Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Fender Super Sonic 22 taustakohinan poisto
1
iec
19.10.2016 13:44:27 (muokattu 19.10.2016 14:11:55)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on tuollainen 22w Super Sonic putkivahvari ja olen siihen hyvin tyytyväinen soundien puolesta. Siinä on ainoastaan yksi hieman häiritsevä ominaisuus (ja sitäkään ei oikeastaan huomaa kuin kotona soittaessa ilman keinokuormaa), eli kohtalaisen suuri taustakohina. Olen tuolla soitellut monta vuotta tyytyväisenä ja vielä mukavampaa oli kun hommasin kotiharjoitteluun keinokuorman. Nyt sitten innostuin soittelemaan ilman keinokuormaa ja huomasin että kohina alkoi ärsyttämään, kun oli tottunut että kohinaa ei kuulu. (Juu juu.. tiedän että laita se keinokuorma takaisin ja soittele tyytyväisenä, mutta kun asia jää vaivaamaan, niin se jää vaivaamaan :D )
 
Kohinaa on riippumatta siitä onko etuasteen volat nollassa vai ei tai onko efektilooppi käytössä tai ei, tai onko inputtiin kytketty piuhaa vai ei. Ainoat asiat millä tuon pink-noisen saa pois on käyttämällä keinokuormaa tai laittamalla vaimentimen efektilooppiin. Tällöin hyötysignaalia joutuu nostamaan, jotta saa saman äänenvoimakkuuden aikaiseksi, mutta taustakohinan taso ei nouse. Näinollen kohina ikään kuin poistuu. Tämän perusteella en usko että pääteputkien kohina (biasointi) olisi ongelman ydin. Mastervolaa tässä vahvarissa ei varsinaisesti ole. Ja kyseessä on siis todellakin vain kohina, eli ei kuulu mitään brummia tai rutinoita tai muuta pauketta. Kohina kuuluu muissakin paikoissa kuin mulla kotona (ja asun sen verran uudessa asunnossa, että maadoitukset ja muut ovat kunnossa)
 
Yritin myös vaihtaa low noise putket etuasteeseen (kävin läpi V1, V2 ja V4-putket eli kokeilin 7025 WA TAD HIGHGRADE (RT080) -putkia) ja niillä ei ollut käytännössä mitään vaikutusta. Tämän kokeilun jälkeen aloin tutkimaan schemaa ja huomasin, että efektilooppi on toteutettu opparien avulla. Jostain mielen perukoilta muistelin, että tässä käytetyt TL072-dual-oppari eivät ole niitä aivan kohinattomimpia ja yritinkin hakea ratkaisua ongelmaan hakusanoilla Super Sonic ja TL072. Löysin sivuston, jossa joku oli vaihtanut TL072:t TLE2072-mallisiin oppareihin.
 
Tässä on vahvarini schema: http://support.fender.com/schematic … lifiers/Super-Sonic22_schematic.pdf
 
Ja tässä se ulkomainen threadi missä joku oli keksinyt vaihtaa opparit: http://forums.fender.com/viewtopic.php?f=13&t=84118
 
Epäilen siis että kohina on joko jossain etuasteen muissa osissa kuin putkissa tai sitten efektiloopissa, eli jostain V4-putkesta eteenpäin. Siinä mielessä ihmetyttää että voiko looppi olla osallisena silloin, kun se ei ole kytketty päälle. Scheman perusteella loopin ollessa ohitettuna jalkakytkimellä, on vain opparin inputti kytkettynä samaan linjaan. Voiko kohina tulla sen kautta?
 
Mietin myös sitä, että saisikohan tuohon kuinka nätisti mastervolan (vaikka potikka vahvarin taakse)? Senhän pitäisi ajaa sama asia kuin vaimennin efektiloopissa. Nyt jos laitan vaimentimen efektilooppiin, joudun pitämään efektilooppia jatkuvasti päällä, tai muuten on eri volumetaso riippuen onko looppi käytössä vai ei.
 
Kertokaapa alan osaajat mietteitä.
 
E: Tässä vielä huoltomanuaali, jossa on tarkat komponenttiarvot ja kenties muutakin arvokasta tietoa, josta voi olla apua ongelman ratkaisemiseksi: https://www.dropbox.com/s/whnfn165j … personic_22_service_manual.pdf?dl=0
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
uusiipe
19.10.2016 17:56:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oparit ja varsinkin JFETtejä käyttävät, kuten TL072 tunnetusti alkavat suhisemaan, kun ovat prakaamassa. Oikeilla työvälineillä niiden vaihtaminen ei ole kummoinenkaan homma.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
iec
19.10.2016 18:23:01 (muokattu 19.10.2016 19:58:02)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Oparit ja varsinkin JFETtejä käyttävät, kuten TL072 tunnetusti alkavat suhisemaan, kun ovat prakaamassa. Oikeilla työvälineillä niiden vaihtaminen ei ole kummoinenkaan homma.
 
Hyvä tietää tuollainen oire. Tässä tapauksessa ovat sitten prakanneet uudesta asti :D. Juu ei tuo ole tosiaan kummoinen juttu vaihtaa. Työpaikalta löytyy luultavasti Metcalin juotosasemaan IC:lle tarkoitettuja leveitä juotospäitä. Katselin vain että TLE2072 opareita ei löydy ihan tuosta lähimaastossa sijaitsevasta SP-elektroniikasta. Menee ilmeisesti jälleen kerran Ebay-jutuiksi.
 
Toinen juttu on sitten tosiaan tuo että mitenhän tuohon Super Sonicin kytkentään saisi toteutettua järkevästi sen mastervolan? Se voisi ainakin näin pikaisesti ajateltuna olla järkevä juttu.
 
Luulen tosiaan, että Fender on tässäkin vahvarissa säästellyt taas valmistuskustannuksia ja käyttänyt joissakin kohdin sen verran halvempia ja huonompia osia, että siksi suhisee.
 
E: jostain löysin arvion, että TLE2072 olisi 4dB parempi kohinassa kuin TL072. Tuossa kytkiksessä näitä on kaksi peräkkäin (tai oikeastaan kolme koko efektiloopissa). Nyt en sitten millään muista miten kohina summautuu eri asteissa. Menikö se niin, että pahimmassa tapauksessa tuo olisi TL072:lla 4dB+4dB+4dB =12dB enemmän kuin TLE2072:lla? Silloinhan vaihtamalla oparit parempiin kuultava kohinataso puolittuisi keskiäänialueella... Mikäli siis kohina summautuu noin yksinkertaisesti ja tuo kohinaero on jossain mainittu 4dB/opari.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
ituvirtanen
19.10.2016 21:31:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Hyvä tietää tuollainen oire. Tässä tapauksessa ovat sitten prakanneet uudesta asti :D. Juu ei tuo ole tosiaan kummoinen juttu vaihtaa. Työpaikalta löytyy luultavasti Metcalin juotosasemaan IC:lle tarkoitettuja leveitä juotospäitä. Katselin vain että TLE2072 opareita ei löydy ihan tuosta lähimaastossa sijaitsevasta SP-elektroniikasta. Menee ilmeisesti jälleen kerran Ebay-jutuiksi.
 
072 on vanha peruskaksikko-opari. Kannattaa katsoa uudempia versioita, jotka lähtökohtaisesti ovat kaikilta arvoiltaan parempia. Oma valinta oli uuteen etuasteeseen (vaikkakin soittimeen) OPA2134. Muitakin löytyy kevyellä haulla.
 
Kannattanee juottaa vanhat irti ja panna suoraan jalat alle. Vaihto ja kokeilut ovat jatkossa paljon helpompia. Metcalilla kyllä irtoaa, ainakin isolla päällä. Älä kuumenna kuitenkaan pitkään, etteivät foliot mene mukana.
 
uusiipe
20.10.2016 04:47:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mastervolan teet helpoiten korvaamalla vastuksen R127 logaritmisella 1Mohm potentiometrilla.
Pin 1 maahan (R127:n se puoli, joka on maassa)
Pin 2 C68:lle (joudut katkaisemaan sille nyt R127:ltä/PAMP_IN:iltä suoraan kulkevan piirilevykuparin)
Pin 3 PAMP_IN (R127:n se puoli johon tulee power amp in signaali)
 
Toinen vaihtoehto on vaiheenkääntäjän jälkeen tuleva ns. PPIMV master volume. Ohjeita löytyy verkosta.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
iec
20.10.2016 08:47:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Mastervolan teet helpoiten korvaamalla vastuksen R127 logaritmisella 1Mohm potentiometrilla.
Pin 1 maahan (R127:n se puoli, joka on maassa)
Pin 2 C68:lle (joudut katkaisemaan sille nyt R127:ltä/PAMP_IN:iltä suoraan kulkevan piirilevykuparin)
Pin 3 PAMP_IN (R127:n se puoli johon tulee power amp in signaali)
 
Toinen vaihtoehto on vaiheenkääntäjän jälkeen tuleva ns. PPIMV master volume. Ohjeita löytyy verkosta.

 
Kiitos selkeistä ohjeista :) Luulenpa että tällä mennään. Ja varmuuden vuoksi laitan vielä toisesta päästä maadoitetut koaksiaalit Pin2:lle ja 3:lle, jotta ei tule häiriöitä. Arvelinkin että tuo tehdään suunnilleen noin, mutta en ollut ihan varma. Ja silloin kannattaa kysyä itseä viisaammilta.
 
Tuossa varmaan tulee sama ilmiö kuin tavallisessa passiivivaimentimessa tai keinokuormassa, että korkeat taajuudet vaimenevat jonkin verran jos mastervola on käännetty melkein nolliin? Ja sitä voi sitten kokeilla kompensoida tarvittaessa sopivalla konkalla Pin 2 ja Pin 3 välissä... Tämän vain päättelin Marshall Class 5 kloonivahvarin rakentelussa tehdyistä kokeiluista Bright Capin kanssa: https://www.tube-town.net/cms/userf … /media/low-jim/jim-schem_layout.pdf . Ja tuossahan itse asiassa on juurikin mastervola (lisätty ominaisuus verrattuna alkuperäiseen Class 5 schemaan.)
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
s151669
20.10.2016 10:13:47
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Siinä mielessä ihmetyttää että voiko looppi olla osallisena silloin, kun se ei ole kytketty päälle. Scheman perusteella loopin ollessa ohitettuna jalkakytkimellä, on vain opparin inputti kytkettynä samaan linjaan. Voiko kohina tulla sen kautta?
 
Väittäisin että ei. Voin toki olla väärässäkin :)
 
Hankalahko lukea tuo kytkis kun siinä linja katkeaa noitten vastakkaisten nuolien kohdalta...
 
1) Onkos tuo R51 se etuasteen volume joka siis ei vaikuta kohinan määrään ?
 
2) Kuinkas kaikupotikan vaikutus kohinaan ?
 
Jos 1, nyppää V4 pois. Vieläkö kohisee ? Jos kohisee, siirrytään tonkimaan pääteastetta.
 
Jos ei, epäilisin kaiun miksausvastuksia R75 ja R167. Kokeilisin noiden roimaa pienentämistä, vaikka 500k ja 100k tjsp. Metallikalvovastuksina (kohisee vähemmän) ja 2W versiona (kohisee vähemmän). Tilapäisesti voinee jopa vetää vaikka hauenleukajohdon tuon 3M3 vastuksen yli, äkkiä katsottuna tuosta ei pitäisi olla mitään haittaa.
 
Jotain voinee saada aikaan myös vaihtamalla R77:n (ja muutkin anodivastukset) 2W metallikalvovastukseksi. Oletan siis jotta nuo ovat 1/2W hiilikalvovastuksia.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
iec
20.10.2016 12:10:44 (muokattu 20.10.2016 12:31:44)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Väittäisin että ei. Voin toki olla väärässäkin :)
 
1) Onkos tuo R51 se etuasteen volume joka siis ei vaikuta kohinan määrään ?

Ei vaikuta tuo burn-kanavan volume eikä vintagepuolen volumekaan (paitsi tietysti jos volan laittaa tappiin, niin toki kohina lisääntyy, niinkuin kaikilla vahvareilla). Volumet nollassa kohisee jatkuvaa taustakohinaa.
 
2) Kuinkas kaikupotikan vaikutus kohinaan ?
Kohina lisääntyy hieman jos kaikua lisää reilusti yli puolenvälin, mutta vaikka kaikupotikka olisi nollilla, niin kohisee.
 
Jos 1, nyppää V4 pois. Vieläkö kohisee ? Jos kohisee, siirrytään tonkimaan pääteastetta.
Tuota voisi vielä kokeilla varmuuden vuoksi. Suuri epäilys on kuitenkin että kohina tulee jostain etuasteesta
 
Jos ei, epäilisin kaiun miksausvastuksia R75 ja R167. Kokeilisin noiden roimaa pienentämistä, vaikka 500k ja 100k tjsp. Metallikalvovastuksina (kohisee vähemmän) ja 2W versiona (kohisee vähemmän). Tilapäisesti voinee jopa vetää vaikka hauenleukajohdon tuon 3M3 vastuksen yli, äkkiä katsottuna tuosta ei pitäisi olla mitään haittaa.
 
Jotain voinee saada aikaan myös vaihtamalla R77:n (ja muutkin anodivastukset) 2W metallikalvovastukseksi. Oletan siis jotta nuo ovat 1/2W hiilikalvovastuksia.

 
Anodivastusten vaihtaminen metallikalvovastuksiin kuulostaa ihan järkevältä idealta. Voi hyvinkin olla että nuo ovat se kohinan lähde, koska ovat tässä vahvarissa nimenomaan hiilikalvovastuksia ainakin huolto-oppaan perusteella (RES CF 1/2W 5% 100k LL). Tuollaisen jutun löysin aiheesta: http://www.aikenamps.com/index.php/resistor-types-does-it-matter
 
ja tässä kohinavertailua eri vastustyyppien välillä: http://m.eet.com/media/1110868/sele … sistors_for_high_end_audio_fig2.jpg
 
Yksi asia mikä ihmetyttää, on että ei tähän ei tunnu millään löytyvän ratkaisua tuolta ameriikan foorumeilta vaikka vahvaria on myyty jo pitkään. Lieköhän Fender sensuroi/moderoi tuolla Fenderin omalla foorumilla sellaiset vastaukset, joissa kerrotaan Fenderin takuuvastuun kannalta epäedullinen ratkaisu :D :D :D
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
iec
20.10.2016 14:24:47
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko harryk:lla tai Uraltonen Mikolla mitään lisävinkkiä tähän?
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
JPHe
22.10.2016 00:05:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kohina ei korreloi, joten ei peräkkäisiä kohinoita voi summata. Vahvistinketjussa ensimmäisen vahvistimen kohina ainoastaan on suoraan summattavissa ja lopuissa vahvistimissa kokonaiskohinaan vaikuttaa ketjussa edellä olevien vahvistimien vahvistus. Tässäkään tapauksessa opari ei tainnut olla se ensimmäinen vahvistin.
 
iec
24.10.2016 16:05:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHe: Kohina ei korreloi, joten ei peräkkäisiä kohinoita voi summata. Vahvistinketjussa ensimmäisen vahvistimen kohina ainoastaan on suoraan summattavissa ja lopuissa vahvistimissa kokonaiskohinaan vaikuttaa ketjussa edellä olevien vahvistimien vahvistus. Tässäkään tapauksessa opari ei tainnut olla se ensimmäinen vahvistin.
 
Juu noinhan se taisi mennä. Ei ole tarvinnut aikoihin laskea kohinalukuja, joten olin täysin unohtanut periaatteen. Ja tuoltahan se muuten löytyikin kun aloin asiaa penkomaan: https://www.microwaves101.com/encyclopedias/noise-figure
 
Taidan nyt tyytyä tekemään tuon mastervolumen ennen vaiheenkääntäjiä. Vaikuttaa kaikkein helpoimmalta pysyvältä ratkaisulta kohinan taltuttamiseksi. Sama toimii ainakin siinä Jim-vahvarissa, joka on Marshall Class 5:n pohjalta rakennettu. Jimiin vain on lisätty mastervola tuolla samalla tyylillä etuasteen ja pääteasteen väliin, eli näin:
https://www.tube-town.net/cms/userf … /media/low-jim/jim-schem_layout.pdf
 
ja tässä Marshall Class 5 alkuperäinen: http://www.it11audio.com/wp-content/uploads/Marshall-Class-5-Stock.pdf
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
iec
25.10.2016 21:29:52 (muokattu 26.10.2016 11:35:44)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Mastervolan teet helpoiten korvaamalla vastuksen R127 logaritmisella 1Mohm potentiometrilla.
Pin 1 maahan (R127:n se puoli, joka on maassa)
Pin 2 C68:lle (joudut katkaisemaan sille nyt R127:ltä/PAMP_IN:iltä suoraan kulkevan piirilevykuparin)
Pin 3 PAMP_IN (R127:n se puoli johon tulee power amp in signaali)

 
Tällä ohjeella ongelma ratkesi. Nyt pystyy säätämään mastervolalla kohinat pois. Eli voin pakittaa mastervolumella pääteasteelle menevää signaalitasoa ja nostaa hieman etuasteiden volumea sekä cleanilla että säröllä ja saan saman kokonaisäänenvoimakkuuden, mutta ilman häiritsevää taustakohinaa.
 
Suuret kiitokset :)
 
E: tuossa vielä modattu schema mastervolan toteutuksesta: https://www.dropbox.com/s/ehcqi4kjh … c22_Poweramp_schema_MV-mod.png?dl=0
 
Ja tässä siis alkuperäinen: https://www.dropbox.com/s/frq3q86px … 2_Poweramp_schema_original.png?dl=0
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
okabass
25.10.2016 22:11:00 (muokattu 25.10.2016 22:29:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa kokeilla, jos 100k vastus on helppo laittaa pot 2 ja vaiheenkääntäjän väliin.
" The 100K resistor on the MV mod (a la Kevin O'Conner) is to reduce bass loss when the MV is turned down low."
http://i48.photobucket.com/albums/f217/1987xl/2204u1ts.jpg
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «