesta raudasta, että onko yleensä tilannetta, että tarvii säätää kieleien vetosuuntaan?? Minusta ei, mutta ehkä jollain on ollut tarvetta?
 
Kefiiri
18.11.2017 19:17:03 (muokattu 18.11.2017 19:21:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus käy niin tyhmästi, että kaula alkaa kaartua itsekseen väärään suuntaan eikä kielten veto riitä oikaisemaan sitä. Joskus nauhojen vaihto voi aiheuttaa saman ilmiön.
 
Ostin kerran kitaran, jonka kaula oli väärään suuntaan mutkalla. Ajattelin että kaularaudan löysääminen auttaisi mutta ei se auttanut. Paksut kielet muutamaksi viikoksi paikalleen raudan ollessa löysällä, niin vähitellen kaula taipui asialliseksi.
 
En ole musiikin asiantuntija.
ketaoja
18.11.2017 19:20:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ymmärrän, että näin saattaa käydä ja eihän se pahitteeksi ole säätömahdollisuus myös molempiin suuntiin tarvittaessa.
Melko kapeita vaan nämä uudet raudat.
 
Kefiiri
18.11.2017 19:21:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kai sinne uraan voisi liimata jotain täytesuikaleita?
 
En ole musiikin asiantuntija.
J.Nikkanen
18.11.2017 20:06:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ura umpeen ja jyrsii uuden?
 
basisti1971
19.11.2017 08:08:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
ketaoja: Ahaa,,eli ehkä kannattaa minunkin vaihtaa tuo vanha rauta 2-toimiseen.
 
Kuten mainitsin, itse vaihtaisin, mutta kaikki eivät noista tykkää koska vaihtoehtoja on useampia, eivätkä kaikki ole yhtä käyttöystävällisiä.
Etenkään se kaikkein halvin barrel-malli ei kestä käytössä pienestä ja usein mittaepätarkasta avainkolostaan johtuen etenkään piittaamattoman kourissa.
 

 
ketaoja: Nykyinen rauta on melko iso, eli 12,5X9,5 joten pientä tilkintää tarvitaan.
 
Eli mitä luultavimmin "Martin"-rauta jossa varsinainen kaularauta on U-profiilin sisällä.
Noita saa myös kaksitoimisina nykyään.
Yksitoimisena on puristavan jälkeen se yleisin teeseitse-kaularauta koska tarvikkeet löytyvät rautakaupasta, noita itsekin 80-luvun lopulla väsäsin.
 
LMII:n sivulla on keskimääräistä useampia kaularautavaihtoehtoja, vaikkakaan ei toki kaikkia:
 
http://www.lmii.com/products/mostly-not-wood/truss-rods/neck-parts
 

 
Jos vaihdat tilalle kapeamman uran vaativan raudan:
J.Nikkanen: Ura umpeen ja jyrsii uuden?
 
^Tämä.
 
Palikan syiden suunnan valkkaamalla kohdalleen et luultavasti tarvitse sen kummempia lisäjäykisteitä normaalein kielin soitellessa.
 
Kiusausta asentaa vaikkapa hiilikuitu-jäykkärit kovin lähelle kaularautaa on myös ainakin näin koneinsinöörin näkövinkkelistä syytä vastustaa viimeiseen asti, helposti syntyy tilanne jossa kaula kiertyy jompaan kumpaan suuntaan kaularautaa säädettäessä jos lisäjäykisteiden vääntöjäykkyys ei ole prikulleen sama.
Kauemmas mennessä kiertotaipumus vähenee radikaalisti.
 

 
ketaoja: Vielä tuosta 2-toimisesta raudasta, että onko yleensä tilannetta, että tarvii säätää kieleien vetosuuntaan?? Minusta ei, mutta ehkä jollain on ollut tarvetta?
 
Yllättävän usein olisi tarvetta.
 
Jos alusta asti itsetehdyt kaulat jätetään laskuista pois, ehdottomasti yleisin on massatuotantoinstrumenteissa kämmätty nauhojen vaihto.
Mutta kuten tuosta tuoreesta viestiketjusta:
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=236508
huomaa, 2-toimisen kaularaudan tarve koskettaa myös niinkin hyvämaineista valmistajaa kuin Tokai.
 

 
Se että nykyään halpiksistakin löytyy yllättävän usein kaksitoiminen kaularauta ei ole sattumaa, asentaminen on puristavaa helpompi automatisoida, hylkyprosentti ja reklamaatiot putoavat moista käytettäessä likelle nollaa kun valmistusvirheet voi kompensoida.
Loppukäyttäjäkin.
 
Ja koska kaksitoiminen on superhyvyyttä yksitoimiseen verrattuna, markkinointiosastokin on tyytyväinen :).
 
T:Samuli
 
Kefiiri
19.11.2017 08:25:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Kiusausta asentaa vaikkapa hiilikuitu-jäykkärit kovin lähelle kaularautaa on myös ainakin näin koneinsinöörin näkövinkkelistä syytä vastustaa viimeiseen asti, helposti syntyy tilanne jossa kaula kiertyy jompaan kumpaan suuntaan kaularautaa säädettäessä jos lisäjäykisteiden vääntöjäykkyys ei ole prikulleen sama.
Kauemmas mennessä kiertotaipumus vähenee radikaalisti.

 
Järkeenkäypä näkökohta selitettynä. Ei tuommoista muuten tulisi ajatelleeksi.
 
En ole musiikin asiantuntija.
ketaoja
19.11.2017 09:15:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosi hyviä vinkkejä taas tullut roppakaupalla ja kaikkein viisainta olis täyttää aukko ja jyrsiä uusi kapeampi ura 2 toimiselle raudalle ja samalla vahvistuis tuo ohuen kaulan melko räikee jyrsintä moka, eli päässyt tehtaalla terä hieman rouskaseen, mutta,, vaikka kaikenlaista puusta saan aikaan, niin tuo mokoma jyrsin on vielä kaupan hyllyllä..
 
Millainen laatu muuten on noissa SP-Elektroniikan 2 puoleisissa raudoissa, kun tullut yleensä sieltä hommattua muutakin tarviketta. Joskus kyllä pitäis kokeillä noita ulkolaisiakin nettikauppoja, mutta en ole vielä oikein "osannut" tilata sellaisista... esim. SG:n Aria pleksiä ei löydy Suomen kuvastoista.
 
basisti1971
19.11.2017 11:28:54 (muokattu 19.11.2017 11:31:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Järkeenkäypä näkökohta selitettynä. Ei tuommoista muuten tulisi ajatelleeksi.
 
Itse tulee toisaalta ajateltua vähän liiaksikin :).
Kämmien määrää on kyllä saanut ehkä pienennettyä roimasti...
 

 
ketaoja: ...samalla vahvistuis tuo ohuen kaulan melko räikee jyrsintä moka, eli päässyt tehtaalla terä hieman rouskaseen...
 
Sama vaiva on useammallakin toimijalla, yhdessä ikuisuusprojekteista -Washburn T-24 Taurus- on säätömutterin päähän jyrsitty tarpeettomasti useampi sentti ylimääräistä leveää uraa.
Kaulahan noissa on varsin Ibanezmaisen ohkoinen jo alkujaankin, mutta useammasta palasta väsättynä silti kohtuullisen kestävän oloinen.
 
ketaoja: ...mutta,, vaikka kaikenlaista puusta saan aikaan, niin tuo mokoma jyrsin on vielä kaupan hyllyllä..
 
Itsellä on parikin, mutta Bilteman halpista:
http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/S … jyrsin/Ylajyrsin-1200-W-2000021086/
tulee eniten käytettyä.
Eikä pelkästään siksi että Festoon ei tunnu 6mm holkkia saavan rahallakaan.
Vähän harrastellessa ja itse terät terotellen kun 6mm terät ovat niin kustannustehokkaita ettei laadukkaampia tule kuin kuolattua
 
Vaikka tuo Biltema onkin käytettävyydeltään kaikenkaikkiaan heikompi kuin tehokkaampi, pienempi ja sirompi Festo (yllätys yllätys), satunnaiseen perusjyrsintään ihan pätevä peli.
Tarkoitus on ollut vaihtaa laakerointi laadukkaampaan ja sorvata kollektori jolloin laite olisi ikuinen, mutta niin se on jäänyt tuokin :/.
 
ketaoja: Millainen laatu muuten on noissa SP-Elektroniikan 2 puoleisissa raudoissa, kun tullut yleensä sieltä hommattua muutakin tarviketta.
 
Itse olen käyttänyt noita:
http://www.spelektroniikka.fi/p5656 … n-n-620-mm-trussrod620-2012-fi.html
vaikkakin barrel-nut rakenteena ~4mm kuusiokolo onkin arveluttava.
 
Mutta koska en juurikaan tekeleistäni ole enää luopunut ja osaa valkata tismalleen sopivan avaimen, omassa käytössä menee hienosti jos ei itse viitsi mieleisempää rautaa vääntääkään.
 
Tuo:
http://www.spelektroniikka.fi/p5655 … -toiminen-n-620-mm-truss620-fi.html
olisi varauksella parempi, etenkin jos vaihtaisi 5mm säätöosan, mutta en muista saldon nollasta poikenneen...
Varauksella siksi että kuvasta ei selviä onko rakenne liian nopsakka oikea+vasenkätinen kierre, vai kenties se kaikkein älykkäin kahdella erilaisella nousulla varustettu jolla säätö tarkentuu huomattavasti.
Hinta viittaisi edelliseen...
 
T:Samuli
 
ketaoja
19.11.2017 12:11:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä alkaa nyt näyttää siltä, että kannattaa täyttää tuo vanha ura ja hommata jyrsin.. sitä tarvii muissakin puuhasteluissa. En ole aivan varma mitä puuta kaula on, mutta ajattelin käyttää koivua tuon uran täytössä. En tiedä onko hyvä, mutta sitä löytyy kuivana varastosta...
 
basisti1971
20.11.2017 09:43:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
ketaoja: Kyllä alkaa nyt näyttää siltä, että kannattaa täyttää tuo vanha ura ja hommata jyrsin.. sitä tarvii muissakin puuhasteluissa.
 
Suosittelen.
Kumpaistakin.
 
Itsekin lykkäsin yläjyrsimen ostoa aivan liian kauan.
Vaikka halvempi ensin, kyllä niilläkin saa jälkeä aikaiseksi ja etenkin referenssiä siitä mitä laitteelta haluaa ja mitä ei.
 
Jyrsintäjigin kun vaivautuu tekemään, mainitsemiesi plekusuojienkin itsetekemiskynnys madaltuu huomattavasti, ja jälki on tehdastekoiseen verrattavaa, tai usein ylikin.
Ja saa just sellaisen kuin haluaakin.
1:1 ääriviivamallit ja reikäpiirit löytyvät kaikkiin yleisimpiin netistä, ja jos vaivautuu vielä piirtelemään cadillä omansa ja jakamaan, valikoima senkun kasvaa.
 

 
ketaoja: En ole aivan varma mitä puuta kaula on, mutta ajattelin käyttää koivua tuon uran täytössä. En tiedä onko hyvä, mutta sitä löytyy kuivana varastosta...
 
Vaikka mulle, kuten kait kaikille muillekin, on ainakin 80-luvulta asti toitotettu että "Koivu ei ole tonewood", en ainakaan aikoinaan itsetehdyissä instrumenteissa mitään negatiivista huomannut.
 
Painavaa ja tavallaan kallista kyllä, mutta saatavuus on keskimäärin parempi kuin "tonewoodeilla".
 
Ja kotimaisen materiaalin käyttö on ainakin mun mielestä kunnioitettava seikka jo sinälläänkin.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «