Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ethernetiin perustuva signaalitie kotistudioon
1
Triskal
24.09.2016 18:10:47
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täällä on rakenteilla studio/harrastetila ja sinne on tarkoitus, mikäli järjeväksi osoittautuu, erotella kaksi tilaa, studio ja tarkkaamo. Nythän on niin, että studiosta tarkkaamoon ja takaisin pitää tietysti siirtää monikanavaääntä. Viimeaikaisen kehityksen perusteella näyttäisi siltä, että järkevin tapa olisi pistää seinän sisään ihan tavallista ethernet-verkkokaapelia, soittotilaan digitaalinen lavaboksi ja tarkkaamoon joku vekotin, joka osaa ottaa äänen vastaan ja siirtää sen tietokoneeseen. Esim. Behringeriltä voisi olla jokin osaston S16 + X32 Core, tms.
 
Kysymys kuuluu:
 
- Onko kokemusta? Miten pelaa?
- Onko se tarvittava kaapeli varmasti ihan tavallista ethernet-verkkokaapelia, vai onko se jotakin JUST SELLASTA verkkokaapelia? Ts. voiko käydä niin, että hautaan seinän sisään muka ihan oikeanlaista kaapelia joka sitten osoittautuukin ihan vääräksi, koska jokin bullshit erikoisspesifikaatio?
- Voiko USB- tai FireWire-kaapelia vetää samaan tyyliin pitkiä matkoja? Onko järkevää? Mistä saa kaapelia ja seinäbokseja?
 
http://simonj.fi | http://etappi.org | kalamies#33 >-)))>
Spedemix
25.09.2016 02:49:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ethernet spesifikaatiota on kolme: Cat5, Cat5e ja Cat6. Erot ovat kuinka paljon dadaa pystyy sekunnissa kuljettamaan. Liittimet on ns. exchangeable, mulla sattuu olemaan yksi vanha cat5-kaapeli (noita ei oikeastaan juuri enää myydä) ja olen käyttänyt sitä onnistuneesti reitittimeni kanssa jossa on cat5e-liittimet. Sadan megan nettiyhteys ei välttis toimis sataa megaa tolla kaapelilla.
 
Jos haluaa pelata varman päälle niin laittaa seinään cat6-kaapelin, eipähän jää tiedonsiirrosta kiinni.
 
http://www.cableorganizer.com/telec … tacom/patch-cables-boots-plugs.html
 
En ole studiokäytössä käyttänyt ethernet-ratkaisuja audion siirtoon, mutta livepuolellahan esim S16+X32 toimii oikein hyvin. Jos X32 Core keskustelee tietokoneen kanssa ongelmitta, I see no problem.
 
--------------
 
Nopee googlaus sanoo:
 
Sekä USB:hen että Firewireen tarvitaan sitten aktiivisia hubeja (tai repeatereja) jotta niitä voidaan vetää pitempiä pätkiä kuin 3m. Nuo aktiiviset hubit ei voi olla bus-powered (eli tarttee virtalähteen). Viidellä repeaterilla USB 2:n saa jatkettua 25m:n saakka ja USB3:n 15m:n saakka (ei ole typo, USB3 on lyhyempi). Eli yksi hubi/repeater jokaista 5/3 metriä kohden. Lol.
 
http://www.yourcablestore.com/USB-C … -And-How-To-Break-Them_ep_42-1.html
 
http://superuser.com/questions/64744/maximum-length-of-a-usb-cable
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
-Q-
26.09.2016 11:54:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hassu juttuhan on se että nyt kaupasta ostettu cat 5e ja cat 6 kaapeli ei välttämättä eroa mitenkään toisistaan. Teknisesti ne on ihan samanlaista kierrettyä parikaapelia mutta kuutosena myytävä luvataan että se toimii myös siellä 10Gbs nopeuksissa. Musahommissa ei kuljeta tuollaisia vauhteja muutenkaan ja välimatkat on aika lyhyitä, cat 6 kaapeli ei tuo mitään extraa. Hintaero kaapeleissa tulee enempi kuoren materiaalista mutta jos nyt puhutaan ehkä 15m kaapelista niin eipä siihen montaa euroa saa kulumaan missään tapauksessa.
 
Tottakai nämä digiratkaisut toimii, kyllähän digidigi on ollut jo muutaman vuoden ihan harrastajatason bändien hintaluokassakin ykkösvalinta. X32 tuotteet on ihan oikein työkalunakin tuttu näky. On vaan mukavaa vetää se kissakaapeli salin lattialle verrattuna reidenpaksuiseen multicorekieppiin.
 
Studiossa kysymys on oikeastaan ihan eri. Tuollaisella digitaalisella "stageboksilla" siirtyy etuasteet ja D/A muunnin sinne studion puolelle mutta onko siitä jotain erityistä iloa / hyötyä? Soittotilan ja tarkkaamon välissä on kiinteä jokatapauksessa niin ei siinä ainakaan roudausaikaa voita. Kytkettäviä analogikaapeleita on yhtä monta soittimesta rasiaan, on se sitten analogi- tai digirasia. Isoin keksimäni hyöty on digitaaliset paluukanavat jos haluaa panostaa soittajien kuunteluun jossa kaikilla on oma pikku mikserinsä (esim. Behringerin powerplay). Tämäkään ei tietysti edellytä sitä digitaalista stageboksia, yhtä hyvin se signaali voi tulla sieltä tarkaamon puolella olevasta laitteesta.
 
Spedemixin kommentteja USB-kaapeloinnista oikoisin hieman (FW kannattaa unohtaa jokatapauksessa jos uutta rautaa on laittamassa). Standardin mukaan kaapelin (USB2) pituus on max 5m ja siitä eteneminen tosiaan tarvitsee aktiivisen toistimen. Se voi olla joko erillinen USB hub tai ns. aktiivikaapeli jossa on tavallaan yksiporttinen hubi (tai useampi) sisäänrakennettuna. On yhdentekevää ottaako tuo toistin virtansa sieltä tieturin USB portista vaiko erillisestä virtalähteestä, kunhan virtaa vain tulee riittävästi.
 
Itse olen käyttänyt tuollaista aktviisista 20metristä, buspowered USB-kaapelia musahommissa ilman ongelmia. Käytännössä siis koneen ja MOTUn interfacen välissä. Ajatus oli kokeilla tuota kokoonpanoa myös livenä eli MOTU stageboksiksi /mikseriksi ja hanskaus läppärillä sen 20m kaapelin päästä mutta jäi kokeilematta ennenkuin käyttöön tuli oikea digimikseri.
 
Triskal
29.09.2016 09:10:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se hyöty tulee siitä, että tuo tila on studio/harrastustila, jossa voi tehdä muutakin. Tarkkaamon puolella johtospagettia on vähemmän. Ja eritoten jos laitteisto tukee Dantea, niin mahdollisuudet routata ääntä eri ohjelmista ja jopa ei-Dante-laitteista Dante-laitteisiin alkavat olla aika huikeita. Sitten sekin, että jos olisi semmoinen iso moninapasneikki, niin sen hautaaminen seinään ja mitäjos vaihtaminen ovat työläämpiä prosesseja, kuin yhden ethernet-kaapelin. Tuon kokoisen studion, kuin minulle tulee, teoreettinen maksimi on 32 kanavaa. Analogimaailmassa se pitää päättää, eikä sitä voi sen jälkeen enää muuttaa. Digimaailmassa sitä ei tarvitse päättää. Jos hautaan seinän sisään 32-kanavaisen kaukokaapelin, sen huoltaminen tai vaihtaminen on ihan eri luokan juttu kuin ethernet-kaapelin. Digissä ei myöskään tarvitse huolehtia häiriöistä samalla tavalla kuin analogisessa. Analohisessa häiriö aiheuttaa sivuääniä, mutta digitaalisessa pelkkää pakettihäviötä, ts. verkko hidastuu.
 
Kyllähän niitä hyötyjä näyttäisi olevan paljonkin! :)
 
http://simonj.fi | http://etappi.org | kalamies#33 >-)))>
tepeh
14.11.2016 21:53:09 (muokattu 14.11.2016 21:57:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi vaihtoehto on käyttää verkkokaapelia analogisen signaalin kuljettamiseen. Yhdellä kaapelilla saa kuljetettua jopa 4 balansoitua linjaa, jotka voi sitten sopivilla liittimillä purkaa tarpeen mukaan xlr:ksi tai plugeiksi tai miten vaan. Ei tarvitse mitään erillisiä bokseja tms.
 
Tietty, jos laitteet tukee Dantea, niin anna mennä sillä. Jos haluaa analogisesti tuon 32 kanavaa, täytyy vetää 8 verkkokaapelia kun Dantella riittää yksi.
 
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
Antti1
14.11.2016 22:00:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dantellakin kannattaa tosin samalla vaivalla vetäistä vaikka se 2-3 piuhaa, kun ei toi letku mitään oikein edes maksa. Ihan vaan siltä varalta, että yksi kyrvähtää, eikä ole just sillä hetkellä aikaa ruveta vetämään toista.
Pop Corn
15.11.2016 08:11:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: Ethernet spesifikaatiota on kolme: Cat5, Cat5e ja Cat6. Erot ovat kuinka paljon dadaa pystyy sekunnissa kuljettamaan. Liittimet on ns. exchangeable, mulla sattuu olemaan yksi vanha cat5-kaapeli (noita ei oikeastaan juuri enää myydä) ja olen käyttänyt sitä onnistuneesti reitittimeni kanssa jossa on cat5e-liittimet. Sadan megan nettiyhteys ei välttis toimis sataa megaa tolla kaapelilla.

Jos haluaa pelata varman päälle niin laittaa seinään cat6-kaapelin, eipähän jää tiedonsiirrosta kiinni.

 
Korjataanpas virheet.
 
Cat1 - Cat8 ovat kaapeliluokkia, ei ethernet spesifikaatioita. Ne eivät ole ethernet-verkon nopeutta määrääviä, joskin nopeutta rajoittavia ne voivat olla. Ethernet-verkon nopeuden määräävät lähettävä ja vastaanottava laite ja siinä välillä olevat laitteet, käytännössä siis verkkokortit, kytkimet, toistimet jne. Käytetyn kaapelin tulee luonnollisesti tukea laitteiden maksimi nopeuksia että niihin päästään. Tietysti myös ohjelmistotuki nopeuksille pitää olla kunnossa.
 
Cat5 ja Cat5e luokat ovat käytännössä samat, sillä erolla että Cat5e:ssä on tiukemmat laatuvaatimukset jolloin molempien luokkien maksimi, gigabitin ethernet, saadaa luotettavammin toimimaan Cat5e-kaapelilla. Sadan megan nettiyhteys toimii Cat5 kaapelilla ethernet-lähiverkossa kyllä 100 Mbs nopeudella, mikäli palveluntarjoaja todella tuuttaa ulos ja perille asti sillä nopeudella, näinhän ei käytännössä koskaan ole. 1 Gbs yhteys Cat5 kaapelilla voi onnistua jos kaapeli on lyhyt, ja voi olla onnistumattakin.
 
Cat6 luokan kaapeli on ollut standardi uusissa rakennuksissa jo vuodesta 2002. Mitään syytä käyttää alemman luokan kaapelia ei ole.
 
Boom Chicka Pop.
mhelin
18.12.2016 19:31:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myös kaiketi MADI:n saa kulkemaan Rj45-liitynnän kautta. Tuollainen Soundcraftin stageboxi sisältää myös Si miksereille MADI/USB kombokortin:
 
https://www.thomann.de/fi/soundcraf … h_rslt_soundcraft+stagebox_309632_1
 
https://www.thomann.de/fi/soundcraft_siex1.htm?ref=prod_rel_309632_0
https://www.thomann.de/fi/soundcraft_siex2.htm
 
En tiedä miten vertautuu noihin Behringereihin, ei välttämättä parempi vaikka Behringer onkin (X32+S16) vähän edullisempi. Kalliita noi kaikki MADI komponentit kyllä näyttävät olevan.
 
Pauli Lappalainen
20.12.2016 16:34:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuolta AVB-maailmasta löytyy monensorttista ratkaisua reaaliaikaisen audion siirtämiseen eternetin yli.
 
http://electronicdesign.com/communi … /understanding-audio-video-bridging
 
http://www.cisco.com/c/en/us/produc … witches/white-paper-c11-736890.html
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «