Aihe: Elektroniikan jelppikerho
1 2 3 4 5384 385 386 387 388421 422 423 424 425
Puavali
14.06.2017 17:00:16
varakeef: Eikö magneettien napaisuus ole eri ilmiö kuin kahden mikin keskinäinen vaihe?
 
Onhan se eri asia, mutta kun mikin vaiheeseen vaikuttaa magneettien napaisuus ja käämin suunta, niin jommankumman muuttamalla vaihe vaihtuu 180 astetta.
 
Nyt oli kuitenkin strato kyseessä, ja siinä ilmeisesti on kaula- ja tallamikit niin sanotusti "reverse wound, reverse polarity". Jos antaa tallamikin olla niinkuin se parhaiten toimii, mutta vaihtaa kaula- ja tallamikkien paikkoja rungossa sekä niiden johtoja kytkennässä, niin asian pitäisi olla kunnossa.
73nd3r
14.06.2017 21:37:52 (muokattu 14.06.2017 21:38:17)
Jos Stratoissa (originaalina) on RWRP niin se on keskimikki, monissahan ei ole ollengan.
 
Mutta tuo SD-lainaus on looginen; se Twangbanger maadoittuu ainoastaan "oikein" kytkettynä, ja silloin ne Straton omat mikit taas on väärissä vaiheissa TB:n kanssa eli korjaus vaihtamalla niiden piuhat toisinpäin.
 
Ja huomautus näihin mun juttuihin: ne elektroniikkavelhot on ihan muualla, proceed with caution.
Groke
16.06.2017 16:04:54 (muokattu 16.06.2017 16:13:40)
73nd3r: Jos Stratoissa (originaalina) on RWRP niin se on keskimikki...
 
Yleisesti ottaen ei ole olemassa mitään RWRP-mikkejä, sillä tuo käsite on aina suhteellinen. Toisaalta on käytännössä myös niinkin, että sellaisen perinteisen, 5-asentoisella mikinvalitsimella varustetun straton keskimikki on tosiaankin RWRP (tai siis nykyään yleensä on), suhteessa niihin kahteen muuhun. Vastaavasti ne kaksi muuta ovat myöskin RWRP, siis suhteessa em. keskimikkiin. Mutta jos kaikki kolme mikkiä olisivat em. keskimikin kaltaisia, ei mikään yhdistelmä enää olisi RWRP, tietenkään.
Eli se sama suhteellinen logiikka, kuin vaiheenkäännössäkin (OOP, Out Of Phase, Phase Reversing, Reverse Polarity). Eli soundillisesti on merkityksetöntä, että käännätkö talla- ja kaulamikin vaiheen, vaiko vain keskimikin vaiheen. Sillä suhteellinen vaihe-ero on sama. Näin on myös silloin, kun käännät kaikkien kolmen mikin vaiheet vs. et käännä yhdenkään vaihetta.
 
Jos joku em. straton mikeistä myöhemmin vaihdetaan toisen valmistajan mikiksi, niin aina silloin tällöin se uusi mikki ei olekaan RWRP silloin kuin haluttaisiin. Silloinhan moista ei edes halutakaan, kun on nimenomaan haussa sellainen ohuempi/nasaalimpi vastavaihesoundi. Joko sellaisenaan (OOP), taikka lievempänä/bassokkaampana versiona, eli konkalla täydennettynä (HOOP, Half Out Of Phase). Nekin voivat olla hurinaa vähentäviä (RW--). Eli hurinan suhteen tuo RW on se olennainen juttu.
 
Jos kytket em. kaltaisen perinteisen, eli siis SSS-mikillisen straton mikit "Tele-tyyliin", eli talla- ja kaulamikki samanaikaisesti, niin silloin yhdistelmä ei tietenkään ole RWRP, eikä RW-- tai myöskään --RP. Vaan ----, eli ei siis ole kumpaakaan.
Tällöin ei tietenkään ole sitä RW:n hurinaa vaimentavaa efektiä. Paitsi sitten, kun kääntää toisen mikin vaiheen. RWRP sen sijaan vaatisi lisäksi myös toisen kelan magneettisen napaisuuden kääntämisen. Eli käytännössä magneetin kääntämisen. Soundiinhan tuo RW ei vaikuta. Paitsi joskus epäsuorasti niin, että on eri määrä sitä hurinaa.
 

 

 
Tuo RWRP tarkoittaa käytännössä tätä, niin humppareissa kuin myöskin kahden erillisen kelan yhdistelmissä:
 
* RW (Reverse Wound) vaimentaa hurinaa (Hum). Käytännössä tuo RW, eli eri suuntiin käämiminen saavutetaan useimmiten ihan vain ko. mikrofonin maan ja "kuuman" paikkoja vaihtamisella. Valitettavasti RW kääntää myös hyötysignaalin vaiheen, eikä vain pelkän hurinan.
* RP (Reverse Polarity), eli käänteinen magneettinen napaisuus. Jälleen kerran vain suhteellinen ero merkitsee. Eli jos toinen on pohjoiskela (North), niin silloin toisen on oltava eteläkela (South). Tai päinvastoin. Tämä RP kääntää hyötysignaalin vaiheen, mutta ei vaikuta hurinan vaiheeseen.
* RWRP (Reverse Wound, Reverse Polarity). Eli simppelisti RW ja RP samanaikaisesti. Hurinan vaihe käännetään kertaalleen (RW) ja hyötysignaalin kahdesti (RW ja RP, eli ympyrää ja asteita pohdittaessa 180 + 180 = 360 = 0 astetta). Tai polariteetin kautta ajateltuna: kun vaihdat plussan ja miinuksen paikat kahdesti peräkkäin, olet takaisin lähtötilanteessa.
 
Kitaran mikrofonit tuottavat aina vaihtovirtaa, eli paristojen ja akkujen kaltaista kiinteää napaisuutta (+ ja -) ei siis voi olla. Mutta humpparin kelojen, jotka ovat aina keskenään RWRP, kulloinenkin hetkellinen napaisuus, eli polariteetti on kuitenkin aina toisistaan poikkeava.
 

 
Joskus ongelmasta selvitään vaihtamalla maan ja "kuuman" paikkaa yhdestä tai useammasta mikistä. Joskus jollain muulla konstilla. Joista magneetin kääntäminen ei käytännössä ole mahdollinen monien perinteisten yksikelaisten kanssa. Mutta humpparin tai P90:n kanssa se saattaa olla suhteellisen helppo operaatio. Nuo käytännön haasteet syntyvät siitä, että kahden kelan yhdistelmiä on yhteensä 16 kpl. Eikä siitä ole mitään yhteistä sopimusta, että mitkä ovat napaisuudet. Eli se sama tarina, kuin johtimien värikoodeissa. Osa kelojen yhdistelmistä vähentää hurinaa, osa ei. Osa on keskenään vastavaiheessa, osa ei. Eli tälviisii: https://muusikoiden.net/dyn/users/153013.jpg
 
RW = CW (Clockwise) ja CCW (Counterclockwise), tai toisinpäin.
RP = S (South) ja N (North), tai toisinpäin.
 
Koko mikrofonin fyysinen kääntäminen ei tietenkään vaikuta yhtään mitenkään em asioihin. Mutta joskus soundi kuitenkin saattaa enemmän tai vähemmän muuttua. Etenkin puolitetun tallahumpparin kohdalla. Se tuo oman mausteensa, kun kelat ovat keskenään tavalla tai toisella erilaisia. Eli hienommin sanottuna asymmetrisia. Useimmiten sitä ei näe ulospäin (DiMarzio Evo 2). Joskus sen taas näkee jo kaukaa (Seymour Duncan P-Rail).
D'oh!
tommiot
17.06.2017 22:45:56 (muokattu 17.06.2017 22:46:08)
McNulty: Olikos palstalla tyyppejä, jotka tekisivät pientä korvausta vastaan piirilevyjä valmiista layoutista? Ei jaksais ruveta juovakuparoidulle levylle virittelemään hyppylankoja ja porailemaan strippejä poikki.
 
Kuka noita piirilevyjä nyt jaksaa enää nykyään tehdä kotona kun ei esim. Kiinasta tilaaminen maksa melkein mitään.
 
Esim. https://www.pcbway.com
McNulty
18.06.2017 11:08:52
tommiot: Kuka noita piirilevyjä nyt jaksaa enää nykyään tehdä kotona kun ei esim. Kiinasta tilaaminen maksa melkein mitään.
 
Esim. https://www.pcbway.com

 
Pitää selkeästi tutustua aiheeseen... ja selvittää PDF:n konvertoiminen gerberiksi jossain välissä. Tuntuu melko työläältä 2-3 pienen piirilevyn takia kylläkin :)
moving in stereo
NitroJeesus
22.06.2017 17:29:36
McNulty: Pitää selkeästi tutustua aiheeseen... ja selvittää PDF:n konvertoiminen gerberiksi jossain välissä. Tuntuu melko työläältä 2-3 pienen piirilevyn takia kylläkin :)
 
Millä softalla oot suunnitellut piirilevyt? Yleensähän noista ohjelmista saa suoraan gerberitkin ulos. Sen verran pitää vaan painia, että piirilevyfirman säädöt saa kuntoon softaan.
 
Jotkut firmat taitaa nykyään jopa tarjota valmiita "prosessoritiedostoja" (en nyt keksi parempaa termiä) esimerkiksi Eagleen, jolla gerberit saa kerralla kuntoon.
McNulty
22.06.2017 20:57:46
NitroJeesus: Millä softalla oot suunnitellut piirilevyt? Yleensähän noista ohjelmista saa suoraan gerberitkin ulos. Sen verran pitää vaan painia, että piirilevyfirman säädöt saa kuntoon softaan.
 
Jotkut firmat taitaa nykyään jopa tarjota valmiita "prosessoritiedostoja" (en nyt keksi parempaa termiä) esimerkiksi Eagleen, jolla gerberit saa kerralla kuntoon.

 
Mulla on ihan vaan netistä löytynyt PDF-tiedosto jossa siis ready-to-transfer leiska.
Toinen vaihtoehto olisi tehdä täplä tai liuskakuparoidulle levylle, mutta meinasin jos jollain olisi pelit ja vehkeet valmiina parin kolmen piirilevyn duunaamiselle, niin olisi siistimpi piirilevy projektille.
moving in stereo
NitroJeesus
22.06.2017 22:18:56 (muokattu 22.06.2017 22:21:35)
McNulty: Mulla on ihan vaan netistä löytynyt PDF-tiedosto jossa siis ready-to-transfer leiska.
Toinen vaihtoehto olisi tehdä täplä tai liuskakuparoidulle levylle, mutta meinasin jos jollain olisi pelit ja vehkeet valmiina parin kolmen piirilevyn duunaamiselle, niin olisi siistimpi piirilevy projektille.

 
Ah, no siinä tapauksessa menee vaikeaksi piirilevyjen tilaaminen. Eipä PDF:stä taida mitenkään hirveän helposti gerberiä vääntää.
 
Onko kuinka monimutkainen kytkentä kyseessä? Jos puhutaan kohtuullisen simppelistä kytkennästä (alle 50 komponenttia tms.) niin itse piirtäisin oman leiskan Eaglella ja tilaisin kiinasta. Mukavampi juotellakin tuollaista maskilla olevaa piirilevyä verrattuna syövytettyyn tai verolevyyn tms. ja takuulla siistimmän näköinen lopputulos. :)
 
Edit. Mnet ei näemmä tykkää "pienempi kuin" merkistä, kun puolet viestistä hävisi.
McNulty
26.06.2017 11:04:05
NitroJeesus: Ah, no siinä tapauksessa menee vaikeaksi piirilevyjen tilaaminen. Eipä PDF:stä taida mitenkään hirveän helposti gerberiä vääntää.
 
Onko kuinka monimutkainen kytkentä kyseessä? Jos puhutaan kohtuullisen simppelistä kytkennästä (alle 50 komponenttia tms.) niin itse piirtäisin oman leiskan Eaglella ja tilaisin kiinasta. Mukavampi juotellakin tuollaista maskilla olevaa piirilevyä verrattuna syövytettyyn tai verolevyyn tms. ja takuulla siistimmän näköinen lopputulos. :)
 
Edit. Mnet ei näemmä tykkää "pienempi kuin" merkistä, kun puolet viestistä hävisi.

 
Ei ole tämän ihmeellisemmästä laitteesta kyse...
http://generalguitargadgets.com/pdf/ggg_superfuzz_pcb.pdf
 
GGG:ltä saisi myös tilattua piirilevyn 14 dollarin hintaan, mutta vielä en ole lähtenyt jenkeistä asti tilailemaan. Ehkä EU:n alueelta voisi löytyä joku joka diilaa GGG:n kamaa?
moving in stereo
Muumi6
26.06.2017 12:37:22
Moi. Täällä varmasti ollut puhetta aiheesta muttalöytyykö tuohon tubescreamerin silwer modiin hyviä ohjeita jostain.
Muumi6
26.06.2017 14:19:46
tai onhan noita modaus ohjeita jokalähtöön mutta mitä toi silwermod sisältää
Aamuhaamu
28.06.2017 12:06:38
Katselin vaan, kun torilla olisi noita Lundahlin muuntajia nytten, niin saisikohan noista tehtyä jonkun mehukkaan basso-DI:n, kun olisi moiselle tarvetta?
 
https://muusikoiden.net/tori/ilmoitus/1250058
tommiot
29.06.2017 21:38:35
Aamuhaamu: Katselin vaan, kun torilla olisi noita Lundahlin muuntajia nytten, niin saisikohan noista tehtyä jonkun mehukkaan basso-DI:n, kun olisi moiselle tarvetta?
 
https://muusikoiden.net/tori/ilmoitus/1250058

 
Saa varmasti, mutta suoraan inputtiin muuntaja ei sovi kuin aktiivimikeillä, sillä nimellisimpedanssi on matala. Laitoin ite saman myyjän muuntajat Pultec-klooniin.
Aamuhaamu
30.06.2017 17:03:19
tommiot: Saa varmasti, mutta suoraan inputtiin muuntaja ei sovi kuin aktiivimikeillä, sillä nimellisimpedanssi on matala. Laitoin ite saman myyjän muuntajat Pultec-klooniin.
 
Oisko lisätietoja Pultec-kloonista?
tommiot
30.06.2017 22:08:05
Aamuhaamu: Oisko lisätietoja Pultec-kloonista?
 
http://www.gyraf.dk/gy_pd/pultec/pultec.htm
Hammer Of The Gods
05.07.2017 21:35:19
Langattomien antenneista, letkuista ja ohmeista kysymys.
 
Haluaisin käyttää Line 6 Relay G50 -langattoman vastaanottimessa tuommosia 50cm mittaisia jatkopiuhoja vastaanottimen ja antennien välissä. Thomannilta löytyy 50 ohm bnc-kaapeleita esim. Pro Snakelta, mutta 50 ohm liittimiä on huonommin. Haluaisin D-standardi kokoiseen reikään liitettävän jakin, jonka voisi casen seinään kätevästi ampua. Esim. Neutrikilla ei kuitenkaan ole kuin 75 ohm versioita.
 
Eli, voinko käyttää tässä yhteydessä noita 75ohm jakkeja, vai tuleeko ongelmia?
 
https://www.thomann.de/fi/neutrik_nbb75dfib_bnc_einbaubuchse.htm
Noin, mutta paremmin...
n4ppul4
06.07.2017 06:41:35
Hammer Of The Gods: Langattomien antenneista, letkuista ja ohmeista kysymys.
 
Haluaisin D-standardi kokoiseen reikään liitettävän jakin, jonka voisi casen seinään kätevästi ampua. Esim. Neutrikilla ei kuitenkaan ole kuin 75 ohm versioita.
 
Eli, voinko käyttää tässä yhteydessä noita 75ohm jakkeja, vai tuleeko ongelmia?

 
En tiedä tuleeko ongelmia, riippuu paljolti mitä taajuutta käyttää (suurempi taajuus, suurempi vaikutus, muistaakseni). Mutta esimerkiksi partcolta löytyy 50ohm bnc uros liittimiä: http://www.partco.fi/fi/liittimet/r … ml?search_query=bnc&results=100
Mitäköhän tästäkin saisi irti?
Hammer Of The Gods
06.07.2017 21:44:22
n4ppul4: En tiedä tuleeko ongelmia, riippuu paljolti mitä taajuutta käyttää (suurempi taajuus, suurempi vaikutus, muistaakseni). Mutta esimerkiksi partcolta löytyy 50ohm bnc uros liittimiä: http://www.partco.fi/fi/liittimet/r … ml?search_query=bnc&results=100
 
Noita pienempään reikään tulevia liittimiä oli jotain 50ohm siellä thomannillakin, mutta kaikki siihen Neutrikin D-standardi-reikään sopivat oli 75ohm. Noh, ehkä pitää vaan mennä noilla pienemmillä sitten.
Noin, mutta paremmin...
n4ppul4
06.07.2017 21:47:41
Hammer Of The Gods: Noita pienempään reikään tulevia liittimiä oli jotain 50ohm siellä thomannillakin, mutta kaikki siihen Neutrikin D-standardi-reikään sopivat oli 75ohm. Noh, ehkä pitää vaan mennä noilla pienemmillä sitten.
 
Jos ei muuta nii pyydä kaveria 3d printtaa siihen se muovinen osa.
Mitäköhän tästäkin saisi irti?
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)