Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kapea kaula ja rasitusvammat
1
EpisTrophy
28.08.2016 02:19:55 (muokattu 28.08.2016 02:23:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei. Onko kellään teistä ollut ongelmia kapean kaulan kanssa kitarassa? Erityisesti te isokätiset. Itselläni kapea kaula on selvästi ollut ongelma raskaammalla setupilla soitettaessa. Kevyemmällä setupilla ja matalalla actionilla en saa mieleistä soundia kitarasta. Sanotaan näin että 1960-luvun Gibsonin profiili vielä menee, mutta sitä kapeampi profiili tuottaa selvästi ongelmia itselleni. Itselläni on kitara jota olen myymässä juuri sen kapean kaulan takia. Otelaudan kapeuskin tuntuu epämukavalta, vaikka kyse on vain vähemmän alaspäin levenevästä otelaudasta. Kaula on vain puoli milliä kapeampi verrattuna kaulaan, joka tuntuu mukavammalta, mutta tuntuu että pienelläkin ominaisuudella on eroa kitaraan, jossa on itselleni parempi soittotuntuma. Tuntuu että käden liikkeitä on vaikeampi hallita kapealla kaulalla. Kielinippua ei voi leventää tallasta eikä satulasta, muuten yläkieli luiskahtaa pois otelaudasta. Käteni joutuu ahtaalle ja kaula tuntuu ahtaalta. Itselläni on isot sormenpäät ja pidän siitä että on kielten välillä etäisyyttä. Lisäksi olen saanut sointuja soittaessa rannekipuja vaikka soittoasento on ergonomisesti oikea. Riippuu tietty mitä soittaa mutta paljon sointuja soittaessa tulee enemmän rasitusta. Nopeasti soitto sujuu hyvin, mutta se ei ole tärkeintä. Pystyn soittamaan paksullakin kaulalla.
 
EpisTrophy
28.08.2016 02:27:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

EpisTrophy: Hei. Onko kellään teistä ollut ongelmia kapean kaulan kanssa kitarassa? Erityisesti te isokätiset. Itselläni kapea kaula on selvästi ollut ongelma raskaammalla setupilla soitettaessa. Kevyemmällä setupilla ja matalalla actionilla en saa mieleistä soundia kitarasta. Sanotaan näin että 1960-luvun Gibsonin profiili vielä menee, mutta sitä kapeampi profiili tuottaa selvästi ongelmia itselleni. Itselläni on kitara jota olen myymässä juuri sen kapean kaulan takia. Otelaudan kapeuskin tuntuu epämukavalta, vaikka kyse on vain vähemmän alaspäin levenevästä otelaudasta. Kaula on vain puoli milliä kapeampi verrattuna kaulaan, joka tuntuu mukavammalta, mutta tuntuu että pienelläkin ominaisuudella on eroa kitaraan, jossa on itselleni parempi soittotuntuma. Tuntuu että käden liikkeitä on vaikeampi hallita kapealla kaulalla. Kielinippua ei voi leventää tallasta eikä satulasta, muuten yläkieli luiskahtaa pois otelaudasta. Käteni joutuu ahtaalle ja kaula tuntuu ahtaalta. Itselläni on isot sormenpäät ja pidän siitä että on kielten välillä etäisyyttä. Lisäksi olen saanut sointuja soittaessa rannekipuja vaikka soittoasento on ergonomisesti oikea. Riippuu tietty mitä soittaa mutta paljon sointuja soittaessa tulee enemmän rasitusta. Nopeasti soitto sujuu hyvin ohuella kaulalla, mutta se ei ole nopea soitto ei ole pääasia. Myös sointujen soitolla on merkitystä omassa soitossani. Pystyn soittamaan paksullakin kaulalla nopeasti mutta tunnen paksumman kaulan mukavammaksi joka suhteen nopeammassa soolosoitossa ja sointujen soitossa.
 
EpisTrophy
28.08.2016 02:30:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei.
 
Onko kellään teistä ollut ongelmia kapean kaulan kanssa kitarassa? Erityisesti te isokätiset. Itselläni kapea kaula on selvästi ollut ongelma raskaammalla setupilla soitettaessa. Kevyemmällä setupilla ja matalalla actionilla en saa mieleistä soundia kitarasta. Sanotaan näin että 1960-luvun Gibsonin profiili vielä menee, mutta sitä kapeampi profiili tuottaa selvästi ongelmia itselleni. Itselläni on kitara jota olen myymässä juuri sen kapean kaulan takia. Otelaudan kapeuskin tuntuu epämukavalta, vaikka kyse on vain vähemmän alaspäin levenevästä otelaudasta. Kaula on vain puoli milliä kapeampi verrattuna kaulaan, joka tuntuu mukavammalta, mutta tuntuu että pienelläkin ominaisuudella on eroa kitaraan, jossa on itselleni parempi soittotuntuma. Tuntuu että käden liikkeitä on vaikeampi hallita kapealla kaulalla. Kielinippua ei voi leventää tallasta eikä satulasta, muuten yläkieli luiskahtaa pois otelaudasta. Käteni joutuu ahtaalle ja kaula tuntuu ahtaalta. Itselläni on isot sormenpäät ja pidän siitä että on kielten välillä etäisyyttä. Lisäksi olen saanut sointuja soittaessa rannekipuja vaikka soittoasento on ergonomisesti oikea. Riippuu tietty mitä soittaa mutta paljon sointuja soittaessa tulee enemmän rasitusta. Nopeasti soitto sujuu hyvin ohuella kaulalla, mutta se ei ole nopea soitto ei ole pääasia. Myös sointujen soitolla on merkitystä omassa soitossani. Pystyn soittamaan paksullakin kaulalla nopeasti mutta tunnen paksumman kaulan mukavammaksi joka suhteen nopeammassa soolosoitossa ja sointujen soitossa.
 
Krice
28.08.2016 10:27:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älä soita kapeakaulaisella kitaralla.
 
EpisTrophy
28.08.2016 11:42:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Älä soita kapeakaulaisella kitaralla.
 
Täytyy välttää sitä jatkossa.
 
Lautuma
28.08.2016 13:42:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kapeakaulaisen saa paksummaksi helposti kotikonstein. Ostat rautakaupasta uretaanivaahtoa (kysy "urskia") ja kuorrutat sillä kaulan alaosan. Kun vaahto on "jäminyt" alat muotoilla sitä katkoteräveitsellä (Wurthin mustat terät parhaita) ja hiomapaperilla (ruskealla, ei keltaisella) mieleiseksesi. Lopulta kun se on sopiva, lakkaa ja kovaa soittoa.
 
Terveisin soitinrakentaja.
 
I'm sorry to differ with you sir, but you are the caretaker. You've always been the caretaker. I should know sir - I've always been here.
Gary Enfield
28.08.2016 13:45:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt tekemään hyviä ostoja 2015 leveäkaulaisista gibsoneista. Moni on valittanut, mutta sulle se vois olla just passeli. Itse en ole kokeillut, eli en osaa sanoa sitä enkä tätä.
 
EpisTrophy
28.08.2016 22:52:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo. Muutama tyyppi on suostunut lisäämään puuta kaulaan. Paasonen muun muassa sanonut puun lisäämisen olevan mahdollista. Päädyin myymään kitaran ja ostamaan uuden, katsotaan olisko siinä hyvä kaula. Olen mallia aiemminkin kokeillut ja kaula tuntui hyvältä. USA:sta lähti tulemaan. En päässyt kokeilemaan.
 
hollstro
29.08.2016 08:53:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gibsonin 60-luvun profiili on huono termi. Silloin on tehty niin montaa eri profiilia kitarasta ja vuosimallista riippuen. Tuhdista tikkuun ja satulan leveys on vaihdellut reilusti samoin kaulan profiili. Esim vuosien 1961 -1965 SG-kitaroissa pelkästään on kolmea eri profiilia ja niidenkin sisällä mitat vahtelevat koska kaulat tehtiin käistyönä, aluksi litteä/leveä, sitten pyöreäampi leveä ja sen jälkeen satulasta kapea suht pyöreä kaulanmuoto. Eri malleissa on pajonkin vaihtelua kaulan mittojen välillä.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
Joees
29.08.2016 16:44:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hollstro: Gibsonin 60-luvun profiili on huono termi. Silloin on tehty niin montaa eri profiilia kitarasta ja vuosimallista riippuen. Tuhdista tikkuun ja satulan leveys on vaihdellut reilusti samoin kaulan profiili. Esim vuosien 1961 -1965 SG-kitaroissa pelkästään on kolmea eri profiilia ja niidenkin sisällä mitat vahtelevat koska kaulat tehtiin käistyönä, aluksi litteä/leveä, sitten pyöreäampi leveä ja sen jälkeen satulasta kapea suht pyöreä kaulanmuoto. Eri malleissa on pajonkin vaihtelua kaulan mittojen välillä.
 
Tästä huolimatta Gibson tarjoaa 60's slim taperia kaulaprofiilina ja sitä aloittaja kai tarkoittikin. Useimmiten jos puhutaan kuuskytkaulasta niin se tarkoittanee juurikin tuota.
 
Kyllä sä sen tiedät.
 
Humina on mun särö ja feedback on mun laulaja.
hollstro
29.08.2016 22:31:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joees: Tästä huolimatta Gibson tarjoaa 60's slim taperia kaulaprofiilina ja sitä aloittaja kai tarkoittikin. Useimmiten jos puhutaan kuuskytkaulasta niin se tarkoittanee juurikin tuota.
 
Kyllä sä sen tiedät.

 
Tiedän: Se mitä nykyään myydään 60's profiilina esim. Les Pauliin on 43 mm leveä satulan kohdalta. 60's Slim taper 60-luvulla oli 10 % kapeampi, n. 39 mm. Siinä on kouriintuntuva ero :-). Kaulan muoto koko matkalta on myös tyypillisesti erilainen. Mutta niinkuin totesin, 60-luvulla oli poikkeuksia joka suuntaan johtuen käsityöstä. Nykyään CNC-koneet pitävät mitat tarkkoina.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «