Aihe: Dr Rock säröpedaalin korkeiden äänten kesyttäminen
1
iec
27.09.2017 20:42:37
 
 
Rakensin tällaisen Guitar PCB.comin pedaalin, mutta hifistelijänä siinä jäi hieman vaivaamaan korkeiden äänien kihisevä soundi. Eli ikään kuin se päästäisi liian korkeita ääniä läpi. Tonella soundi taas tummenee väärällä tavalla. Olisiko nyt kyse presence-säädön puutteesta tai sopivan alipäästön puutteesta. Ohessa schema: http://www.guitarpcb.com/PDF%20Files/Dr%20Rock%20v2.pdf
 
Laitoin kyseisen oparin 100pF cx-konkan myös paikalleen, jotta se kenties rajoittaisi hieman yläpään toistoa, jos kerran avoimen piirin vahvistus pienenee Cx:llä.
 
Olisiko hyviä vinkkejä millä saisin aivan korkeimpia ääniä vaimennettua jonkin verran? Oma ensimmäinen arvaus olisi laittaa volumepotikan keskikarvasta jonkin arvoinen konkka maihin (tai miksei vaikka lähtöliittimen johtimien välille.) Yritin laskeskella tuota ja olisiko se konkka jotain 0.2nF-1nF välillä?
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
mhelin
27.09.2017 21:54:30
Tuossa kytkennässä C8 ja C7 tekee saman asian, C7 leikkaa korkeampia (oikeastaan jo yli kuuloalueen) ja C8 vähän alempia diskantteja. Kokeile kasvattaa C8 arvoa 1 nF:ään tai jopa vähän isommaksi. Ääninäytteen perusteella tuo pedaali on melko diskanttivoittoinen saundiltaan (tosin mukaan on sekoittunut akustista ääntä liikaa). Tuossa pedaalissa on kaksi clipperiastetta, eka toimii LED:eillä ja toinen tavallisilla silikonidiodeilla. LED:ien värin muuttaminen vihreäksi tai siniseksi lisäisi eroa ja dynamiikkaa. Nythän asteen jälkeiset diodit klippaavat ensin, ja isommalla gainilla tai rankemmalla soittotatsilla myös LED:it joiden klippaamisella matkitaan putkipääteasteen säröytymistä. Noista diodeista toisen tilalle voisi laittaa germaniumdiodin jolloin särö alkaisi epäsymmetrisellä klippauksella (enemmän parillisia harmonisia).
iec
28.09.2017 09:42:44 (muokattu 29.09.2017 09:23:54)
 
 
mhelin: Tuossa kytkennässä C8 ja C7 tekee saman asian, C7 leikkaa korkeampia (oikeastaan jo yli kuuloalueen) ja C8 vähän alempia diskantteja. Kokeile kasvattaa C8 arvoa 1 nF:ään tai jopa vähän isommaksi. Ääninäytteen perusteella tuo pedaali on melko diskanttivoittoinen saundiltaan (tosin mukaan on sekoittunut akustista ääntä liikaa). Tuossa pedaalissa on kaksi clipperiastetta, eka toimii LED:eillä ja toinen tavallisilla silikonidiodeilla. LED:ien värin muuttaminen vihreäksi tai siniseksi lisäisi eroa ja dynamiikkaa. Nythän asteen jälkeiset diodit klippaavat ensin, ja isommalla gainilla tai rankemmalla soittotatsilla myös LED:it joiden klippaamisella matkitaan putkipääteasteen säröytymistä. Noista diodeista toisen tilalle voisi laittaa germaniumdiodin jolloin särö alkaisi epäsymmetrisellä klippauksella (enemmän parillisia harmonisia).
 
Kiitos erittäin hyvistä neuvoista :) Tunnenpa itseni taas tyhmäksi kun en nähnyt tuota C8 kytkennässä. Nyt kun katsoin oikein ajatuksen kanssa, niin tietysti tuo on sen oparin jälkeen heti se joka toimii kiinteänä alipäästönä korkeammilla taajuuksilla kuin C6, sillä konkan arvo on paljon pienempi. C6 taas toimii isommalla arvolla alemmilla taajuuksilla ja läpi menevää tasoa säädetään tonepotikalla. Periaatteessa voisin siis myös tehdä vaikka trimmerivastuksella presence-säädön tuon C8 yhteyteen samalla tavalla kuin tone on rakennettu. Vielä kun keksisi miten lasketaan tuon piirin impedanssi tai mitä resistanssia voisi käyttää kun laskee millä konkan arvolla saadaan tietty rajataajuus. Tuolta löysin kätsän laskurin 1. asteen ali- ja ylipäästöille:http://www.muzique.com/schem/filter.htm
 
Yksinkertaistettuna ajatusmallina arvelisin (jos unohtaa ylipäästökonkat) että rajataajuuden laskussa R olisi jotain 720 ohmin ja 4,3kOhm välillä. Siinä on vain suuri vaihteluväli ja alipäästön rajataajuuskin vaihtelee paljon noilla eri lukemilla:D
 
Kokeilen varmaankin konkan arvoja välillä 1nF ja 10nF tuon C8 paikalle. Jospa se kirkkaus rauhoittuisi sillä. Korva taitaa olla paras mittari tähän hommaan.
 
EDIT: Kysinpä ulkomaan foorumilta suoraan pedaalin suunnittelijalta (tai ilmeisesti joku joka tietää aika tarkasti pedaalin suunnitteluhistorian) ja hänen mukaansa tone on mitoitettu noin 1kHz paikkeille, mistä voi päätellä että laskelmissa huomioitava resistanssi olisi 3,3kOhm (eli R9 vastuksen arvo). Hän myös kertoi että C8 on tarkoitettu lähinnä RF:n suodattamiseen. Laskelmieni mukaan silloin C8=0,47nF nurkkataajuus olisi jossain 100kHz paikkeilla. Katselin vähän muita vastaavanlaisia pedaaleja ja opparin jälkeen vastaava suodatus on ollut luokkaa 1nF...10nF. Tuossa yhdestä toisesta pedaalista katselin audioanalyysin läpi mitä taajuuksia sieltä tulee kitaravahvistimesta mikitettynä pihalle ja näyttäisi että 6kHz jälkeen siellä ollaan jo yli 20 dB vaimeammalla tasolla kuin 1-2kHz alueella ja kaista lähtee laskemaan jo 4-5kHz välillä rajusti.
 
Tästä voisi laskeskella että 1. asteen RC-alipäästön konkka (C8) voisi olla jotain luokkaa 4,7nF...8,2nF ja tällöin nurkkataajuudet olisivat vastaavasti 10,2kHz...5,9kHz. Luultavasti tämä ei häiritsisi varsinaisen tonen toimintaa.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Shredator
24.10.2017 08:35:25
 
 
Löytyikö tähän ratkaisua? Itselläkin kihisee aikalailla.
Minkä sormet heittää, sen wahi peittää
iec
24.10.2017 22:28:22 (muokattu 24.10.2017 22:32:43)
 
 
Shredator: Löytyikö tähän ratkaisua? Itselläkin kihisee aikalailla.
 
Taisin poistaa c7 kokonaan ja laitoin c8 arvoksi muistaakseni 4.7nF. Ei tuo silti kuulosta yhtä hyvältä kuin esim Rat. En ole jaksanut nyt värkätä tuota vähään aikaan.
 
Kyllähän se kihinä hieman rauhoittui tuolla, mutta kun referenssinä on/oli Rat ja Plexi drive, jätin tuon toistaiseksi pöytälaatikkoon.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
jyrkkis
01.11.2017 06:46:20
Voisi kokeilla vaihtaa C6 pienemmäksi, esim 22n, jolloin tone ei tummenna soundia niin matalalta kuin nyt.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)