Aihe: Kelanauhuri: Mikserin output vs. nauhurin optimataso
1
jamie_flamewar
25.08.2017 19:31:30
 
 
Tämä on varmaan yksinkertainen juttu, mutta miten löydän optimaalisen tason millä nauhoitan kelanauhalle?
 
Mikserini on Tascam 216, joka manuaalin mukaan antaa stereo outputista nominal level 0 dbu (0,8 v) ja max output 20 dbu (8 v). Siitä johdot kulkevat Studer b67 mk II nauhuriin (ilman mittareita), joka on säädetty sm911 nauhalle ja siinä ilmeisesti olisi tarkoitus +4 db tasolla nauhoittaa, jos oikein ymmärsin.
 
Eli näillä spekseillä, missä mikserin stereo ulostulon VU-mittarin viisari nauhoittaessa tulisi olla, että pääsen parhaasen lopputulokseen?
Groovi
27.08.2017 12:34:13 (muokattu 27.08.2017 12:34:59)
jamie_flamewar: Tämä on varmaan yksinkertainen juttu, mutta miten löydän optimaalisen tason millä nauhoitan kelanauhalle?
 
missä mikserin stereo ulostulon VU-mittarin viisari nauhoittaessa tulisi olla, että pääsen parhaasen lopputulokseen?

 
Kuuntelemalla. Pöydän tai kelamankan VU-mittareista ei kannata juuri välittää, niitä voi pitää korkeintaan suuntaa antavina. Korva harjaantuu melko nopeasti siihen, millä tasolla nauha alkaa liian voimakkaasti saturoitua.
 
Yksi keino tuon pisteen löytämiseksi on äänittää kelamankalle transienttipitoista materiaalia eri tasoilla ja palauttaa se DAW:iin. Siis basaria, snarea tai generoi jotain pulssimaisia ääniä. Aaltomuotoa zoomaamalla ja tutkimalla löytää tulotason, missä transientit alkavat hieman leikkautua. Siinä kohtaa kannattaa otta tasoa snadisti alaspäin ja homma on pulkassa.
 
Pelkästään mittareita seuraamalla homma menee yleensä reisille, koska useimmat mankat kestävät yllättävän kovaa tulotasoa ja mittarit makaavat jatkuvasti punaisella. Se voi näyttää hurjalta ja olla teknisestä näkökulmasta "väärin", mutta kuulostaa parhaalta.
Spedemix
27.08.2017 19:37:32
Se tosiaan riippuu. Basson kanssa voi VU mittari nousta plussan puolelle reilusti ja se tuskin haittaa. Jos virvelin kanssa VU-mittari paukkuu oikeaa laitaa vasten, vedät tod. näk. liian kovaa. VU-mittarihan on RMS-mittari.
 
Koska viime kädessä kyseessä on esteettinen ongelma (jos ei lasketa todennäköisyyttä että vetää aivan liian hjiljaa nauhalle jolloin kohina muodostu ongelmaksi), parhaiten asia selviää vaan kokeilemalla. Eri proggiksia halunnet vetää eri volilla nauhalle riippuen siitä kuinka paljon haluat nuhasaturaatiota.
Spede blendaa: https://blend.io/spede
Kefiiri
06.09.2017 09:20:08
Oman kokemuksen mukaan mittari ei virveliniskuilla saa heilahtaa punaiselle... muuten särö jo kuuluu.
En ole musiikin asiantuntija.
Heikki
06.09.2017 11:28:26
 
 
Kefiiri: Oman kokemuksen mukaan mittari ei virveliniskuilla saa heilahtaa punaiselle... muuten särö jo kuuluu.
 
Jos käyttää uusinta uutta teknologiaa vuodelta 39, niin transientit voi olla 10 tai jopa 20 dB kovemmat kuin mittari näyttää. Mekaaninen VU-mittari jonka nousuaika on 0.3s ei välttämättä ole kovin hyödyllinen minkään yksittäisen instrumentin signaalitasojen seuraamiseen.
efinque
21.09.2017 12:48:10
 
 
Hmm.. Hal Leonardin Mixing & Mastering-kirjassa neuvotaan tekemään siniaalto-oskillaattorilla nollatason 1kHz, 10kHz ja 100Hz:n referenssi (n. 30sek jokaista) jolla kalibroidaan laitteisto. (
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)