Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: MIDI systeemin rakentaminen.
1
Guitar_Miller
09.09.2016 00:11:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei. Miten kannattaisi lähteä rakentamaan itsellensä MIDI:llä toimivaa kitarasysteemiä. Tyylin hyvät midipolkimet, tarvittavat räkki tarvikkeet yms.. Tähän saakka oon käyttäny paljon hyvän kuulosia analogi pedaaleja, mutta kun jatkuva steppailu ja tanssiminen on aina häirinny soittoa enemmän/vähemmän. Tykkään käyttää erillaisia kaikuja (Delay&Reverb) eri tilanteisiin ja chorusta yms. cleanin kanssa, niin jos saisi rakennettua sellasen MIDI systeemin jossa ihan yhden napin painahduksella sais kaikki efektit vaihdettua (wahia ehkä lukuunottamatta kun on tuossa tuo Fulltone Clyde?)
 
Oon myös miettinyt että voisin hankkia myös samalla jonkun laadukkaan räkki multiefekti prosessorin (ei mitään axe-fx kun budjetti ei riitä), että jos osaatte nimetä jotain malleja hinta/laatu suhteessa hyviä merkkejä/malleja.
 
Tällä hetkellä vahvistimena on Mesa Boogie Mark V jossa ei itsessänsä ole MIDIä vaikkakin siinä on joku oma DIN liittimen näköinen naaras pesäke footswitchille.
 
Gritsen
09.09.2016 01:06:58 (muokattu 09.09.2016 01:30:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guitar_Miller: Hei. Miten kannattaisi lähteä rakentamaan itsellensä MIDI:llä toimivaa kitarasysteemiä. Tyylin hyvät midipolkimet, tarvittavat räkki tarvikkeet yms.. Tähän saakka oon käyttäny paljon hyvän kuulosia analogi pedaaleja, mutta kun jatkuva steppailu ja tanssiminen on aina häirinny soittoa enemmän/vähemmän. Tykkään käyttää erillaisia kaikuja (Delay&Reverb) eri tilanteisiin ja chorusta yms. cleanin kanssa, niin jos saisi rakennettua sellasen MIDI systeemin jossa ihan yhden napin painahduksella sais kaikki efektit vaihdettua (wahia ehkä lukuunottamatta kun on tuossa tuo Fulltone Clyde?)
 
Oon myös miettinyt että voisin hankkia myös samalla jonkun laadukkaan räkki multiefekti prosessorin (ei mitään axe-fx kun budjetti ei riitä), että jos osaatte nimetä jotain malleja hinta/laatu suhteessa hyviä merkkejä/malleja.
 
Tällä hetkellä vahvistimena on Mesa Boogie Mark V jossa ei itsessänsä ole MIDIä vaikkakin siinä on joku oma DIN liittimen näköinen naaras pesäke footswitchille.

 
Jos haluat mukaan useita pedaaleita eikä pelkkää räkki-multsaria, olemassa on kaks vaihtoehtoa lähteä kehittämään projektia: joko pedaalit räkkiin ulosvedettävälle hyllylle, ja lattialle vain midipoljin (ja wah), tai sitten midiä lähettävän looper/switcherin ympärille kyhätty pedaalilauta. Voodoo Labs GCX ja Rocktron Patchmate Loop 8 ovat ehdotuksia räkki-switcheristä ja Boss ES-8/5 ja Patchmaten lattiaversio ovat hyviä ehdotuksia lattialle. G-Labs tekee myös moneen eri hintahaarukkaan eri switchereitä. Ääntä tuottamattomiksi "tylsiksi" laitteiksi noiden hinnat ovat kyllä perin korkeita, mutta se johtuu analogisuuden ja digitaalisuuden hybridin kytkentämatriisin yleisestä monimutkaisuudesta. Bossin laitteilla esim. pystyy näytöltä vaihtelemaan pedaalien järjestystä eri preseteissä, eli signaali ei mene aina loop 1->loop 2->loop 3->, kuten monissa muissa vaihtoehdoissa menee. Signaalitie kaikissa näissä on silti analoginen, eli digitaalista muunnosta ei tapahdu.
 
Useimmilla switchereillä pystyy tekemään paljon muutakin, esim. vaihtaaman vahvistimen kanavaa latching-signaalin lähettävällä jakilla, ja vaikkapa kahden eri vahvarin inputtien välillä A/B-boksin henkeen.
 
Wahin voit iskeä signaaliin ennen switcheriä, tai sitten kahdella pitkällä kaapelilla laittaa sen send/return -looppiin.
 
TC Electronic G-Major 1 ja 2 ovat mielestäni ylivoimaisimpia alle 200€ hintaluokassa käytettyinä pyöriviä laitoksia. Säröjä ja muuta vastaavaa näistä ei siis kannata hakea, mutta modulaatio/delay/reverb -osasto on varmasti enemmän kuin pätevää. Stadionbändeilläkin on joskus multsareina vain näitä palikoita, esimerkkinä Metallica.
 
Jos valitset räkkiin laitettavien pedaalien tien, ensimmäiseksi midipolkimeksi suosittelen Behringerin FBC1010:aa. Varmasti X32-mikserin jälkeen Behkun palvotuin tuote, ei kalpene Rolandin vastaaville funktioissa yhtään. Kaksi ohjelmoitavaa ekspressiopedaalia avaa luovuuden portit.
 
antikristus
09.09.2016 07:08:59
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gritsen:
 
Komppaan, noilla seteillä on kyllä hyvä lähtee liikkeelle.
Voodoo Lab gcx:n loopeista voit vetää piuhat myös mesan footswitch reikii ja ohjailla kanavia sitä kautta.
 
Karhukoira74
09.09.2016 08:07:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Samat suunnitelmat itellä, vaikka vain muutama pedaali mutta ihan liikaa tanssimista kanavanvaihtojen kanssa (Dual Recto). Toi Voodoon systeemi ois kyllä selkee, vaikkakin hinnakas, mutta toisaalta toimivuus on se mistä mielellään maksaa.
 
-So many assholes, so few bullets-
antikristus
09.09.2016 09:28:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja Voodoo Labin laitteet on sen verran laatupelejä että niistä kannattaa maksaakkii.
 
Shredator
09.09.2016 09:31:57 (muokattu 09.09.2016 09:33:22)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mie oon tässä vuosien varrella pyöritellyt useampaakin midiohjain+looppi+räkki+vahvistin -ratkaisua.
 
Nyt on vakiintunut käyttöön Musicom Labin MK IV, josta ohjailen yhdellä painalluksella vahvistimen kanavia ja toiminnallisuuksia, räkkiefektejä, sekä loopeissa olevia erillispedaaleja. Tällasta ohjainratkaisua suosittelen lämpimästi. Räkkiefektiksi budjettiratkaisuna G-major, mutta hyvin pärjää myös Line6:n tai vastaavien vehkeillä.
 
"If everyone is thinking alike, then somebody isn't thinking."
Gritsen
09.09.2016 13:50:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosiaan, jos laatuun haluaa panostaa, niin Voodoo Labsin GXC räkkiin ja Ground Control Pro lattialle on aika lyömätön vaihtoehto, tämä kombo nimittäin antaa phantom poweria normaalilla 5-pinnisellä midikaapelilla räkistä lattiapedaaliin. Tavallisesti tämä systeemi eri valmistajilla (kuten Rocktron ja ADA) vaatisi kalliimman ja harvinaisemman 7-pinnisen kaapelin.
 
Ambitus
09.09.2016 15:12:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gritsen: Tosiaan, jos laatuun haluaa panostaa, niin Voodoo Labsin GXC räkkiin ja Ground Control Pro lattialle on aika lyömätön vaihtoehto, tämä kombo nimittäin antaa phantom poweria normaalilla 5-pinnisellä midikaapelilla räkistä lattiapedaaliin. Tavallisesti tämä systeemi eri valmistajilla (kuten Rocktron ja ADA) vaatisi kalliimman ja harvinaisemman 7-pinnisen kaapelin.
 
GCX on hyvä ja varma, mut on sillekin olemassa varteenotettavia vaihtoehtoja. GCX:n 8 looppia on hieman rajallinen, ulkoinen muuntaja sekä sen huono maadoitus selittää sen halvan hinnan verrattuna muihin "nykyaikaisiin" loppereihin.
 
Esim:
http://www.rjmmusic.com/products/effect-gizmo/
http://www.skrydstrup.com/mr10.htm
http://www.famcmusic.com/store/liquid-router/Liquid-RouterA16
 
GCP on vanhentunut midilauta, se on painava, ohjelmointi rajallista, exp-paikkoja vain kaksi, modulaarisuus aivan hanurista, ei ulkopuolista ohjelmointi mahdollisuutta. Suosittelen melkein mitä tahansa muuta nykyaikaista midilautaa sen tilalle.
 
Liquid Footin + laudat on aivan järisyttävän hyviä. RJM:n Mastermind-sarja öbbis samaa sarjaa. Näin niinqu esimerkkinä.
 
Juzpe
09.09.2016 16:12:33 (muokattu 09.09.2016 16:13:12)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tavallisesti tämä systeemi eri valmistajilla (kuten Rocktron ja ADA) vaatisi kalliimman ja harvinaisemman 7-pinnisen kaapelin.
 
Melko jebanen säästöpaikka ku toi RJM:n systeemi on muuten tosi edukas... :D Tai no köyhäthän ne hinnoista ulisee.
 
Mulle on tulossa asiaa varten tommonen Bossulan ES8, jossa toki on vain 8 looppia, mutta ohjelmoitavuus on mun käyttöön parasta a-ryhmää, eli minkä tahansa toiminnon voi ohjelmoida mihin tahansa nabbulaan. Lisäksi nuo "muljutusosaston" (lue: kaiken sen mikä tulee gain/kompuraosaton jälkeen, ennen dilsaa) effut voi ketjuttaa näin ollen yhteen looppiin ja ohjelmoida yhden kytkimen ko. loopin on/off kytkimeksi. Lisäinfoa luvassa spedulautaketjuun kunhan sydeemi on valmistumaan päin.
 
Töissä "Oikeasti muusikot panee vain kaikkein parhaita naisia" - Laulava Kylätohtori
Ambitus
09.09.2016 16:39:19 (muokattu 09.09.2016 16:43:03)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzpe: Melko jebanen säästöpaikka ku toi RJM:n systeemi on muuten tosi edukas... :D Tai no köyhäthän ne hinnoista ulisee.
 
Kerran metsästin 10m 7-pinnistä midipiuhaa Axen ja Liquid Footin väliin Tokiossa. Kuulemma sellaista ei silloin ollut olemassa (maassa jossa saa ankanvarpaita ja likaisia alkkareita kolikkoautomaateista) ja sain vain 3m piuhan. Paikallinen tihrusilmä laskutti siitä 70euroa :D halpaa...
 
Guitar_Miller
09.09.2016 16:54:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten tota Midiä kannattaa sit kuljettaa laitteesta toiseen. Tarttenko hankii esim tuollaisen purtilon väliin https://www.thomann.de/fi/midi_solu … u.htm?ref=search_rslt_MIDI_183972_1 Kuvitellaan että jos nyt hankin vaikka tuon Behringer FCB1010 laudan. Niin siitä kun tulee informaatio tuohon palikkaan joka jakaa sen tiedon erikseen TC Electronicsille, Voodoo Labille ja omalle vahvistimelle että ne olis tavallaan rinnan? Vai pitääkö sitä midi singnaalia ketjuttaa laitteesta toiselle?
 
Gritsen
09.09.2016 17:09:57 (muokattu 09.09.2016 17:16:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzpe: Melko jebanen säästöpaikka ku toi RJM:n systeemi on muuten tosi edukas... :D Tai no köyhäthän ne hinnoista ulisee.
 
Sanotaanko, että sitten vituttaa, jos 7-pinninen johto pamahtais just ennen keikkaa ja keikkapaikasta löytyy vain perusmidipiuhoja.
 
Mutta lueskelin noista nyt itse asiassa vähän lisää, ja kävi ilmi, että suurin osa näennäisesti 5-pinnisistä midikaapeleista on vain oikeasti kolmepinnisiä! Jotta varmasti saa tämän phantomiin tarvittavan kaapelin, jossa jokanen pinni on kolvattu kiinni toisen pään vastineeseensa. Eli ei välttämättä kauhean paljon yleisempiä kuin nuo seiskapinniset. Tapauskohtaisesti kannattaa tutkia siis mikä kaapeli sopii millekin switcher - midiohjain -yhdistelmälle. Niitä on myös 5- to 7- pin -vaihtoehtoja mutkistamaan.
 
Guitar_Miller: Miten tota Midiä kannattaa sit kuljettaa laitteesta toiseen. Tarttenko hankii esim tuollaisen purtilon väliin https://www.thomann.de/fi/midi_solu … u.htm?ref=search_rslt_MIDI_183972_1 Kuvitellaan että jos nyt hankin vaikka tuon Behringer FCB1010 laudan. Niin siitä kun tulee informaatio tuohon palikkaan joka jakaa sen tiedon erikseen TC Electronicsille, Voodoo Labille ja omalle vahvistimelle että ne olis tavallaan rinnan? Vai pitääkö sitä midi singnaalia ketjuttaa laitteesta toiselle?
 
Toimii se varmasti hyvin tuollaisella midi splitter -boksillakin, mutta viestejä vastaanottavissa midilaitteissa on aina innin lisäksi joko out- ja thru -jakit tai yhteinen out/thru -jakki. Midi thru siis kopioi täysin saman signaalin, kuin mitä inputtiin syötetään. Se ei edes diagrammeja tutkittuani käy laitteen prosessorin kautta, vaan käytännössä johdot menee suoraan innistä thru:hun. Tällä tavalla voi ketjuttaa laitteita, eli esim.
 
FCB1010 midi out - > GCX Midi in - > GCX Midi out/thru -> G-Major Midi In.
 
Tuossa tapauksessa, että laitteessa on "out/thru" -jakki, niin saattaa olla, että parametreistä joutuu säätämään muistaakseni jonkun "soft thru" -moodin päälle.
 
Kitarakamoissa midiketjutukset ovat niin simppeleitä, että asettaisin joka laitteen vain yksinkertaistamiseksi kanavalle 1 tai OMNI. Jälkimmäinen tavallaan on joka kanavalla yhtä aikaa, reagoi kaikilta tulleeseen signaaliin tasavertaisesti.
 
Juzpe
09.09.2016 17:19:13
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ambitus: Kerran metsästin 10m 7-pinnistä midipiuhaa...
 
Hihi... :D
 
Mullahan on nupissa kytkimet vanhanaikasesti kolmella latched-releellä ihan siitä syystä että perus stereoinsertillä pystyy vetään ja kahdessa insertissä on valmiiks yks reitti varalla. Sitten kun vielä pitää pakissa varapiuhaa niin ei pitäs kauheesti onkelmia tulla.
Ainoa midihomma laudassa on dilsan presetin vaihto gain-/ kompuraspedujen reitityksen yhteydessä. Lautauudistuksessa tosin myös tap tempo pannaan sitä reittiä menemään. Räkkilaatikkomallinen spedulauta tolle gain/kompuraosastolle oli joskus harkinnassa, mutta niin tuhovituttomanperkeleen kallis, että nou tänk juu.
 
Töissä "Oikeasti muusikot panee vain kaikkein parhaita naisia" - Laulava Kylätohtori
Gritsen
09.09.2016 17:24:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ambitus: GCX on hyvä ja varma, mut on sillekin olemassa varteenotettavia vaihtoehtoja. GCX:n 8 looppia on hieman rajallinen, ulkoinen muuntaja sekä sen huono maadoitus selittää sen halvan hinnan verrattuna muihin "nykyaikaisiin" loppereihin.
 
Esim:
http://www.rjmmusic.com/products/effect-gizmo/
http://www.skrydstrup.com/mr10.htm
http://www.famcmusic.com/store/liquid-router/Liquid-RouterA16
 
GCP on vanhentunut midilauta, se on painava, ohjelmointi rajallista, exp-paikkoja vain kaksi, modulaarisuus aivan hanurista, ei ulkopuolista ohjelmointi mahdollisuutta. Suosittelen melkein mitä tahansa muuta nykyaikaista midilautaa sen tilalle.
 
Liquid Footin + laudat on aivan järisyttävän hyviä. RJM:n Mastermind-sarja öbbis samaa sarjaa. Näin niinqu esimerkkinä.

 
Nyt tuli erittäin asiallista tykitystä. Olen amatöörinä aina pitänyt GCX:ää ja GCP:tä huippulaitteiden huippulaitteina, mutta tosiaan - aika monet kiertävät prokitaristit (lisäksesi) ovatkin vilkutelleet RJM:n midisysteemeitä rigeissään. Petruccilla ainakin on tuo kallein lautamalli, ja sehän näyttää perin upealta, kun siihen voi ohjelmoida joka polkimen viereen patchin nimen pikkunäytölle.
 
Ambitus
10.09.2016 16:49:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gritsen: Nyt tuli erittäin asiallista tykitystä. Olen amatöörinä aina pitänyt GCX:ää ja GCP:tä huippulaitteiden huippulaitteina, mutta tosiaan - aika monet kiertävät prokitaristit (lisäksesi) ovatkin vilkutelleet RJM:n midisysteemeitä rigeissään. Petruccilla ainakin on tuo kallein lautamalli, ja sehän näyttää perin upealta, kun siihen voi ohjelmoida joka polkimen viereen patchin nimen pikkunäytölle.
 
Niin, olihan ne silloin 20 vuotta sitten parasta. Mulla on vieläkin käytössä kyseinen setti ja onhan se aika pomminvarma kattaus. GCP majailee sparena treeniksellä jos jotain sattuu päälaudalle. On noi modernit led-näyttölaudat aika tyyriitä, mutta nykyvehkeet (Axe, Kemper + muut digihärpättimet) vaatii hieman enemmän IA-slotteja, PC ja CC-komentoja kuin GCX. Tosin jos on oldschool-jäbä, niin vittuux noilla hilavitkuttimilla ja discovaloilla tekee. Perus GCP tai Behkun lauta tekee ihan samat jipot.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «