Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rakennuspöly ja musakamojen turvallisuus
1
yussipee
11.08.2016 14:09:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musiikkiluokkaan on remontin yhteydessä päässyt sen verran pölyä, että koko luokka on hienojakoisen pölyn peitossa. Koska oppilaiden turvallisuus ennen kaikkea, niin selvittelen, mitä kamoille ja kamoilla voi tehdä. Tällaista kamaa on ollut käytössä:
 
Mikseri Spirit Powerstation 600
Kosketinsoitin Casio WK-110
Kosketinsoitin Roland E-36
Kitaravahvistin Peavey Bandit 112 Transtube series
Kitaravahvistin Hughes & Kettner Silver edition
Bassovahvistin Peavey Minx 110
n. 20 tietokonetta ja monitoria
 
Lisäksi mietityttää, miten pöly vaikuttaa näihin:
 
PA-kaiuttimet (passiivikaiuttimet)
3 x sähkökitarat
2 x sähköbassot
Laulumikit
 
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, eli tässä 9000 sanaa:
 
https://www.dropbox.com/sh/zr3icvup … h2op/AABST-Y5ldUEcTLnQ-9wBgs8a?dl=0
 
Onko noissa oikosulun / tulipalon / ydinsodan / ruton vaara? Vahvistimet ja mikseri huoltoon vai uutta vaan tilalle? Huolto tuskin on sekään ihan ilmaista. Vinkit ja faktat otetaan ilolla vastaan.
 
Kesiä!
 
Pedro de la Helvetto
11.08.2016 14:48:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ottaisin yhteyttä remontoijaan. Vakuutusyhtiökin voisi olla hyvä taho jota lähestyä. Laitat remonttifirman maksamaan uudet kamat?
 
Tympee Huttunen
11.08.2016 15:09:56 (muokattu 11.08.2016 15:11:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vähän näyttäisi kipsilevyjen pölyltä, tai kenties katosta irronneelle betonipölylle. Jos lyhyesti pitäisi sanoa, mitä pitäisi tehdä niin, ensin voi imuroida isoimmat paskat pois, pyyhkii pölyt pois kostealla rätillä ja elämä jatkuu.
 
Ei toi nyt ihan parasta suorittamista rakennusfirmalta ole, mutta tuollainen pöly helpolla leviää ympäriinsä, eikä rakennusfirman työ välttämättä ole siivota tiloja työskentelyä varten - eikä aina edes sen jälkeen. Jos ja kun siellä on ollut instrumentit esillä, niin olisi pitänyt ne jollakin peittää.
 
yussipee
11.08.2016 15:34:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Remontin laajuus ja vaikutus tuli yllärinä, joten siksi kamoja ei suojattu / siirretty. Luonnollisesti näin olisi toimittu, jos hommat olisivat olleet tiedossa. Edelleen pohdin, onko kamoissa kohonnut oikosulku-/sähköisku-/tulipalovaara.
 
Sax-pappa
11.08.2016 16:12:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tympee Huttunen: Vähän näyttäisi kipsilevyjen pölyltä, tai kenties katosta irronneelle betonipölylle. Jos lyhyesti pitäisi sanoa, mitä pitäisi tehdä niin, ensin voi imuroida isoimmat paskat pois, pyyhkii pölyt pois kostealla rätillä ja elämä jatkuu.
 
Ei toi nyt ihan parasta suorittamista rakennusfirmalta ole, mutta tuollainen pöly helpolla leviää ympäriinsä, eikä rakennusfirman työ välttämättä ole siivota tiloja työskentelyä varten - eikä aina edes sen jälkeen. Jos ja kun siellä on ollut instrumentit esillä, niin olisi pitänyt ne jollakin peittää.

 
Komppia tälle. Imuri vain reippaasti esille ja pölyt pois. Ei sitä noissa määrissä paljoakaan ole edes laitteiden sisään päässyt.
 
anapena
12.08.2016 08:59:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kännykän näytöltä tihrustaen ei pahakaan. Joskus sopiva maalisuti on hyvä, tupsuttelee pölyn liikkeelle ja imurin putkella nappaa sen kiinni.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
73nd3r
12.08.2016 09:38:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos toi on betonipölyä niin se on aika hiovaa tavaraa, voi naarmuttaa/matata pintaa suti/imurinpölyharja systeemeissä. Vois vaikka kierrättää kamat ulkona ja puhaltaa paineilmalla pölyt pois, sit vasta imurihommia ja viimeksi vaikka pölyliinaa.
 
Jos vastuu on remppafirmalla niin ehdottomasti virheilmoitus ja niiden vakuutusyhtiön tarkastus. Ja kaikki seuraavien viiden vuoden aikana hajoavat kamat tähän piikkiin. ;)
 
Mutulla en usko paloturvallisuuden olevan erityisen paljon heikentynyt. Vanhoissa putkiradioissa voi olla sisällä aikamoista villakoiraa mut ei nekään usein leimahtele. Normivarovaisuus riittänee jatkossakin; sähköt pois kun ei käytössä jne.
 
joseplluissans
12.08.2016 09:40:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

yussipee: Remontin laajuus ja vaikutus tuli yllärinä, joten siksi kamoja ei suojattu / siirretty. Luonnollisesti näin olisi toimittu, jos hommat olisivat olleet tiedossa. Edelleen pohdin, onko kamoissa kohonnut oikosulku-/sähköisku-/tulipalovaara.
 
Kipsi- ja betonipöly ei käsittääkseni syty palamaan/johda sähköä, joten en uskoisi. Paineilmalla ois kätevintä saada pois.
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
uusiipe
12.08.2016 10:41:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähköturvallisuuteen ei tuo pöly vaikuta, mutta kosketushäiriöitä liittimiin, painikkeisiin ja säätimiin saattaa tulla. Imu voisi olla parempi tapa, kuin puhallus, ettei vain työntäisi partikkeleita syvemmälle em. paikkoihin.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
iec
12.08.2016 12:52:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Sähköturvallisuuteen ei tuo pöly vaikuta, mutta kosketushäiriöitä liittimiin, painikkeisiin ja säätimiin saattaa tulla. Imu voisi olla parempi tapa, kuin puhallus, ettei vain työntäisi partikkeleita syvemmälle em. paikkoihin.
 
Juu tuo imurimenetelmä on ainakin elektroniikkateollisuudessa se suositellumpi menetelmä pölyn poistoon kuin paineilmalla puhaltelu.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Leikari
12.08.2016 13:07:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla kävi muutama vuosi sitten vastaavasti, että talomme laajennuksen yhteydessä kellariin porattiin timanttiporalla ilmastoinnin vuoksi yksi läpivientireikä. Lupasivat, että ei se pölyä. Totuus oli toinen eli soittohuoneeni kauttaaltaan hienon betonipölyn peitossa. Joka tavaran jouduin sieltä yksittäin imuroimaan ja siihen meni pari päivää - laitoin laskun rakentajalle ja maksoivat kun sopimuksessamme oli, että he huolehtivat suojaukset.
 
Sähköturvallisuuteen ei varmaankaan ole mitään vaikutusta tuolla, mutta muuten mekaniikkaa ajan mittaa rasittaa.
 
yussipee
12.08.2016 13:40:27
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset hyvistä vastauksista. Laitan asiaa tahollani eteenpäin. Syksy näyttää, onko pölyä ilman tulta.
 
teemu-t-k
13.08.2016 17:15:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulipalot varmaankin on aika harvinaisia joidenkin audiolaitteiden kohdalla, mutta jos laite normaalistikin tykkää hieman enemmän "ottaa lämpöä" toimiessaan niin on syytä muistaa, että kyllä tuo pöly aina kuitenkin heikentää sen jäähdytystä. Ja kyllä joku puolijohde voi ylikuumentua ja hajota jos sen jäähdytys ei ole riittävä, eikä suuritehoisten vahvistimien yms. kohdalla pieni leimahduskaan silloin ihan ihme olisi.
 
Kipsi ja kivipölyhän ei oikeastaan ole palavaa, mutta monia sähkölaitteita kannattaisi puhdistaa joka tapauksessa (myös sisäpuolelta) säännöllisin väliajoin. Sähköhän suorastaan kerää pölyä kuin magneetti joten laitteiden sisältä ja päältä voi löytyä melkoisia villakoiria vaikkei varsinaisia rakennustöitä olisi lähimailla tehtykään. Ja se epämääräinen pölypallo voi sitten palaa ihan räjähdysmäisesti. Heitetään vielä soppaan joku päätevahvistimen flekti joka tasaiseen tahtiin puhaltelee jäähdytyssiileihin kaiken moskan.
 
Paineilmaa suosin itse. En ole niin suuritehoista imuria nähnytkään joka lian irrottaisi yhtä tehokkaasti, ja jos sellainen osuu kohdalle niin uskon, että riski vahingoittaa sillä piirilevyä on vähintään yhtä iso kuin paineilmapistoolilla. Se imuri ei vaan ime sitä tiiviisti pakkautunutta pölyä, paineilma taas suorastaan puhaltaa sen irti.
 
Ihan hätätilanteessa ne piirilevyt voi usein myös ihan konkreettisesti pestä, kunhan ei käytä mitään liuottavaa ainetta ja huolehtii riittävästä kuivatuksesta.
 
Tollaisen rakennuspölyn kohdalla näkisin suurimpana ongelmana kontaktin likaantumisen. Se pöly on usein myös vahvasti emäksistä joten se syövyttää metallisia kontakteja. Joku sopiva kontaktispray vois toimia ennaltaehkäisevänä ensiapuna.
 
Tulipaloriski kontaktiviasta voi muodostua jos se osuu sopivaan paikkaan. Häikkä jossain putkenkannan korkeajännite kontaktissa, tai hehkujen korkeilla virroilla saattaa aiheuttaa valokaaren ja ne ovat aina potentiaalinen tulipaloriski - enemmän tai vähemmän riippuen laitteen suunnittelusta. Mutta jos sinne laitteen sisälle on pakkautunut jo muutamien vuosien ajan kaikkea sekalaisesta irtopölystä hiuksiin niin on siinä jo kaikki ainekset ruokkia sähköpaloa vähän lisää.
 
Tää on musta jo astetta pelottavampaa kuin kevyt rakennuspöly laitteen ulkopinnalla:
http://soundclub.org.uk/files/2013/04/Ampfluff02.jpg
http://www.arx.com.au/jpegs/1500-dusty.jpg
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «