En oikein tiedä mitä tässä alkuperäinen kirjoittaja tarkalleen haki, mutta tässä siis noin teoreettisen bassottelun alkeita:
Olettakaamme, että kuvitteellinen esimerkkibiisi alkaa C-soinnulla, jota kitara komppailee mielensä mukaan. C-sointu koostuu seuraavista sävelistä: C, E ja G. Raju punkbasisti soittaa tuon soinnun päälle (tai oikeastaan alle) C-säveltä, karski rockbasisti puolestaan lisää soittoonsa myös G-sävelen (kvintti) ja nynnerö pop-basisti lisää teoreettiseen bassotteluunsa sillointällöin vielä E-sävelenkin (terssi). Epäilyttävät jazz-hipit ovat sitten jo asia erikseen. Kun esimerkkiviisussa sointu vaihtuu vaikkapa E-molliksi, niin basisti soveltaa soittoan sopimaan tuohon kyseseen sointuun. E-molli koostuu E-sävelestä, G-sävelestä (molliterssi) sekä B-sävelestä (kvintti).
Tällä tietomäärällä on lähes sävelkorvattomankin basistin teoriassa mahdollista komppailla auttavasti minkätahansa kolmen soinnun pop-pläjäys auttavasti läpi. Edellyttäen että kyseisellä beisplayerillä on edessään kappaleen sointukulku paperilla, hieman tyylitajua ja kyky seurata sormillaan rumpalin bassarijalan liikkeitä.
Ilmeistä toki on, että luovassa ja musikaalisessa mielessä basistin ei kannata rajoittaa soittoaan pelkästään sointujen perussäveliin. Ne ovat kylläkin varmasti toimivia kulmakiviä aloittelevan teoreettisen basistin teoreettisille bassokuvioille.
Mitä sitten itse sointujen rakenteeseen tulee, niin ehken nyt ala tähän soinnunmuodostuksen alkeita latelemaan, mutta faqista löytyy ja esimerkiksi nut chords ohjelmalla pääsee tarkkailemaan sointujen ja skaalojen muodostumista selkeästi ja helppokäyttöisesti otelaudalta/koskettimistolta.
Toivottavasti tämä nyt edes jotain auttoi jotakuta.
Nut chords
http://daniel.kiraly.szm.sk/nc.zip Esimerkiksi tuolla vaihtoehto m.netin päteville fageille.
http://www.uta.fi/mute/soi01.htm