Muusikoiden.net
16.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Hakkurivirtalähde pedalboardissa
1
maxbass
29.10.2016 15:37:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysyn uteliaisuudesta, että voisiko pedalboardin virtalähteenä käyttää yleistä hakkurivirtalähdettä? Tyyliin tällaista: https://www.verkkokauppa.com/fi/pro … itu-hakkurivirtalahde-pienlaitteill
 
Mitä ongelmia tuommoisen käytöstä voisi tulla? Jos jakaisi tuosta Daisy chain -periaattella virtaa pedaaleille?
 
kosoha-7
29.10.2016 18:21:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi hyvinkin, koska siinä on tuo taikasana "reguloitu". Hyvä ostos tuo on.
 
basisti1971
29.10.2016 18:22:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
maxbass: Mitä ongelmia tuommoisen käytöstä voisi tulla? Jos jakaisi tuosta Daisy chain -periaattella virtaa pedaaleille?
 
Ei-audiokäyttöön tarkoitetuissa virtalähteissä -hakkuri tai perinteinen- ei useinkaan ole tarvetta suodattaa tasajännitettä audiokäytön vaatimalla tarkkuudella.
 
Toisaalta, seinäpaiseella ja etenkin paristoilla toimivan peruspaavon valmistaja olettaa virtalähteen olevan viimosen päälle ja jättää suodatuksen tarpeettomana paavosta pois.
 
Seurauksena vajavaisesta suodatuksesta on erilaiset häiriöäänet, hakkureilla lähinnä korkeahkot vinkunat jotka ainakin itseä häiritsevät vaikka kuinka olisi kitaristin mielestä OK...
 
Hakkureissa maatasot voivat myös olla melkein mitä tahansa, seikka joka aiheuttaa lisäpäänvaivaa jos/kun ketjun muut laitteet ovat toisessa maapotentiaalissa.
 
RFI määräykset ovat myös yleisvirtalähteissä melko lepsuja, ja olettavat muistaakseni useamman kymmenen sentin etäisyyksiä.
Eli yleisvirtalähteen ympärilleen suoltama RFI saaste saattaa myös poimiutua kaapelointeihin tai laitteisiin jos etäisyydet ovat pieniä.
 
Mutta:

Kokeile, eivät nuo paljoa maksa.
 
Pedaalilautakäytössä voi toki siihen jakoboksiin pukata konkan lisäsuodatukseksi jos häiriöitä esiintyy, tai haluaa varmistaa ettei niitä jatkossakaan ilmaannu.
 
T:Samuli
 
kosoha-7
29.10.2016 18:36:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä kannata kyllä reguloituun virtalähteeseen enää kondensaattoria laittaa hurinoiden poistumisen toivossa jälkiasennuksena. Silloin on kyseessä virtalähteen ylikuormitus, jos regulaattori ei poista rippelijännitettä kokonaan. Hakkuriteknologia on taas ihan toinen osa tuota vehjettä. Esim sillä saadaan sama laite lyötyä kaikille seinäjännitteille ympäri maapallon.
 
timppis
30.10.2016 13:55:04 (muokattu 30.10.2016 13:56:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maxbass: Kysyn uteliaisuudesta, että voisiko pedalboardin virtalähteenä käyttää yleistä hakkurivirtalähdettä? Tyyliin tällaista: https://www.verkkokauppa.com/fi/pro … itu-hakkurivirtalahde-pienlaitteill
 
Mitä ongelmia tuommoisen käytöstä voisi tulla? Jos jakaisi tuosta Daisy chain -periaattella virtaa pedaaleille?

 
Kuten Samuli mainitsi, voi olla, että tuommoinen hakkuri-mallia-perus -tyyppinen teholähde aiheuttaa audiohommissa erilaisia surinoita ja vinkumisia. Voi myös olla että ei aiheuta, riippuu pitkälti siitä miten laite on toteutettu. Mutta tämmöisissä halvoissa laitteissa ns. lisäkomponentit on yleensä karsittu minimiin, mistä voi äkkiä arvata, että rippeliominaisuudet ei välttämättä ole huippuluokkaa. On mahdollista, että joissain pedaaleissa syöttöjännitteen rippeli aiheuttaa enemmän ongelmia kuin toisissa.
 
Jos rakennella haluaa, niin tuota tasajännitteen päällä ratsastavaa häröä voi toki suodatella lisää. Samuli mainitsikin jo mahdollisista lisäkondensaattoreista. Voi käyttää myös kondensaattorin ja ferriitin yhdistelmää. Systeemiin voidaan lisätä myös lineaariregulaattori tai useampia rinnakkain, joita pedal powereissa usein käytetään. Esim. hakkurista 12V -> 9-voltin regulaattoriin (esim. 7809), ja lisäsuodatukset tuon 9-voltin regulaattorin ympärille. Onko rakentelu-nysväilyssä sitten taloudellisesti tai ajankäytön puolesta järkeä, enpä tiedä. Lisäkomponentit on sinänsä kyllä halpoja.
 
Ongelman syntymekanismista ja mahdollisista ratkaisuista lätinää tuolla
http://cds.linear.com/docs/en/application-note/an101f.pdf
 
Guitarfreak
30.10.2016 19:49:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maxbass: Kysyn uteliaisuudesta, että voisiko pedalboardin virtalähteenä käyttää yleistä hakkurivirtalähdettä? Tyyliin tällaista: https://www.verkkokauppa.com/fi/pro … itu-hakkurivirtalahde-pienlaitteill
 
Mitä ongelmia tuommoisen käytöstä voisi tulla? Jos jakaisi tuosta Daisy chain -periaattella virtaa pedaaleille?

 
Mulla on toi joku Bossin vastaava ~2A hakkuri. Jotkut pedaalit aiheuttaa kummallista vinkua ja jotkut ei :P digipedaaleissa yleensä ollu enempi ongelmia mutulla AD/DA tykkää kyttyrää sähkön vikinästä. Mut harvemmin pörisee - mikä on iha kiva..
 
Lelut kallistuu - äijät rapistuu
basisti1971
31.10.2016 08:47:16 (muokattu 03.11.2016 08:03:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
kosoha-7: Eipä kannata kyllä reguloituun virtalähteeseen enää kondensaattoria laittaa hurinoiden poistumisen toivossa jälkiasennuksena. Silloin on kyseessä virtalähteen ylikuormitus, jos regulaattori ei poista rippelijännitettä kokonaan.
 
Olen toki vain pahainen harrastelija elektroniikkahommissa, vaikka jonkinmoinen akateeminenkin koulutus aiheesta on tullut lusittua ja 90 luvulta lähtien on tullut hakkurivirtalähteitä audiokäyttöön modailtua aina silloin tällöin.
Vaihtelevin tuloksin ;).
 
Tuosta lisäsuodatuksen vahingollisuudesta en muista koskaan missään mainitun, enkä kenenkään maininneen, joten olisiko linkkiä laittaa aiheesta?
 

 

 
timppis: Ongelman syntymekanismista ja mahdollisista ratkaisuista lätinää tuolla
http://cds.linear.com/docs/en/application-note/an101f.pdf

 
Hieno ja selkeästi koostettu paperi, kiitos kun pistit linkin.
 
Eritoten ilahdutti tuo lause häiriöiden syntymekanismin ymmärtämisen tärkeydestä niiden poistamisessa.
Pätee tietysti kaikkeen muuhunkin, mutta ruukaa unohtumaan...
 
Ja tietysti "Megahurts to minihurts converter" loppulause :D.
 
Noi harvat joita itse olen modannut (analogilaitteita ruokkimaan) ovat kärsineet lähinnä kytkentätaajuuden aiheuttamista häiriöistä, joten konkilla on pärjännyt.
Ferriitit ovat transienttipiikkien eliminointiin ylivertaisia, enkä usko etteikö niistä olisi ollut hyötyä myös noissa mun modaamissa.
Ei vaan tullut vaivauduttua.
No nykyään ei tule edes modailtua.
 

 
Guitarfreak: Mulla on toi joku Bossin vastaava ~2A hakkuri.
 
Boss lienee audiokäyttöön suunniteltu/tarkoitettu, yleishakkurit kun taasen ovat suunniteltu lähinnä akkulatureiksi.
 
Jos jännitteet natsaavat, akkuja on kentälläkin käytetty kondensaattoreiden sijasta putsaamaan likaista tasasähköä, mutta vaatii toki hivenen syvemmälle menevää tietotaitoa komponenttien sielunelämästä.
 

 
Kuten timppis tuossa yllä jo asiaa sivusikin, järkisyitä yleishakkurin modaamiseen audiovirtalähteeksi ei ole helppo löytää, huomattavasti kustannustehokkaampaa on valkata valmiiksi puuhaan suunniteltu kaupallinen tuote.
 
Harrastaminen on tietysti itseisarvo jota ei ainakaan mun mielestä edes ole syytä järjellä mitata tai laskea, joten jos hakkuriteknologia ja/tai hakkurisähkön suodattaminen itsessään kiinnostaa, ei muuta kuin ruuvaamaan, halpojahan moiset kokeilut suhteutettuna vaikkapa baari-iltaan ovat.
 
Toisaalta, ainakin omasta mielestä perinteinen verkkotaajuusvirtalähde on riittävän stabiili pedaalilautatehoille, ja noiden kytkentäkaavioita on netti ja kirjallisuus pullollaan.
Samansuuntaiseen rahalliseen menetykseen päädytään alusta asti lineaarivirtalähteen tehdessään, kuin hakkuriin lisäsuodatuksen puuhastellessaankin.
 
Hakkuri on toki köykäisempi...
 
T:Samuli
 
Kefiiri
31.10.2016 08:53:26 (muokattu 31.10.2016 08:55:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Tuosta lisäsuodatuksen vahingollisuudesta en muista koskaan missään mainitun, enkä kenenkään maininneen, joten olisiko linkkiä laittaa aiheesta?
 
Minäkin luin kommentin ensin noin, mutta siinä vissiin tarkoitettiin, että jos hakkuri hurisee, on kyseessä niin paha ylikuormitustilanne, ettei konkka auta.
 
Tulkitsin siis, että konkka sinänsä ei aiheuta ylikuormitusta, mutta ei toisaalta autakaan?
 
Jotkut käyttävät läppärin virtalähdettä pienten päätevahvistimien kanssa. Semmoista olisi joskus kokeiltava.
 
En ole musiikin asiantuntija.
kosoha-7
31.10.2016 18:58:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä. Juuri siitä on kysymys tuon konkan kanssa. Jos rippeleitä ei saa reguloinnilla pyyhkäistyä kaistalta ulos, niin on kyse liian suuresta virran imuroinnista. Ja siis regulointihan oli tuossa verkkokaupan virtalähteessä tehtynä, joten ei se mikään 1 diodin akun vaihtovirtalaturi ole. Hakkurihan on siitä hieno peli, että sillä saadaan vaikka tasavirrasta muuntajan ensiölle indusoitua elämää, joka heijastuu toisiopuolelle vaihtovirtana.
 
timppis
02.11.2016 00:54:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kosoha-7: Kyllä. Juuri siitä on kysymys tuon konkan kanssa. Jos rippeleitä ei saa reguloinnilla pyyhkäistyä kaistalta ulos, niin on kyse liian suuresta virran imuroinnista. Ja siis regulointihan oli tuossa verkkokaupan virtalähteessä tehtynä, joten ei se mikään 1 diodin akun vaihtovirtalaturi ole. Hakkurihan on siitä hieno peli, että sillä saadaan vaikka tasavirrasta muuntajan ensiölle indusoitua elämää, joka heijastuu toisiopuolelle vaihtovirtana.
 
Sulla on nyt termistö sekaisin. Jännitteen reguloinnilla ei ole sinänsä mitään tekemistä rippelin olemassaolon tai sen mahdollisen puuttumisen kanssa. Tässä tapauksessa hakkuria säädetään siten, että sen ulostuloon saadaan magnitudiltaan juuri halutun suuruinen jännite verkon jännitteestä tai kuorman ottamasta tehosta riippumatta tiettyyn rajaan asti. Toisinsanoen hakkuri reguloi ulostulojännitettään. Fysiikan laeista johtuen hakkuri generoi ulostuloonsa myös jänniterippeliä, ja tätä sitten suodatellaan, jos suodatellaan, edellä kuvatuilla tavoilla. Toisinsanoen, regulointi ja häiriöiden suodattelu ovat kaksi eri asiaa.
 
maxbass
02.11.2016 14:30:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täähän keräs hyvää keskustelua. Kiitos kaikille vaatauksista.
 
Vois kyllä ostaa ja kokeilla mitä toi sanoo kun ei oo iso uhraus rahallisesti jos pari kybää heittää kii vaikka paska oiskin. Ei kai tossa kuitenkaan oo mitään hirveen isoa riskiä että joku häiriö/piikki yms rikkois pedaaleja joihin virtaa syötetään?
 
Näistä kaikista vastauksista en nyt saanu ite edelleenkään ihan selkeetä kuvaa siitä millainen vehje tommonen perus reguloitu hakkuri edes tarkalleen ottaen teknisesti on :D
 
mokkim
02.11.2016 18:22:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bossin BCB-60:ssä on pari konkkaa integroituna, ja aika hyvin semmosen normi-PSA(?):n kanssa huomaa eron joillakin pörinäpedaaleilla kierrättääkö poweroinnin konkkien kautta vai laittaako suoraan.
 
Mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta
timppis
02.11.2016 23:51:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maxbass: Täähän keräs hyvää keskustelua. Kiitos kaikille vaatauksista.
 
Vois kyllä ostaa ja kokeilla mitä toi sanoo kun ei oo iso uhraus rahallisesti jos pari kybää heittää kii vaikka paska oiskin. Ei kai tossa kuitenkaan oo mitään hirveen isoa riskiä että joku häiriö/piikki yms rikkois pedaaleja joihin virtaa syötetään?
 
Näistä kaikista vastauksista en nyt saanu ite edelleenkään ihan selkeetä kuvaa siitä millainen vehje tommonen perus reguloitu hakkuri edes tarkalleen ottaen teknisesti on :D

 
Varmaksi en sano, mutta uskaltaisin arvata, että suurella todennäköisyydellä tuo ei riko mitään. Itse uskaltaisin kokeilla.
 
Hakkureita on useampaa eri versiota, mutta perusideassa on komponentteina kytkin (esim. transistori), kela sekä diodi, ja toiminta suunnilleen seuraavanlainen. Se on kuin pumppu. Yhdellä ajanhetkellä (kun hakkurin kytkin on asennossa 1) pumpataan energiaa varastoon kelan magneettikenttään (tai toisinaan kondensaattorin jännitteeksi) jonkinlaisesta potentiaalista (syöttöjännitteestä), ja seuraavalla hetkellä (kun kytkin asennossa 0) tuo em. energia pullahtaa ulos kelasta, siirtyy kuormaan päin, ja näin tehdessään muodostaa kuorman puolelle jonkun toisen potentiaalin (ulostulojännitteen). Säätämällä kytkimen auki- ja kiinnioloaikoja pystytään säätämään ulostulojännitteen arvoa, eli esimerkiksi tasaamaan se johonkin tiettyyn arvoon. Kun tätä säätöä tehdään jatkuvasti, puhutaan "reguloinnista".
 
Wikipediassa on aika kattava artikkeli aiheesta. Arvaisin tuommoisen perus-virtalähteen hakkurin olevan Flyback-tyyppinen.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply
 
basisti1971
03.11.2016 08:53:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
maxbass: Vois kyllä ostaa ja kokeilla mitä toi sanoo kun ei oo iso uhraus rahallisesti jos pari kybää heittää kii vaikka paska oiskin. Ei kai tossa kuitenkaan oo mitään hirveen isoa riskiä että joku häiriö/piikki yms rikkois pedaaleja joihin virtaa syötetään?
 
Keskimäärin herkempiä nuo läppärit ja muut seinäpaisein syötettävät laitteet ovat kuin efektipedaalit.
 
Ja jos ei toimi häiriöittä jonkin petaalin kanssa, jäähän siinä mukavankokoinen virtalähde johonkin muuhun käyttöön.
 
Itse kyllä suuntaisin katseeni markettien sijaan elektroniikkakomponenttikauppoihin tai harrastajiin, vitosesta ylöspäin on näkynyt ampeerin-kahden 9V virtalähteitä tarjouslaareissa.
 

 

 
maxbass: Näistä kaikista vastauksista en nyt saanu ite edelleenkään ihan selkeetä kuvaa siitä millainen vehje tommonen perus reguloitu hakkuri edes tarkalleen ottaen teknisesti on :D
 
Reguloitu on sinänsä harhaanjohtavaa markkinointia viihde-elektroniikkahakkurivirtalähteistä puhuttaessa, reguloimattomasta hakkurista kun ei ole juurikaan iloa yleisvirtalähteenä.
Jos nyt minään muunakaan virtalähteenä ehkä sähköpaimenta lukuunottamatta.
 
Tuossa ylläolevassa Wikipedia-artikkelissa on hyvä vuokaavio toiminnasta Theory of operation kohdassa.
 
Periaatteessa ainoa ero lineaarivirtalähteeseen muuntajallisessa AC/DC hakkuriversiossa on että ennen muuntajalle syöttämistä vaihtojännite tasasuunnataan ja hakataan suurempitaajuiseksi vaihtosähköksi, jolloin muuntaja voi olla pienempi.
Koska lineaarivirtalähteen jännitemuuntaja on ylivoimaisesti laitteen kallein (ja painavin) komponentti, tuon komponentin pieneneminen näkyy suoraan painossa ja epäsuorasti hinnassa.
 
Käytäntö ei tietenkään ole likimainkaan noin suoraviivainen, kuten Wikipedia-artikkelistakin selviää.
 
Myös tavallisen EI-pakkaisen muuntajan ympärille voi toki hakkurin rakentaa, mutta käyttökelpoinen kytkentätaajuus jää auttamatta niin alhaiseksi ettei vastaavaa hyötyä moisesta puuhasta ole.
 
Tee Itse Hifi Laitteita (ISBN 951-832-058-6) löytyy ainakin mun mielestä melko hyvä yhdenlaisen DC/DC hakkurin toimintaperiaatteen selitys komponenttitasolla, kannattaa lukaista jos aihe kiinnostaa.
Poikkeaa toki AC/DC laitteesta jonkin verran sattuneesta syystä, mutta perusperiaate on sama.
 
Hakkurivirtalähdesuunnittelusta on toki artikkeleita kirjallisuudessa ja netissä enemmän kuin perusnäpertelijä jaksaa lukea, aihe kun ei ole millään tapaa moderni, mutta hyvin nopeasti tietämystason alkuvaatimus nousee sellaiselle tasolle jota tavan tallaajalla ei ole.
 

 

 
timppis: Wikipediassa on aika kattava artikkeli aiheesta. Arvaisin tuommoisen perus-virtalähteen hakkurin olevan Flyback-tyyppinen.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply

 
Itse arvaisin noiden avaamieni raudan rakenteesta RCC:ksi, mutta koska kustannukset ovat pitkälti kummassakin erotetussa vaihtoehdossa samat ja RCC on vain yksi flyback-variaatio, kumpaakin varmasti esiintyy yhtälailla.
 

 
Kefiiri: Jotkut käyttävät läppärin virtalähdettä pienten päätevahvistimien kanssa. Semmoista olisi joskus kokeiltava.
 
Tuota tarkoitusta varten on tullut samanlaisia viihde-elektroniikkahakkureita tullut nurkkiin jo useampia kappaleita keräiltyäkin, mutta ei ole saanut tuotakaan kokeiltua.
 
Tosin Hypexin omatkin plug-and-play SMPS:t halpenee sitä vauhtia ettei kohta tarvitse enää miettiä jos vielä muutamankin vuoden vatuloi ;).
 
T:Samuli
 
luppa
03.11.2016 14:21:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen vähän myöhässä, mutta mulla on tuon saman valmistajan 1500mA:n versio, ja se sirisee melko voimakkaasti ihan pienelläkin kuormalla. Omani on kyllä tuommoinen seinäpaise-versio.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «