Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Onko valtavirtamusiikki enää musiikkia?
1 2 3 4
Janos Mielevä
27.09.2017 21:08:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun haitarikin soi itsestään (video), niin tulee mieleen, onko valtavirtamusiikki enää musiikkia.
 
Olen tavannut ajatella, että taiteessa, johon kai musiikkikin luetaan, tärkeää on inhimillisyyden ilmeneminen, jonkinlainen rosoisuus.
 
Mutta kun valtavirtamusiikki on yhtä käsiteltyä kuin kaikki naistenlehtien kuvat, niin voiko siitä enää puhua musiikkina?
 
Tekoäly pystyy jo nykyään säveltämään niin hyvin, ettei ihminen pysty tunnistamaan, onko sävellys ihmisen vai tietokoneen. Kun ihminen ei enää soita tai laula esiintyessään, vaan ulos työnnetään koneiden muokkaamaa jumputusta, niin onko kysymys enää musiikista?
 
Tuskin kuluu enää edes kymmentä vuotta, kun tietokoneet säveltävät ja soittavat hittibiisejä. Ne pystyvät taikomaan niitä valtavia määriä hetkessä. Mikä tulee olemaan muusikoiden ja erityisesti laulajien asema? Sekö, että he käyvät paljastamassa muutaman kerran kesässä festareilla, etten muuten osaa laulaa?
 
https://youtu.be/DqMAqUcpFkw
 
Epävirtuoosi
27.09.2017 21:11:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olen lähinnä pitänyt nykyajan valtavirtamusiikkia lähinnä ääniviihteenä. Oonkin kyllä itsepäinen ja vanhanaikainen.
 
Sergei Fallinen
27.09.2017 21:41:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä on valtavirtamusiikki? Onko musiikki siis silloin paskaa, kun siitä tulee valtavirtaa, vai onko kyse jostain tietystä genrestä tai artistista?
 
Janos Mielevä:
Tuskin kuluu enää edes kymmentä vuotta, kun tietokoneet säveltävät ja soittavat hittibiisejä.

 
Samaa on sanottu 60-luvulta asti. Mutta miksi tietokoneiden edes tarvisi tai kannattaisi säveltää musiikkia? Ihminen on paljon halvempi ja seksikkäämpi. Tekijämiehet väsäävät jo muutenkin kappaleita nopeammin kuin kukaan jaksaa kuunnella. Mikä on se konkreettinen ongelma, johon ketään kiinnostaisi ruveta tekoälyä ohjelmoimaan?
 
Janos Mielevä
27.09.2017 21:49:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Mitä on valtavirtamusiikki?
 
Sitä, mitä enemmistö kuuntelee ja mitä radiosta tulee.
 
Samaa on sanottu 60-luvulta asti.
 
Kuitenkin vasta viime vuosina on pystytty luomaan kone, joka pystyy säveltämään niin, ettei ihminen erota sävellystä koneen tekeleeksi. Toisin sanoen tekniikka rupeaa olemaan kypsää vasta nyt. Vieläkin menee jonkin aikaa, ennen kuin tekniikka pystytään täysimittaisesti kaupallistamaan.
 
Mutta miksi tietokoneiden edes tarvisi tai kannattaisi säveltää musiikkia?
 
Koska se on halpaa. Koneiden avulla pystytään luomaan järjestelmä, joka tehtailee biisejä jatkuvana virtana ja poimii joukosta menestyjät kuuntelupalautetta ja sosiaalisia verkkoja analysoimalla.
 
Lautuma
27.09.2017 21:58:52 (muokattu 27.09.2017 22:00:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janos Mielevä: Tuskin kuluu enää edes kymmentä vuotta, kun tietokoneet säveltävät ja soittavat hittibiisejä. Ne pystyvät taikomaan niitä valtavia määriä hetkessä. Mikä tulee olemaan muusikoiden ja erityisesti laulajien asema? Sekö, että he käyvät paljastamassa muutaman kerran kesässä festareilla, etten muuten osaa laulaa?
 
Alkuun iskee vastarinta: Minä en ainakaan lue koneen kirjoittamaa kirjaa! En halua kuunnella sitä tekoälymusiikkia - mukaälymusaa! Sitten jengi menee kotiinsa lukemaan uusintaa e-dekkaria, jonka on kirjoittanut Atariksi nimetty tekoälykirjailija. (Ropottien) imuroidessa soi taustalla tekoälytekno, koska ropotti-imurit eivät suostu kuuntelemaan enää orgaanisten tekemää musiikkia. Muusikot ja kirjailijat joutuvat työkkärin raunioille, jossa heille kerrotaan ettei siivoojia tarvita, ei kaupankassoja. Muusikot vetäytyvät syrjäkaupunkien kellareihin. "Koneilta pääsy kielletty!" lukee ovessa.
 
Tekoäly vie algoritmeillään musiikkityylejä uusiin sfääreihin, jolloin joka viikko syntyy uusia genrejä. Tekoäly ei tee paskaa biisiä - jokainen laulu on edeltäjäänsä parempi. Festareilla ei heilu kännisiä artisteja - jokainen keikka on vähintään edellistä parempi. Siivoojaropotti vittuilee kaljajonossa maahan pudonneen muovituopin takia. Pudottaja heristää nyrkkiä, siivoojaropotti ampuu riidanhaastajaa vaiheisella.
 
Samaan aikaan Popeda aloittaa keikkansa päälavalla. Pate Mustajärven pää on liitetty valtavaan metallimöykkyyn. Pate syöksee suustaan tulta ja kaljaa yleisön päälle. Popeda on tehnyt taas täydellisen rokkilevyn. Joku vanha ukko huutaa bajamajan nurkalla, kuinka ennen oli kaikki parempaa. Joku nauraa ukolle, nauru tulee läheltä. Bajamajassa istuu vittumaisesti kikattava 104-vuotias M.A. Numminen, jolla on keino pysäyttää tekoäly, mutta ei fysiikkaa pyyhkiä pylly.
 
I'm sorry to differ with you sir, but you are the caretaker. You've always been the caretaker. I should know sir - I've always been here.
Kefiiri
27.09.2017 22:41:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei voi muuta sanoo ku plussan antaa.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Sergei Fallinen
27.09.2017 23:08:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janos
Koska se on halpaa. Koneiden avulla pystytään luomaan järjestelmä, joka tehtailee biisejä jatkuvana virtana ja poimii joukosta menestyjät kuuntelupalautetta ja sosiaalisia verkkoja analysoimalla.

 
Kuuntelupalautetta ja sosiaalisia verkkoja on analysoitu jo verrattain kauan, mutta edelleenkään, ei säveltämisen tarvi eikä kannata liittyä tuohon yhtälöön mitenkään. Maailma on täynnä lahjakkaita muusikoita, joiden pöytälaatikot ovat täynnä puoli-ilmaista musiikkia. Ei musiikki maksa eikä tuota nykyisin oikeastaan mitään. Ja kaikkein kaavamaisinkin musiikki myy parhaiten, kun se huomioi muodin, zeitgeistin yms asiat, jotka perehtyneelle ihmiselle ovat erittäin helppoja ja intuitiivisia, toisin kuin tekoälylle.
 
Kefiiri
27.09.2017 23:14:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älkääs nyt aliarvioiko tekoälyä. Sillä on, tai ainakin tulee olemaan, ihmistä paremmat resurssit havaita ja ennakoida, mikä milloinkin mahtaa olla in. Musiikkia se on tekoälynkin tekemä musa. Melko avutonta tavaraa ihmisälykin usein säveltää.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Sergei Fallinen
27.09.2017 23:30:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Älkääs nyt aliarvioiko tekoälyä. Sillä on, tai ainakin tulee olemaan, ihmistä paremmat resurssit havaita ja ennakoida, mikä milloinkin mahtaa olla in.
 
Esimerkiksi ihmisäänen ja -ulkonäön kanssa tekoäly on edelleen melko pulassa, ja kun artistia luodaan, nämä ovat aina kokonaisuus sävellyksen ja sanoituksen kanssa. Ehkä jonain päivänä tietokone pärjää ihmistä paremmin. Ehkä. Mikäli se on laskennallisesti mahdollista tietokoneillamme. Mutta ei tämä ole sellainen asia, jossa ihminen olisi ikinä pärjännyt mitenkään erityisen huonosti, joten vaikka niin tapahtuisikin, ero tämänhetkiseen tilanteeseen ei ole suuri. Ja ainut syy, miksi tekoäly voi pärjätä on, että ihmiset itse niin haluavat ja pitävät sitä elämäänsä helpottavana ja hauskuuttavana asiana.
 
Lautuma
27.09.2017 23:48:08 (muokattu 27.09.2017 23:48:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Ja ainut syy, miksi tekoäly voi pärjätä on, että ihmiset itse niin haluavat ja pitävät sitä elämäänsä helpottavana ja hauskuuttavana asiana.
 
Kysymys voi olla myös se, että jos levyjä vielä silloin tehdään, ostaako tekoäly niitä? Tai mitä tekoäly toivoo radion toivekonsertissa? Mitä tekoäly sanoo Kansanradion lähetyksessä? Yöradiossa? Nämä on niitä kysymyksiä, joita tekoälyn kohdalla täytyy ottaa huomioon, ettei ne sitten toivo sitä Kraftwerkin The Robots -rallia kerta toisensa jälkeen.
 
I'm sorry to differ with you sir, but you are the caretaker. You've always been the caretaker. I should know sir - I've always been here.
Sergei Fallinen
27.09.2017 23:51:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lautuma: Kysymys voi olla myös se, että jos levyjä vielä silloin tehdään, ostaako tekoäly niitä? Tai mitä tekoäly toivoo radion toivekonsertissa? Mitä tekoäly sanoo Kansanradion lähetyksessä? Yöradiossa? Nämä on niitä kysymyksiä, joita tekoälyn kohdalla täytyy ottaa huomioon, ettei ne sitten toivo sitä Kraftwerkin The Robots -rallia kerta toisensa jälkeen.
 
Ehdottomasti.++
 
Karwin
28.09.2017 00:25:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lautuma: mitä tekoäly toivoo radion toivekonsertissa?
 
Jotakin organista.
https://vimeo.com/133882133
 
Elämä on nakki.
Kefiiri
28.09.2017 06:33:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lautuma: Kysymys voi olla myös se, että jos levyjä vielä silloin tehdään, ostaako tekoäly niitä?
 
Totta kai tekoäly ostaa omia levyjään ja omia älybändipaitojaan, koska se tietää mitä haluaa ja keskittyy siihen. Se ei tarvitse edes Kansanradiota tietääkseen mitä mieltä on.
 
Olen kuitenkin ihmiskunnan puolella. Toivottavasti jostain löytyy Lemmy Caution joka pistää vähän kapuloita rattaisiin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
StJerky
28.09.2017 09:25:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Ja ainut syy, miksi tekoäly voi pärjätä on, että sillä voidaan maksimoida voitto.
 
Henri Henri Olavi
28.09.2017 11:35:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tietokoneen 100% tekemä musiikki on tulevaisuus. Vanha on tylsää ja saa kuolla pois. All hail the new flesh!
 
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Janos Mielevä
28.09.2017 14:55:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Tietokoneen 100% tekemä musiikki on tulevaisuus. Vanha on tylsää ja saa kuolla pois. All hail the new flesh!
 
Kai se nyt on tylsää, kun siitä häivytetään inhimillisyys ja taito pois. Kun laulutaidon merkitys muuttuu olemattomaksi, niin sama kai korvata se koneella.
 
Henri Henri Olavi
28.09.2017 16:07:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janos Mielevä: Kai se nyt on tylsää, kun siitä häivytetään inhimillisyys ja taito pois. Kun laulutaidon merkitys muuttuu olemattomaksi, niin sama kai korvata se koneella.
 
Laulu on muutenkin musiikin tylsin elementti. Joutavanpäiväistä jollotusta. Rap on ainoa musiikki, jossa laulussa on jotain ideaa.
 
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
JamieR
28.09.2017 21:50:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musiikin valtavirran tulevaisuus lienee koneellinen. Kun jo nykyään tilanne on se että livekeikoilla ei välttämättä mitään varsinaisia, musiikkia soittavia artisteja edes ole; kaikki tulee koneelta ja laulajakin on vain esiintymässä. Ja jokainen voi jo kotikoneellaan saada aikaan keinotekoisesti vaikka kokonaisen sinfoniaorkesterin äänimaailman.
 
Toistaiseksi koneet eivät voi tuottaa kaikkia sävyjä ja sopivia virheitä joita ihminen tekee soittaessaan. Tosin tuokin on muuttumassa kun ohjelmiin lisätään mausteeksi se hiukan epävireinen, rosoinen rokkisointu ja sopivanlaatuinen "epätarkkuus". Muutaman vuoden kuluessa voidaan saada aikaan jo täysin koneellisesti hyvin orgaanisen kuuloista soundia.
 
Tulevat sukupolvet varmaan sitten ihmettelevät kuinka ylipäätään kukaan jaksoi soittimia soittaa. Miksi vaivautua kun saman soundin saa aikaan nappia painamalla? Keikosta tulee sitten varmaan teatteria, jossa esiintyvät jo kuolleiden artistien 3d-hologrammiversiot. Eiköhän tehdä sitten jotain uusia versioita legendaarisista konserteista ja kiertueista.
 
Toki varmaan aina on kaltaisiamme luddiitteja, jotka kiroavat kun ihmiset eivät kuuntele oikeaa musiikkia!
 
Leikari
29.09.2017 08:38:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musiikki on järjestettyä ääntä.
 
Aivan sama, että miten se on tehty. Kukin sitten tykkää mistä tykkää.
 
Rosoisuus on monesti ammattitaidottomuutta/osaamattomuutta.
 
GiovanniDiRondo
29.09.2017 13:38:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musiikilla, kuten muullakin taiteella on eri aikakausina erilaisia funktioita.
 
Klassisen musiikin valtakaudella se oli eliitin mahdin symboli, modernina kautena uusien tulevaisuudessa siintävien mahdollisuuksien joko piiloutunutta tai peittelemätöntä antisipointia.
 
Musiikki on koko ajan myös ollut viihdettä.
 
Ehkä nykyaikaista musiikkia luonnehtii yleisesti sen pääasiallinen käyttötarkoitus: se on urbaanissa tilassa soljuvaa äänitapettia, jonka tehtävänä on peittää ilmastointilaitteiden kohinaa tai muuten luoda erilaisia äänellisiä tekstuureita arjen ajalliseen jatkumoon.
 
En ole varma kannattaa tähän käyttää ihmisaivojen energiaa ja luovuutta ja etteikö musiikkia voisi luoda koneellisestikin.
 
Järjetöntä lähteä arvailemaan minkälaiseksi musiikin rooli tulevaisuden yhteiskunnassa muuttuu, mutta voinhan omien ideoitteni kanssa toki leikitellä. Kentässähän on lukuisia alakulttuureita jotka jatkavat elämäänsä valtavirrasta riippumatta, ja alakulttuureihin ilman muuta kuuluu ihmismuusikon rooli. Sitä kautta en näe ihan perinteiseen musiikkiin kohdistuvaa uhkaa.
 
Mutta mitä sitten voisi olla tulossa? Lähtisin pohtimaan yhtä asiaan liittyvää huomiotani: koska työelämä nimittäin muuttuu koko ajan kuormittavammaksi henkisessä mielessä, yksi 2010-luvun megatrendeistä on ehdottomasti ollut vapaa-ajan käyttö oman työkyvyn tehokkaaseen uusintamiseen. Henkisyyttä ja luontoyhteyttä korostavat liikuntamuodot ja meditaatio ovat siksi suosittuja. Tätä kautta voidaan yhä enemmän huomata keskittyneen musiikinkuuntelun vaikutuksia palautumisprosessissa.
 
Itse harrastan nimenomaan keskittynyttä musiikinkuntelua, jossa teos (esim. musiikkialbumi) kuunnellaan kokonaan alusta loppuun. Uskon että se on hyvä menetelmä irtautua arjen kuormituksesta tarjoamalla hermostolle täysin erilainen tila ja kokemus.
 
Bändissä tärkein tehtäväni on tukea laulajan tulkintaa ja sitä tekstiä mitä hän tulkitsee.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «