Aihe: Tietokone/rauta
1 2 3 4
Rhapa
22.05.2017 13:31:37
Moro.
 
Elikä kun täällä on monenlaista tietäjää ja kokenutta kaiffaria, niin heitän muutaman typerän kysymyksen ja toivottavasti joku niihin vaivautuisi vastaamaan.
 
Pidin n. 10 vuoden tauon bändihommista ja aiemmat soittelut oli nekin harrastepohjalta. Ajatus on aina kytenyt, että palailen asiaan sitten kun on aikaa/rahaa. No nyt olisi ehkä sitä aikaa ainakin. Kitarointi ja omat äänittelyt ovat aina olleet lähellä sydäntä. Jonkin verran sitten bassoa tullut soiteltua ja rumpujaki paukuteltua. Noh, olen nyt viimeisen vuoden ajan äänitellyt taas omia tekeleitä konerumpujen avulla ja siitä heräsi kipinä oman pienen demostudion rakentamiseen autoallin yhteyteen. Tilat on ja täältähän löytyy toki sellaseen hyvää infoa ja opastusta.
 
Lähinnä nyt mietityttää tuo studion tietokoneratkaisu/äänikorttisysteemit. Elikä tarkoituksena hommata jokin digitaalinen mikseri moniraitaäänitykseen (ehkäpä se behkun x air 18) joskus tulevina kuukausina. Viimeiset kuukaudet olen rääpinyt "studioon" itselleni rummut ja niille mikit yms. Paljon roinaa on toki kertynyt aiemmasta bändielämästä. Mysteeriksi on käynyt tietokoneen hommaaminen.
 
SE KYSYMYS:
Pärjääkö digitaalimikserillä ja kannettavalla nykyisin? Vai pitääkö koneen olla mallia pöytäkone omalla äänirkortilla? Lähinnä tuo rumpujen soittaminen mietityttää, et yksin jos haluaa omaa soittoa äänitellä, niin se on vähän haastavaa pöytäkoneen kanssa. Vai onko? Toki tuo oma soittelu on vähäistä ja tarkoitus on, että kaverit saavat käydä soittelemassa niitä rumpuja narulle enimmäkseen.
 
Cubasea harkitsin, kun protools maksaa hunajata ja vanha adobe audition on vuodelta miekka ja kilpi. Adobella näyttäisi olevan tuollainen haista perse myyntihinnoittelu nykyään, että tarjotaan vain kuukausimaksulla käyttöoikeutta ohjelmistoon. Ei kiitos sellaiselle. Cubase saattaisi olla lähimpänä auditionin käyttöliittymää, mihin on tottunut vuosien saatossa.
Krice
22.05.2017 15:17:59
 
 
Rhapa: Vai pitääkö koneen olla mallia pöytäkone omalla äänirkortilla?
 
Nykyisin varmaan kaikki käyttää ulkoista usb-interfacea ja/tai mikseriä. Äänikortteja käytetään pelkästään pelikoneissa, ehkä poislukien jotkut erikoisratkaisut. Eli koneella ei ole väliä, oli se pöytä tai läppäri, mutta usein läppärit on hiljaisempia ja sitä kautta ehkä enemmän suosiossa. Tosin minulla on Mac Mini, joka on äänetön pöytäkone. Studiokäytössä Mac on kyllä sellainen valinta, että voin vain suositella. Mutta jos Windows 10:n kanssa pärjää niin sekin on kai ihan ok.
Rhapa
22.05.2017 15:20:32
Krice: Nykyisin varmaan kaikki käyttää ulkoista usb-interfacea ja/tai mikseriä. Äänikortteja käytetään pelkästään pelikoneissa, ehkä poislukien jotkut erikoisratkaisut. Eli koneella ei ole väliä, oli se pöytä tai läppäri, mutta usein läppärit on hiljaisempia ja sitä kautta ehkä enemmän suosiossa. Tosin minulla on Mac Mini, joka on äänetön pöytäkone. Studiokäytössä Mac on kyllä sellainen valinta, että voin vain suositella. Mutta jos Windows 10:n kanssa pärjää niin sekin on kai ihan ok.
 
Toki mac kiinnostaa ja varmaankin useimmiten se suositus näihin hommiin. Jotenkin tuntuu vain aika kaukaiselta ajatukselta alkaa opettelemaan uutta käyttöjärjestelmää, kun winukan kanssa ikänsä on taistellut :)
Rhapa
22.05.2017 16:38:27
Toisaalta taasen käytetyn macbook pron saisi suht kohtuulliseen hintaankin..
pappasfin
22.05.2017 16:53:38
Rhapa: Toki mac kiinnostaa ja varmaankin useimmiten se suositus näihin hommiin. Jotenkin tuntuu vain aika kaukaiselta ajatukselta alkaa opettelemaan uutta käyttöjärjestelmää, kun winukan kanssa ikänsä on taistellut :)
 
Winukalla pärjää ihan hyvin jos Mac ei ole tuttu eikä siihen ole halua tai tarvetta tutustua.
 
Kannettavassa on se hyvä puoli, että sitä on tietysti nimensä puolesta helpompi roudata mukana jos tekee musiikkia muuallakin kuin kotosalla mutta jos ei tarvi liikutella ja tekee vaan kotosalla omassa pisteessään töitä niin pöytäkone on mun mielestä parempi valinta.
 
Miksi sitten pöytäkone on parempi valinta --> no kun siihen mahtuu lisää kamaa sinne sisälle esim. useampia massamuisteja datan tallennukseen ja ohjelmien/käyttiksen käyttöön jne. kun taas kannettavaan ei ihan hirveästi lisäillä datalevyä ja muistia kun ja jos siellä ei ole näille tarkoitettua paikkaa vapaina. Pöytäkoneessa siis on enempi laajennusvaraa käytännössä kuin kannettavassa.
 
Pöytäkoneissa on myös liitäntä pintaa näin äkkiseltään ajateltuna enempi eli niitä USB-paikkoja jne. (toki löytyy sitten kaikenmaailman USB-hubeja joilla tätä voi avittaa jos USBit loppuu kesken).
 
Kuten tuossa Krice jo totesi niin taitaa nykyisin aika monella olla musatarkoitukseen soveltuvia ulkoisia USB liitännäisiä interfaceja/äänikortteja ja nämä toki molemmat tietty toimii sekä kannettavassa että pöytäkoneessa.
 
Krice puhui tuosta, että kannettava olisi hiljaisempi mutta ite en tätä ole ihan hirveästi vertaillu mutta kokemusta on sen verran, että olen kyllä törmänny sekä kannettavissa että pöytäkoneissa siihen, että kyllä ne molemmat voi antaa vähän ääntä pihalle eli jos tehot tapissaan ja raskasta niin se tuuletinkin voi joutua töihin ja näin ollen pitää enempi ääntä.
 
Nykyiset laitteet kyllä on menny kivasti eteenpäin eli ovat selvästi hiljaisempia kuin vaikkapa 5-10 vuotta sitten. Ja mulla itellä on esim. Fractalin kotelo, jossa 4 tuuletinta ja ei se pidä juurikaan ääntä ja homma suht mukavasti pysyy viileähkönäkin.
 
Noista äänkorteista / audio interfacesta / miksereista ym. sen verran, että sen oman tarpeen mukaan sitten hankinnat eli pitää olla tarpeeksi liitäntää vaikkapa sähkökitaralle, rummuille, bassolle, mikeille etc. ja mielummin muutama vähän yli tarpeen kuin alle ettei tarvi koko ajan olla irroittelemassa piuhaa kun vaihtaa sähkökitarasta laulumikkiin tai kosettimiin jne. :D
 
Jos on esim. hyvä äänikortti / audio interface ja kotistudio niin ei välttämättä tarvi erillistä mikseriä jos äänikortissa on kaikki tarpeelliset liitännät noille kitara, basso, kosketin ja muille ulkoisille mikeille ja mikseriä käyttää sieltä tietokoneelta käsin.
 
Toivottavasti en sotkenut ajatuksia näillä mun kirjoituksillani, kysyä saa ja vastaan jos osaan ;D
 
Omat tarpeet on ne kaikista tärkeimmät.
PappaSFin
Rhapa
22.05.2017 17:41:11
pappasfin:
Toivottavasti en sotkenut ajatuksia näillä mun kirjoituksillani, kysyä saa ja vastaan jos osaan ;D

 
Et suinkaan sotkenut mitään! Kiitoksia ajatuksia herättävästä vastauksesta. Ainoa asia mikä tuossa pöytäkoneen laittamisessa "studioon" hiertää on juurikin tuo rumpujen äänittäminen yksin soitellessa. Se on toki vähäistä mutta haluaisin sitäkin jonkin verran tehdä. Muutoin en oikeastaan edes sitä kannettavaa edes harkitsisi. Digimikseriin vaatimuksena on tosiaan moniraitaäänitys, kun aina on jouduttu tyytymään siihen, että kaikki rummut menee yhdelle raidalle. Olisi ihan jees päästä niitä viilailemaan vähän tarkemmin jälkieditoinnissa ;)
Vessajono
22.05.2017 17:50:23
Rhapa: Et suinkaan sotkenut mitään! Kiitoksia ajatuksia herättävästä vastauksesta. Ainoa asia mikä tuossa pöytäkoneen laittamisessa "studioon" hiertää on juurikin tuo rumpujen äänittäminen yksin soitellessa. Se on toki vähäistä mutta haluaisin sitäkin jonkin verran tehdä. Muutoin en oikeastaan edes sitä kannettavaa edes harkitsisi.
 
Tämähän ei nykyään oo enää oikeastaan minkäänlainen ongelma, varmaan jokseenkin kaikkiin DAW:eihin löytyy joku puhelimessa tai tabletissa toimiva kauko-ohjaussofta.
Lennu: Mene paskaan, Pink Floyd on maailman paras pändi. Parempi ku Santa Cruz. Nobelanereita juotu vuonna 2017: 231
MustaKissa
22.05.2017 18:28:18
Äänitysraudasta sen verran että jos matalamman budjetin 8+ raitaisista äänikorteista puhutaan Windows-käytössä, kannattaa olla varuillaan ajurien suhteen mikäli on tarvetta pienellä latenssilla saada ääntä ulos. Itselläni oli vastaavat mietinnät juuri äskettäin kun omalle Win 7 koneelle piti saada rumpunauhoitteluun kykenevä USB-audio interface kaveriksi.
 
Muutamaakin eri vaihtoehtoa kokeillessa erottui pari mitkä toimii hyvin. Tascamin US16x08 ei suostunut oman Win 7-koneen kanssa toimimaan riittävän hyvin kun latenssi pienimmälläkin bufferilla oli sen 5,8ms suuntaansa (48kHz/24bit) ja silloin ei 8-ytimisestä prossusta huolimatta tehot riittäneet edes yhtä Bias Ampia pyörittämään häiriöittä kun USB2-portissa sen ajuri imi noin 30-50% prosessorin kokonaistehoista idlellä. USB3-portissa ääni tökki, oletettavasti ajurin floodatessa bufferin vaikka prossun käyttöaste tippui normaaliin 3-5%:iin. Ja jos latenssin haluaa pitää edes siedettävänä, kaikkien muiden ohjelmien äänien piti olla mykällä kun matalampi latenssisessa moodissa ajuria oli exclusive-moodissa (lähes kaikilla muilla äänikorteilla shared asio ei ole tuottanut ongelmia). Mutta jos tuon saa toimimaan niin siinä olisi halvalla tehokkailla etusilla varustettu 16-kanavainen audio interface (8 mikkietusta ja 8 linjasisääntuloa eli vaikka direct outillisella mikserillä saa 8 mikkikanavaa lisää ja 16 mikkikanavaa sisään livenä esitystä häiritsemättä). Tosin värittää soundia hieman (omaan korvaan miellyttävällä tavalla).
 
Behringerin FCA1616 en kokeillut luettuani netistä ettei niissä kestävyys ole kovin hyvä vaan joku konkka tykkää kärähdellä 1,5-2v käytön jälkeen. Joku FCA1616:n omistaja kertokoon jos se kestää ajan hammasta. Lisäksi vaatii ADAT-laudan että mikkietuset riittää rumpujen mikittelyyn.
 
Focusriten Scarlett lähti toimimaan pienen säätelyn jälkeen ihan 32-sampleisella bufferilla 1,8ms suuntaansa. Tosin jos 96kHz sample ratella haluaa äänitellä, ei kovin paljoa parane efektejä raidoille latoa äänitysvaiheessa mikäli haluaa pitää latenssin häiriöttä pienenä. 18i20:een menee 8 mikkiraitaa sisään kerralla, ADAT-laudan ja s/pdif stereoetusen avulla menisi 18 raitaa. ADAT-lauta ja varsinkin s/pdif-kytkentäinen mikkietuaste tosin maksavat vielä jonkin verran lisää interface oman hinnan päälle. USB3-porttiin kytkettynä sisääntulojen ääni säröytyi gainista riippumatta, joten joutui käyttämään USB2-portissa. Olisi ollut oma valintani kun olin päässyt ajurin testaamaan 2i4:llä, mutta sitten löytyi eräs mikseriäänikortti samaan hintaan.
 
Soundcraftin Signature MTK 12 päätyi lopulta työpöydälle ja sillä tulee jatkossa äänittelyt hoidettua. 2,3ms latenssi suuntaansa ja jaksaa pyörittää Reaper-projektia häiriöttä vaikka raidoilla on muutamakin Bias Amp ja kasa kaikuja, EQuita ja kompressoreja. Mikserin omilla etusilla saa 8 mikkiraitaa sisään kerralla ja lisäetusten avulla 12. Monitorointia varten äänet voi ulostaa mikserin kanaville ja äänet ohjattua erikseen main outeihin, 2 group ulostuloon ja 2 auxiin eli parhaimmillaan mahdollista tehdä 4 mono-mixiä ja 1 stereomix kanavien käytöstä riippuen, hyväsoundiset EQt kaikissa kanavissa ja mahdolliset efektit joko main mixissä tai groupeissa jos haluaa kokonaan erillään mixit pitää. Tämän huonoina puolina max. 48kHz/24bit sample rate ja 6 fyysistä outputia (vrt. 18i20:n 20 outputia kaikkia lisäkkeitä käyttäessä) ja max. 12 kanavaa sisään kerralla (vrt. 18i20:n 18 inputia). Ja etuset on jonkin verran heikommat gainiltaan scarletteihin verrattuna. Asennus sujui kuitenkin helpommin kuin missään aikaisemmassa. Ei kuitenkaan tykännyt USB3-portista, joten USB2-porttiin kytkettynä. Erityisenä plussana live-käyttöä ajatellen mahdollisuus tehdä soundcheck valmiiksi soittamalla edellisellä keikalla tallennettua materiaalia läppäriltä kanaville jos mikitykset hoitaa melkolailla samalla tavalla joka keikalla ja bändin kamppeiden säädöt pysyy samana keikasta toiseen. Tosin live-käytössä tarvinnee jonkun master-EQ:n peräänsä mahdollisten keikkapaikkojen tilasoundia korjaamaan.
Riittää kuitenkin omiin tarpeisiin eli saa mahdollisella keikalla (jos ikinä moiseen päätyy) rummut, laulun, basson ja 2 kitaraa tallennettua samalla kun miksaa. Enemmänkin jos ei tomeja erikseen mikitä. Ja kaiken mahdollisen mitä kotistudiossa nyt tarvitseekaan nauhoittaa.
 
Aiempana työjuhtana toimi Presonuksen FireStudio Mobile, joka aina silloin tällöin kadotti yhteyden koneeseen tuntien tai viikkojen sisällä tietokoneen käynnistämisestä ja vaati uudelleenkäynnistyksen toimiakseen jälleen. Ääneltään oli kuitenkin hyvä, mutta tällä kertaa oli hakusessa USB-interface kun harvemmassa kannettavassa enää firewireä löytyy.
 
M-Audion firewire-vaihtoehtoja ei tullut harkittua kun niiden yhteensopivuudesta on kuulunut epämiellyttäviä huhuja ja matkakäytössä oleva M-Track ei tunnu osaavan konvertoida linja-signaalia oikein vaan A/D-muunnoksessa koneelle erillisten putkietusten soundi säröytyy ja menee kuralle vaikka direct monitorissa soundi toimii kuten pitää. Toimii matkakäytössä M-Trackin omia etusia käyttäen, mutta ei tuollaista riskiä voinut kotistudion pää-äänikortin valinnassa ottaa. Ja M-Audion vaihtoehdot nyt muutenkin on joko joko firewire tai max. 8 kanavaa USB:nä mikä ei omiin tarpeisiin riitä.
Rhapa
22.05.2017 20:11:53
Vessajono: Tämähän ei nykyään oo enää oikeastaan minkäänlainen ongelma, varmaan jokseenkin kaikkiin DAW:eihin löytyy joku puhelimessa tai tabletissa toimiva kauko-ohjaussofta.
 
Kappas. Tämä oli ihan uutta tietoa. Pitänee ilmeisesti perehtyä asiaan ennen softan hankkimista. Jos macin laittaa, niin toivottavasti ei vain pelkät omenaluurit ole yhteensopivia esim. locig x:n kanssa. Onko muuten turhaa pelätä windows koneesta macin puolelle heittäytymistä? Vai onko kenties liikaa alkaa opettelemaan sitä käyttöjärjestelmääkin samaan syssyyn..
 
Kiitoksia myös tuosta ääniraudan infopaketista :D
Vessajono
22.05.2017 20:36:53
Rhapa: Kappas. Tämä oli ihan uutta tietoa. Pitänee ilmeisesti perehtyä asiaan ennen softan hankkimista. Jos macin laittaa, niin toivottavasti ei vain pelkät omenaluurit ole yhteensopivia esim. locig x:n kanssa.
 
Valitettavasti on ja sama homma Cubasen ja Pro Toolsin kohdalla. iOS:llä on mobiilipuolella ainakin toistaiseksi melkoinen etumatka Androidiin nähden. Jotain 3rd party -ratkaisujakin kyllä muistelisin nähneeni ja ainakin Cubase iC:stä tais olla joku betaversio Androidille.
 
Onko muuten turhaa pelätä windows koneesta macin puolelle heittäytymistä? Vai onko kenties liikaa alkaa opettelemaan sitä käyttöjärjestelmääkin samaan syssyyn..
 
No ei siinä ehkä sillä tavalla työtä ole mut kyllähän se jonkinlaista omaksumista vaatii. OSX tekee aika monia asioita eri tavalla kuin Windows ja esimerkiksi hakemistorakenne tai se, että ohjelmat eivät sammu siitä punaisesta ruksista saattavat vaikuttaa ehkä vähän järjettömiltä jos on kovasti juurtunut Windowsiin.
 
Samat asiathan molemmilla vehkeillä toisaalta saa tehtyä, ei se enää nykyään oo siinä mielessä käyttiksestä kiinni. Makuasioita loppujen lopuksi, ite siirryin siinä vaiheessa kun olin tarpeeksi pitkään koulussa tehnyt Maceilla hommia ja totesin pitäväni niistä.
Lennu: Mene paskaan, Pink Floyd on maailman paras pändi. Parempi ku Santa Cruz. Nobelanereita juotu vuonna 2017: 231
sepisti
23.05.2017 00:42:17
Jos hommaat koneen äänityskäyttöön, suurin homma on opetella sujuva DAWin käyttö. Se on ihan sama onko silloin osx vai winukka alla pyörimässä.
 
Mä en tiedä mitä kaikkea muuta sä tekisit sillä koneella, mutta peruskäyttö macilla on helppoa. Vaimoni opiskellessa kyllästyin jatkuvaan soitteluun kesken duunireissujen, kun milloin winukassa prakasi mikäkin paikka ja piti päivitellä sitä ja tätä. Mä vaihdoin koneen kesken kaiken macciin ja asensin siihen Office-paketin ja laitoin hiiren toimimaan "kaksinappisena". Vaimo ei ole minkään vertaa perillä tietotekniikasta, mutta niin vaan onnistui kouluhommat eikä tarvinnut olla jatkuvasti neuvomassa. Näin ollen uskallan sanoa, että macit ovat aika simppeleitä käyttää.
 
Mitä tulee macin ja Logicin toimivuudesta esimerkiksi Behringerin X-sarjan digimiksereiden kanssa, ei voi kuin kiitellä. USB-piuha vaan kiinni ja moniraitaäänitykset voi alkaa. Ja ilman mitään ajureiden asennustalkoita. Toki tämä onnistuu varmasti myös monella winukkakoneella, mulla ei kuitenkaan ole omakohtaisia kokemuksia. Eipäilen kuitenkin, että asennushommia on enemmän.
 
Mitä tulee maccien ja windows-koneiden välisiin eroihin musahommissa, usein tehdään kuitenkin se virhe, että verrataan muutaman satkun aceria kahden tonnin macbookiin. Pitäisi verrata saman hintaluokan laitteita.
https://www.youtube.com/watch?v=L5gGjlyzxfo
peltsi451
23.05.2017 08:16:12
"sepisti: Jos hommaat koneen äänityskäyttöön, suurin homma on opetella sujuva DAWin käyttö. Se on ihan sama onko silloin osx vai winukka alla pyörimässä. "
 
Tämä !
Itse kun aloittelin täysin nolla-pisteestä DAW:n käytön, ikinä ollut edes kokeilut missään. Kyllä oli aluksi pelkkää kaaosta koko homma. Vaan pikkuhiljaa opetusvideo kerrallaan heti vastaavaa juttua kokeilemaan, alkoi homma etenemään. Aikaa kului ja tosiaan motivaatio oltava kohdillaan. Vieläkin ihan rookie-tasolla mutta pikkuhiljaa mennään.
Tuntuu myös että kun keskusteluja seuraa, niin ehkä turhan paljon keskitytään siihen että mikä on paras DAW... liekö sellaista edes olemassa.
Rhapa
23.05.2017 08:57:34
sepisti: Jos hommaat koneen äänityskäyttöön, suurin homma on opetella sujuva DAWin käyttö. Se on ihan sama onko silloin osx vai winukka alla pyörimässä.
 
Tämä on varmastikin totta. Tosin tuota adobe auditionia ja sitä edeltävää cool edit prota on tullut käytettyä todella paljon vuosien saatossa ja se kyllä helpottaa siinä mielessä, että ns "perustieto" on olemassa. Toki se uuden ohjelman opettelu on iso prosessi ja se tuskailu jonkun pienen jutun kanssa "miten tää tehdään" tulee olemaan varmaankin päivittäistä :D
 
Vähän olen alkanu kallistumaan tuon logic pro x:n ja macbookin kannalle. Tosin en ole kyllä hirveästi vaihtoehtojakaan etsinyt. USB paikkojen vähyys mietityttää hieman mutta windows läppäreistä on vain se perustuntuma, että läppäri kuin läppäri, niin vuodessa parissa se kone on tukossa.
 
DAWeja ajattelin vähän vertailun vuoksi tähän listata hintoineen.
 
logic pro x -230 € (yllättävän edullinen)
Presonus Studio One V3 Professional -399 €
cubase pro 9 -545 €
Propellerhead Reason 9 -329 € (periaatteessa tämäkin kiinnostaa)
Ableton Live 9 -349 € (ei mitään käryä tästä)
Cakewalk Sonar Professional -177 € (tätä taisin joskus aikoinaan kokeilla ja en hirveästi digannut + taitaa olla pelkkä windows)
 
bonuksena:
Avid Pro Tools -599 € (hmm, yllättävän edukas. Jos tässä nyt ei ole jotain, mitä pitäisi tietää;raitojen rajoitus, vuosilisenssi yms.)
MustaKissa
23.05.2017 09:19:15
Rhapa: bonuksena:
Avid Pro Tools -599 € (hmm, yllättävän edukas. Jos tässä nyt ei ole jotain, mitä pitäisi tietää;raitojen rajoitus, vuosilisenssi yms.)

 
Pro Tools ei taida vieläkään tukea VST-plugareita ja raitarajoituksesta sanoo normiversiossa (ei HD): "Maximum simultaneous audio tracks @ 48/96/192 kHz : 128/64/32".
 
Jopa Reasonissa pitäis VST-plugareiden nykyään toimia 9.5 versiosta alkaen.
 
Eräs vaihtoehto olis kanssa Reaper, jossa hyvin toimiva sisäinen 32-bit bridge 32-bit plugareiden käyttämiseen 64-bit DAWissa. Ei raitarajoituksia mutta hetki voi kestää oppia mistä kaikki toiminnot löytyy kun lähestulkoon kaikki on käytettävissä valikoitten kautta max. 2 klikkauksen jälkeen. Tietty sen mukana ei tule kuin muutama rea-plugari, mutta ne onkin sitten todella käteviä (esim. EQ ja multi-kompura joihin saa niin monta kaistaa kuin tarvii, Cubasen omat plugarit ei samaan pysty). Hintahan ei todellakaan päätä huimaa, oliko se nyt 69€?
 
Monista mainitsemistasi DAWeista on myös demo-versiot ladattavissa, joten niitä kannattaa kokeilla ja ostaa sitten se jonka flowsta tykkää parhaiten.
Rhapa
23.05.2017 10:30:12
MustaKissa: Pro Tools ei taida vieläkään tukea VST-plugareita ja raitarajoituksesta sanoo normiversiossa (ei HD): "Maximum simultaneous audio tracks @ 48/96/192 kHz : 128/64/32".
 
Jopa Reasonissa pitäis VST-plugareiden nykyään toimia 9.5 versiosta alkaen.

 
Aivan. Tämä oli hyödyllinen tieto.
 
Eräs vaihtoehto olis kanssa Reaper, jossa hyvin toimiva sisäinen 32-bit bridge 32-bit plugareiden käyttämiseen 64-bit DAWissa. Ei raitarajoituksia mutta hetki voi kestää oppia mistä kaikki toiminnot löytyy kun lähestulkoon kaikki on käytettävissä valikoitten kautta max. 2 klikkauksen jälkeen. Tietty sen mukana ei tule kuin muutama rea-plugari, mutta ne onkin sitten todella käteviä (esim. EQ ja multi-kompura joihin saa niin monta kaistaa kuin tarvii, Cubasen omat plugarit ei samaan pysty). Hintahan ei todellakaan päätä huimaa, oliko se nyt 69€?
 
Monista mainitsemistasi DAWeista on myös demo-versiot ladattavissa, joten niitä kannattaa kokeilla ja ostaa sitten se jonka flowsta tykkää parhaiten.

 
Reaper käväisi mielessä ja pitäisi varmaan siihenkin tutustua. Ja pitänee tosiaan noiden muidenkin softien demoihin tutustua. Ainut mitä ei periaatteessa pääse hypistelemään tällä hetkellä on tuo locig + mac combo. Youtubematskun perusteella se ei ole kyllä lainkaan hassumpi.
 
Reasonia olen myös käyttänyt aikoinaan ja edelleenkin käytän. Itsellä on 3. jotain versio. Sehän ei käytännössä varmaankaan ole paljoa muuttunut käyttöliittymältään, niin se ei sitten vaatisi välttämättä niin paljoa pään seinään lyömistä mitä nuo muut.
anapena
23.05.2017 13:02:58 (muokattu 23.05.2017 13:12:17)
Itse steinbergiläisenä tuon mielelläni esille Cubase-perheen sopivuuden molemmille konealustoille samaan rahaan. Ei se tosin ainoa tätä lajia ole. Ja voi se halvempikin versio alkaen Sequelista riittää. Äänirautojen mukana tulee yleensä jotain. Raudoista suosin Motua ja RMEtä, miksei Steinbergin omatkin ole ok. Ajurituki on mainituilla pitkä.
 
Muuten taktiikkana on mobiiliäänitellä vanhalla pro-läppärillä (win10, pcmcia tai firewire-väylää pitkin) ja miksata pöytäkoneella(OSX).
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Krice
23.05.2017 13:04:22
 
 
sepisti: ja laitoin hiiren toimimaan "kaksinappisena".
 
Macissa toimii muuten tavalliset moninappiset (tai ainakin 2+rulla) hiiret suoraan kunhan vain liittää kiinni. Minulla on ironisesti Microsoftin hiiri Mac Minissä.
-Q-
23.05.2017 13:09:39
Krice: Macissa toimii muuten tavalliset moninappiset (tai ainakin 2+rulla) hiiret suoraan kunhan vain liittää kiinni. Minulla on ironisesti Microsoftin hiiri Mac Minissä.
 
Melkein mikä tahansa hiiri on parempi kuin Applen oma. Ainahan omppulaitteissa mennään tyyli edellä mutta taikahiiren kohdalla on käytettävyys ohitettu täysin. Itse olen Logitechin miehiä, ajurit löytyy nappien ohjelmointiin myös OSX:lle
Vessajono
23.05.2017 14:37:27
-Q-: Melkein mikä tahansa hiiri on parempi kuin Applen oma. Ainahan omppulaitteissa mennään tyyli edellä mutta taikahiiren kohdalla on käytettävyys ohitettu täysin. Itse olen Logitechin miehiä, ajurit löytyy nappien ohjelmointiin myös OSX:lle
 
Tosin jos nyt edelleenkin puhutaan läppäreistä niin kyseenalaistan vahvasti koko hiiren tarpeen ainakin MacBookin kohdalla. Mä käytin alkuunsa hiirtä vielä äänen ja videon kanssa puuhastellessa. Sit tuli tehtyä reissussa jotain edittihommia eikä sitä hiirtä tietenkään ollut mukana ja takas himaan tullessa olin jo suunnilleen unohtanut koko keksinnön olemassaolon. Enemmänkin oikeastaan kaipaisin jotain jogwheel-tyyppistä kontrolleria kuin sitä hiirtä.
Lennu: Mene paskaan, Pink Floyd on maailman paras pändi. Parempi ku Santa Cruz. Nobelanereita juotu vuonna 2017: 231
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)