Aihe: Mitä kieliä käytät kitarassasi?
1 2 3 4 552 53 54 55 5674 75 76 77 78
ÄrGee
31.07.2016 01:45:20
Totta puhuen nämä Elixirin Nanowebit ovat aina tuntuneet kuin rasvatulta pökäleeltä. Bendatessa on hankala saada riittävää kontrollia, koska pinnoite on niin liukas. Kielten sointi ei ole myöskään uusien pinnoittamattomien D'addarioiden tasolla, mutta nämä kestävät erittäin pitkään puhtaana ja hyvin soivana.
 
Ongelmana on varsinkin kesällä bänditreeneissä hikoileminen, mikä sitten tappaa kielet erittäin tehokkaasti. En viitsi olla vaihtamassa kieliä kahden viikon välein.
 
Olisiko joku GHS fast fretin tapainen puhdistusaine hyvä lääke tuohon? Tai joku muu pinnoitettu tai käsitelty kielisetti kuin Nanowebit? D'addario EXP on testattu eikä tuntunut hyvältä, muistaakseni myös Ernie Ball Coated oli suhteellisen samaa maata...
 
Olen nyt selvittänyt asiaa järjettömän kamarunkkauksen merkeissä, ja kiinnostaisi testata seuraavat setit:
 
- DR Dimebag Darrell Signature, näissä on joku ''hi-voltage'' käsittely joka parantaa korroosion kestävyyttä. Alexi Laihon setissä on sama käsittely, mutta 0.056-kieli on hieman liian paksu.
- GHS Coated Boomers, en sitten tiedä onko näissäkin se ''rasvattu pökäle'' fiilis.
- Cleartone Strings, huono saatavuus Euroopassa. Näissäkin on jonkinlainen sähkökäsittely joka estää korroosion syntymistä. Dave Mustaine 10-52 signature setti vaikuttaa hyvältä.
 
Onko porukalla kokemusta noista ylhäällä listatuista, vai pitääkö tilata kaikkia yksi setti jotta löytäisin täydelliset kielet? ;)
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
tuskiz
31.07.2016 02:56:18
Mun mielistä kielten kulumiseen ei ole mitään ihmekeksintöä olemassa, jos kädet hikoo niin ne hikoo ja hiki syövyttää kielten metallia, what can you do. Fast Fret kyllä puhistaa kielet ihan hyvin, mutta ne myös tulee sillä liukkaammiksi mistä et saata pitää.
Huom! Obs! Ylläoleva kirjoitus saattaa sisältää mielipiteen.
ÄrGee
31.07.2016 03:48:52
tuskiz: Mun mielistä kielten kulumiseen ei ole mitään ihmekeksintöä olemassa, jos kädet hikoo niin ne hikoo ja hiki syövyttää kielten metallia, what can you do. Fast Fret kyllä puhistaa kielet ihan hyvin, mutta ne myös tulee sillä liukkaammiksi mistä et saata pitää.
 
Ei se liukkaus haittaa, kunhan se ei ole aivan Elixirien tasoa. Yritän sen verran haistella tässä korkkia, että löytyisi joku ratkaisu sen rasvatun pökäleen ja 2 viikossa suurinpiirtein ruosteessa olevien normaalien kielten väliltä. Rätillä puhdistaminenkaan ilman mitään aineita ei oikein auta.
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
sustain65
31.07.2016 09:43:04
ÄrGee: Totta puhuen nämä Elixirin Nanowebit ovat aina tuntuneet kuin rasvatulta pökäleeltä. Bendatessa on hankala saada riittävää kontrollia, koska pinnoite on niin liukas. Kielten sointi ei ole myöskään uusien pinnoittamattomien D'addarioiden tasolla, mutta nämä kestävät erittäin pitkään puhtaana ja hyvin soivana.

Yksi ratkaisuvaihtoehto on käyttää Elixir Nanowebejä ja nostaa kieliä hieman ylemmäksi. Esim. jos ohuin kieli on ollut 1,2 mm etäisyydellä 12. nauhasta, niin kasvata etäisyys vaikka 1,4 mm:iin. Tuo saattaa olla se ratkaiseva tekijä, jos Elixereillä lipsuu nopeissa venytyksissä. Tämä oli oma kokemukseni, tosin nyt en muista noita etäisyyksiä ihan varmaksi, mutta nehän ovat kuitenkin aivan soittaja- ja kitarakohtaisia.
TTV
31.07.2016 10:40:45
6-kielisessä käytin vuosia GHS:n Boomers 9-46 settiä, mutta nyt viime vuosina oon käyttänyt ainoastaan D'Addarion 9-46 kieliä, joita saa mukavasti perhepakkauksessa. 7-kielisessä käytän pääosin GHS Boomer M7 10-60 settiä. Ihan hyvin soivat ja ovat kohtuu edukkaita.
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
Jormaz
31.07.2016 12:01:33 (muokattu 31.07.2016 12:04:09)
Mites muiden kielet kestää kesän kosteutta ja hikeä? Tuntuu että DR:t menee viikossa mustiksi ja jäykiksi. Voi johtua kyllä myös kuivahtaneesta Fast Fretistä, pitäis ostaa uus. Pesen kyllä kädet ennen soittoa. Säilyisköhän kielet parempina jos säilyttäis kitaraa laukussa?
No tiedäthän.. Tarkoitettu.. tiedäthän..
Rämppy
31.07.2016 12:20:58
Kyllähän hellekeleillä välillä tuntuu, että se on pahimmillaan kielisetti per sessio. Talvisin tuntuvat pysyvän soittokunnossa moninkertaisen ajan. Tosin mulla ei kesälomalla pahemmin kitarankielet kuluneet, pääasiassa tuli soitettua raivaus- ja moottorisahoja :D
In Finland we have this thing called "diu diu".
PIM
31.07.2016 13:16:35
tuskiz: Mun mielistä kielten kulumiseen ei ole mitään ihmekeksintöä olemassa, jos kädet hikoo niin ne hikoo ja hiki syövyttää kielten metallia, what can you do.
 
Aina voi ostaa Optima Goldit. Kulta kun ei tuppaa niin helposti reagoimaan kemiallisesti kuin moni muu vähemmän jalo metalli.
Kamaahan on sopivasti, tilaa vaan liian vähän.
ÄrGee
31.07.2016 14:04:42
sustain65: Yksi ratkaisuvaihtoehto on käyttää Elixir Nanowebejä ja nostaa kieliä hieman ylemmäksi. Esim. jos ohuin kieli on ollut 1,2 mm etäisyydellä 12. nauhasta, niin kasvata etäisyys vaikka 1,4 mm:iin. Tuo saattaa olla se ratkaiseva tekijä, jos Elixereillä lipsuu nopeissa venytyksissä. Tämä oli oma kokemukseni, tosin nyt en muista noita etäisyyksiä ihan varmaksi, mutta nehän ovat kuitenkin aivan soittaja- ja kitarakohtaisia.
 
Olen suhteellisen tarkka kielten actionista, ja lipsuminen ei ole mitenkään rankan oloista. Lipsumisen rajalla mennään pelkästään liukkauden takia, enkä viitsisi tuosta enää nostaa kieliä.
 
Voi olla että pistän 10-52 Cleartoneja tulemaan Thomannilta, vaikka postikulut ovatkin 12 euroa.
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
pappasfin
31.07.2016 14:46:49 (muokattu 31.07.2016 14:49:28)
ÄrGee: Olen suhteellisen tarkka kielten actionista, ja lipsuminen ei ole mitenkään rankan oloista. Lipsumisen rajalla mennään pelkästään liukkauden takia, enkä viitsisi tuosta enää nostaa kieliä.
 
Voi olla että pistän 10-52 Cleartoneja tulemaan Thomannilta, vaikka postikulut ovatkin 12 euroa.

 
Ite en ole sähkiksissä cleartonea käyttäny mutta akkarissa noita Cleartonen pinnoitettuja muutamaanotteeseen ja ne oli kyllä hyvät, lämmin ja sopivasti erotteleva soundi oli Cleartonen Phosphor Bronze pinnoitetussa 011 setissä.
 
Kerroppa tuntojasi jos tilaat noita sähkikseen ja millaista soundia, tuntumaa ja kestävyyttä niissä on.
 
Ite kyllä näistä Elixireistä olen tykänny ja ne ovat ns. vakiomerkkinä kitaroissa ja aina pinnoitettuja sekä sähkiksissä että akkareissa. Hyvä on aina kokeilla kaikenlaista niin osaa ja tietää verrata niitä omaan tarpeeseen.
 
Mutta joo, kerro Cleartonesta tuntemuksesi jos niitä testit.
PappaSFin
ÄrGee
31.07.2016 15:09:29
pappasfin: Mutta joo, kerro Cleartonesta tuntemuksesi jos niitä testit.
 
Joo, kerron. Cleartonet on muuten ''treated'' eikä ''coated'' niinkuin Elixirit.
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
pappasfin
31.07.2016 18:58:24 (muokattu 31.07.2016 19:07:30)
ÄrGee: Joo, kerron. Cleartonet on muuten ''treated'' eikä ''coated'' niinkuin Elixirit.
 
OK, näköjään ovat vähän muuttaneet nimitystä ja pakettien ulkonäköäkin.
 
Siinä on micronin ohut pinta punoksessa itsessään, Elixirissä taasen on vedetty homma eritavalla.
 
Hyvä kuva noiden eri tapojen väliltä löytyy sivulta http://www.cleartonestrings.com/sho … t/phosphor-bronze-acoustic-strings/ kohdasta Coated vs Treated.
PappaSFin
pappasfin
31.07.2016 19:13:35 (muokattu 31.07.2016 19:17:18)
Gabe: Oletko miten pitkään yrittänyt totutella Elixireihin? Minäkään en tykännyt Elixirien tuntumasta ja välttelin pitkään niitä sen takia. Jossain välissä kyllästyin vaihtamaan kieliä jatkuvasti ja päätin kokeilla joskos siihen tuntumaan tottuisi.. ja tottuihan siihen muutamassa viikossa. Nykyään jopa pidän niiden tuntumasta.
 
Mulla Elixireihin tottuminen meni muutamassa päivässä :D
 
Erona käytännössä muuten tuohon Cleartoneen on:
 
a) tuntuma eli Elixirin sileä pinta ja taasen Cleartonen ns. normaalimman pinnan / punoksen tuntuma sormissa ja myös sormien liikuttelusta kielen pinnalla lähtevä ääni.
 
b) Elixir ei kerää sormista niin paljoa nöyhtää, mitä taas Cleartone tekee kun se pinnoitus on jo siinä punoksessa kiinni ennen kuin se laitetaan ytimen päälle, Elixirissä se pinta on ns. "suorempi"eli Cleartonsessa sitä nöyhtää jää sinne "punoksen väliin" sen muodon takia, vaikka siinä on se micronin ohut pinnoite.
c) Cleartone on varsin mainio merkkinä ja laatuna mutta ei pidä ihan niin pitkään kutiansa kuin Elixir tuon kohdan b:n takia kun sitä nöyhtää jää kiinni kuitenkin.
 
Hyviä kieliä molemmat ja onhan noita Cleartonen tapaisia punoksissa itsessään olevia pinnoitteita mm. D'addariolla ja monella muulla.
 
EDIT: näin kesällä kun kädet hikoaa niin ite käytän pehemää rättiä tuossa käsillä ja kielillä soiton väleissä ja hyvähän se on sitten soiton päätyttyä ne kielet pyyhkiä oli ne sitten Elixirit, Cleartonet tai muuta.
PappaSFin
ÄrGee
31.07.2016 19:13:41
Gabe: Oletko miten pitkään yrittänyt totutella Elixireihin? Minäkään en tykännyt Elixirien tuntumasta ja välttelin pitkään niitä sen takia. Jossain välissä kyllästyin vaihtamaan kieliä jatkuvasti ja päätin kokeilla joskos siihen tuntumaan tottuisi.. ja tottuihan siihen muutamassa viikossa. Nykyään jopa pidän niiden tuntumasta.
 
Noin vuodesta 2009 tai 2010 saakka :D Välillä testannut jotain muuta ja aina palannut niihin takaisin hyvän kestävyyden takia.
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
tuskiz
31.07.2016 20:23:08
Elixireistä mä iskin testiksi Polywebit yhteen kitaraan ja ne on kyllä muuten ihan hyvät, mutta se kielen kuorrute alkoi kuoriutumaan irti siitä kohasta mihin plekua yleensä hakkaan n. muutaman viikon jälkeen, en tiedä onko jotain sekundaerää vai soitanko liian rajusti, mutta en taida uusiksi ainakaan noita ostaa.
Huom! Obs! Ylläoleva kirjoitus saattaa sisältää mielipiteen.
Gabe
31.07.2016 21:17:11
ÄrGee: Noin vuodesta 2009 tai 2010 saakka :D
 
Ja heti ollaan toiseen vaihtamassa? :D
 
Oletko noita PIMin suosittelemia Optima Goldeja kokeillut? Ne voisivat olla hyvä arpa.
Ruokangas Guitars, Swart & Mesa Boogie Amps.
ÄrGee
31.07.2016 21:41:10
Gabe: Ja heti ollaan toiseen vaihtamassa? :D
 
Oletko noita PIMin suosittelemia Optima Goldeja kokeillut? Ne voisivat olla hyvä arpa.

 
Ei noissa ole tarpeeksi paksuja, pakko olla paksuimman vähintään se 0.052 ja mielellään normaalia nikkelipäällystettyä terästä soinnin takia.
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
Groke
01.08.2016 17:22:06
ÄrGee: Ei noissa ole tarpeeksi paksuja, pakko olla paksuimman vähintään se 0.052
 

 
http://www.optima-strings.com/24k_gold_electrics.php
 
Tuollahan mainitaan 6-kieliselle sähkökitaralle esim. 12-54 ja 13-62 setit. Toisessa päässä 8-38 ja 8-46 (Frank Zappa). Lisäksi on setit 7-kielisille (paksuin 12-60) ja 8-kielisille (paksuin 12-70). Löytyypä myös tavallisemman oloinen Chrome -sarja. Flatwoundeista paksuin on .056".
 
Kullattujen kielten kulutuskestävyydestä yms. en omaa kokemusta. Mutta niin olen ollut ymmärtävinäni, että niiden kestävyys ja maine olisi kuitenkin varsin hyvä. Mitä hintakin sitten peilaa. Vain sen verran spekuloin, että tuskinpa kullattuja kieliä pahinkaan "happokäsi" saa ruostumaan. Tai sitten on kyllä jo melkoinen Alien... :-p
 

 
Mainitsevat muuten esitteessään, että yksittäisiäkin kieliä saa ostettua. Gold-sarjassa irtokielten paksuudet ovat välillä .008" - .070".
 
Eli vaikkapa 7-38:aa halajavan täytyy siis jatkossakin tyytyä Dunloppeihin (Rev. Willy's Lottery). Mikä lienee ohuin setti, mitä sähkökitaralle löytyy. Myöskään välimallin kokoja tyyliin .0095" ei ole tarjolla, mutta joiltain toisilta valmistajilta sellaisiakin löytyy.
D'oh!
Groke
01.08.2016 21:30:16
pappasfin:
...Elixirin sileä pinta ja taasen Cleartonen ns. normaalimman pinnan / punoksen tuntuma sormissa ja myös sormien liikuttelusta kielen pinnalla lähtevä ääni.

 

 
Tuollaisten suhteellisen paksusti jollain nanokvanttikryptoniitilla tms. UFO-pohjaisella avaruusmateriaalilla päällystettyjen kielisettien sileys tarkoittanee käytännössä sitä, että hintaan sisältyy katu-uskottava selitys sille mikseivät Van Halen -tyyliset pick slidet/scrapet (soittolehtiraapaisut?) ja sen sellaiset "enää" onnistu? Tyyliin joku tälläinen: https://www.youtube.com/watch?v=o1GJxVmYv-E#t=20s
 
Tai tämän intron kaltainen päällystetyn kielen "rapsutus" riittävän teräväreunaisen plektran kyljellä, osana tuota soundia: https://www.youtube.com/watch?v=SXbL-qQKv9c
 
Ja jos haluaisi jotain tämänkaltaisia sivuääniä ihan tarkoituksella saada aikaiseksi vaikkapa coverin autenttisuuden nimissä, tai ihan muuten vaan, niin se ei varmaankaan onnistuisi: https://www.youtube.com/watch?v=NI4zubmIwW0
 

 
Tosin mikäli sattuisi olemaan niin, että oma pick slide kuulostaa lähinnä epämusikaaliselta häiriöääneltä, niin lienee ihan hyväkin juttu, ettei kielisetti mahdollista moisen harjoittelemista adrenaliinipäissään kesken keikan. :-p
Ja joskushan ainakin yhdistelmä suhteellisen kokemattomat soitonharrastelijat & akustinen kitara tuottaa niin äänekkäitä ja ilmeisen tahattomia sivuääniä (Em - skriiiIIIKS!!! - Am7 - TsikksiiiIISTZsssSXTz!!! - B7 jne.), että sileämpi kielisetti sopisi paremmin kyseiseen tilanteeseen. Vaikka olisikin pikkuisen tummempi soundi tms.
 
Optima Gold lienee näppituntuman osalta jotakuinkin tavalliselta tuntuva ja näyttävä Round Wound -kielisetti? Mitä nyt väri on erilainen ja hinta keskimääräistä korkeampi. Kullan hinnan tietäen sitä ei varmaankaan yhtään sen paksummin laiteta, kuin koetaan välttämättömäksi.
D'oh!
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)